- 1 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (31 opinii)
- 2 Grzechy gastronomii: kto winny? (205 opinii)
- 3 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (101 opinii)
- 4 Połączyła ich miłość do jedzenia (57 opinii)
- 5 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 6 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
Nowe lokale: kuchnia ukraińska, wegańska i włoska
Bar z wegańskimi burgerami, nowa lokalizacja popularnej włoskiej restauracji, pierwsza ukraińska restauracja w Trójmieście i nowa winiarnia - to kilka spośród nowych lokali w Gdyni i Sopocie, które otwarto w ostatnich tygodniach. Za tydzień opiszemy nowe miejsca w Gdańsku.
Mikroklimat
Mikroklimat w niewielkim lokalu przy ul. Abrahama 26 to połączenie kawiarni z ciastkarnią. Można tutaj wpaść w biegu po ciastko lub deser (także bezglutenowe), może zatrzymać się na dłużej, usiąść, zjeść i wypić na miejscu. Warto to zrobić, bo lokal wyróżnia się świetnym designem. Spodoba się miłośnikom stylu skandynawskiego - jest surowe drewno, jasne kolory, odkryta murowana ściana i całkiem sporo zieleni. Ciekawostką są specjalnie zaprojektowane meble przypominające te ze szkolnej klasy. Codziennie zjemy tutaj inne słodkości - dominują przede wszystkim tartaletki (7-8 zł) oraz kremowe desery (7-8 zł). Przekąsić również można kanapkę z chleba na zakwasie z różnymi pastami i rukolą (4 zł). Serwowana tutaj kawa to parzona w ekspresie arabika (od 7 zł), niebawem właściciele chcą również parzyć metodami alternatywnymi. Ciekawostką są karafki z kranówką, której każdy może napić się bezpłatnie. Ważnym elementem Mikroklimatu jest duży regał z książkami przeznaczonymi do bookcrossingu. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 8.30-20, w soboty w godz. 9-19, a w niedziele w godz. 12-19.
I Krowa Cała
I Krowa Cała to druga w Trójmieście wegańska burgerownia. Choć dla niektórych taka specjalizacja baru wciąż brzmi jak oksymoron, bułki z kotletami bez mięsa stają się coraz bardziej popularne i poszukiwane. W niewielkim i prosto urządzonym barze przy ul. Dworcowej 11 (naprzeciwko budynku dworca SKM Gdynia Główna) zjemy wegańskiego burgera w kilku wcieleniach (od 10 zł do 14 zł). Od nas zależy, z jakim kotletem, w jakiej bułce i z jakim sosem zostanie on podany. Możemy wybrać bułkę pszenną, żytnią, grahamkę i bezglutenową. Burgery przygotowywane są z tofu, grzybów, soczewicy, sejtanu, kaszy jaglanej czy grillowanych warzyw. Na miejscu przygotowywane są również koktajle owocowe - jak zapewnia właściciel - tylko ze świeżych składników, m.in. banana, pomarańczy, daktyli, ananasa, pietruszki czy imbiru (7 zł), lemoniady (5 zł) oraz frytki (5 zł). Na zrobienie burgera poczekamy około 10 min. I Krowa Cała czynna jest od godz. 12 (w tygodniu do godz. 22, w piątki i soboty - do północy, a w niedziele - do godz. 20).
Mała Ukraina
O tej nowej restauracji przy ul. Świętojańskiej 66 zrobiło się głośno kilka tygodni temu z powodu antyputinowskiej plakietki, którą na drzwiach przykleili właściciele. W trójmiejskim internecie wrzało. Jednak tak naprawdę na celownik Małą Ukrainę wziąć powinni nie amatorzy politycznych dysput, ale miłośnicy autentycznej kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Bo - jak zapewnia sympatyczne ukraińskie małżeństwo właścicieli - w ich lokalu karmi się tak, jak w restauracjach w Kijowie czy we Lwowie. Na początku było z tym trochę problemów, ale i śmiechu. A to polski kucharz lepiej wiedział, jak zrobić ukraiński barszcz, a to klienci uczyli właścicieli, jak powinny wyglądać i smakować prawdziwe pelmeni. Kucharz się jednak zmienił - teraz gotuje Ukrainiec (oraz doglądająca spraw w kuchni właścicielka), a klienci powoli zaczynają rozumieć, że - choć Ukraina blisko - tamtejsza kuchnia wcale nie musi smakować tak, jak polska. Spróbować można m.in. pelmeni z masłem i śmietaną (17 zł), zakąski z grubo krojonej słoniny (7 zł), tradycyjnej sałatki Vinegret z buraków, ogórków i fasoli (12 zł), solanki (14 zł), szprotek ze smażonymi ziemniakami i szczypiorkiem (20 zł) czy wątróbki w śmietanie z kiszonymi warzywami (20 zł). Lokal jest niewielki i został urządzony w nowoczesny sposób z tradycyjnymi elementami wystroju. Mała Ukraina czynna jest codziennie w godz. 11-22.
Piqniq
Piqniq przy ul. Świętojańskiej 105 w Gdyni to z pozoru kolejna naleśnikarnia. Wyróżnia ją jednak ogromna oferta dań. W karcie znajdziemy kilkadziesiąt pozycji smakowych. Są naleśniki na cieście pszennym, pełnoziarniste, bezglutenowe i amerykańskie pancakes. Są na słodko i wytrawnie. Znajdziemy naleśniki z rybą, owocami morza, mięsem, ale też wegetariańskie. Ceny od 9,90 zł do 16,90 zł za porcję). Na dokładkę: zapiekanki naleśnikowe (od 16,90 zł), spaghetti naleśnikowe (od 13,90 zł), bagietki (od 10,90 zł), sałatki (od 12,90 zł) i zupy (4,50 zł). Zjemy m.in. takie kompozycje, jak: Szarlotkowiec (z prażonym jabłkiem z cynamonem, czekoladą i rodzynkami), Piernikowy (z twarogiem waniliowym i chrupkami piernikowymi), Nowy Dzień (z boczkiem, cebulką i pieczarką), Budapeszt (z leczo wieprzowym), Tuna Inaczej (z tuńczykiem i brzoskwinią), Głębia Oceanu (z krewetkami, ślimakami, marchewką i groszkiem), Skośnooki (z kurczakiem, grzybami mun i kalafiorem w sosie słodko-kwaśnym) czy wreszcie Swądek (z czterema rodzajami sera i suszonymi pomidorami). Piqniq czynny jest od poniedziałku do soboty w godz. 11-21, w niedziele: 11-20.
Nievinnie
Nievinnie to nowy wine-bar w miejscu dawnej Probierni Win, czyli w suterenie sopockiej kamienicy przy ul. Królowej Jadwigi 9/8 . Właścicielom przyświecał cel, aby każdy mógł tutaj znaleźć coś dla siebie. Kieliszek wina dostaniemy tutaj już za 6 zł, a butelkę za 29 zł. Koneserzy z grubszym portfelem również powinni być zadowoleni - najdroższe wino w Nievinnie kosztuje ponad 600 zł. Spróbować można kilkudziesięciu rodzajów wina z całego świata. Oprócz klasyków z Włoch, Francji czy Hiszpanii, serwowane są tutaj mniej znane trunki, m.in. te z polskich winiarni (Solaris, Miłosz i Srebrna Góra). Niebawem do oferty mają wejść również wina z Gruzji i Chorwacji. Właściciele chcą również wyróżnić się przekąskami. Choć w ofercie znajdują się oliwki czy hummus, jej trzon stanowią rodzime przystawki, m.in. polskie sery i wędliny dojrzewające. Lokal jest niewielki, a wnętrzu wyjątkowego charakteru nadaje wykonana na zamówienie ściana-regał na butelki wina oraz pomysłowe lampy zrobione z butelek. W Nievinnie niebawem ruszą degustacje i warsztaty winiarskie. Czynne codziennie w godz. 15-22 (w weekendy do ostatniego klienta).
A Modo Mio
A Modo Mio to bardzo dobrze znana miłośnikom włoskiej kuchni restauracja, która dotychczas mieściła się przy ul. Władysława IV w Gdyni w niewielkim lokaliku. Miejsce miało atmosferę kameralnej trattorii, ale zainteresowanie było tak duże, że właściciele zostali zmuszeni poszukać większego lokum. Padło na narożny lokal przy ul. Bohaterów Monte Cassino 14/16 . To dobrze znana lokalizacja trójmiejskim bywalcom. Przez lata funkcjonowała tutaj popularna włoska knajpka Tivoli, potem pojawiały się i znikały inne bary. A Modo Mio ze świetną marką wyrobioną przez kilka lat działania w Gdyni ma szansę zostać tutaj na dłużej. Nowe pomieszczenia są przede wszystkim o wiele bardziej przestronne i jasne. Zachowano przy tym ciepły i przytulny klimat poprzedniego miejsca. W menu rewolucji na szczęście nie wprowadzono. W Sopocie wciąż gotuje włoski właściciel, którego specjalnością są owoce morza, ryby i kuchnia z regionu Kampanii. Dostarczane są świeże w każdy czwartek. Zjemy m.in. krewetki i kalmary z crostini i pomidorkami (46,50 zł), grillowane krewetki tygrysie w sosie cytrynowym (54,50 zł), ośmiornicę z ziemniakami i rukolą (38,50 zł) czy okonia morskiego w sosie z borowików, kaparów i orzechów pinii (79,50 zł). W ofercie są również przeróżne dania mięsne, sałaty i oczywiście pizza (od 18,50 zł) i makarony (od 18,50 zł) na kilkanaście sposobów. Składniki właściciele sprowadzają z Włoch. A Modo Mio czynne jest codziennie od godz. 12. Lokal w Gdyni chwilo jest nieczynny, ale w niedalekiej przyszłości ma wznowić działalność.
Miejsca
Opinie (353) ponad 10 zablokowanych
-
2015-01-11 00:02
I krowa cała ma świetne jedzenie. Burgery za 10 zł- świetna cena i duży wybór. Każdy jest świetny. Polecam i do tego frytki belgijki za 5 zł. na tłuszczu roślinnym.
- 2 5
-
2015-01-10 23:51
Kto pamieta
Bar u Czorta przymorze i gory w pawilonie kolo lombardu wysoki fajny kucharz zapiekanki duze wszystkiego duzo , kebab swietny i bylo czynne do pierwszej
- 0 0
-
2015-01-10 23:46
Mala ukraina
Slabo cieniutko porcyjki smieszne obsluga do bani problem z kasa i liczeniem sianka
- 6 1
-
2015-01-10 23:42
Oksymoron
Hehe pan redaktor posluzyl sie slowem nad ktorym pan Miodek sie wypalil jak zimny ogien hehe prosze nie robic konfjuzd ludzi bo to nie smaczne a takie uczenie na sile ze trzeba sprawdzac to treningi wycofane z obiegu w latach 83-85
- 1 1
-
2015-01-10 23:11
viva la pizza (1)
zapomnieliscie dodac ze na Swietojanskiej zostala otwarta nowa Pizzeria z Wloska pizza.Piec opalany drewnem i ceny bardzo przystepne.Raz spróbujesz a bedziesz tam wracał Pizza niczym z Neapolu.pozdro
- 3 6
-
2015-01-10 23:19
Dzieki
Wygląda ciekawie i towar i ceny.
To sprawdzę- 0 1
-
2015-01-10 15:14
I tak 80% lokali padnie w pierwszych 6 miesiącach (11)
śpieszmy się odwiedzać lokale bo tak szybko upadają ...
Zostaną najlepsi a najgorsze w tym wszytskim jest to że takie lokale otwierają ludzie którzy przyjechali z Wielkiej Brytani pracując gdzieś tam odłożyli pieniążki i .... otwieramy gastronomię nie wiedząc że to najtrudniejszy biznes nie dający wielkich pieniędzy za to generujący olbrzymie koszty....
Na gastronomii po prostu trzeba się znać i trzeba wiedzieć że w większości przypadków nie przyniesie ona dużych dochodów a wręcz przeciwnie 80% lokali upadnie w krótkich czasie .- 158 17
-
2015-01-10 15:18
Studenci z Wrzeszcza Polecają budkę z kebabem i zapiekankami na Ul. Miszewskiego koło XL-a (7)
Mała budka a kebab i zapiekanki mają najlepsze :) pozdro studenci wiedzą co dobre
- 58 10
-
2015-01-10 15:21
zapieksy od chłopaków są mega :) (2)
- 21 6
-
2015-01-10 22:05
najlepsze rollo jest w kebab star w rajskiej
zbite idealnie i napakowane mięsem na całej długości !
- 4 4
-
2015-01-10 21:33
a na obiad chodze do kwadratowej
Smacznie i w miare tanio
- 1 1
-
2015-01-10 15:44
(1)
może i dobre ale bardzo niezdrowe, se wp!@#laj te kebaby
- 11 14
-
2015-01-10 17:29
od czasu do czasu i z umiarem nikomu nie zaszkodzą - gorzej jakby ktoś jadł kilka razy w tygodniu
- 19 3
-
2015-01-10 16:01
zeby ci potem te kebaby po ulicach nie zaczely biegac i krzyczec allah akbar. buuum.
- 43 4
-
2015-01-10 15:30
Wczoraj byłem tam zamówiłem ze znajomymi 4 rollo ledwo się domykało pełno mięsa warzyw świeże dobre szkoda nie mają lokalu gdzie można wejść i usiąść w środku ale i tak jedzeniem przebijają wszystkich dookoła mała budka a daje czadu
- 26 5
-
2015-01-10 15:39
towers (1)
masz racje ,nie dawno reklamowano tu THE TOWERS z Gdynii,po właścicielu nie ma już śladu podobno zbankrutował i uciekł w Polskę..a knajpa stoi pusta i czeka na kolejnego odważnego...
- 22 0
-
2015-01-10 17:30
nie słyszałam nic o tym, aby zwinął interes - ale wiadomo, że nie każda knajpa przetrwa, bo konkurencja jest spora
- 3 0
-
2015-01-10 16:34
gastronomia to teraz opiera sie chyba bardziej na reklamie typu kuchenne rewolucje,hell's,i np.znajomosci w trójmiasto.pl
(kasia moritz-basia ritz),oprócz tego howna są albo lokale ze stażem w tej dyscyplinie albo bary mleczne pamiętające prl.Cała reszta generalnie pada jak muchy a recepty na trwanie to generalnie nie ma.
- 13 1
-
2015-01-10 15:18
moje nie ! (6)
choćbym przez 3 dni chodził głodny,to moja noga nie postanie na ŚWIĘTOJAŃSKIEJ 66
- 55 35
-
2015-01-10 18:18
moje nie ! (1)
a nazywasz się Putin ???
bo tego na pewno tam nie wpuszczą!!- 8 5
-
2015-01-10 22:04
gimbus...
- 2 2
-
2015-01-10 18:39
Kuchnia
ukraińska najlepsza dla anemików tam jest dużo krwi !!!!!
- 10 6
-
2015-01-10 15:43
bo? (1)
- 6 4
-
2015-01-10 16:03
weganie zgwalcili mnie w toalecie kolba kukurydzy, ktora jak sie okazalo pozniej, byla GMO!
- 34 13
-
2015-01-10 15:47
66 to która pewnie ta Vegańska?
- 7 4
-
2015-01-10 20:17
Karton burger dla zlasowanej hipisterki. (7)
Tylko czubki nie jedzą mięsa.
- 19 15
-
2015-01-10 20:22
(6)
Dieta bogata w mięso zwiększa prawdopodobieństwo raka. smacznego.
- 5 10
-
2015-01-10 20:28
raka jelit dostaja ludzie ktorzy nie jedza miesa ! nie wiesz hipserku roslinny . (2)
jelita czlowieka zle trawia warzywa i trawe bo sa przystosowane do miesa . Chcesz miec raka to zostan naiwnym wegetarianinem to szybciej do piasku bedzie
- 8 9
-
2015-01-10 21:06
Podaj proszę źródło tej rewelacji. (1)
- 9 4
-
2015-01-10 21:58
Znajomy tasiemiec mi to mówił.
- 6 1
-
2015-01-10 21:13
Podaj proszę źródło tej rewelacji. (2)
- 4 2
-
2015-01-10 21:41
(1)
Poszukaj w google "meat cancer risk" oraz Neu5Gc. Publikacje brytyjskiego NHS oraz amerykańskiego NHI.
- 1 3
-
2015-01-10 21:57
Takie to wiarygodne jak UFO w Rswell.
- 2 2
-
2015-01-10 21:55
Ukraińska restauracja wprowadziła segregację rasową jak naziści. Smacznego!
W wolnym kraju chcą wprowadzać swoje metody. Wracać na Ukrainę.
- 23 8
-
2015-01-10 21:24
nazwy (1)
Kto im wymyśla te pseudoobcojezyczne nazwy? Proszę, nazywajcie po polsku. Thank you from the mountain.
- 21 1
-
2015-01-10 21:52
Hipsterka to łyka.
- 7 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.