• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnia ukraińska, wegańska i włoska

Łukasz Stafiej
10 stycznia 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Piqniq to nowa naleśnikarnia w centrum Gdyni. Piqniq to nowa naleśnikarnia w centrum Gdyni.

Bar z wegańskimi burgerami, nowa lokalizacja popularnej włoskiej restauracji, pierwsza ukraińska restauracja w Trójmieście i nowa winiarnia - to kilka spośród nowych lokali w Gdyni i Sopocie, które otwarto w ostatnich tygodniach. Za tydzień opiszemy nowe miejsca w Gdańsku.



Mikroklimat
Mikroklimat w niewielkim lokalu przy ul. Abrahama 26 zobacz na mapie Gdyni to połączenie kawiarni z ciastkarnią. Można tutaj wpaść w biegu po ciastko lub deser (także bezglutenowe), może zatrzymać się na dłużej, usiąść, zjeść i wypić na miejscu. Warto to zrobić, bo lokal wyróżnia się świetnym designem. Spodoba się miłośnikom stylu skandynawskiego - jest surowe drewno, jasne kolory, odkryta murowana ściana i całkiem sporo zieleni. Ciekawostką są specjalnie zaprojektowane meble przypominające te ze szkolnej klasy. Codziennie zjemy tutaj inne słodkości - dominują przede wszystkim tartaletki (7-8 zł) oraz kremowe desery (7-8 zł). Przekąsić również można kanapkę z chleba na zakwasie z różnymi pastami i rukolą (4 zł). Serwowana tutaj kawa to parzona w ekspresie arabika (od 7 zł), niebawem właściciele chcą również parzyć metodami alternatywnymi. Ciekawostką są karafki z kranówką, której każdy może napić się bezpłatnie. Ważnym elementem Mikroklimatu jest duży regał z książkami przeznaczonymi do bookcrossingu. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 8.30-20, w soboty w godz. 9-19, a w niedziele w godz. 12-19.

  • Mikroklimat to połączenie cukierni z kawiarnią. Na pierwszym planie regał z książkami do bookcrossingu.



I Krowa Cała
I Krowa Cała to druga w Trójmieście wegańska burgerownia. Choć dla niektórych taka specjalizacja baru wciąż brzmi jak oksymoron, bułki z kotletami bez mięsa stają się coraz bardziej popularne i poszukiwane. W niewielkim i prosto urządzonym barze przy ul. Dworcowej 11 zobacz na mapie Gdyni (naprzeciwko budynku dworca SKM Gdynia Główna) zjemy wegańskiego burgera w kilku wcieleniach (od 10 zł do 14 zł). Od nas zależy, z jakim kotletem, w jakiej bułce i z jakim sosem zostanie on podany. Możemy wybrać bułkę pszenną, żytnią, grahamkę i bezglutenową. Burgery przygotowywane są z tofu, grzybów, soczewicy, sejtanu, kaszy jaglanej czy grillowanych warzyw. Na miejscu przygotowywane są również koktajle owocowe - jak zapewnia właściciel - tylko ze świeżych składników, m.in. banana, pomarańczy, daktyli, ananasa, pietruszki czy imbiru (7 zł), lemoniady (5 zł) oraz frytki (5 zł). Na zrobienie burgera poczekamy około 10 min. I Krowa Cała czynna jest od godz. 12 (w tygodniu do godz. 22, w piątki i soboty - do północy, a w niedziele - do godz. 20).

  • I Krowa Cała serwuje wyłącznie wegańskie burgery.



Mała Ukraina
O tej nowej restauracji przy ul. Świętojańskiej 66 zobacz na mapie Gdyni zrobiło się głośno kilka tygodni temu z powodu antyputinowskiej plakietki, którą na drzwiach przykleili właściciele. W trójmiejskim internecie wrzało. Jednak tak naprawdę na celownik Małą Ukrainę wziąć powinni nie amatorzy politycznych dysput, ale miłośnicy autentycznej kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Bo - jak zapewnia sympatyczne ukraińskie małżeństwo właścicieli - w ich lokalu karmi się tak, jak w restauracjach w Kijowie czy we Lwowie. Na początku było z tym trochę problemów, ale i śmiechu. A to polski kucharz lepiej wiedział, jak zrobić ukraiński barszcz, a to klienci uczyli właścicieli, jak powinny wyglądać i smakować prawdziwe pelmeni. Kucharz się jednak zmienił - teraz gotuje Ukrainiec (oraz doglądająca spraw w kuchni właścicielka), a klienci powoli zaczynają rozumieć, że - choć Ukraina blisko - tamtejsza kuchnia wcale nie musi smakować tak, jak polska. Spróbować można m.in. pelmeni z masłem i śmietaną (17 zł), zakąski z grubo krojonej słoniny (7 zł), tradycyjnej sałatki Vinegret z buraków, ogórków i fasoli (12 zł), solanki (14 zł), szprotek ze smażonymi ziemniakami i szczypiorkiem (20 zł) czy wątróbki w śmietanie z kiszonymi warzywami (20 zł). Lokal jest niewielki i został urządzony w nowoczesny sposób z tradycyjnymi elementami wystroju. Mała Ukraina czynna jest codziennie w godz. 11-22.

  • W Małej Ukrainie spróbujemy kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Dania przygotowywane są dokładnie tak, jak to się robi na Ukrainie.



Piqniq
Piqniq przy ul. Świętojańskiej 105 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni to z pozoru kolejna naleśnikarnia. Wyróżnia ją jednak ogromna oferta dań. W karcie znajdziemy kilkadziesiąt pozycji smakowych. Są naleśniki na cieście pszennym, pełnoziarniste, bezglutenowe i amerykańskie pancakes. Są na słodko i wytrawnie. Znajdziemy naleśniki z rybą, owocami morza, mięsem, ale też wegetariańskie. Ceny od 9,90 zł do 16,90 zł za porcję). Na dokładkę: zapiekanki naleśnikowe (od 16,90 zł), spaghetti naleśnikowe (od 13,90 zł), bagietki (od 10,90 zł), sałatki (od 12,90 zł) i zupy (4,50 zł). Zjemy m.in. takie kompozycje, jak: Szarlotkowiec (z prażonym jabłkiem z cynamonem, czekoladą i rodzynkami), Piernikowy (z twarogiem waniliowym i chrupkami piernikowymi), Nowy Dzień (z boczkiem, cebulką i pieczarką), Budapeszt (z leczo wieprzowym), Tuna Inaczej (z tuńczykiem i brzoskwinią), Głębia Oceanu (z krewetkami, ślimakami, marchewką i groszkiem), Skośnooki (z kurczakiem, grzybami mun i kalafiorem w sosie słodko-kwaśnym) czy wreszcie Swądek (z czterema rodzajami sera i suszonymi pomidorami). Piqniq czynny jest od poniedziałku do soboty w godz. 11-21, w niedziele: 11-20.

  • Piqniq serwuje kilkadziesiąt rodzajów naleśników, w tym m.in. takie szaleństwa jak naleśniki ze ślimakami.
  • Piqniq to nowa naleśnikarnia w centrum Gdyni.



Nievinnie
Nievinnie to nowy wine-bar w miejscu dawnej Probierni Win, czyli w suterenie sopockiej kamienicy przy ul. Królowej Jadwigi 9/8 zobacz na mapie Sopotu. Właścicielom przyświecał cel, aby każdy mógł tutaj znaleźć coś dla siebie. Kieliszek wina dostaniemy tutaj już za 6 zł, a butelkę za 29 zł. Koneserzy z grubszym portfelem również powinni być zadowoleni - najdroższe wino w Nievinnie kosztuje ponad 600 zł. Spróbować można kilkudziesięciu rodzajów wina z całego świata. Oprócz klasyków z Włoch, Francji czy Hiszpanii, serwowane są tutaj mniej znane trunki, m.in. te z polskich winiarni (Solaris, Miłosz i Srebrna Góra). Niebawem do oferty mają wejść również wina z Gruzji i Chorwacji. Właściciele chcą również wyróżnić się przekąskami. Choć w ofercie znajdują się oliwki czy hummus, jej trzon stanowią rodzime przystawki, m.in. polskie sery i wędliny dojrzewające. Lokal jest niewielki, a wnętrzu wyjątkowego charakteru nadaje wykonana na zamówienie ściana-regał na butelki wina oraz pomysłowe lampy zrobione z butelek. W Nievinnie niebawem ruszą degustacje i warsztaty winiarskie. Czynne codziennie w godz. 15-22 (w weekendy do ostatniego klienta).

  • W Nievinnie napijemy się kilkudziesięciu win z całego świata.



A Modo Mio
A Modo Mio to bardzo dobrze znana miłośnikom włoskiej kuchni restauracja, która dotychczas mieściła się przy ul. Władysława IV w Gdyni w niewielkim lokaliku. Miejsce miało atmosferę kameralnej trattorii, ale zainteresowanie było tak duże, że właściciele zostali zmuszeni poszukać większego lokum. Padło na narożny lokal przy ul. Bohaterów Monte Cassino 14/16 zobacz na mapie Sopotu. To dobrze znana lokalizacja trójmiejskim bywalcom. Przez lata funkcjonowała tutaj popularna włoska knajpka Tivoli, potem pojawiały się i znikały inne bary. A Modo Mio ze świetną marką wyrobioną przez kilka lat działania w Gdyni ma szansę zostać tutaj na dłużej. Nowe pomieszczenia są przede wszystkim o wiele bardziej przestronne i jasne. Zachowano przy tym ciepły i przytulny klimat poprzedniego miejsca. W menu rewolucji na szczęście nie wprowadzono. W Sopocie wciąż gotuje włoski właściciel, którego specjalnością są owoce morza, ryby i kuchnia z regionu Kampanii. Dostarczane są świeże w każdy czwartek. Zjemy m.in. krewetki i kalmary z crostini i pomidorkami (46,50 zł), grillowane krewetki tygrysie w sosie cytrynowym (54,50 zł), ośmiornicę z ziemniakami i rukolą (38,50 zł) czy okonia morskiego w sosie z borowików, kaparów i orzechów pinii (79,50 zł). W ofercie są również przeróżne dania mięsne, sałaty i oczywiście pizza (od 18,50 zł) i makarony (od 18,50 zł) na kilkanaście sposobów. Składniki właściciele sprowadzają z Włoch. A Modo Mio czynne jest codziennie od godz. 12. Lokal w Gdyni chwilo jest nieczynny, ale w niedalekiej przyszłości ma wznowić działalność.

  • W nowej, sopockiej lokalizacji A Modo Mio serwowane jest to samo menu, co w Gdyni.

Miejsca

Opinie (353) ponad 10 zablokowanych

  • I krowa cała ma świetne jedzenie. Burgery za 10 zł- świetna cena i duży wybór. Każdy jest świetny. Polecam i do tego frytki belgijki za 5 zł. na tłuszczu roślinnym.

    • 2 5

  • Kto pamieta

    Bar u Czorta przymorze i gory w pawilonie kolo lombardu wysoki fajny kucharz zapiekanki duze wszystkiego duzo , kebab swietny i bylo czynne do pierwszej

    • 0 0

  • Mala ukraina

    Slabo cieniutko porcyjki smieszne obsluga do bani problem z kasa i liczeniem sianka

    • 6 1

  • Oksymoron

    Hehe pan redaktor posluzyl sie slowem nad ktorym pan Miodek sie wypalil jak zimny ogien hehe prosze nie robic konfjuzd ludzi bo to nie smaczne a takie uczenie na sile ze trzeba sprawdzac to treningi wycofane z obiegu w latach 83-85

    • 1 1

  • viva la pizza (1)

    zapomnieliscie dodac ze na Swietojanskiej zostala otwarta nowa Pizzeria z Wloska pizza.Piec opalany drewnem i ceny bardzo przystepne.Raz spróbujesz a bedziesz tam wracał Pizza niczym z Neapolu.pozdro

    • 3 6

    • Dzieki
      Wygląda ciekawie i towar i ceny.
      To sprawdzę

      • 0 1

  • I tak 80% lokali padnie w pierwszych 6 miesiącach (11)

    śpieszmy się odwiedzać lokale bo tak szybko upadają ...

    Zostaną najlepsi a najgorsze w tym wszytskim jest to że takie lokale otwierają ludzie którzy przyjechali z Wielkiej Brytani pracując gdzieś tam odłożyli pieniążki i .... otwieramy gastronomię nie wiedząc że to najtrudniejszy biznes nie dający wielkich pieniędzy za to generujący olbrzymie koszty....

    Na gastronomii po prostu trzeba się znać i trzeba wiedzieć że w większości przypadków nie przyniesie ona dużych dochodów a wręcz przeciwnie 80% lokali upadnie w krótkich czasie .

    • 158 17

    • Studenci z Wrzeszcza Polecają budkę z kebabem i zapiekankami na Ul. Miszewskiego koło XL-a (7)

      Mała budka a kebab i zapiekanki mają najlepsze :) pozdro studenci wiedzą co dobre

      • 58 10

      • zapieksy od chłopaków są mega :) (2)

        • 21 6

        • najlepsze rollo jest w kebab star w rajskiej

          zbite idealnie i napakowane mięsem na całej długości !

          • 4 4

        • a na obiad chodze do kwadratowej

          Smacznie i w miare tanio

          • 1 1

      • (1)

        może i dobre ale bardzo niezdrowe, se wp!@#laj te kebaby

        • 11 14

        • od czasu do czasu i z umiarem nikomu nie zaszkodzą - gorzej jakby ktoś jadł kilka razy w tygodniu

          • 19 3

      • zeby ci potem te kebaby po ulicach nie zaczely biegac i krzyczec allah akbar. buuum.

        • 43 4

      • Wczoraj byłem tam zamówiłem ze znajomymi 4 rollo ledwo się domykało pełno mięsa warzyw świeże dobre szkoda nie mają lokalu gdzie można wejść i usiąść w środku ale i tak jedzeniem przebijają wszystkich dookoła mała budka a daje czadu

        • 26 5

    • towers (1)

      masz racje ,nie dawno reklamowano tu THE TOWERS z Gdynii,po właścicielu nie ma już śladu podobno zbankrutował i uciekł w Polskę..a knajpa stoi pusta i czeka na kolejnego odważnego...

      • 22 0

      • nie słyszałam nic o tym, aby zwinął interes - ale wiadomo, że nie każda knajpa przetrwa, bo konkurencja jest spora

        • 3 0

    • gastronomia to teraz opiera sie chyba bardziej na reklamie typu kuchenne rewolucje,hell's,i np.znajomosci w trójmiasto.pl

      (kasia moritz-basia ritz),oprócz tego howna są albo lokale ze stażem w tej dyscyplinie albo bary mleczne pamiętające prl.Cała reszta generalnie pada jak muchy a recepty na trwanie to generalnie nie ma.

      • 13 1

  • moje nie ! (6)

    choćbym przez 3 dni chodził głodny,to moja noga nie postanie na ŚWIĘTOJAŃSKIEJ 66

    • 55 35

    • moje nie ! (1)

      a nazywasz się Putin ???
      bo tego na pewno tam nie wpuszczą!!

      • 8 5

      • gimbus...

        • 2 2

    • Kuchnia

      ukraińska najlepsza dla anemików tam jest dużo krwi !!!!!

      • 10 6

    • bo? (1)

      • 6 4

      • weganie zgwalcili mnie w toalecie kolba kukurydzy, ktora jak sie okazalo pozniej, byla GMO!

        • 34 13

    • 66 to która pewnie ta Vegańska?

      • 7 4

  • Karton burger dla zlasowanej hipisterki. (7)

    Tylko czubki nie jedzą mięsa.

    • 19 15

    • (6)

      Dieta bogata w mięso zwiększa prawdopodobieństwo raka. smacznego.

      • 5 10

      • raka jelit dostaja ludzie ktorzy nie jedza miesa ! nie wiesz hipserku roslinny . (2)

        jelita czlowieka zle trawia warzywa i trawe bo sa przystosowane do miesa . Chcesz miec raka to zostan naiwnym wegetarianinem to szybciej do piasku bedzie

        • 8 9

        • Podaj proszę źródło tej rewelacji. (1)

          • 9 4

          • Znajomy tasiemiec mi to mówił.

            • 6 1

      • Podaj proszę źródło tej rewelacji. (2)

        • 4 2

        • (1)

          Poszukaj w google "meat cancer risk" oraz Neu5Gc. Publikacje brytyjskiego NHS oraz amerykańskiego NHI.

          • 1 3

          • Takie to wiarygodne jak UFO w Rswell.

            • 2 2

  • Ukraińska restauracja wprowadziła segregację rasową jak naziści. Smacznego!

    W wolnym kraju chcą wprowadzać swoje metody. Wracać na Ukrainę.

    • 23 8

  • nazwy (1)

    Kto im wymyśla te pseudoobcojezyczne nazwy? Proszę, nazywajcie po polsku. Thank you from the mountain.

    • 21 1

    • Hipsterka to łyka.

      • 7 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane