• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: meksykańskie, ciastka ze złotem, pizza, koktajle i street food

Mateusz Groen
2 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 

W trójmiejskiej gastronomii nie ma nudy. Jedne lokale się zamykają, inne się otwierają. W tym tygodniu odkryjemy "Nowe lokale" z Sopotu oraz Gdańska. Podróż rozpoczniemy od "cesarskiej" kawiarni z francuskimi smakami, następnie udamy się na meksykańską ucztę, później zrobimy przystanek na kolorowy koktajl i zjemy chrupiącą pizzę. A naszą kulinarną wędrówkę zakończymy tym razem w Galerii Forum, jednak oczywiście nie na zakupach.




Kaiser Patisserie w Sopocie Mapka



  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
  • Kaiser Patisserie Sopot
Pierwszym miejscem, które rozpoczyna nasz przegląd nowości, jest kawiarnia stworzona zgodnie z francuskim duchem cukiernictwa, choć nazwa jest niemiecka. Kaiser, bo o tym lokalu mowa, mieści się w Sopocie, vis a vis hotelu Sheraton. To pięknie zaaranżowana kawiarnia, w której sprzedawane są różnorodne ciastka, praliny i inne wyroby cukiernicze. Słodkości tworzone są własnoręcznie przez cukierników, którzy dbają o nawet najdrobniejsze szczegóły, jak choćby płatki 24-karatowego złota na ciastach.

Pozornie zdawać się może, że będzie to droga kawiarnia. Otóż nic bardziej mylnego. Ciastka znajdziemy w przeróżnych cenach. Praliny kupimy za 5 zł, makaroniki za 6 zł, porcję ozdobnych ciastek od 16 zł do 25 zł, a wypieki, jak brioche, cynamonki, croissant lub bostock, od 12 zł do 16 zł. Piękne i smaczne wyroby to nie wszystko. Znajdzie się też coś dla fanów koktajli lub wina do deseru. Co ciekawe, "cesarskie" ciastka podbiją również Gdańsk, w którym powstał nowy lokal o tej samej nazwie tuż przy ul. Długie Pobrzeże 13.

Gofry w kształcie penisów i wagin. Kontrowersyjna cukiernia już w Gdańsku Gofry w kształcie penisów i wagin. Kontrowersyjna cukiernia już w Gdańsku

Tulum by White Marlin przy ul. Obrońców Westerplatte w SopocieMapka



  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
  • Tulum
Po dobrej kawie wypitej przy ciastku nadszedł czas na coś nieco bardziej treściwego. Z Francji przenosimy się do Meksyku. Nowy lokal o nazwie Tulum to brat znanego w Sopocie White Marlin. Jest to jednak zupełnie inny koncept niż prestiżowa nadmorska restauracja. Dużym plusem jest lokalizacja, ponieważ mimo niewielkiego oddalenia od ruchliwej i turystycznej ulicy Monte Casino, można w nim odpocząć od zgiełku. Umożliwia to sporej wielkości ogródek i klimatyczne wnętrze z elementami zaczerpniętymi z kultury meksykańskiej.  

Dostaniemy tu różnorodne margarity, klasyczne dla kuchni meksykańskiej quesadille, burito, zupy, czy też fajitas. Dostępne są zarówno dania mięsne, rybne, a także wegetariańskie. Kuchnia meksykańska słynie z ostrości, co nie każdy lubi. Dlatego właściciele restauracji zadbali o to, by każdy mógł dopasować ostrość potraw do swoich kubków smakowych. Ciekawymi pozycjami w karcie są m.in. chimichanga (meksykańskie burrito) z wędzonym serem za 42 zł, fajitas z krewetkami, podawana z ciepłymi placuszkami i warzywami za 48 zł oraz taco z dorszem w panko z cebulą marynowaną, grantem, papryczkami jalapeno i salsą za 39 zł. Lokal ma ciekawą ofertę happy hours, w ramach której np. w czwartek dwa drinki dostępne są w cenie jednego, w środy zestaw obiadowy (zupa, danie główne i napój) dostępne są w cenie 39,99 zł, a codziennie nachosy z trzema salsami i kieliszkiem tequili dostępne są za 30 zł.

Apartament Cocktail Bar w JelitkowieMapka



  • Apartament Coctail Bar - Jelitkowo
  • Apartament Coctail Bar - Jelitkowo
  • Apartament Coctail Bar - Jelitkowo
  • Apartament Coctail Bar - Jelitkowo
  • Apartament Coctail Bar - Jelitkowo
  • Apartament Coctail Bar - Jelitkowo
  • Apartament Coctail Bar - Jelitkowo
  • Apartament Coctail Bar - Jelitkowo
  • Apartament Coctail Bar - Jelitkowo
  • Apartament Coctail Bar - Jelitkowo
  • Apartament Coctail Bar - Jelitkowo
  • Apartament Coctail Bar - Jelitkowo
  • Apartament Coctail Bar - Jelitkowo
  • Apartament Coctail Bar - Jelitkowo
  • Apartament Coctail Bar - Jelitkowo
  • Apartament Coctail Bar - Jelitkowo
Po tak sytym obiedzie nadszedł czas na koktajl. Dlatego przenosiny się z Sopotu do gdańskiego Jelitkowa, gdzie nieopodal wejścia na plażę powstał nowy koktajlbar. Miejsce zapewne spodoba się wszystkim fanom kolorowych napojów wyskokowych. O trunki dbają barmani, którzy wyczarują najróżniejsze specjały we wszystkich kolorach i smakach, jakie sobie zażyczy klient.

Prócz koktajli dostępnych na życzenie klientów dostępne są klasyczne pozycje z autorskim twistem, jak: Old Cuban za 32 zł, rum sour za 28 zł, a także gin martini nazwany w karcie "Lustrem Weneckim" z dodatkiem likieru z bergamotki za 35 zł.

Pieterwas Krew i Woda się zamyka. Podobnie jak kilka innych znanych restauracji Pieterwas Krew i Woda się zamyka. Podobnie jak kilka innych znanych restauracji

Take it Pizza w Nowej LetnicyMapka



  • Take it Pizza
  • Take it Pizza
  • Take it Pizza
  • Take it Pizza
  • Take it Pizza
  • Take it Pizza
  • Take it Pizza
  • Take it Pizza
  • Take it Pizza
  • Take it Pizza
  • Take it Pizza
  • Take it Pizza
  • Take it Pizza
W następnej kolejności odwiedziliśmy pizzerię w prężnie rozwijającej się dzielnicy Nowa Letnica. Koncept lokalu powstał z inspiracji amerykańskim metrem i czuć to szczególnie w warstwie wizualnej. We wnętrzu sporo jest metalowych i betonowych elementów.

Menu składa się z czternastu pozycji, wśród których znajdziemy klasyczną margheritę (24 zł), cotto z sosem pomidorowym, mozzarellą i szynką cotto (29 zł), ale też coś dla fanów pizzy z owocami morza - gamberi z sosem pomidorowym, serem mozzarella, krewetkami, ostrymi papryczkami, duszonym czosnkiem i natką pietruszki za 46 zł. Obecnie pizzę możemy zamówić jedynie stacjonarnie na terenie Letnicy.

Jungla ExpressForum Gdańsk Mapka



  • Jungla Express - Forum Gdańsk
  • Jungla Express - Forum Gdańsk
  • Jungla Express - Forum Gdańsk
  • Jungla Express - Forum Gdańsk
  • Jungla Express - Forum Gdańsk
  • Jungla Express - Forum Gdańsk
  • Jungla Express - Forum Gdańsk
Ostatnie miejsce wielu osobom może być znajome. Jungla, czyli restauracja, która mieści się na ostatnim piętrze w galerii Forum. Drugą Junglę znajdziemy tuż przy bocznym wejściu, nieopodal przejścia dla pieszych przy złotej bramie. Jungla Express to miejsce, które skupia się na daniach z tzw. szeroko pojętego street foodu. To ciekawe miejsce dla tych, którzy podczas zakupów mają ochotę zjeść coś na szybko, jednak w oddali od głośnej strefy restauracyjnej.

Zjemy tu m.in. bajgle z pastrami (29 zł), z łososiem (29 zł), a także z serem halloumi i czarnymi oliwkami, sosem tzatziki, grillowaną cukinią, szpinakiem, piklowaną cebulą i kiełkami (28 zł), pizzę w cenie od 24 zł do 36 zł, w tym bardzo ciekawą o nazwie Apulia z szynką parmeńską, rukolą, serem mozzarella i rozpływającą się burattą (36 zł). Jednak hitem Jungli Express są tosty na ciepło, a naszym faworytem jest K-toast z kimchi, szarpaną karkówką, jajkiem w koszulce, sosem "Smoky holender", liśćmi szpinaku i piklowaną czerwoną cebulą za 26 zł. Prócz dań ciepłych zamówimy także bowle w cenie od 25 zł do 28 zł na wynos. Dodatkowo restauracja posiada w swojej ofercie ciekawe koktajle, zarówno te alkoholowe, np. na bazie zielonej herbaty, likieru Midori i prosecco za 26 zł, ale również napoje bezalkoholowe.

Miejsca

Opinie (83) 6 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (1)

    Piękna nazwa lokalu z koktajlami, idealnie oddaje to co stało się z popularnymi dzielnicami Gdańska. Zresztą ceny za koktajle takie, że narzekania na konieczność zapłacenia 20 zł za dobre piwo w "wielokranie" jakieś takie śmieszne się wydają.

    • 18 1

    • Lokal apartament przerost formy nad treścią

      • 0 1

  • co padnie pierwsze z listy? (3)

    obstawiam że kanapki po 30 zł

    • 50 1

    • Ta meksykanka z obrońców wybrzeża ha ha haaa

      • 0 0

    • ja stawiam na driny w cenie jak z hiszpańskiej riviery (1)

      tylko, że u nas riwiera... przaśna, zaparawaniona i coraz bardziej buracka (taka klientela niestety nadjechała)

      • 25 0

      • chyba zawsze taka była.

        • 3 1

  • Odważni przy tej turbodrożyznie (2)

    Branża turystyczna i gastronomiczna nie długo padnie przy tej turbodrożyznie, nikogo prócz polityków nie będzie stać na korzystanie z ich usług.

    • 28 2

    • To nie odwaga - to głupota!

      • 0 0

    • Otwarcie takiego biznesu to pewnie pół roku. Zimą sytuacja wyglądała dużo lepiej.

      • 6 0

  • No to jedziem (6)

    - w domu taniej,
    - a gdzie jakaś kuchnia Polska/domowa?
    - nie ma jak schabowy i rosół u mamusi,
    - kto zapłaci za ciastko 12-16 zł?!
    - ciekawe ile z tych miejsc wytrzyma dłużej niż pół roku

    • 72 11

    • Ha ha ha: yeah

      - a gdzie jakaś kuchnia Polska/domowa?
      - nie ma jak schabowy i rosół u mamusi,
      - kto zapłaci za ciastko 12-16 zł?!
      - ciekawe ile z tych miejsc wytrzyma dłużej niż pół roku?

      • 0 0

    • To wcale nie jest takie śmieszne (1)

      Jak się wydaje.

      • 12 4

      • Jednak jest.

        • 3 2

    • panie Ferdku

      Za 20zł to mam 5 kilo ziemniaków, podgardle i główke kapusty

      • 10 0

    • Tost po 26 zł, już pędzę!

      • 26 0

    • - w Biedronce za tyle to mam 1,5 kg parówek

      • 29 2

  • fajitas z krewetkami, podawana z ciepłymi placuszkami i warzywami za 48 zł ha ha ha

    • 1 0

  • Fachitas za 48

    Szybkiego sukcesu, żeby Twoje A8 splacało się się szybko.

    • 3 0

  • Szkoda tylko że znikają miejsca które funkcjonowały latami, miały duszę a zamiast tego powstają jedynie "insta-zapchaj dziury". Wielka szkoda.

    • 4 0

  • Opinia wyróżniona

    (9)

    Podziwiam za zdolność do ryzyka tych, którzy obecnie inwestują w gastronomię.
    Ubożejący ludzie właśnie tam będą szukać oszczędności i będą ciąć swoje budżety o takie usługi jak gastronomia.

    • 134 4

    • Zgadzam się, o ile jeszcze jakieś picce, kebsy czy zwykłe jadłodajnie przetrwają (8)

      to już raczej nikt po zapieksie nie zajdzie na drina za 30 PLN :)
      I trochę chyba nie sezon na otwarcie takich barów blisko morza - wiem z doświadczenia, że choć to bogata dzielnica, to jednak ludzi poza sezonem jak na lekarstwo - ponad połowa apartamentów pusta, bo są albo na wynajem albo jako letnie rezydencje dla bogaczy. Popatrzcie np. w Orłowie na te "rieviery" i inne takie - tam to może z 10% jest zamieszkanych.
      Mamy świat pełen absurdów, musimy pracować w mieście ale mamy tu przyjechać rowerem, mimo to nie możemy tu mieszkać bo nas nie stać, chociaż pełno mieszkań stoi pustych.

      • 37 4

      • Taa

        I pewnie dlatego trzeba robić rezerwacje tydzień wcześniej albo stać w kolejsce żeby co zjeść

        • 0 0

      • Kolejny nierób w kolejce po cudze (2)

        • 6 1

        • Całe szczęście że więcej jest tych co nie mają (1)

          i was rozejdziemy .

          • 1 2

          • Z piwnicy rodziców chcesz spełniać mokre socjalistyczne marzenia

            Rozejdzie to cię rzeczywistość dziecko....

            • 0 0

      • Trzeba zmienić prawo . (2)

        Stoi puste to masz prawo zasiedlić i pies je.....ał bogaczy .

        • 4 23

        • (1)

          jesteś złodziejem?

          • 17 5

          • Okupas Hiszpania. Tak powinno być w Polsce.

            Skończyłoby się kupowanie mieszkań w innym celu niż mieszkanie w nich.

            • 3 9

      • Sama prawda.

        • 5 2

  • White Marlin jest przy Powstańców Warszawy...

    A nie przy Obrońców Westerplatte w Sopocie.

    • 2 0

  • Zarabiamy miesięcznie +/-25 000zł (1)

    Nie interesują ceny w sklepie, kupujemy na co mamy ochotę. Jedzenie na mieście 3 razy w tygodniu. Wakacje w Europie 2 razy w roku i trzecie zazwyczaj w Azji lub Karaiby. Nie daję dużych napiwków, nie mam co roku nowego telefonu. 10 lat temu zarabiałem w gastro 5zł/h i nie marudziłem. Na wszystko trzeba ciężko zapracować. Nikt Ci w życiu nic nie da (nawet jeśli obieca :-) Bieżcie się do roboty i zacznijcie myśleć a nie tylko odwalać etat i ulubiona rozrywka "trudne sprawy". Pozdrawiam

    • 1 10

    • Plus minus 25000 zł?

      Czyli czasem minus? Czy zwykle minus?

      • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane