• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: moda na burgery i foodtrucki nie mija

Łukasz Stafiej
16 lutego 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Burgermania serwuje kanapki z wołowiną nieopodal Zielonego Rynku na Przymorzu. Burgermania serwuje kanapki z wołowiną nieopodal Zielonego Rynku na Przymorzu.

Trzy nowe lokale serwujące burgery, kolejny mobilny bar na kółkach, lokal z kuchnią żydowską oraz kawiarnia z francuskimi wypiekami - to tylko kilka spośród najnowszych lokali otwartych w Trójmieście.



Wiele wskazuje na to, że moda na burgery w Trójmieście nie mija. W ostatnich tygodniach powstały aż trzy lokale, które chwalą się wołowiną najwyższej jakości serwowaną w bułce. Ucieszą się fani food-trucka Surf Burger, który robił furorę podczas letnich festiwali i ulicznych imprez. Burgerowym surferom interes idzie tak dobrze, że postanowili otworzyć również punk stacjonarny. Malutki lokal znajduje się w jednym z pawilonów handlowych na Morenie przy skrzyżowaniu Jaśkowej Doliny i Dobrowolskiego zobacz na mapie Gdańska. W menu kilka rodzajów kanapek z wołowiną i napoje typu fritz-kola i yerbata.

Nowy lokal z burgerami został otwarty również przy alejkach wzdłuż plaży w Sopocie w Łazienkach Południowych zobacz na mapie Sopotu. Wśród trójmiejskich burgerowni Beach Burger wyróżnia się ofertą alkoholową podobną do tzw. przekąskowni - shota dostaniemy tutaj już za 4 zł. Miejsce jest również znacznie bardziej przestronne od niewielkiej, kolorowo urządzonej Burgermanii przy ul. Bolesława Krzywoustego 25 zobacz na mapie Gdańska obok Zielonego Rynku. Tutaj oprócz aż dziewięciu wariacji na temat wołowiny w bułce, zjemy również sałatki oraz burgera z kurczakiem lub krewetkami.

Miłośnicy tzw. streetfoodu ucieszą się również na wieść o nowym food-trucku, czyli mobilnym barze na kółkach. Camper Cafe stacjonuje obok sopockiego Carrefoura przy ul. Kościuszki zobacz na mapie Sopotu i specjalizuje się w kawie, muffinkach i kanapkach. To dobra opcja dla śpiochów, którzy nie zdążą sobie zrobić rano śniadania. Okienko starego, czerwonego Citroena H podnosi się o godz. 6:45.

Bawialnia Cafe przy ul. Oliwskiej 53/54 zobacz na mapie Gdańska to oryginalny pomysł na kawiarnię połączoną z placem zabaw dla dzieci. Głównym bohaterem tak naprawdę jest ten drugi - najmłodsi dostają do zabawy tor przeszkód, basen z kolorowymi piłeczkami i przeróżne zabawki. W tym czasie dorośli mogą poczekać na pociechy w części stylizowanej na staromodną kawiarnię, napić się kawy i zjeść ciastko.

Z kolei połączeniem kawiarni z piekarnią jest Le Bonjour przy ul. Świętojańskiej 62 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Zjemy tutaj bagietki, bułki, tarty i słodkości wypiekane z importowanych z Francji produktów i przygotowywane przez pochodzącego z kraju nad Sekwaną cukiernika. Francuski klimat właścicielom udało się oddać nie tylko dzięki menu - lawendowe wnętrze momentalnie kojarzy się z Prowansją.

Dwie nowe pizzerie powstały na Morenie. Bywalcy sopockiej "Piątki" będą mogli teraz zjeść swoją ulubioną pizzę przy ul. Bulońskiej 3a zobacz na mapie Gdańska. Choć ukryty pośród blokowiska pawilon nie budzi ciekawości, warto wejść do środka Pizzerii 5 Five - panuje tutaj ciepła, kameralna atmosfera małej włoskiej restauracyjki. Z większym rozmachem i w nowoczesnym stylu urządzono Del Gusto przy ul. Heleny Marusarzówny 2/7 zobacz na mapie Gdańska w miejscu dawnego Da Grasso. Zjemy tutaj nie tylko włoski placek, ale również przeróżne dania obiadowe, sałatki, tarty czy burgery.

Po prawie roku przerwy na mapę trójmiejskiej gastronomii wraca Mazel Tov przy ul. Ogarnej 121/122 zobacz na mapie Gdańska. To inspirowane kulturą żydowską miejsce jest nie tylko restauracją serwującą kuchnię z Izraela, ale również klubem artystycznym, w którym odbywają się jam session oraz muzyczne imprez tematyczne.

Restauracją, w której miejsce dla siebie znajdą miłośnicy morza jest Aquarius. Główną salę zdobi wielka podobizna żaglowca, natomiast lokal znajduje się przy ul. Czechosłowackiej 3 zobacz na mapie Gdyni na terenie gdyńskiego portu. W menu znajdziemy przede wszystkim dania kuchni polskiej. Restauracja zajmuje się głównie organizacją przyjęć firmowych i imprez okolicznościowych oraz cateringiem zewnętrznym, jednak na miejscu również można zjeść.

Miejsca

Opinie (221) ponad 20 zablokowanych

  • Burgermania nie polecam

    Burgermania nie polecam jedzenie obleśne, obsługa arogancka,pracują tam za kare, podejrzewam,ze tez naćpana. Pani która przyjmowała zamówienie podejrzanie wyglądała,Ruda Pani ktora nie potrafi odnoscic sie do ludzi!!!!NIE POLECAM SYF BRUD I NIE SMACZNE JEDZENIE

    • 0 0

  • (1)

    Trzy razy jadłem w Surf Burger. Zawsze czekałem 20-30 minut. I zawsze mięso konsystencją odpowiadało zmielonej gumowej wycieraczce. Cena za hambuksa 15 zł. Poza tym w porządku

    • 4 2

    • tez mam takie odczucia

      jakość leci w dół, jajuż chyba nie zaryzykuje, już lepszy jest carmnik albo best burger

      • 0 0

  • surfburger!!!

    bardzo dobra buła :) grahamka oczywiscie :P ja polecam

    • 0 0

  • le bonjour (6)

    Tyłka nie urywa...

    • 43 5

    • zobaczysz za godzinę po jedzeniu

      • 1 0

    • PUNK STACJONARNY

      Burgerowym surferom interes idzie tak dobrze, że postanowili otworzyć również PUNK stacjonarny.

      Obłęd muza!

      • 11 2

    • I bozidziękuj!

      Przynajmniej masz na czym siedzieć.

      • 7 1

    • Ale wystrój mają ładny :)

      • 6 0

    • Masz racje szału nie ma i niezdrowe toto

      • 16 2

    • tylko mąka i kawa!!

      Najlepsi.

      • 11 14

  • Smieciowe zarcie dla hipsterow (5)

    Dziekuje bardzo! Wole zjesc dobra zupke i pyszne drugie w barze mlecznym. Moze nie jest tak modnie i swiatowo jak hamburgier z dostawczaka, ale za to smacznie i zdrowo.

    • 139 18

    • bary mleczne też są okupowane przez hipsterów

      już tylko fastfoody typu mc donalds, kfc oraz kebaby pozostały miejscówką dla tych względnie normalnych, bo to zbyt "mainstreamowe" dla hipstera.

      • 1 0

    • smacznie - to zależy. zdrowo - chyba tylko pod tym względem że ze względu na duże obroty przynajmniej mają względnie świeże składniki.

      • 7 1

    • Co za brak

      Wyczucia fejmu

      • 12 0

    • mam tak samo, do tego nie trzeba czekac na jedzenie :) (1)

      • 15 5

      • Jak wpadam do Polski to mozna powiedziec ze przez Bar Mleczny.
        Fastfoody wogole mnie nie ruszaja. Pachnie w nich niemal jak w piekarni, nic dziwnego, wsio zawiera cukier, a przypieczony z tluszczem mielonki z roznych odpadow ... i te przeslodzone sosy!

        • 19 3

  • Kolejne słabe knajpy. Nie ma nic ze zdrową żywnością, ładnie urządzonego, szczególnie dla wegan. Cały czas to samo kawa, zakąski, burgery, zero wyobraźni, zero polotu. Szkoda, że do Trójmiasta wszystkie zachodnie mody, a nawet te warszawskie, przychodzą z gigantycznym opóźnieniem. To świadczy o naszym prowincjonaliźmie. Mamy też marny wybór knajp orientalnych jak na metropolię i fajnych, małych, niedrogich, bezpretensjonalnych knajpek, w których szybko pałaszuje się dobry hummus i inne pasty, kawę z mlekiem sojowym czy smaczną zupę z tofu . Trzy miejsca na krzyż nie załatwiają sprawy. Poproszę o więcej takich miejsc jak Pies i Róża, Luka, Mitte czy tańszą wersję gdyńskiego Trafika. Idźmy z duchem czasów. Kotletów, kebabów, burgerów, pizzy i makaronów i tak mamy na potęgę. Życzę odrobinę odwagi inwestorom. Zapotrzebowanie jest.

    • 6 1

  • a schabowy? To co? Zły? (10)

    • 57 13

    • (4)

      Jak położysz go na talerzy obok sałaty, jakiegoś ogórka i pomidora i dwóch gotowanych ziemniaków, to jest ok.

      Ale jak wywalisz ziemniaki i włożysz to między połówki bułki, to się staje najgorszą rzeczą na świecie. Ot, logika ludzi, którzy coś słyszeli, ale sami do końca nie wiedzą co.

      • 19 5

      • Ciężko rozszyfrować o co ci chodzi. (3)

        Łączenie kotlet - bułka jest po prostu 3 razy bardziej kaloryczne niż połączenie ziemniaki - bułka. Szczególnie, gdy bułka jest słodka, a takie są w 90 % fast foodów. Po drugie nie wiadomo co w tym mięsie jest. W domu kupię chudą łopatkę, zmielę i wiem, że zawartość tłuszczu nie stanowi 80% kotleta. Po drugie wiem, że nie ma tam zmielonych uszu, kopyt i ryjków.

        • 16 9

        • Po drugie wiem, że nie ma tam zmielonych uszu, kopyt i ryjków...

          ...twojej starej, leminga i g@lluxa. O!

          • 0 1

        • Ziemniaki (1)

          Tuczą. Ryż lepszy.

          • 3 7

          • Tylko kasza, polska!

            Ryż dobry dla bisurmańskich Kitajczyków!

            • 8 3

    • beznadziejny (1)

      jest ze 100 lepszych sposobów na przyrządzenie mięsa schabowego, które są lepsze od zwykłego kotleta schabowego

      • 10 6

      • Na przykład: Schabowy z setką wódki.

        • 9 0

    • Schabowy wcale nie jest Polski

      tylko Austriacki a w zasadzie austro-wegierski, bo to Winershnitzel :)

      • 5 1

    • a to tylko schabowego trzeba żreć?

      • 7 0

    • Najlepsze foot trakom mówimy NIE :-)))))

      • 10 8

  • mazel tov

    Szemrany lokal tylko dla wybranych.... Ciągłe interwencje policji.
    Nie polecam jeśli ktoś chce miło i spokojnie spędzić wieczór.

    • 2 2

  • Moda na padlinę?

    • 2 0

  • Paranoja.. (8)

    Ludzie, opanujcie sie! Czy chociaz raz probowaliscie to czym tak gardzicie w Waszych opiniach?! Typowo polskie podejscie - lubie i pochwalam tylko to co jest mi znane - zero otwarcia na swieze pomysly i ich smaczne wykonanie!! A po drugie, jesli masz codziennie czas gotowac w domu obiad, smazyc schabowego (ktorego bardzo lubie, ale nie codziennie, moze raz na miesiac... blagam, troche roznorodnosci w zyciu!) to chyba jestes bezrobotnym leniem, ktorego jedyna rozrywka dnia jest ten schabowy i piweczko w reku przed telewizorem. Ludzie pracujacy i majacy milion ciekawszych zajec po robocie niz sterczenie przy garach docenia tego typu punkty gastrononiczne doslownie pod nos podajace pyszna kawe, babeczki i burgery na europejskim poziomie!

    • 39 37

    • (3)

      Po co zmuszać ludzi na siłę. Ty i ja lubimy poznawać nowe smaki i cieszyć się jedzeniem na mieście. Inni wolą codziennie zjeść tego samego schabowego z miską kartofli oglądając telenowelę przed telewizorem, i powtarzać głupoty w stylu że nie zjedzą sushi bo jest tam surowa ryba. Nie wiedzą co tracą, ale słowami się ich niestety nie przekona.

      • 21 14

      • (2)

        Smutne jak bardzo zamknieci w swoim malym monotonnym swiatku sa niektorzy. Najgorsze jest to ze przez takie podejscie wiele swietnych inicjatyw upada.

        • 11 14

        • widocznie nie były aż tak świetne

          • 0 0

        • Najlepsze były Sfinks burgery na Długiej, szkoda że ich już nie serwują

          • 2 2

    • Wiesz.... (2)

      Wyobraź sobie że są ludzie pracujący, którzy pomimo wszystkiego potrafią znaleźć czas aby ugotować.Dalej zapychaj się burgerami na "światowym" poziomie.

      • 26 13

      • (1)

        No i wszystko jasne - nawet nie wiesz o czym mowisz. Sprobuj, zobacz w jaki sposob i z jakich skladnikow na twoich oczach przyrzadzany jest taki burger - potem sie wypowiadaj o zapychaniu. (Ziemniaczki codziennie sa takie lekkie i pozywne... nie zapychaja wcale).

        • 13 14

        • A czy...

          ... ja pisałam że codziennie jem ziemniaki??? Napisałam że są ludzie którzy pracują a i tak potrafia znaleźć czas aby w domu przygotować obiad. I to wcale nie schabowy+ziemniaki+surówka... Można w krótkim czasie zrobić smaczny i lekkostrawny obiad, wystarczy trochę chęci. :)

          • 11 4

    • Ja postanowiłem nie krytykować.

      Ale też nie jeść takiego jedzenia.

      • 22 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane