• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: pierogi z Syberii, piwo i pizza

Łukasz Stafiej
9 lutego 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 

Przedstawiamy kilka nowych restauracji i barów, które w ostatnim czasie otwarto w Trójmieście. Przeczytaj kolejny odcinek cyklu "Nowe lokale".



Mała Syberia



  • Mała Syberia specjalizuje się w pierogach ze Wschodu.
  •  Mała Syberia
  •  Mała Syberia
  •  Mała Syberia
  •  Mała Syberia
Malutki bar w Chyloni (pawilon nr 3 przy ul. Chylońskiej 42a zobacz na mapie Gdyni) z pierożkami przygotowywanymi według rodzinnych przepisów prowadzącej lokal pary z Nowosybirska. Ludzi przesympatycznych i serdecznych, którzy gotują proste, ale prawdziwe, domowe jedzenie. W menu znajdziemy mięsne i warzywne pielmieni (także w wersji "gdyńskiej", czyli z farszem rybnym), chinkali oraz manty. I choć to pierożki kojarzące się z różnymi krajami Europy Wschodniej, na Syberii - jak podkreślają właściciele - są popularne w każdym domu. Cena - 12 zł za porcję robionych na oczach klientów pierogów. Czynne od wtorku do soboty w godz. 11-18.




AleBrowar Sopot



  • W Ale Browar Sopot napijemy się piwa rzemieślniczego i zjemy pizzę.
  • Ale Browar Sopot
Drugi trójmiejski pub browaru rzemieślniczego AleBrowar. W sopockim lokalu przy ul. Podjazd 11 zobacz na mapie Sopotu napijemy się nie tylko piwa Michała Saksa, ale zjemy również wypiekaną na miejscu pizzę w kilku kompozycjach. Klasyczną, na cienkim, długo fermentowanym cieście, z włoskimi składnikami - m.in. margheritę, cztery sery, parmę czy z pieczarkami i szynką (15-22 zł). A do tego ponad dwadzieścia autorskich stylów piwnych lanych z trzynastu kranów (małe od 8 zł, duże od 13 zł) oraz trzy lodówki trunków także z innych browarów (pub funkcjonuje również jako sklep - piwa kupowane na wynos sprzedawane są taniej).

Właściciele planują nie tylko kranoprzejęcia przez inne browary, ale i piecoprzejęcia przez niewielkie koncepcyjne pizzerie. Uwaga, przy barze nie ma hokerów, co jest zabiegiem celowym - ma rozładować tłok i skrócić dystans z barmanem. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-24, a w piątki i soboty w godz. 12-2.


Kucharia 2



  • Kucharia 2 - drugi oddział popularnego baru obiadowego we Wrzeszczu.
  •  Kucharia 2
  •  Kucharia 2
  •  Kucharia 2
  •  Kucharia 2
  •  Kucharia 2
  •  Kucharia 2
Kucharia to dobrze znane we wrzeszczańskim Garnizonie bistro z ciągiem wydawczym, gdzie można przyjść zarówno na szybki lunch, jak i dania serwowane z karty, przyrządzane przez kucharzy na oczach gości. Teraz właściciele otworzyli drugi oddział, kilkaset metrów dalej, przy ul. Białoszewskiego 6/U2 zobacz na mapie Gdańska. Lokal jest większy, posiada też kącik dla dzieci z podglądem na telewizorze, ale koncepcja pozostała taka sama. Zjemy tutaj polskie oraz międzynarodowe domowe dania obiadowe przygotowywane codziennie ze świeżych, nieprzetworzonych produktów. Jak deklarują właściciele: ma być smacznie, zdrowo i rodzinnie.

Wśród zup (od 10 zł) znajdziemy m.in. krupnik na gęsinie, kartoflankę z podgrzybkami czy żurek. Dania mięsne i rybne (od 14,90 zł) to m.in. kurczak na parze z masłem ziołowym, kotlet schabowy z kostką, królik w śmietanie, kaczka z jabłkami, zrazy, gęsina, łosoś czy miętus z koperkiem. Do tego racuchy i naleśniki (od 13,90 zł), pierogi (od 15,90 zł) czy podpłomyki (od 29 zł) - wszystkie w przeróżnych kompozycjach. Dodatki typu ziemniaki i kasza (od 5 zł) kupujemy osobno. Wśród dań z karty wyróżniają się staropolskie dania takie, jak czernina z suszonymi owocami, kartoflanka kaszubska z podgrzybkami, gęsina po staropolsku, zraz wołowy a'la Potocki, żeberka tradycyjnie duszone, wątróbka drobiowa z jabłkiem i majerankiem.

Bufet obiadowy działa w godz. 11-17, po tej godzinie można zamówić wybrane dania z karty, w godz. 10-11 można zjeść śniadanie, m.in. jajecznicę czy twarożek, a w godz. 12-15 od poniedziałku do piątku wybrane dwudaniowe danie zjemy za 19,90 zł.

Miejsca jest sporo, wystrój jest prosty i nowoczesny - jak w pierwszym oddziale - nie brakuje charakterystycznych huśtawek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. To lokal, gdzie można zorganizować każdą uroczystość. Czynne codziennie w godz. 10-20.

Imprezy kulinarne w Trójmieście




Słowacki Bistro



  • Nowa odsłona restauracji Słowacki Bistro.
  •  Słowacki Bistro
  •  Słowacki Bistro
  •  Słowacki Bistro
  •  Słowacki Bistro
  •  Słowacki Bistro
  •  Słowacki Bistro
Nowe wcielenie restauracji w hotelu Smart w Garnizonie przy ul. Słowackiego 3 zobacz na mapie Gdańska. W zamyśle właścicieli Słowacki Bistro ma być miejscem z wysokim i zgodnym ze starą szkołą standardem obsługi, kameralną atmosferą, eleganckim wystrojem oraz wykwintną i dopracowaną krótką kartą z sezonowymi daniami kuchni międzynarodowej. Kuchnia pracuje na nieprzetworzonych składnikach, samodzielnie przygotowuje wszelkie marynaty, sosy, kiszonki czy chleb.

Przystawki (od 19 zł) to m.in. śledź w zakwasie z buraków, z sałatką z kopru włoskiego i jabłkami z piklowanym jarmużem czy terrina z gęsi pieczona w cieście chlebowym, podana z pâté śliwkowym. Wśród zup znalazły się m.in. bouillabaisse z fenkułem, białym winem i masłem homarowym czy rosół z kaczki z mięsem z kaczki, podgrzybkami i olejem z lubczyku. Dania główne (od 26 zł) to m.in. kaczka pieczona w domowym cydrze, z kopytkami z musem jabłkowym z jałowcem i musem pomarańczowym z anyżem, wegański gołąbek w sosie grzybowym z kapustą kiszoną i kaszą pęczak z ziemniakami, sum ze smażonymi rydzami z masłem ziołowym, duszonym porem i purée z kapusty kiszonej czy łopatka z dzika z puree z pasternaku z palonym masłem, pieczonym burakiem ćwikłowym i sosem z borówką. Do tego piwo z browaru restauracyjnego Vrest w Starym Maneżu oraz wina z prowansalskiej winnicy Château Isolette, należącej do właścicieli. Wiosną w restauracji ruszą niedzielne obiady pomyślane jako wielopokoleniowa okazja do biesiadowania przy nietuzinkowym jedzeniu. Czynne codziennie w godz. 16-23.


Mimoza



  • Ściana kwiatów w kawiarni Mimoza.
  •  Mimoza
  •  Mimoza
  •  Mimoza
  • Mimoza
  •  Mimoza
  •  Mimoza
Klimatyczna kawiarenka w centrum Gdyni (ul. Abrahama 26 zobacz na mapie Gdyni) prowadzona przez prawdziwą pasjonatkę. Pani Karolina dba o każdy szczegół przestrzeni, menu oraz o gościnność i dobre samopoczucie swoich gości. Jest ciepło, domowo, ale zarazem stylowo - meble zostały zrobione na zamówienie, nie brakuje żywych kwiatów i kameralnego oświetlenia. Ściana jednego pomieszczenia jest udekorowana w całości sztucznymi kwiatami, co czyni z niej unikatową i charakterystyczną przestrzeń (możliwość wynajmu na zamknięte wydarzenia).

Na miejscu zjemy przeróżne desery, ciasta i babeczki oraz proste dania śniadaniowo-lunchowe (zupy, tarty i quiche, wrapy czy bagietki komponowane także według pomysłu gościa). Oprócz kaw i herbat, wypijemy świeże koktajle owocowo-warzywne, wina czy przeróżne mocniejsze alkohole i koktajle (trzeba spróbować tytułowej mimozy - prosecco ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym). W Mimozie odbywają się spotkania autorskie, szkolenia, kameralne koncerty i wernisaże. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 10-20, a w piątki i soboty w godz. 10-23.

Nowe lokale w Trójmieście

Miejsca

Opinie (145) 6 zablokowanych

  • (2)

    Jestem częstym gościem Małej Syberii. Właściciel lokalu mówi super po polsku i jest wspaniałym gawędziarzem, ma mnóstwo historii do opowiadania i przy tym na prawdę mają dobre jedzenie. Kto nie był to serio polecam

    • 22 5

    • Na prawdę ???????? (1)

      • 1 4

      • Sprawdź.

        • 5 0

  • Ale jaja (1)

    Mała Syberia działa prawie półroku, a tu nowy lokal.
    Ale pierożki pycha.

    • 19 1

    • Może nie piszą o lokalach co mają po 2 miesiace "stazu" i są powiedzmy nowe bo, 50 procent z nich nie przeżywa dłużej ...w Gdyni na Świętojańskiej są miejsca gdzie co miesiąc jest nowy lokal gastronomiczny. Potem miesiąc pomieszczenie stoi puste i znowu następna kanjpka czyn kebab czy cokolwiek...ale dobrze że są lokale co się dobrze mają i przetrwały już kilka lat

      • 8 0

  • Hahahaha

    Pierogi z Syberii, i piwo za 13 zł. No to faktycznie rewelacja.

    • 6 8

  • "Mała Syberia" jest OK (3)

    ale raczej nie w Chylonii, jak piszą, a na targowisku nieopodal przystanku SKM Leszczynki

    • 6 4

    • (2)

      bzdury. to że obok jest stacja SKM Leszczynki (błędnie kiedyś nazwana) to nic nie znaczy. Administracyjnie to jest Chylonia. Ktos kiedyś idiotycznie nazwał przystanki SKM, Stocznia to Grabówek, Grabówek To Leszczynki, Leszczynki to Chylonia.

      • 9 0

      • (1)

        A Chylonia to Wejherowo Śmiechowo.

        • 2 4

        • Chylonia to też Chylonia :) Duża dzielnica, to ma dwa przystanki skm :)

          • 2 0

  • W Kuchni 2

    Podpłomyki kosztują od 29zl w górę. Czy napewno to nie pomyłka cenowa? A może ktoś na głowę upadł?!

    • 16 0

  • Smart

    Nie polecam Bistro Słowacki z tym szefem kuchni

    • 5 3

  • ja jadam tylko w miejscach gdzie jest otwarta kuchnia

    to podstawowe kryterium. wiem ze jak goście restauracji maja podgląd na kuchnie to i warunki higieniczne przygotowywanego jedzenia są gwarantowanie lepsze

    • 6 1

  • (2)

    Mała Syberia prezentuje się ciekawie. Jakby nie patrzeć, krzta naszej Polskości odnajdzie się w Syberyjskich przysmakach. W końcu bohaterska armia czerwona z pobratymcami wywiozła miliony Polaków w te regiony.
    Chętnie się tam udam, sprawdzić ich kuchnię.
    Dzięki za artykuł i polecenie, tak bym niestety sie o tym nie dowiedział.

    • 15 1

    • (1)

      Nie miliony, a od 320 tys. do 800 tys., w tym wielu o korzeniach żydowskich, białoruskich i ukraińskich... Oby nadal smakowało ze świadomością powyższych faktów...

      • 1 2

      • Z pewnością będzie smakowało nadal! :)
        Mimo to nawet w 1940 roku próbowano oszacować liczbę osób wywiezionych i represjonowanych w ten sposób i wtedy liczba ta wahała się pomiędzy 1 mln a nawet 1 mln 700 tys osób przesiedlonych w tym 900 tys zmarłych.
        Pani informacje są oparte na archiwum NKWD a nie wiemy od jakiego okresu dane były zbierane. Jeżeli wyłącznie w latach istnienia NKWD to mamy okres od 1917 roku.
        Trudno określić kto jest bliższy prawdy, ja natomiast jestem daleki od umniejszenia skali tego procederu.

        • 3 0

  • Szkoda, że w Trójmieście (1)

    Nie ma piwiarnio -restauracji bierhalle. Najbliższa knajpa jest w Bydgoszczy, najdalej w Katowicach i we Wrocławiu, a dobre piwa tam mają.

    • 1 8

    • gdzie w Bydgoszczy? Wrocław masz na myśli Spiż czy coś innego powstało? dawno nie byłem

      • 0 0

  • A ja wolę sama w domu zrobić to wiem co tam namieszałam !!!!!!! (1)

    • 0 14

    • jak taka dobra jesteś to przyjedź i mi zrób, jak się sprawdzisz to będziesz mogła zostać na noc

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane