• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: piwo, lody rzemieślnicze i inne

Łukasz Stafiej
22 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
 Umam Marina   Patisserie & Art  Umam Marina   Patisserie & Art

Lodziarnie z naturalnymi lodami z wysokiej jakości produktów i puby z piwem rzemieślniczym zdominowały w tym tygodniu przegląd nowych barów i restauracji, które otwarto niedawno w Trójmieście.



Lodziarnie rzemieślnicze: Altana Smaków, Miło.Mi, U Lodziarzy
Moda na lody rzemieślnicze, czyli wykonywane z wysokiej jakości, naturalnych składników bez dodatków konserwantów i ulepszaczy przyjęła się w Trójmieście na dobre. W ostatnim czasie otwarto kilka lodziarni, których właściciele deklarują przygotowywanie lodów właśnie tą metodą. Odwiedziliśmy trzy miejsca, które różnią się głównie nazwą. Łączy je natomiast kameralny charakter oraz pasja właściciele do tworzenia dobrej jakości mrożonych smakołyków.

Altana Smaków mieści się przy ul. Św. Ducha 115/117 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku, nieopodal dawnego pubu Duszek. Lokal założyła para przybyszów z Poznania, którzy przywieźli stamtąd receptury i koncepcję lodziarni rzemieślniczej. Jak we wszystkich tego typu miejscach, lody nakładane są tutaj nie na gałki, a szpatułką. Porcja waży 60 g i kosztuje 4 zł. Można zamówić zarówno w wafelku, jak i papierowym kubeczku. Na razie właściciele stawiają na klasyczne smaki: czekoladę, wanilię, pistację czy sorbety: na przykład malinowy czy pomarańczowy. W przyszłości będą się one zmieniać - wszystko zależy od pomysłowości właściciele oraz dostępności świeżych owoców i produktów. Warto mieszać smaki w ramach jednej porcji, aby spróbować ich najwięcej - lody w tutaj są bardzo treściwe, intensywne w smaku i sycące. W Altanie Smaku sprzedawane są również koktajle owocowe (8 zł), kawa (9 zł) czy świeżo wyciskane soki. W przyszłości do oferty wejdą przygotowywane z sezonowych produktów przekąski. Lokal czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-19 i od piątku do niedzieli w godz. 11-20.

  •  Altana Smaków   lodziarnia
  • Altana Smaków stawia na klasyczne, lodowe smaki.
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  • Włoska Robota to kolejna pizzeria wyposażona w piec opalany drewnem.


Również za 4 zł tej samej wielkości porcję dostaniemy U Lodziarzy przy ul. Świętojańskiej 100 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Malutki lokalik, w którym lody kupić można również z okienka, prowadzi dwóch znajomych w biznesie lodowym pracujących od dawna. Właściciele stawiają na najwyższej jakości składniki i naturalny proces produkcji. W codziennej ofercie znajduje się pięć smaków, w tym trzy podstawowe: śmietankowe, czekoladowe i truskawkowe. Dwa pozostałe będą zmienne - w dniu otwarcia był to sorbet jagodowy i lody o smaku mascarpone z bezą i maliną. U Lodziarzy czynne jest codziennie w godz. 10-21.

  •  u Lodziarzy
  •  u Lodziarzy
  •  u Lodziarzy
  •  u Lodziarzy
  • Rada Miasta powstała w zabytkowych piwnicach Ratusza Staromiejskiego.


Kolejną lodziarnią jest drugi oddział Wytwórni Lodów Naturalnych Miło.Mi na osiedlu Nowe Orłowo zobacz na mapie Gdyni. Pierwszy lokal uruchomiono w ubiegłym roku przy ul. Świętojańskiej, a jego oferta okazała się sporym sukcesem w całym Trójmieście, więc właściciele postanowili otworzyć kolejną lodziarnię. Oferta orłowskiego oddziału jest oczywiście taka sama - spróbujemy tutaj kilka oryginalnych smaków nakładanych do kubeczka lub wafelka (także bezglutenowego) ze stylowej chłodni. Kompozycje smakowe zmieniają się codzienne: mogą to być lody rafaello, kawa z bezą, karmel z solą czy sorbet prosecco z ananasem i miętą. Porcja kosztuje 4,50 zł za 60 g. Miło.Mi czynne jest codziennie w godz. 10-21.

  •  Miło.Mi Lodziarnia
  •  Miło.Mi Lodziarnia
  •  Miło.Mi Lodziarnia
  •  Miło.Mi Lodziarnia
  • Właściciele U Lodziarzy mają wieloletnie doświadczenie w branży lodowej.


Hopkins
Hopkins to kolejny po pubie AleBrowaru multitap w Gdyni sygnowany logo lokalnego browaru rzemieślniczego. Założony przez pasjonatów piwa i domowych piwowarów Hopkins to młodziutki twór na kraftowej scenie - funkcjonuje raptem od grudnia ubiegłego roku. Jego właściciele warzą niewielkie ilości trunku (korzystając z warzelni browaru kościerskiego) i nie boją się eksperymentować. Spod ich ręki wyszedł między innymi stout o aromacie czereśni i whisky, porter na belgijskim słodzie wędzonym torfem, stout ze śliwką suską sechlońską czy porter aromatyzowany zrębkami śliwy macerowanymi w śliwowicy. Część z tych piw - oraz nowość: Belgian Pale Ale - można spróbować na kranach w lokalu przy ul. Świętojańskiej 52 zobacz na mapie Gdyni. Łącznie jest ich na barze szesnaście. Hopkins oczywiście nie ogranicza się do swojej oferty i lać będzie również piwa z innych, zaprzyjaźnionych browarów rzemieślniczych. Półlitrowa szklanka kosztuje 12 zł. Urządzony w prosty, nowoczesny sposób lokal pełni również rolę rolę minigalerii prac autorstwa artystki i fotografki Agnieszki Treder. Właściciele planują również organizować imprezy z okazji piwnych premier, degustacje, spotkania dla domowych piwowarów. W każdy sobotni wieczór w pubie muzykę klubową grać będzie didżej, a podczas ważniejszych wydarzeń sportowych przewidziane są transmisje telewizyjne. Pub Hopkins czynny jest codziennie od godz. 12 do 2.

  • W Browarze Hopkins za barem jest szesnaście kranów z piwem rzemieślniczym.
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska


Konsulat Dobrego Piwa
Otwarcie Konsulatu Dobrego Piwa to dobra wiadomość dla wszystkich sierot po zamkniętej niedawno sopockiej Czarnej Wołdze, jednym z najchętniej odwiedzanych w Sopocie pubów z szeroką ofertą piw rzemieślniczych. Konsulat znajduje się w o wiele mniejszej przestrzeni baraku przy ul. Sikorskiego 12 zobacz na mapie Sopotu (obok sklepu Alma), jednak atmosfera z pewnością pozostanie podobna, bo lokal prowadzi ta sama para właścicieli, co Wołgę. Na barze zwiększyła się liczba kranów - tym razem jest ich osiem, w tym do sześciu podłączone są kegi z piwami rzemieślniczymi. Piw butelkowych jest w ofercie co najmniej trzydzieści i - co jest nowością - klienci sami mogą je wybierać z lodówki, nie czekając na podanie przez obsługę. Nie brakuje również oczywiście mocniejszych alkoholi. W lokalu zjemy również robione na miejscu bajgle i ciepłe panini (10 zł) i weźmiemy na wynos kawę z ekspresu (od 5 zł). Na zewnątrz funkcjonuje ogródek. Konsulat Dobrego Piwa czynny jest od niedzieli do środy w godz. 12-24, w czwartki w godz. 12-1, a w piątki i soboty w godz. 12-2.

  •  Konsulat Dobrego Piwa
  • Konsulat Dobrego Piwa to nowe wcielenie znanego i lubianego pubu Czarna Wołga.
  •  Konsulat Dobrego Piwa
  •  Konsulat Dobrego Piwa
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska


Rada Miasta
Rada Miasta znajduje się w zabytkowych piwnicach Ratusza Staromiejskiego przy ul. Korzennej 33/35 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku, w miejscu, gdzie przez kilka ostatnich lat działała włoska restauracja Pomodoro. Nowy lokal został całkowicie wyremontowany - właściciele odsłonili między innymi stare cegły na sklepieniach i odświeżyli tynki. Pierwsze, co rzuca się w oczy po przekroczeniu progu restauracji, to setki butelek wina, które zajmują specjalnie przeznaczone dla nich regały i skrzynki, a nawet designerskie, skórzane wieszaki. To bardzo ważny element Rady Miasta, która jest nie tylko restauracją, ale również sklepem winiarskim, gdzie zaopatrzyć się można w prawie trzysta różnych gatunków wina z całego świata. W kuchni szefuje na równych zasadach dwóch szefów, którzy przygotowali selekcję dań i tapasów inspirowanych zarówno kuchnią polską, jak i śródziemnomorską. Zjemy m.in. krem ze szparagów z czipsem z prosciutto (18 zł), pierś z kaczki z puree cytrynowym i skorzonerą, polędwicę wołową z sosem rozmarynowym, tatara (30 zł), krewetki tygrysie z majonezem cytrusowym (18 zł), bób smażony na maśle z prosciutto (15 zł), ciecierzycę z czosnkiem i chorizo (14 zł) czy mule w białym winie (21 zł). Jako przekąskę do wina zamówić można również talerz włoskich, hiszpańskich i polskich serów czy wędlin (od 18 zł). Lokal został podzielony na trzy strefy: restauracyjną z niskimi stolikami, barowo-degustacyjną z wysokimi stołami i barowymi krzesłami oraz sklepową, gdzie królują regały z winem. Na koniec ważna informacja dla kawoszy - w Radzie Miasto można nie tylko wypić włoską kawę Illy, ale również zakupić porcelanę oraz rozmaite stylowe przedmioty i upominki sygnowaną nazwą tej firmy. Rada Miasta czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty od południa do godz. 23, jednak właściciele nie planują się restrykcyjnie trzymać się godzin zamknięcia. Najważniejszy dla nich jest - i zachęcają do tego również swoim gości - swobodne i przyjemne spędzanie czasu przy dobrym jedzeniu i winie.

  •  Rada Miasta
  •  Restauracja Bazar
  •  Rada Miasta
  •  Rada Miasta
  • Miło.Mi w Orłowie to drugi oddział gdyńskiej lodziarni.
  •  Rada Miasta
  •  Rada Miasta
  •  Rada Miasta
  •  Rada Miasta


Bazar
Szafarnia zobacz na mapie Gdańska w kilka miesięcy stała się jednym z największych zagłębi kulinarnych Gdańska. Na parterze tutejszych apartamentowców znajdziemy restauracje z przeróżnych gastronomicznych dziedzin, choć warto pamiętać, że większość z nich to lokale dla gości z grubszych portfelem. Pod tym względem wyróżnia się otwarta kilka tygodni temu restauracyjka Bazar serwująca proste i niezbyt drogie dania inspirowane przede wszystkim polskimi smakami. Jak podkreśla właściciel, ma to być lokal przede wszystkim dla mieszkańców. Karta jest krótka, zawiera kilkanaście pozycji i ma być co kilka tygodni zmieniana - choć oczywiście sztandarowe dania z niej nie będą znikać. A są to między innymi żeberka w miodzie (32 zł), pieczony dorsz z chutneyem pomarańczowo-marchewkowym (36 zł), moskale z wędzonym łososiem i kawiorem (22 zł), zupa rybna (15 zł) czy carpaccio z buraka pieczonego w miodzie (16 zł). Codzienne przygotowywane są również dania dnia, których cena nie przekracza 19 zł. Bazar urządzony jest w prosty, modny i kameralny sposób. Sporo tutaj drewna tworzącego ciepłą, domową atmosferę. Lokal czynny jest w godz. 12-22.

  •  Restauracja Bazar
  • Restauracja Bazar serwuje proste dania inspirowane kuchnią polską.
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar


Umam Marina
Kilka kamienic po sąsiedzku zobacz na mapie Gdańska niedawno otwarto kawiarnię Umam Marina. Skojarzenia z wrzeszczańską pracownią cukierniczą mistrza słodkości Krzysztofa Ilnickiego są jak najbardziej trafne. Co prawda lokal przy na Szafarni ma innych właściciele i nie jest oficjalnym oddziałem cukierni w Garnizonie, to wyrafinowane, autorskie ciastka Ilnickiego stanowią podstawę jego oferty. Ceny są podobne i zaczynają się 13 zł w zależności do rodzaju porcji. Oprócz słodkości, w Umam Marina zamówimy również włoską kawę oraz rzemieślnicze lody (sprowadzane od jednego z producentów z Władysławowa) w takich smakach, jak między innymi: palone masło, ricotta z gruszką czy sorbet z maliny i wina porto. Porcja kosztuje 4 zł. Równie ważnym dla właścicieli aspektem działalności ich lokalu jest przestrzeń galeryjna, w której można zobaczyć (oraz kupić) obrazy trójmiejskiej malarki Magdaleny Benedy (wcześniej znajdowało się w tym miejscu jej atelier). Kawiarnia czynna jest codziennie w godz. 10-20.

  •  Umam Marina   Patisserie & Art
  •  Umam Marina   Patisserie & Art
  • Lody rzemieślnicze dostaniemy w coraz większej ilości lokali w Trójmieście.
  •  Umam Marina   Patisserie & Art
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  • W Umam Marina kupimy autorskie słodkości gdańskiego mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego.


Włoska Robota
Włoska Robota to kolejna pizzeria w Gdańsku, która może pochwalić się kaflowym piecem opalanym drewnem. Pizza w lokalu przy ul. Marii Curie-Skłodowskiej 3 zobacz na mapie Gdańska (nieopodal Gdańskiego Uniwersytety Medycznego) jest przygotowywana w stylu neapolitańskim (cienkie, chupiące ciastko z niewielką ilością składników) przez pochodzących z Włoch trzech pizzaiolo. W karcie znajdziemy dziewiętnaście klasycznych kompozycji włoskiego placka. Ceny zaczynają się od 13 zł za margheritę, a kończą na 29 zł za Quattro Stagioni z pieczarkami, karczochami, szynką i tuńczykiem. Oprócz pizzy, w lokalu zamówić można dania inspirowane tradycyjną kuchnią włoską, między innymi: krem z pomidorów (12 zł), spaghetti carbonarę (19 zł), risotto szafranowe (30 zł) czy filet z kurczaka z truflowymi gnocchi (28 zł). Włoska Robota urządzona jest w sposób zgodny z obecnymi trendami w gastronomii - spodoba się lubiącym proste, drewniane meble, białe kafle i aranżacyjny minimalizm. W tygodni lokal czynny jest od godz. 9 do 21 (do godz. 13 serwowane są różne zestawy śniadaniowe w cenie 19 zł), a w weekendy w godz. 13-21.

  •  Włoska Robota pizzeria & ristorante
  •  Włoska Robota pizzeria & ristorante
  •  Włoska Robota pizzeria & ristorante
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar


Integracja
Integracja to nowe wcielenie sopockiej restauracji Barocco, która znajdowała się na górze Monciaku zobacz na mapie Sopotu, na rogu ulicy Obrońców Westerplatte. Wnętrze zostało gruntownie odnowione - zniknął przepych i postawiono na nowoczesny minimalizm: miękkie, proste kanapy, drewniane wykończenia i lekko loftowy wystrój. Zmienił się również charakter lokalu - Integracja to połączenie restauracji z koktajl-barem. Wizytówką tego drugiego wcielenia ma być przede wszystkim wielki, okrągły bar ulokowany w centrum lokalu. To właśnie wokół niego, według zamierzeń właściciela, ma się odbywać - nomen omen - integracja gości wieczorową porą drinku i muzyce. W ciągu dnia zjeść można dnia inspirowane kuchnią włoską i amerykańską. Sporą część obszernego menu zajmują pizze (od 16 zł). Zamówimy również makarony (od 21 zł), burgery (od 23 zł) czy steki wołowe (od 55 zł). Rano i przedpołudniem podawane są śniadania (od 9 zł). Integracja czynna jest od poniedziałku do czwartku w godz. 10-1, w piątek w godz. 10-3, a w weekendy w godz. 9-3.

  •  Konsulat Dobrego Piwa
  • Integracja to lokal, który łączy restaurację w koktajl-barem.
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar

Miejsca

Opinie (257) ponad 10 zablokowanych

  • polecam (3)

    A dla mnie nr 1 to lody U Lenkiewicza w Toruniu, własnej produkcji a gałka jak pięść :-) No i jeszcze Ruszczyk na Przebendowskich w Gdyni Orłowie :-) podrzućcie jakieś dobre adresy Lodziarni jeśli macie :-)

    • 5 1

    • jadłam w zeszłym roku boooskie (1)

      i wciąż tęsknie za tymi smakami, tylko jechac 2 h na lody troche daleko

      • 1 0

      • Lenkiewicz w Toruniu jest ok

        • 0 0

    • Cukiernia Mariola w Gdyni ul. Prusa. Lepszych nie jadłam

      • 0 0

  • Popsuli moją lodziarnię Miś (4)

    Odnowili i zmienili chyba recepturę lodów. To już nie ten Miś co dawniej. Tamte lody były lekkie, wodniste trochę. Te są cięzkie,zamulające. I znowu wyszło na tym.że lepsze jest wrogiem dobrego

    • 31 4

    • PRAWDA!!

      W Misiu jadałam lody od 15 lat!!! zawsze były dobre a od tego roku smakują jakoś inaczej!! kolor waniliowych też jakiś sztuczny,nie smakują mi już, no 3 zł za gałkę! to już wolę w Muszelce też dobre.

      • 1 0

    • Podobno byli pracownicy Misia otwierają swoją lodziarnię, ale kiedy otwarcie nie wiadomo (2)

      • 6 0

      • A ktoś sie orientuje gdzie? (1)

        • 1 0

        • Na ul.Tartacznej remontują jakiś lokal, podobno tam.

          • 2 0

  • Lody rzemieślnicze hahahah

    czyli jak sprzedać zwykłe lody 3x drożej, żeby lemingi i dorobkiewicze się podnieciły, mogąc zjeść takie lody w czasie przerwy w korpo. Jestem taki światowy- myślą.

    • 6 2

  • Czy u Was p.Stafiej jest jakaś korekta ? (1)

    Literówki !! Składnia !!! Zjadane słowa !!

    • 4 1

    • Czego ty oczekujesz od portalu Trójmiasto.pl

      U trolli z portalu analfabetyzm wtórny, to i u "redaktorów" podobnie.

      • 1 1

  • W ,,Misiu" też pyszne naturalne lody i gałka 3 zł. (11)

    A 12 zł za trzy gałeczki to przeginka.

    • 72 29

    • Nikt Cie nie zmusza do kupowania. (5)

      • 6 8

      • Toteż i kupować nie bede:) (3)

        • 9 3

        • Ale ponażekać zawsze warto? (2)

          • 8 5

          • Nie narzekam. Wyrażam swoje zdanie że 4 zł za gałkę to przesada. (1)

            Moim zdaniem oczywiście.

            • 10 2

            • A wiesz, gdzie reszta ma twoje zdanie na temat ceny gałki lodów, moim skromnym zdaniem.

              • 0 1

      • naród głupi nie jest, jak minie okres dofinansowania będzie nowy artykuł o nowym super lokalu w tym miejscu

        z browcem za 15 ziko.

        • 7 2

    • do Misia sie dostarcza surowce zagraniczne

      A do takiego wytwórcy Monte Bianco w Mediolanie dostarcza się receptury w W. Brytanii. Czekolada w tych lodach nie ma nic wspólnego z ziarnem z którego robi się czekoladę. Owoce nigdy nie wyrosły ani na ziemi ani na drzewach tylko w laboratoriach. I tak jest od ponad 20 lat. Więc nie smuć nas Stafieju tymi banialukami pisanymi za pieniądze sklepikarzy.

      • 0 0

    • ,a ja kupuję za 2 zł gałka

      Na Przymorzu jest cukiernia MAGDA która również ma naturalne lody od tego roku są bardzo dobre a gałka tylko 2 zł . Tylko ta cukiernia nie reklamuje się i ceny ma przystepne

      • 0 0

    • rozmiar gałek. Nie bierzesz go pod uwagę.

      • 3 4

    • Ferrari też drogie.

      • 2 5

    • Jak można nazwać swój lokal ,,u lodziarzy"....

      No ludzie dokąd ten świat zmierza...

      • 30 10

  • 12 zeta za piwko? :D (23)

    oszaleli :D

    • 124 19

    • za taką szklankę piwa (3)

      to max 10zł nawet jeśli to piwo robił sam papież.
      nie naciągajcie ludzi bo to się nikomu nie opłaci.
      takie drogie lokaliki będą miały przez chwilę klientów z warszawki i tyle.

      • 7 5

      • Ograniczony umysł masz, a na piwie raczje się nie znasz.

        • 0 0

      • No przecież płacisz sprzedającemu 10zł (1)

        a reszta, czyli te 2 złote to podatek VAT - aby żyło się lepiej!

        • 0 0

        • a sprzedający płaci 2 zł dostawcy piwa za piwo, z Vatem.

          • 0 0

    • (15)

      Ty dalej mozesz pic siki Vipa z biedry za 1,50 pod klatka z ziomalami. Nikt Cie nie zmusza do picia piwa za 12pln.

      • 16 33

      • Nie ma jak dać się wydoić.. (10)

        Wyprodukowanie piwa rzemieślniczego nie jest na pewno droższe niż produkcja w domu. Z mojej praktyki wychodzi, że wyprodukowanie piwa na bardzo dobrej jakości produktach to koszt ok 2-2,4. Więc 12 zł to zwykłe frajerstwo...
        W Polsce przeciętny Kowalski zasuwa na piwo w knajpie ok godz. na zach 15 min - to jest całą tajemnica czemu u nas jest przeciętnie jeśli chodzi o chodzenie po knajpach.
        Pyt retoryczne - Jeżeli cena jest adekwatna do cen europejskich to czy chociaż pracownicy mają takie same pensje?Jeżeli nie - to czemu taka cena... Odpowiedź jest prosta:)

        • 8 12

        • (6)

          Sami ku*wa ekonomisci po gimnazjum, jeden madrzejszy od drugiego, a wszyscy robia za najnizsza krajowa albo siedza u starych na garnuszku.
          Wez otworz browar, lokal zatrudnij ludzi, sprzedawaj po 2pln i przestan truc d*pe.

          • 15 4

          • i po co odrazu ta k.... (1)

            Wiedziałem że zaraz podniesie się rwetes o innych kosztach. Ale nie dam sobie wmówić, że generują one koszt rzędu 500%, sorry. Takie rzeczy właśnie można wmówić gimnazjalistom. Niestety w Polsce przyjęło się że biznes to po roku musi się zwrócić albo to d*pa a nie biznes. Je nie mówię że piwo ma kosztować 2 zł uważam, że 8 to jest uczciwa cena - Większa cena to poprostu pazerność i jeżeli komuś to odp OK niech płaci. Ale moim zdaniem to dawanie się oskubać - po prostu. Zaś ostatnio to się przyjęło że piwo musi kosztować 12 i to jeszcze najlepiej w szklance 0,4.

            • 3 2

            • Pytania weryfikacyjne dla kolegi KK.

              1. Czy warzyłeś, kiedyś jakieś piwo? Ile warek? Gdzie warzyłeś? Bo produkcja domowa to nie skala przemysłowa.
              2. Czy prowadziłeś sprzedaż piwa?
              3. Czy prowadziłeś kiedyś pub?

              Jeśli nie masz wiedzy w temacie, a wnioskuję, że żadnej z tych 3 czynności wskazanych powyżej nie robiłeś, to proszę cię nie wypowiadaj się autorytarnie, że piwo według ciebie powinno kosztować 8 zł, bo nie masz podstaw i wiedzy, żeby się wypowiadać na temat ceny. Jest to raczej twoje pobożne życzenie, że chciałbyś, aby tyle kosztowało.

              • 1 0

          • Dobra. (1)

            Ale 12zl to za dużo troche. 6-7 byłoby w sam raz, przechodziliby więcej ludzi i koszty szybko by sie zwróciły.

            • 4 4

            • Ale rozumiesz, że pub ma już skalkulowane po jakiej cenie opłaca im się sprzedawać piwo, żeby mieć zysk.

              Pub to nie organizacja dobroczynna. Muszą też zarabiać, żeby się rozwijać.
              Co to za pretensje, że za drogo. Tyskie możesz kupić w sklepie po 3 zł, a w pubie sprzedawane jest za 6-8 zł i tu oburzenia nie ma. A jak rzemieślnicze sprzedają po 12 zł, to wielki lament.
              Patrz też na popyt i podaż, coraz więcej ludzi godzi się zapłacić 12 zł za piwo, a liczba takich pubów z piwami jest jeszcze teoretycznie mała. Więc jest więcej chętnych do picia, niż samych miejsc z tymi piwami.

              • 3 0

          • dobrze gadasz ...

            sam bym kroił ale chyba nie mam talentu ...a może ciut ;)

            • 1 0

          • i po co to k>>

            • 0 1

        • (1)

          2.5 zl to jest koszt surowców ;) i to na wcale nie skomplikowane piwo. Dodaj do tego koszty prowadzenia składu podatkowego, akcyza, VAT , pensje , zupy, scieki (a browar ich produkuje całkiem sporo ) utrzymanie instalacji ( chociażby koszty mycia i dezynfekcji) , amortyzacja

          • 9 2

          • Sprzęt(!) czyli amortyzacja i kredyt to jest większosć kosztów.

            • 2 1

        • Heh no tak, liczysz surowce, a surowce są w piwie najtańsze.

          Ponad 60% kosztów piwa to koszty sprzętu.

          • 3 0

      • Skoro wiesz to (1)

        Wychodzi na to,że tego VIPa z biedry praktykujesz

        • 6 2

        • wiem tez ile kosztuje z moich podatkow utrzymanie twojej patologicznej rodziny, czego to dowodzi?

          • 4 3

      • I dlatego za pół roku bedzie kolejny artykół o nowym lokalu w tym miejscu, tylko niech się dotacja z łunij skończy (1)

        Bo przecież nikt z karabinem nie stoi i nie zmusza do picia browca za 12 zł co nie?

        • 13 4

        • No tak bo te lokale gdzie jest piwo rzemieślnicze to tyle jest że...

          ... może w końcu bedzie można stolik wolny znaleźć bo teraz to ciagle nie ma gdzie usiaść bo tak upadają i w ich miejsce powstają nowe.

          • 6 2

    • Piwo Hopkins, ale Anthony czy Bernard?

      Siki o nazwie "lśnienie" czy "trasfuzja" robione przez znawców o ogromnej tradycji trwającej od grudnia ub. roku z kolorowymi nalepkami przypominającymi opakowania krówek i dobrze oddającymi mentalność biznesmenów piwnych.
      To jest hopkins, nie wiecie? Są 2 marki na świecie.
      Guinness co ma 250 lat i Hopkins który latem będzie miał 250 dni tradycji.

      • 0 2

    • (1)

      To jest bardzo tanio butelka Hopkinsa kosztuje około 9/10zł, wiec jak w knajpie 12 to tylko 2 zł czyli 20% drożej niż w sklepie. Tak samo jest z Alebrowarem. Ale jak macie Tyskie w biedrze po 2zł, a w knajpie 8 złotych to dla was jest ok, 400% wiecej.

      • 7 0

      • No właśnie, nawet pszeniczniak Ambera kosztuje ok. 5zł w sklepie...

        ...więc jak sprzedają w knajpie za 8-9 zł, jest ok. Najgorzej jak zwykłe tyskie, które w hurcie w makro można dostać za 2,5 zł sprzedają za 8zł, a raz widziałem w knajpie tyskie za dychę...To jest dopiero zdzierstwo. Także piwo piwu nierówne.

        • 3 0

  • Lody paskudne (2)

    Jeżeli chodzi o 'lody naturalne' to poszliśmy do wytwórni lodów naturalnych na długiej koło grycana. Niestety to ja osobiście namówiłem znajomych po pysznym obiedzie na taki deser. No i miałem gadane później żebym już więcej nie wymyślał takich miejsc. Niestety mieli rację. Lody paskudne. Ja swoje po spróbowaniu wyrzuciłem do śmietnika co przydarzyło się pierwszy raz w życiu. Myślę, że wszystkie te pseudonaturalne lody to bzdura. Taki chłyt marketingowy. Nie polecam.

    • 2 2

    • Co ty pieprzysz grycan?

      Ten lokal z rowerem w środku podaje lody nie gorsze od innych. Na ulicy spotkałem naganiaczki z kubeczkami do spróbowania. W środku było elegancko
      choć drogo, bo po 5 zł za gałkę 70 gram.

      • 0 0

    • Te lody i ludzie co mają ten interes to jeden wielki syf. Sanepid powinien się tym przybytkiem zająć skoro właściciele nie potrafią poradzić się z karaluchami.

      • 0 0

  • U lodziarzy i Włoska Robota (12)

    Co to znaczy że mają wieloletni doświadczenie w branży lodowej?
    Pracowali w koncernie produkującym lody czy mają doświadczenie w produkcji rzemieślniczej i korzystają z autorskich przepisów?
    Jakoś nie kojarzę żeby prowadzili jakąś lodziarnię w Trójmieście?
    Skąd to doświadczenie i w czym?
    Opis sugeruje że zajmują się od lat produkcją lodów na małą restauracyjną skalę mając oryginalny własny recepturarz.
    Tak jest? bo jestem fanem lodów i mam własny ranking rzemieślniczych lodziarni w Polsce, jeśli tak to chętnie pojadę do lokalu spróbuję i chciałbym wiedzieć gdzie zdobywali doświadczenie.

    Jeśli chodzi o Wołską Robotę to jakiej firmy mają piec, markowy czy własna konstrukcja?

    • 80 11

    • Lodziarze mają w sumie kilkanaście punktów z lodami i znają się na lodach. (6)

      • 6 5

      • kilkanaście w Trójmieście? (5)

        ciekawe w jakich lokalizacjach i od ilu lat prowadzone?
        Bo znam wydaje mi się większośc lodziarni w 3m

        • 9 6

        • W Trójmieście to na razie ich pierwszy punkt. (3)

          ALE skoro jesteś - "fanem lodów i masz własny ranking rzemieślniczych lodziarni w Polsce" - to powinieneś ich przecież znać!

          Weź lepiej smecte konkurencjo, bo nie wiesz nawet o czym piszesz hahaha ha

          • 6 11

          • nie znam ich i chętnie poznam (2)

            Podasz mi proszę inne lokalizacje, możliwe że nie wiem o tym że prowadzą inny lokal.
            Nie rozumiem czemu zadając szczegółowe pytania i dopytując zawsze jest się zbywanym lub oskarżanym o kryptokonkurencję. Mam nadzieję, że coraz większa liczba konsumentów będzie dopytywać i interesować się co i kto im serwuje w lokalach. I mam nadzieję, że będzi epowstawał coraz więcej lokali w których serwuje sie coraz lepsze produkty i dania z korzyścią dla mnie.
            Nigdzie w swojej wypowiedzi nie skomentowałem lokalu ani serwowanych deserów bo nie byłem i nie znam.
            Nie wiesz to nie pisz, wiesz to odpowiedz.
            Po prostu napisane jest to w taki sposób, że sugeruje, że Panowie robią to od lat. Jeśli tak to super, pewnie jadłem już ich wyroby, tylko w tekscie nie ma wzmianki o tym gdzie jeszcze sprzedają.
            Jeśli nie wiesz to EOT i na bzdury już nie odpiszę.

            • 16 6

            • To są lody z proszku. Właścicielem tej franczyzy jest człowiek od lodów Bonano tzw. świderków. Więc uważam że masz rację

              • 0 0

            • masz ciche dni z wójkiem google?

              • 8 9

        • no co za osioł, a czy 3city to cała Polska?

          • 0 1

    • proszę, podziel się ty rankingiem

      • 1 0

    • Test lodów

      Zapraszam na test lodów do Umam Marina. Jak dla mnie bombowe.

      • 0 0

    • Tzn.że mają doświadczenie w robieniu lodów ;-)

      • 4 0

    • Haha moga miec doswiadczenie przeciez (1)

      W Baninie jest najwieksza w Polsce fabryka lodow jednej zachodniej marki przeciez.

      • 13 3

      • Nie porownuj syfu z Algidy do produktow wyzej przedstawionych kolego :)

        • 1 3

  • Bazar

    Trafiłam tam przypadkiem ale będę zaglądać częściej. Solidne porcje (najadłam się już samą zupą) i przyzwoite ceny. Bardzo smaczne jedzenie. Duży + za wystrój.

    • 4 0

  • Szkoda że my freeganie nigdy nie poznamy smaku lodów:-( Zawsze już wszystko w rozpuszczone!

    • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane