• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: polskie steki, hiszpańskie tapasy, wegańskie burgery i orientalna shisha

Mateusz Groen
22 maja 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
W najnowszym zestawieniu znalazło się dużo ciekawych miejsc godnych zobaczenia. W najnowszym zestawieniu znalazło się dużo ciekawych miejsc godnych zobaczenia.

Dziś w ramach cyklu "Nowe Lokale" odwiedziliśmy sześć nowych i zupełnie różnych klimatycznie miejsc, tym razem wyłącznie w Gdańsku. Zaczniemy od smaków z gorącej Hiszpanii, następnie zrobimy przystanek na mięsny stek na Długim Targu, później udamy się do nowych plażowych knajpek, by potem zrobić sobie małą przerwę na boskie lody. Naszą wędrówkę zakończymy w shisha barze nad Motławą.




Hora de Espana przy Targu DrzewnymMapka



  • Hora de Espana
  • Hora de Espana
  • Hora de Espana
  • Hora de Espana
  • Hora de Espana
  • Hora de Espana
  • Hora de Espana
  • Hora de Espana
  • Hora de Espana

Pierwszym przystankiem na trasie nowych lokali było miejsce, w którym poczuliśmy się jak w słonecznej Hiszpanii. Charakterystycznym punktem wystroju Hora de Espana są beczki, które znajdziemy w różnych kombinacjach w całym lokalu. Ciepłe, naturalne kolory drewnianych beczek, metal oraz cegła dodają przytulnego, a zarazem nowoczesnego sznytu. Docenią to z pewnością osoby, które preferują spożywanie posiłków w ciekawym otoczeniu. Dodatkowo do lokalu przynależy ogródek, więc wszyscy miłośnicy jedzenia na świeżym powietrzu zapewne będą zadowoleni z takiego rozwiązania.

Kuchnia Hora de Espana z pewnością przypadnie do gustu wielu trójmiejskim smakoszom i fanom specjałów z Półwyspu Iberyjskiego. Współwłaściciel, a zarazem szef kuchni nowej restauracji, ma wieloletnie doświadczenie w kuchni hiszpańskiej. Mamy tutaj również okazję napić się dobrej sangrii - to idealny dodatek do deski tapasów i spotkania ze znajomymi. Miejsce ma duży potencjał zarówno na kameralne spotkania ze znajomymi, jak i romantyczne kolacje.

Teraz zapewne interesuje was, jak zjemy w Hora de Espana? Oczywiście, najprościej można rzec - rodem z Hiszpanii. Niemniej zdradzimy wam trochę więcej. Zacznijmy od naszej ulubionej części - tapasów. Jest ich tutaj mnóstwo. W menu podzielone zostały na trzy kategorie: zimne, takie jak m.in. marynowany ser idiazabal (17 zł), deska szynki serrano z pieczywem ziołowym (16 zł). Ciepłe - kiełbaski chorizo redukowane w czerwonym winie (19 zł), krewetki królewskie w oliwie jalapeño z płatkami czosnku (29 zł) czy pieczone płatki bakłażana z mozzarellą, pomidorem i jogurtem bazyliowym (19 zł) oraz kilka innych pozycji.

Trzecia kategoria tapasów to frito, czyli w panierce: krokiety beszamelowe z pieczoną szynką serrano (19 zł) czy krążki kalmara w chrupiącej panierce (19 zł). Oprócz tapasów można również zamówić deskę przystawek w przedziale cenowym 49-69 zł (w zależności od wybranej pozycji menu). Zjemy tu również gazpacho (13 zł) czy zupę rybną (29 zł). Osobiście byliśmy zaskoczeni - po pierwsze różnorodnością, po drugie wielkością porcji w stosunku do ceny.

Kolejną rzeczą, która może podbić serca wszystkich fanów hiszpańskiej kuchni, jest tamtejsze paellas. Hora de Espana występuje w aż trzech wariantach (wołowy, z kurczakiem i z owocami morza), można wybrać porcję dla jednej (29-35 zł) bądź dwóch osób (58-67 zł). Dodatkowo w menu znajdziemy również dania główne mięsne czy z owocami morza. Ceny dań głównych wahają się w granicach 29-56 zł.

I na koniec crème de la crème - desery. Prócz kremu katalońskiego (18 zł) i musu z białej czekolady z egzotycznymi owocami (19 zł) lokal jako jeden z nielicznych w Trójmieście wyrabia na miejscu słynne churrosy (hiszpańskie podłużne pączki cynamonowe) i podaje je z rozpuszczoną czekoladą (19 zł).

Steak House Evil przy ulicy DługiejMapka



  • SteakHouse Evil
  • SteakHouse Evil
  • Właściciel lokalu posiada kilka miejsc w całej Polsce.
  • Właściciel lokalu posiada kilka miejsc w całej Polsce.
  • Właściciel lokalu posiada kilka miejsc w całej Polsce.
  • SteakHouse Evil
  • SteakHouse Evil
  • SteakHouse Evil
  • SteakHouse Evil
  • SteakHouse Evil
  • SteakHouse Evil
  • SteakHouse Evil
Ze słonecznej Hiszpanii przenosimy się do raju mięsożerców. Steak House Evil specjalizuje się w stekach z sezonowanej wołowiny. Znajdziemy tu steki z polskich hodowli, m.in. rasy Hereford, Red Angus i Black Angus. W menu znajdują się zarówno steki standardowe, jak i te nietypowe, np. ze strusia. Wszyscy smakosze mięsa mogą przebierać w propozycjach podania i wybierać sposób wysmażenia zgodnie ze swoimi upodobaniami. Gdański lokal to kolejna restauracja sieci Evil. Restauracje tej marki działają już m.in. w Warszawie, Szczecinie, Poznaniu.

W lokalu zjemy steki wysmażane na grillu, z antrykotu (25 zł/100 g), Rib eye (27 zł/100 g), polędwicy (40 zł/100 g), sezonowanej na sucho z kością lub bez (35-40 zł/100 g), T-bone (40 zł/100 g), Porterhouse (50 zł/100 g), comber jagnięcy (35 zł/100 g), ze strusia (35 zł/100 g), z tuńczyka (32 zł/100 g), a także z piersi kurczaka (39 zł/250 g). Dodatkowym atutem są lodówki z sezonowanym mięsem na widoku gości, każdy zatem ma okazję wybrać sobie właściwy kawałek mięsa, który mu się podoba. Zjemy tutaj również burgery z sezonowanej na sucho wołowiny, tatar wołowy i wiele innych mięsnych klasyków.

Na RafieBrzeźnieMapka



  • Restauracja Na Rafie
  • Restauracja Na Rafie
  • Restauracja Na Rafie
  • Restauracja Na Rafie
  • Restauracja Na Rafie
  • Restauracja Na Rafie
  • Restauracja Na Rafie
  • Restauracja Na Rafie
W tym miejscu jeszcze niedawno działał sklep. Nowe miejsce nieopodal słynnych bud graniczy z przystankiem tramwajowym Wczasy, jednak oddzielone zostało od niego płotem, który dodaje prywatności. Restauracja stworzona została w bardzo estetycznym stylu, który wpasowuje się w nadmorskie położenie. Na Rafie oferuje kuchnię śródziemnomorską. Właściciele lokalu planują też stworzenie przestrzeni grillowej w ogródku. Na Rafie ma też zadaszony taras, który nawet podczas deszczu dobrze uchroni przed niepogodą, a "zbłąkanym" plażowiczom pozwoli się szybko skryć. W niedalekiej przyszłości powstanie również kolejne zadaszenie po drugiej stronie restauracji, tym razem szklane, które powiększy przestrzeń lokalu. W wakacje sprzedawane będą lody, tuż przy ulicy.

Kuchnia w restauracji na Rafie, mimo że głównie skupia się na daniach z krajów śródziemnomorskich, to jest dość różnorodna. Zjemy tu bardzo dobry tatar z łososia, podany z kaparami, czerwonym kawiorem i pieczywem (29 zł), krewetki królewskie w sosie winno-maślanym z chilli (32 zł), zupę rybną (19 zł), rosół z kury i wołowiny (15 zł) czy żurek (15 zł). Restauracja oferuje jeszcze bardzo dobre makarony, które mieliśmy okazję spróbować, takie jak: z chorizo z jalapeño (25 zł), z łososiem (29 zł), a także nasz faworyt - z borowikami, czosnkiem, śmietaną szalotką i pecorino (27 zł). W menu znajdziemy również dania obiadowe, zarówno rybne, jak i mięsne. Podczas wizyty w restauracji zauważyliśmy, że dużym zainteresowaniem cieszy się klasyczny schabowy z kością przyrządzany na smalcu z ziemniakami ziołowymi oraz kapustą (32 zł), niemniej sami skosztowaliśmy policzków wieprzowych, duszonych w czerwonym winie z glazurowanymi burakami i gnocchi (36 zł).

Beach Bar 21 na plaży w JelitkowieMapka



  • Beach Bar 21
  • Beach Bar 21
  • Beach Bar 21
  • Beach Bar 21
  • Beach Bar 21
  • Beach Bar 21
  • Beach Bar 21
  • Beach Bar 21
  • Beach Bar 21

Pozostajemy w tematyce nadmorskiej. Kolejny lokal, który odwiedziliśmy, leży tuż przy plaży, a mianowicie między wejściem 74 a 75 w Jelitkowie. Miejsce w estetyczny sposób wtapia się w okoliczną przestrzeń. Estetyczna drewniana konstrukcja z tarasem słonecznym to Beach Bar 21, nowy punkt na mapie nadmorskich lokali. Właściciele mają zamiar otworzyć strefę sportową, w której skład wchodzić będą: boiska do siatkówki plażowej, wypożyczalnia skuterów wodnych, a także przestrzeń dla dzieci. W planach jest również organizowanie niedużych koncertów na plaży, plenerowego kina, powstać ma również strefa kibica.

Jeżeli chodzi o kuchnię, to tutaj zarówno mięsożerca, jak i weganin znajdą coś dla siebie. Dostępne są burgery mięsne, a także bezmięsne. Hitem z pewnością będą frytki z batata. Na pozór znane wszystkim danie w tym lokalu wyrabiane jest w taki sposób, że panierka, w której frytki są obtoczone, wspaniale chrupie, a autorski sos mango sprawia, że dokładka nie jest wykluczona.


Lody Bosko na ZaspieMapka



  • Lody Bosko
  • Lody Bosko
  • Lody Bosko
  • Lody Bosko
  • Lody Bosko
  • Lody Bosko
  • Lody Bosko
W Trójmieście ostatnio mamy coraz cieplejsze dni, może zatem czas na lody? My z miłą chęcią się skusiliśmy na spróbowanie kilku smaków z nowej lodziarni mieszczącej się przy al. Jana Pawła II. Lodziarnia Bosko jest franczyzą, zatem lokal może być niektórym znany. Byliśmy pod wrażeniem różnorodności smaków, w ofercie jest ich około 300! Oczywiście nie wszystkie są dostępne jednocześnie. W zależności od zapotrzebowania i pomysłu personelu pojawiają się one codziennie w różnych konfiguracjach. Co ciekawe, Bosko ma tak zwane "wege wtorki", podczas których nie brakuje specjalnych smaków dla wegan.

Jeżeli chodzi o cenę, to za gałkę jednego smaku należy zapłacić 5,50 zł, jednak warto zauważyć, że cena obejmuje 120 g lodów, czyli często dwukrotnie większą ilość niż standardowo w wielu lodziarniach.

Krutoy Lounge nad MotławąMapka



  • Krutoy Lounge
  • Krutoy Lounge
  • Krutoy Lounge
  • Krutoy Lounge
  • Krutoy Lounge
  • Krutoy Lounge
  • Krutoy Lounge
  • Krutoy Lounge
  • Krutoy Lounge
  • Krutoy Lounge
To już ostatni przystanek naszej podróży po nowo otwartych lokalach na terenie Gdańska. Na koniec zostawiliśmy sobie dość niecodzienne miejsce, mianowicie shisha bar - Krutoy Lounge. Z ogródka nowego baru możemy podziwiać architekturę budynku Muzeum II Wojny Światowej. W tym lokalu o shishy i jej pairingu z alkoholami, kawą, napojami i winem wiedzą bardzo dużo i chcą pokazać to na szerszą skalę. Specjałem lokalu jest shisha, której cena zależy od wybranego wariantu (w granicach 60-75 zł, nie wliczając dodatków) oraz rozbudowana karta alkoholi.

Lokal, mimo że sam nie skupia się na produkcji dań, to współpracuje z firmą cateringową. Właścicielki chcą stworzyć tutaj - oprócz baru z shishą - miejsce, które przyciągnie artystów. Ważnym punktem działalności będzie także muzyka, organizowane będą wieczory m.in. z muzyką house'ową.

Jeżeli zauważyłeś(-łaś) nowe miejsce w twojej okolicy, koniecznie daj nam znać w komentarzach.

Gdzie dobrze zjeść w Trójmieście? Lista nowych lokali

Miejsca

Opinie (168) ponad 10 zablokowanych

  • W Maladze (7)

    Za pół metrowego churossa zapłaciłem 1 euro. Także powodzenia, za tapasy płaciłem 1 do 2 euro. Także powodzenia.

    • 63 5

    • A w Indiach (5)

      Za tikka masala pewnie zapłacisz 30 groszy. I co. Żaden argument.

      • 14 18

      • Zalezy gdzie... jak wszedzie

        Zjesz za 2 zł w armistarze, a w bombaju są takie kanajpy że sory ale za biedny bylem żeby wejść bo przystawki po 1000zl

        • 3 0

      • Hiszpania (2)

        Jest trochę droższym krajem niż Polska, nie wspominając o Indiach.

        • 5 9

        • (1)

          Hiszpania droższym krajem? :V chyba 10 lat temu była

          • 11 9

          • pensje mają wyższe

            i tyle w temacie

            • 10 1

      • Taki argument, że w Polsce jesteśmy dy..ni na każdym kroku. Dzięki temu mamy tutaj fenomen cen nieruchomości w starych zasilanych blokach wraz z zywnościa taki jak na Florydzie, przy czym polskie zarobki równa się dzielić na 4

        • 17 7

    • Tak można dostać tapasy za 1-2 euro ale są też takie po 5-6 euro. Zależy co zamawiasz

      • 9 3

  • Mega nowe miejsce to rowbiez Havana

    Lokal znajduje się na starówce. Ostatni wybraliśmy się tam z znajomymi, bardzo dobre jedzenie oraz cocktaile craftowe, co nas zaskoczyło to ilość ludzi (my nie słyszeliśmy wcześniej o tym lokalu) Plus fakt, że o 22 zaczyna tam się prawdziwa Fiesta, jest muzyka na żywo a ludzie zaczynają tańczyć gdzie popadnie. Na prawdę świetne miejsce !

    • 2 0

  • Havana in Gdańsk

    Również ciekawe miejsce które polecam odwiedzić !

    • 3 0

  • ciągle to samo. (14)

    odnoszę wrażenie, że ludzie którzy otwierają lokale w 3mieście najdalej byli ryan airem w Barcelonie. jest tyle inspiracji na niesamowite jedzenie z USA i to nie tylko burgery. kiedyś jeden grubas próbował z podróbką cheesestake'ów ale chyba już nie działa. azjatyckie go nie tylko vietnam, czy chiny. gdzie zjem indonezyjskie sataye albo malezyjską lhaksę?

    • 35 33

    • (3)

      indonezyjskie bary są w Warszawie, niestety nie piękne to restauracje, mi brakuje kuchni z Luizjany np. w Toruniu jest, brak dobrej syryjskiej (np. w Szczecinie jest), dobrej hinduskiej, brakuje mi portugalskiej kuchni, afrykańskiej, maghrebu i wielu innych, ba w Gdańsku nie ma knajpy żydowskiej! (nie mówię o izraelskiej)

      • 25 4

      • Mnie brakuje kuchni marsjańskiej.....jak żyć....

        • 3 0

      • im brakuje także kuchni albańskiej, macedońskiej oraz pakistańskiej. Za mało też mamy knajp z (1)

        kuchnią wschodniego Laosu oraz zachodniego Sudanu.

        • 13 4

        • sudańska jest okropna, laotańska podobna do wietnamskiej, z Pakistanu znam kilku gości co w Gda kręcą kebaby, albańskiej brak ale ogólnie chyba w Polsce nie ma a szkoda bo to świetne połączenie kuchni bałkańskich z włoską, macedońskiej nie znam, mniemam, że coś jak reszta Bałkanów

          • 0 1

    • mi brakuje kuchni grenlandziej (1)

      • 7 0

      • mi brakuje kuchni

        • 2 0

    • W Gdańsku nie ma kuchni polskiej (3)

      • 12 3

      • Mylisz się, Restauracja Bazaar na Szafarni serwuje kuchnię polską, Gdański Bowke też

        • 0 6

      • Nie ma czeskiej, dobrej hinduskiej, dobrej greckiej.... (1)

        • 10 4

        • Mylisz się! Zapraszam do Gdyni.

          • 3 3

    • Widać, że nie znasz dzieciaku Trójmiasta!

      • 2 2

    • za granicą zjesz. Proszę oto odopwiedz, nie ma za co XD

      • 4 1

    • Cheesestake najlepszy u Pana Balerona na Stoczni :)

      • 4 5

    • W Indonezji albo w Malezji, kurde, no. Też mi pytania.

      • 21 3

  • a wyście chcieli wpierać gastro jak leżała i kwiczała

    A oni teraz się odkują na Was :)

    Nie mowię, że każdy. Shisha 75zł ? za węgielek ? Steki na wage to już standard, "bo sezonowane mieso kosztuje" no jasne ze kosztuje ale nie tyle :) Tapas za 20zl?! tapas to 1-2 euro - to malutkie danie do zagryzienia... i te wszech obecne frytki stekowe :) czyli ziemniak pokrojony tak zeby mniej pracy przy tym było, obsypany jakas gotową przyprawą :) Naprawdę wiele jest ciekawych knajp - a tu część juz widzę czeka na skandynawskich turystów, pewnie Ci co żebrali o cegiełki w zeszłym roku :)

    • 14 0

  • Serio

    Evil prawie 160 zł za 1 kg piersi kurczaka ???

    • 7 0

  • Dlaczego nie dodacie kto jest właścielem tych nowych knajp?

    Przecież to podstawowa informacja...

    • 3 2

  • (13)

    Szkoda, że w Bosko wegańskie lody są tylko raz w tygodniu. Oburzonych mięsożerców informuję, że takie lody jedzą też osoby z nietolerancją laktozy, a jest ich wiele. Sorbet to jednak nie to samo. Poza tym lody mają dobre, a porcje rzeczywiście są spore.

    • 40 27

    • Też mam nietolerancję laktozy i jak muszę coś takiego zjeść to są tabletki na to. Działają wyśmienicie.

      • 0 1

    • (4)

      wegetariańskie lody?? A niby jakie?

      • 5 1

      • bez żelatyny? Może też bez barwników odzwierzęcych? (1)

        z ciekawostek - jeszcze kilka lat temu piwo Guiness nie było wegetariańskie...

        • 2 1

        • a co dodawali?

          • 0 0

      • (1)

        wegańskie bez mleka

        • 4 2

        • To powinni napisać, że wegańskie.

          • 2 0

    • Bzdety to wymysły nie ma dużo takich ludzi to tylko moda głupawa (4)

      • 15 30

      • (2)

        No rzeczywiście "nie ma dużo takich ludzi" - zaledwie kilka procent dzieci i 20% dorosłych. :) Komuś chyba laktoza pomyliła się z glutenem.

        • 14 4

        • Co z glutenem?

          Ja jadam wszystko, ale bywało i tak, że po pieczywie (powtarzalne doświadczenia z określonym rodzajem wypieków) wywalało mi natychmiast bęben jak Januszowi po sutym grylu, no i ogarniała mnie totalna niemoc i senność. Natychmiastowa reakcja.

          • 2 1

        • Ten promil ludzi to słabiej wyewoluowani. Reszta to moda i wymysly z nudow :D

          • 5 5

      • Durnyś

        albo zwolennik Konfy... W kwestii światopoglądu i tolerancji to na jedno wychodzi :)

        • 18 10

    • roślinożercy to mordercy!

      • 9 10

    • W Gdyni są codziennie weganskie

      • 5 4

  • "Osobiście byliśmy zaskoczeni (..) wielkością porcji w stosunku do ceny" (1)

    Spokojnie, zawsze tak jest na początku, niedługo się to zmieni.

    • 5 1

    • Porcje

      To się nie zmieni
      Nie zmienia się od 2013 roku odkąd powstała marka
      Pozdrawiam

      • 1 0

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • Kurczak (1)

      Z matematyka problem jakiś chyba masz !!!

      • 0 1

      • jest ok

        przecież dobrze policzone

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane