- 1 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (35 opinii)
- 2 Grzechy gastronomii: kto winny? (205 opinii)
- 3 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 4 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (57 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (102 opinie)
Nowe lokale: polskie steki, hiszpańskie tapasy, wegańskie burgery i orientalna shisha
Dziś w ramach cyklu "Nowe Lokale" odwiedziliśmy sześć nowych i zupełnie różnych klimatycznie miejsc, tym razem wyłącznie w Gdańsku. Zaczniemy od smaków z gorącej Hiszpanii, następnie zrobimy przystanek na mięsny stek na Długim Targu, później udamy się do nowych plażowych knajpek, by potem zrobić sobie małą przerwę na boskie lody. Naszą wędrówkę zakończymy w shisha barze nad Motławą.
Hora de Espana przy Targu Drzewnym
Pierwszym przystankiem na trasie nowych lokali było miejsce, w którym poczuliśmy się jak w słonecznej Hiszpanii. Charakterystycznym punktem wystroju Hora de Espana są beczki, które znajdziemy w różnych kombinacjach w całym lokalu. Ciepłe, naturalne kolory drewnianych beczek, metal oraz cegła dodają przytulnego, a zarazem nowoczesnego sznytu. Docenią to z pewnością osoby, które preferują spożywanie posiłków w ciekawym otoczeniu. Dodatkowo do lokalu przynależy ogródek, więc wszyscy miłośnicy jedzenia na świeżym powietrzu zapewne będą zadowoleni z takiego rozwiązania.
Kuchnia Hora de Espana z pewnością przypadnie do gustu wielu trójmiejskim smakoszom i fanom specjałów z Półwyspu Iberyjskiego. Współwłaściciel, a zarazem szef kuchni nowej restauracji, ma wieloletnie doświadczenie w kuchni hiszpańskiej. Mamy tutaj również okazję napić się dobrej sangrii - to idealny dodatek do deski tapasów i spotkania ze znajomymi. Miejsce ma duży potencjał zarówno na kameralne spotkania ze znajomymi, jak i romantyczne kolacje.
Teraz zapewne interesuje was, jak zjemy w Hora de Espana? Oczywiście, najprościej można rzec - rodem z Hiszpanii. Niemniej zdradzimy wam trochę więcej. Zacznijmy od naszej ulubionej części - tapasów. Jest ich tutaj mnóstwo. W menu podzielone zostały na trzy kategorie: zimne, takie jak m.in. marynowany ser idiazabal (17 zł), deska szynki serrano z pieczywem ziołowym (16 zł). Ciepłe - kiełbaski chorizo redukowane w czerwonym winie (19 zł), krewetki królewskie w oliwie jalapeño z płatkami czosnku (29 zł) czy pieczone płatki bakłażana z mozzarellą, pomidorem i jogurtem bazyliowym (19 zł) oraz kilka innych pozycji.
Trzecia kategoria tapasów to frito, czyli w panierce: krokiety beszamelowe z pieczoną szynką serrano (19 zł) czy krążki kalmara w chrupiącej panierce (19 zł). Oprócz tapasów można również zamówić deskę przystawek w przedziale cenowym 49-69 zł (w zależności od wybranej pozycji menu). Zjemy tu również gazpacho (13 zł) czy zupę rybną (29 zł). Osobiście byliśmy zaskoczeni - po pierwsze różnorodnością, po drugie wielkością porcji w stosunku do ceny.
Kolejną rzeczą, która może podbić serca wszystkich fanów hiszpańskiej kuchni, jest tamtejsze paellas. Hora de Espana występuje w aż trzech wariantach (wołowy, z kurczakiem i z owocami morza), można wybrać porcję dla jednej (29-35 zł) bądź dwóch osób (58-67 zł). Dodatkowo w menu znajdziemy również dania główne mięsne czy z owocami morza. Ceny dań głównych wahają się w granicach 29-56 zł.
I na koniec crème de la crème - desery. Prócz kremu katalońskiego (18 zł) i musu z białej czekolady z egzotycznymi owocami (19 zł) lokal jako jeden z nielicznych w Trójmieście wyrabia na miejscu słynne churrosy (hiszpańskie podłużne pączki cynamonowe) i podaje je z rozpuszczoną czekoladą (19 zł).
Steak House Evil przy ulicy Długiej
Ze słonecznej Hiszpanii przenosimy się do raju mięsożerców. Steak House Evil specjalizuje się w stekach z sezonowanej wołowiny. Znajdziemy tu steki z polskich hodowli, m.in. rasy Hereford, Red Angus i Black Angus. W menu znajdują się zarówno steki standardowe, jak i te nietypowe, np. ze strusia. Wszyscy smakosze mięsa mogą przebierać w propozycjach podania i wybierać sposób wysmażenia zgodnie ze swoimi upodobaniami. Gdański lokal to kolejna restauracja sieci Evil. Restauracje tej marki działają już m.in. w Warszawie, Szczecinie, Poznaniu.
W lokalu zjemy steki wysmażane na grillu, z antrykotu (25 zł/100 g), Rib eye (27 zł/100 g), polędwicy (40 zł/100 g), sezonowanej na sucho z kością lub bez (35-40 zł/100 g), T-bone (40 zł/100 g), Porterhouse (50 zł/100 g), comber jagnięcy (35 zł/100 g), ze strusia (35 zł/100 g), z tuńczyka (32 zł/100 g), a także z piersi kurczaka (39 zł/250 g). Dodatkowym atutem są lodówki z sezonowanym mięsem na widoku gości, każdy zatem ma okazję wybrać sobie właściwy kawałek mięsa, który mu się podoba. Zjemy tutaj również burgery z sezonowanej na sucho wołowiny, tatar wołowy i wiele innych mięsnych klasyków.
Na Rafie w Brzeźnie
W tym miejscu jeszcze niedawno działał sklep. Nowe miejsce nieopodal słynnych bud graniczy z przystankiem tramwajowym Wczasy, jednak oddzielone zostało od niego płotem, który dodaje prywatności. Restauracja stworzona została w bardzo estetycznym stylu, który wpasowuje się w nadmorskie położenie. Na Rafie oferuje kuchnię śródziemnomorską. Właściciele lokalu planują też stworzenie przestrzeni grillowej w ogródku. Na Rafie ma też zadaszony taras, który nawet podczas deszczu dobrze uchroni przed niepogodą, a "zbłąkanym" plażowiczom pozwoli się szybko skryć. W niedalekiej przyszłości powstanie również kolejne zadaszenie po drugiej stronie restauracji, tym razem szklane, które powiększy przestrzeń lokalu. W wakacje sprzedawane będą lody, tuż przy ulicy.
Kuchnia w restauracji na Rafie, mimo że głównie skupia się na daniach z krajów śródziemnomorskich, to jest dość różnorodna. Zjemy tu bardzo dobry tatar z łososia, podany z kaparami, czerwonym kawiorem i pieczywem (29 zł), krewetki królewskie w sosie winno-maślanym z chilli (32 zł), zupę rybną (19 zł), rosół z kury i wołowiny (15 zł) czy żurek (15 zł). Restauracja oferuje jeszcze bardzo dobre makarony, które mieliśmy okazję spróbować, takie jak: z chorizo z jalapeño (25 zł), z łososiem (29 zł), a także nasz faworyt - z borowikami, czosnkiem, śmietaną szalotką i pecorino (27 zł). W menu znajdziemy również dania obiadowe, zarówno rybne, jak i mięsne. Podczas wizyty w restauracji zauważyliśmy, że dużym zainteresowaniem cieszy się klasyczny schabowy z kością przyrządzany na smalcu z ziemniakami ziołowymi oraz kapustą (32 zł), niemniej sami skosztowaliśmy policzków wieprzowych, duszonych w czerwonym winie z glazurowanymi burakami i gnocchi (36 zł).
Beach Bar 21 na plaży w Jelitkowie
Pozostajemy w tematyce nadmorskiej. Kolejny lokal, który odwiedziliśmy, leży tuż przy plaży, a mianowicie między wejściem 74 a 75 w Jelitkowie. Miejsce w estetyczny sposób wtapia się w okoliczną przestrzeń. Estetyczna drewniana konstrukcja z tarasem słonecznym to Beach Bar 21, nowy punkt na mapie nadmorskich lokali. Właściciele mają zamiar otworzyć strefę sportową, w której skład wchodzić będą: boiska do siatkówki plażowej, wypożyczalnia skuterów wodnych, a także przestrzeń dla dzieci. W planach jest również organizowanie niedużych koncertów na plaży, plenerowego kina, powstać ma również strefa kibica.
Jeżeli chodzi o kuchnię, to tutaj zarówno mięsożerca, jak i weganin znajdą coś dla siebie. Dostępne są burgery mięsne, a także bezmięsne. Hitem z pewnością będą frytki z batata. Na pozór znane wszystkim danie w tym lokalu wyrabiane jest w taki sposób, że panierka, w której frytki są obtoczone, wspaniale chrupie, a autorski sos mango sprawia, że dokładka nie jest wykluczona.
Lody Bosko na Zaspie
W Trójmieście ostatnio mamy coraz cieplejsze dni, może zatem czas na lody? My z miłą chęcią się skusiliśmy na spróbowanie kilku smaków z nowej lodziarni mieszczącej się przy al. Jana Pawła II. Lodziarnia Bosko jest franczyzą, zatem lokal może być niektórym znany. Byliśmy pod wrażeniem różnorodności smaków, w ofercie jest ich około 300! Oczywiście nie wszystkie są dostępne jednocześnie. W zależności od zapotrzebowania i pomysłu personelu pojawiają się one codziennie w różnych konfiguracjach. Co ciekawe, Bosko ma tak zwane "wege wtorki", podczas których nie brakuje specjalnych smaków dla wegan.
Jeżeli chodzi o cenę, to za gałkę jednego smaku należy zapłacić 5,50 zł, jednak warto zauważyć, że cena obejmuje 120 g lodów, czyli często dwukrotnie większą ilość niż standardowo w wielu lodziarniach.
Krutoy Lounge nad Motławą
To już ostatni przystanek naszej podróży po nowo otwartych lokalach na terenie Gdańska. Na koniec zostawiliśmy sobie dość niecodzienne miejsce, mianowicie shisha bar - Krutoy Lounge. Z ogródka nowego baru możemy podziwiać architekturę budynku Muzeum II Wojny Światowej. W tym lokalu o shishy i jej pairingu z alkoholami, kawą, napojami i winem wiedzą bardzo dużo i chcą pokazać to na szerszą skalę. Specjałem lokalu jest shisha, której cena zależy od wybranego wariantu (w granicach 60-75 zł, nie wliczając dodatków) oraz rozbudowana karta alkoholi.
Lokal, mimo że sam nie skupia się na produkcji dań, to współpracuje z firmą cateringową. Właścicielki chcą stworzyć tutaj - oprócz baru z shishą - miejsce, które przyciągnie artystów. Ważnym punktem działalności będzie także muzyka, organizowane będą wieczory m.in. z muzyką house'ową.
Jeżeli zauważyłeś(-łaś) nowe miejsce w twojej okolicy, koniecznie daj nam znać w komentarzach.
Gdzie dobrze zjeść w Trójmieście? Lista nowych lokali
Miejsca
Opinie (168) ponad 10 zablokowanych
-
2021-05-22 16:38
(9)
Otwiera się multum lokali. Część się zamyka, ale nieduża ilość o ile kojarzę tę z głównego miasta. Czyli muszą być z tego pieniądze i to duże patrząc na to ile włożone kasy w lokal plus wynajem z 10.000 miesięcznie zapewne.
- 53 1
-
2021-05-23 09:48
(1)
Mam jedno pytanie, my żyjemy jeszcze w Polsce? Bo to chyba jakaś choroba,z tymi nazwami!!! Nic po polsku tylko angielski lub inny język!!! Mamy jakiś kompleks?? Gdzie komisja językowa????
- 12 1
-
2021-05-24 09:34
Idź się poskarż w ipeenie.
- 1 2
-
2021-05-22 22:52
Znajoma prowadzila kawiarnie nad motlawa (6)
Czynsz w lato 47000zl na miesiac... obroty okolo 260000zl na miesiac z samych ciastek kawy i piwa wiec w sezonie jest z tego kasa chociaz cena wynajmu wydaje sie absurdalna
- 11 0
-
2021-05-23 11:15
(1)
Nie kojarzę kawiarni nad Motławą.
- 1 2
-
2021-05-23 18:57
Nie istnieje od 4 lat
- 1 0
-
2021-05-23 09:06
(3)
Ile? Ty piszesz serio?
- 6 1
-
2021-05-23 18:57
Serio
- 2 0
-
2021-05-23 13:52
(1)
na Długiej knajpa jeszcze nie dawno czynsz 30 tysięcy zł miesięcznie
- 2 0
-
2021-05-23 17:54
30 koła? Która? Jaki metraż?
- 1 0
-
2021-05-22 15:47
Jak ktoś musi... (1)
Przez ostatnie miesiące przekonałem się, jak można naprawdę smacznie zjeść... w domu!
- 47 6
-
2021-05-24 09:33
W domu nie zjesz tapasa za 19 zł i steka za 200 zł.
- 4 0
-
2021-05-22 14:43
Ceny! Skandaliczne! (5)
- 72 5
-
2021-05-24 09:32
To już nawet nie jest skandal, to jest żenada.
- 4 1
-
2021-05-22 19:24
(1)
Ceny dostępne dla beneficjentów układu okrągłostołowego z komunistami.
- 9 2
-
2021-05-24 09:32
Masz na myśli PiS? Może i kradną, ale na bombelki dajom.
- 9 0
-
2021-05-22 18:52
ekzakli (1)
25zł za 100gram stejka to rozbój w biały dzień
- 17 0
-
2021-05-22 19:59
To nawet wolowina nie jest ze o steaku nie wspomne
Ha haa haaa
- 10 0
-
2021-05-22 19:50
Zarobki mangera (6)
Ile zarabia manager restauracji? Proszę o konkretne informacje Z góry serdecznie dziękuję
- 17 0
-
2021-05-24 09:15
Pamiętaj jeszcze o jednej rzeczy Obecnie w gastronomii brakuje profesjonalistow, prawdziwych kelnerów Ich miejsce zajmują tzw podawcze lub studenci wszelkich kierunków, którzy dorabiają, A nie łączą tego zawodu ze swoją przyszłością Dlatego też weź pod uwagę tzw czynnik ludzki, czyli zarządzenie nie do końca ogarnięta załogę, a wręcz tzw ,,ciamajdy"
- 4 0
-
2021-05-22 21:21
ok min 4000 PLN / mc do max 10 (4)
zależy od bardzo wielu czynników
Dziś jest gorzej niż w 2018/19 (szczyt prosperity), ale jak jesteś dobry to zaczynamy rozmowę od ok 6 tyś m/c- 4 0
-
2021-05-22 22:47
(3)
Wpływa ma to wiele czynników, ale czy jest to praca tzw etatowa, czyli 168h miesięcznie czy też maratony po 250h miesięcznie od rana do wieczora?
- 6 2
-
2021-05-23 10:53
(2)
Praca etatowa, to jest w Urzędzie Skarbowym. Praca w gastronomi ma to do siebie, że trzeba się dostosować do specyfiki miejsca. Chyba że knajpa byłaby otwarta od 7 do 15.
Trzeba być elastycznym - od pn do czwartku się wyśpisz i załatwisz prywatne sprawy; pt - nd raczej wrócisz do domu później- 5 1
-
2021-05-23 15:49
Czyli wspomniane 6 tys pln brzmi dumnie, ale niestety za więcej niz tzw etat. Śmiało podchodzi pod 200h miesięcznie, a w sezonie letnim to nawet więcej. Patrząc tez na specyfikę branży to praktycznie każdy weekend w pracy, wiec jeżeli masz rodzinę i np dziecko/dzieci no to już nie jest tak kolorowo. Aaaa i jeszcze jedna ważna rzecz, te 6 tys pln to jest pod stołem, w zdecydowanej większości oficjalne zarobki ,,na papierze" są inne, czyli niższe
- 5 0
-
2021-05-23 13:54
to za 6 koła za 250h to ja dziękuję :)
- 2 0
-
2021-05-22 13:41
(2)
Podziwiam za odwagę. Inwestować minimum kilkaset tysięcy złotych w taki biznes w takich czasach...
- 40 4
-
2021-05-24 08:05
może zamiast pitolić na forum, zostań doradcą inwestycyjnym
wówczas miałbyś okazję pokazać co potrafisz, a przy okazji dobrze zarobić. Czy jednak może wolisz dalej układać towar na magazynie?
- 1 2
-
2021-05-22 14:56
to nie odwaga
to głupota. jesienią znów będzie
- 17 5
-
2021-05-23 20:45
Gdzie Gdynia ?
Tylko w Gdańsku otworzyły się nowe lokacle ?
- 3 0
-
2021-05-23 16:29
Mam nadzieję
Że rynek sam się wyreguluje i zawyżanie cen będzie skutkowało brakiem klientów i plajtą.
- 14 0
-
2021-05-23 14:42
Zaspianin
A ja polecę już otwartą od roku kawiarnie na Zaspie przy Pilotów - Cafe Antidotum. Ciasta wypiekane i przygotowywane na miejscu, własnoręcznie robione syropy do lemoniad i mrożonych herbat, własne lody. Mało takich miejsc w Gdańsku. Na Zaspie brakowało takiego miejsca od lat, aby wybrać się z dzieciakami na miły spacer. Rozmawiałem z włascicielką, rodowita gdańszczanka właśnie z Zaspy. Może takie miejsca czas reklamować, a nie jakieś beznadziejne knajpy bez polotu, jakich milion.
- 53 4
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2021-05-23 07:29
Nie znasz cen (2)
Lokal 100m2 to koszt 15-20 tyś miesięcznie sam wynajem, plus opłaty. Resztę sobie musisz już sam dopisać.
- 3 9
-
2021-05-23 08:01
To zalezy (1)
Ja mam 170 m2 w centrum Gdańska za 4,5 miesięcznie jak się chce to można
- 4 3
-
2021-05-23 13:52
prowadzisz biuro poselskie czy co?
- 1 2
-
2021-05-23 11:12
Za 15ziko to ty kupujesz tablicę mendelejewa a nie kurczaka
- 2 7
-
2021-05-23 06:49
(1)
W artykule jest błąd i to poważny kurczak kosztuje 39 za 250 gramową porcje wraz z całym zestawem obiadowym
- 3 3
-
2021-05-23 07:09
Chochlik znaczy, czy zamierzona reklama ?
- 3 0
-
-
2021-05-22 20:51
(2)
Pani z Beach Bar 21 po prostu piękna. Wyjdź za mnie!
- 13 3
-
2021-05-23 13:35
BB21
Beach Bar 21 znajduje się na plaży w Jelitkowie, zapraszamy !
- 1 0
-
2021-05-23 09:00
Po oczach widać schodnie klimaty.
Ale nie zaprzeczę, ma coś z Liv Tyler.
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.