- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (114 opinii)
- 2 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 3 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 4 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (32 opinie)
- 5 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
Nowe lokale: restauracja z surowymi daniami i klub muzyczny
Klub muzyczny z kulturalnymi aspiracjami, ekskluzywna restauracja i bar dla fanów surowego jedzenia - to oferta kilku nowych lokali, które ostatnio zostały otwarte w Trójmieście.
Kameralnie, wręcz domowo poczujemy się w gdyńskiej kawiarni Uboga Krewna przy ul. Krasickiego 6 . Wystrój spodoba się bywalcom knajpek urządzonych w stylu "rupieciarni" - sporo tu mebli i przedmiotów wyciągniętych z babcinych piwnic i strychów. Wszystko skomponowane z lekkim artystycznym sznytem. To idealne miejsce na sąsiedzkie spotkanie przy herbacie, wypad z mamą na ciastko albo randkę z sympatią. Można napić się również butelkowego czeskiego piwa i poczytać książkę, których pełno tutaj na półkach.
Na przyjacielską atmosferę i stałych bywalców stawia Mewa Towarzyska - nowa klubokawiarnia, która zajęła piętro kamienicy przy ul. Pułaskiego 15 w Sopocie, gdzie do niedawna mieścił się klub Stary Rower. Jeśli wszystko dobrze pójdzie, klub ma sporą szansę przejąć "bezdomnych" bywalców zamkniętej Papryki, czy osoby, które nie zmieszczą się w zatłoczonym pobliskim klubie SPATiF. Klimat bowiem jest podobny: alternatywna muzyka, koncerty, jamy trójmiejskich muzyków oraz kulturotwórcze aspiracje.
Nowym, a raczej odświeżonym miejscem na klubowej mapie Sopotu jest również Scena, czyli dawny Cream przy alei Franciszka Mamuszki nad morzem. Właściciele postawili na mniej dyskotekową, a bardziej koncertową zabawę i klientelę, więc w programie znajdują się obecnie głównie jazzowe jam session w piątki oraz koncerty z coverami w soboty. Wystrój elegancki.
Tradycyjną kuchnię polską, choć z drobnymi ekstrawagancjami w postaci autorskich potraw, serwuje restauracja Mariaszek, którą niedawno otwarto w nowo wybudowanym domku przy ul. Spółdzielczej 1 , nieopodal centrum handlowego Klif w Gdyni Orłowie. Wystrój, podobnie jak menu, prezentuje zderzenie tradycji (postarzane deski i cegły) z nowoczesnością (minimalizm mebli) i na pewno spełni oczekiwania nawet bardziej wymagających klientów. W lokalu mieści się również winiarnia. Warto dodać, że to filia tych samych Mariaszków, które kierowcy kojarzą z trasy na Ostródę.
Ekskluzywną restauracją adresowaną do smakoszy jest Walczyk Smaków przy ul. Portowej 8 w gdyńskim Śródmieściu. W menu takie smakołyki jak carpaccio z ośmiornicy, łosoś z kawiorem cytrynowym czy consome z bażanta. Jak zapewniają właściciele, restauracja ma sprostać wymaganiom nawet największych koneserów doznań kulinarnych. Restauracja chlubi się również kartą whisky najwyższej jakości z całego świata, także marek na co dzień niedostępnych w innych polskich lokalach i sklepach. W każdy czwartek w Walczyku Smaków odbywać się będą pokazy gotowania na żywo.
Moyayoga to z jednej strony studio jogi i masażu, ale z drugiej - jedyny tego typu bar w Trójmieście. Zgodnie z ideologią tzw. diety raw food, wszystkie posiłki serwowane przy ul. Świętojańskiej 38/4 w Gdyni nie są poddawane obróbce cieplnej i podawane są na surowo. Dzięki temu owoce, warzywa, nasiona i orzechy - czyli główne elementy tutejszego menu - w stu procentach zachowują wszystkie witaminy, minerały i enzymy. W jadłospisie znajdziemy m.in. surowe spaghetti, zupy na zimno czy trufle orzechowe. Oczywiście wielbiciele mięsa nie mają co liczyć na swoje ulubione potrawy - menu jest w pełni wegetariańskie. Wystrój - podobnie jak serwowane posiłki - jest minimalistyczny, ale kolorowy.
Miejsca
Opinie (141) ponad 10 zablokowanych
-
2012-12-02 16:57
Dlaczego nie ?!
Zamiast podawac szit za 70 zeta. Lepiej wziac sie w garsc i zaczac gotowac . Nie chodzi o range carpaccio=> golonla. Ale o Drowe jedzenie w przedziale 20-30 zeta. Nie walmy gruchy nad czyms co sie nam wydaje dobre
- 3 4
-
2012-12-02 22:11
WALCZYK
Bardzo przyjemny lokal, byłem sprawdzić, mam nadzieje że się rozkręci, tak, trzymać!
- 7 6
-
2012-12-02 22:17
pytanie
co oznacza słowo "sznyt"?
- 1 1
-
2012-12-02 22:20
Walczyk smaków
No,coś się w Gdyni dzieje,takie smaki,bajka,będę tam częstym gościem:))
- 6 3
-
2012-12-02 23:25
Czy chodzenie do restauracji jest w polsce jeszcze legalne ? (1)
Czy trzeba miec wykupione pozowolnie z urzedu miasta na pojscie do restautracji ?
Bo jakies puste te restauracje ostatnio.....- 4 1
-
2012-12-03 12:34
nie ma kasy
to jest powód , a turysta przyjedzie za pół roku dopiero też bez kasy
- 1 1
-
2012-12-03 11:29
Daję tym kanjpkom 1 rok maksimum , dziekujcie PO i Tuskowi
Na początku przez pierwszy miesiąc przyjdzie kilka ciekawskich, dalej równia pochyła. Wiem bo sam prowadziłem lokal gastronomiczny. Prowadziłem od 2004. W 2009 - 2010 zaczęła się totalna destabilizacja. Najlepsze były lata 2006-2007 nie mogłem znaleść chętnych do pracy. Niestety radość i entuzjazm jest na etapie organizacji lokalu. Po otwarciu nastąpi SZOK i zniesmaczenie, dalej już tylko rozpacz i beznadzieja. Tak jest w Polsce rządzonej przez Platformę Obywatelską i mądrości uczonego Donalda Tuska. PO-dziękujcie wyborcom panowie gastronomowie i czujcie sie przez chwile ,że zarobicie na czynsz, bo na prąd i pensje bedzie ciezko, chyba że jesteście obrzydliwie bogaci, żeby sobie dokładac do interesu Pozdrawiam i życzę wysokich obrotów.
- 3 1
-
2012-12-03 11:48
Mariaszek w Orłowie
najgorszy szajs jaki tylko może być...jedzenie nie dobre...bez smaku ładu i składu....a obsługa kelnerska pozostawia wiele do życzenie...4 osoby do obsługi jednego stolika to chyba lekka przesada. Na talerzu nie miałam ani jednej rzeczy, o której mogłabym powiedzieć smaczna.
- 3 0
-
2012-12-03 12:52
Eksluzywna w Gdyni ? (3)
Eksluzywna restauracja w Gdyni !!!???
Brzmi nieprawdopodobnie a zarazem zachecajaco...
Byl tak juz ktos ?
Rzeczywiscie taki ekslusive (oprocz cen) ?- 1 0
-
2012-12-04 00:26
hehe, trzeba by zdefiniowac ekskluzywność (1)
ale moim zdaniem w Trójmieście nie ma niczego takiego
a już na pewno praktycznie nie ma przyzwoitego jedzenia
(pisze praktycznie bo ze trzy miejsca się znajdą)- 0 0
-
2012-12-04 12:30
Genalne steki!
OGromny kawał kruchutkiej polędwicy wołowej za uczciwą cenę (59zł) , kelner bardzo miły i wcale nie jest drętwo
- 4 0
-
2012-12-04 12:15
eksluzywna
Jeszcze nie byłem ale wygląda z zewnątrz całkiem zachęcająco
- 3 0
-
2012-12-03 14:24
Wciąż za mało knajp w Gdańsku
Wciąż za dużo budyniu w tym mieście.
- 2 0
-
2012-12-03 15:29
śledzik dance i tak rządzi!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.