• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: śniadania, wursty, etniczne, włoskie i gruzińskie smaki

Mateusz Groen
14 czerwca 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 

Mimo pandemii na gastronomicznej mapie Trójmiasta wciąż pojawiają się nowe restauracje. W naszym cyklu "Nowe Lokale" odwiedziliśmy sześć nowych i różniących się od siebie lokali. Naszą wędrówkę zaczynamy od pożywnego śniadania z gdańskiej Piekarni, następnie przeniesiemy się "do Włoch" próbując m.in. makarony i pizzę w Andiamo a Roma i Sempre, a kolejnym przystankiem będzie nowa siedziba etnicznej Maliki w Gdyni. Zawitaliśmy też do Chinkalni pełnej gruzińskich przysmaków, a naszą wędrówkę skończyliśmy przy kraftowym piwie i wurście w restauracji Salut.




Piekarnia przy MadisonieMapka



  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
Piekarnia na dobry początek dnia zaserwowała nam śniadanie. To znak szczególny tego lokalu, który nastawiony jest właśnie na śniadania. Są one dostępne codziennie od 7 do godziny 17. W ofercie są również własne wyroby piekarnicze i cukiernicze.

Lokal ma bardzo przytulny klimat wewnątrz i posiada aż dwa ogródki - jeden znajduje się przed wejściem do lokalu od strony ulicy Rajskiej, drugi zaś na tyłach budynku od strony NOTu. Wystrój lokalu utrzymany jest w klimacie przytulnego, nowoczesnego industrializmu. W każdym lokalu kluczowa jest jednak kuchnia. Wybór zestawów śniadaniowych jest naprawdę duży (wybieramy spośród wytrawnych oraz na słodko). Osobiście postanowiliśmy skosztować oba warianty, które doskonale sprawdziły się z kawą. W karcie znajdziemy zarówno klasyki, jak i nieznane smaki.

Czytaj też: Najważniejszy posiłek dnia? Kontrowersyjne śniadanie

Znajdziemy tu szakszukę (23-25zł - w zależności od wersji) stworzoną na bazie dwóch jaj, lekko pikantnego sosu, podawaną z pieczywem wypiekanym na miejscu - to jedno ze sztandarowych dań Piekarni. W najbliższym czasie pojawią się warianty "kolorowe" szakszuki. Bardzo smakowała nam również Kanapka Stefka (21 zł), czyli grzanki z jajecznicą i boczkiem, awokado i sosem chilli. Pyszny był też tost francuski z syropem klonowym i owocami (19 zł).

W menu znajdziemy aż 14 opcji zestawów śniadaniowych na słono (w tym 4 sałatki) i 3 na słodko. W najbliższym czasie oferta ma się poszerzyć również o dania lunchowe oraz o napoje alkoholowe, a restauracja ma być otwarta dłużej. Podsumowując, śniadanie bardzo dobre, a szeroka oferta pozytywnie nas zaskoczyła. Typowych "śniadaniowni" nie ma w Trójmieście zbyt wielu, dlatego polecamy.

Andiamo A Roma nieopodal Dworca w SopocieMapka



  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
Wycieczka do Włoch marzy się chyba większości z nas. Dlatego idąc tym tropem udaliśmy się na włoską ucztę do Andiamo a Roma. Lokal może być znajomy niektórym czytelnikom, ponieważ już istnieje jedna restauracja o tej samej nazwie w Gdyni. Niemniej w nowym lokalu znajdziemy sporo nowości. Na nowy punkt właściciele wybrali Sopot. Mieszcząca się nieopodal dworca kolejowego w Sopocie przytulna restauracja już samym wyglądem bije energią prosto ze słonecznych Włoch. Nie ma co się dziwić, miejsce prowadzone jest przez rodzinę polsko-włoską, dzięki czemu czuć rodzinną atmosferę i prawdziwe domowe smaki przekazane z pokolenia na pokolenie.

Właściciele podkreślają, że najważniejszy jest dla nich smak, dlatego składniki do dań w dużej mierze sprowadzane są z włoskich stron. Każdy z nas zapewne kojarzy Włochów (wprawdzie stereotypowo) z trzema rzeczami: pizzą, kawą (specjalnie ściąganą z Włoch)... i pastą, czyli makaronami. Andiamo a Roma oferuje nam wszystkie z wymienionych rzeczy. Pizza, którą mamy okazję zjeść w lokalu, jest tworzona na sposób rzymski (znana również jako pizza al taglio, posiada placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego).

Przystawki mogą wiele osób zaskoczyć, wśród nich znajdziemy dość popularne smaki, jak: bruschetta, deska włoskich wędlin i serów z marynowanymi warzywami, czy carpaccio wołowe. Niemniej znajdą się też mniej popularne smaki, jak: carpaccio z ośmiornicy (36 zł), a także torcik z awokado podawany z mozzarellą di bufala i glazurowanym burakiem (29 zł). Czas przejść do dań głównych. Zacznijmy od past, wśród nich znajdziemy aż 7 wariantów makaronów, których ceny oscylują w granicy 19-39 zł.

W menu nie zabrakło kilku sztandarowych dań włoskich: sphagetti aglio olio (19 zł), sphagetti alla carbonara (26 zł), niemniej są też dwie propozycje, które zaparły nam dech w piersiach: sphagetti cacio e pepe (27 zł) i ravioli truflowe z kremowym serem taleggio (37 zł). Prócz makaronów znajdziemy dania główne w cenie od 32 zł do 58 zł, zarówno wersje z owocami morza, jak i z kurczakiem, a także sałatki (20-25 zł) oraz specjalne menu dla dzieci. Polecamy również skosztować deserów, a szczególnie mało znanego cannoli sicilliani (12 zł). Dodatkowo, rekomendujemy również wariację przypominającą Aperola. Koktajl stworzony na bazie prosecco i zielonego, włoskiego alkoholu P31.

Sempre przy dworcu w SopocieMapka



  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Nowe lokale  Sempre Sopot
  • Sempre w Sopocie
Zostajemy we włoskich klimatach. Sempre to marka znana i lubiana w Trójmieście, słynąca z dobrej pizzy i kremu pomidorowego. Sieć powiększyła się o kolejny lokal w Sopocie w wyremontowanej kamienicy przy ul. T. Kościuszki 8. Wrażenie robi dużej wielkości plac z ogródkiem, na którym rozkładane są pufy, leżaki i oczywiście stoliki.

- Mamy na to miejsce sporo pomysłów. Będziemy organizować wieczory z muzyką na żywo i inne eventy, jak np. wystawy malarstwa, czy występy chórów na schodach - mówi menadżer regionalna Sempre.
Nowa restauracja Sempre jest bardzo klimatyczna. Widać, że wszystkie elementy są dokładnie przemyślane i nie jest to kolejny lokal, w którym zjemy na szybko jedynie dobrą pizzę i napijemy się lubianego przez ludzi aperola. Tu chce się spędzać czas i celebrować jedzenie. Karta menu podzielona jest na przystawki, sałaty, zupy, desery i oczywiście chlubę lokalu - pizzę. Znajdziemy tu 18 propozycji w cenie od 25 do 45 zł.

Nowa Malika tuż obok GCF-uMapka



  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
Malika, restauracja znana od lat z dobrej kuchni etnicznej, niedawno przeniosła się z ulicy Świętojańskiej w Gdyni do lokalu, który kiedyś zajmowała restauracja La Fortuna. Nowe miejsce dało też nowe możliwości, w menu pojawiły się nowe pozycje, a oprócz ciekawej kuchni, restauracja rozszerzyła strefę barową. Kuchnia dalej pozostała w tych samych smakach i kierunkach, jednak Malika rozszerzyła swoją ofertę o śniadania do godziny 12 i opcję lunchową w godzinach 12 do 16:30. W skład nowej oferty lunchowej wchodzi m.in pizza sycylijska tworzona na własnym zakwasie. Nowością w Malice są również wypiekane w lokalu chleby, które możemy zakupić i zabrać do domu, ale też skosztujemy ich jako dodatek do wielu dań.

Czytaj też: Malika o wielokulturowości w kuchni

Zdaniem Ewy Szyc-Juchnowicz, właścicielki i szefowej kuchni, ludzie są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą, dlatego w menu pojawia się coraz więcej propozycji wegetariańskich i  wegańskich, dodatkowo w kuchni wykorzystywane są jajka, które pochodzą z ekologicznych hodowli. Ciekawym pomysłem jest również comiesięczna wkładka do menu inspirowana kuchnią wybranego na dany miesiąc kraju. W tym miesiącu dostępna jest kuchnia włoska.

Osobiście możemy powiedzieć, że autorskie dania sezonowe są wyjątkowo ciekawe i dają możliwość spróbowania znanych nam dań w zupełnie innej wersji. Szefowa kuchni bawi się smakami, jednak pozostając w konkretnych, pierwotnych smakach, z których znana jest Malika. Wyjście do tej restauracji, to nie tylko przyjemne doświadczenie kulinarne, ale również niesamowita lekcja historii kulinarnej, którą z miłą chęcią opowiada obsługa.

Chinkalnia w samym centrum Gdyni Mapka



  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
Kolejny lokal zabierze nas w kulinarną podróż do Gruzji. Restauracja Chinkalnia mieści się zaledwie kilka kroków od Maliki. Jak sama nazwa wskazuje, głównym punktem programu są tutaj chinkali - gruzińskie pierożki z bulionem w środku. Do wyboru są trzy wersje: z mięsem, ziołami lub z serem. Porcja pierożków zawiera trzy sztuki i kosztuje 15 zł, przypomnijmy jednak, że są to dużo większe pierogi niż te znane z naszej rodzimej kuchni.

W karcie znajdziemy również słynne zupy gruzińskie, m.in charczo i chikrtymę za 22,90 zł, a także dania z grilla, sałatki, czy ciekawe w smaku przystawki. Nam udało się spróbować pchali z bakłażana (21,90 zł) - jest to dobry starter dla wszystkich, którzy lubią wszelkiego rodzaju pasty o delikatnym orientalnym smaku. Lokal oferuje również wiele dań obiadowych. Większość dań dostępna jest w wariantach mięsnych z sosami o rożnym stopniu ostrości, jednak chlubą restauracji zdecydowanie są chaczapuri, czyli wypiek z jajkiem i serem wielkości małej pizzy. Dostępne są cztery warianty słynnego dania a ceny chaczapuri wahają się między 23 a 27 zł. Chinkalnia oferuje również w sprzedaży kilka rodzajów lemoniady gruzińskiej w cenie 12,50 zł. Osobiście rekomendujemy gruszkową i estragonową.

Orientalne zupy: gdzie zamówić w Trójmieście?



Salut na ŚwiętojańskiejMapka



  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
Zestawienie nowych lokali kończmy pozytywnym miejscem, w którym zarówno napijemy się drinka czy piwa kratowego, ale też zjemy tzw. wursta. Co ciekawe, w lokalu nie ma karty koktajli, ponieważ wszystkie trunki powstają tutaj na życzenie konkretnego klienta. Zamysłem lokalu jest postawienie sporego akcentu na bar, głównie na: nalewki i piwa rzemieślnicze, które zmieniać się będą co jakiś czas.

Lokal funkcjonuje głównie wieczorową porą. Salut otwierany jest o godzinie 15, kuchnia w tygodniu otwarta jest do godziny 24 zaś w weekendy do 2 w nocy, więc można na spokojnie się najeść wieczorową porą. Mimo że głównym atutem lokalu jest bar, to lokal oferuje również przystawki, zarówno dla osób jedzących mięso, jak i wegetarian. Dostępne jest 10 wersji przystawek w cenie od 10 do 22 zł, a także dla większej ekipy za 69 zł.

Głównymi daniami są dość rzadkie w Trójmieście wursty, czyli bułki z kiełbasą z różnymi dodatkami. Dostępnych jest siedem stałych propozycji, w tym jedna wegetariańska, w cenie od 17 do 25 zł. Uważamy, że to dobra alternatywa dla innych fast foodów otwartych wieczorową porą.

Salut ma kilka cyklicznych promocji na start. W poniedziałek napijemy się Aperola za 10 zł, we wtorek Mojito za 10 zł, środa to czas na szota nalewki za 5 zł lub opcjonalnie butelkę nalewki za 45 zł, w czwartek Cuba libre dostępne będzie za 10 zł, zaś w niedzielę Fiero i Tonic kupujemy 1+1 gratis. Promocja będzie trwała przez całe wakacje w godzinach 15:00-22:00

Warto zapoznać się z nowymi miejscami na kulinarnej mapie Trójmiasta, tym bardziej, że jest ich coraz więcej, a my już planujemy wizyty w kolejnych nowo otwartych lokalach. Warto jednak wiedzieć, że trudnych pandemicznych czasów nie przetrwało wiele ciekawych lokali.

Sprawdź co i gdzie zjeść w Gdańsku, Gdyni i Sopocie



Jeżeli zauważyłeś(-łaś) nowe miejsce w twojej okolicy lub miejsce, które się zamknęło, koniecznie daj nam znać w komentarzach.

Miejsca

Opinie (89) 5 zablokowanych

  • curry wursta bym zjadł takiego z bułką...

    • 6 1

  • Salut w Gdyni (1)

    Nowe miejsce na gdyńskiej mapie, bardzo klimatyczne i przyjazne wnętrze. Duży wybór piwa, pyszne nalewki i jedzenie, a na dodatek przystępne ceny. Przy każdej okazji będę tam wracać ️

    • 19 8

    • Karolina czy właściciel?

      :)

      • 7 0

  • Piekarnia w Madisonie? No to Pelowski Polak prawdziwy się wścieknie (2)

    • 7 8

    • Piekarnia to po prostu Cukiernia Sowa w innym wydaniu.

      • 7 4

    • od dawna nie kupuję u narodowego socjalisty

      • 2 1

  • ta sama restauracja Chinkalia tylko że w Grodnie (3)

    tu w Gdyni działają chyba na zasadzie franczyzy. W Grodnie cena pierożków chinkali jest w jednej cenie każda szt. za mniej więcej 1,4 zł. Tu ceny astronomiczne, chyba za wynajem mocno bulą.

    • 32 2

    • W Grodnie? (2)

      Serio porównujesz ceny? Zaskoczę Cię, ale w Wejherowie jest już znacznie taniej niż w trójmiejscie.

      • 18 4

      • A co?

        W Grodnie nie ma zagranicznych turystów?
        Na pewno mniej Szwedów, Norwegów i Brytyjczyków.

        • 7 2

      • Zaskoczę Was wszystkich. Kosztuje tyle, ile jesteście gotowi zapłacić.

        • 8 1

  • Od samego początku uważałem że akcje pomagania gastro to była jedna wielka bzdura.

    I co z tego że lokale się zamykały ? Gastronomia to nie przemysł , garkuchnię można w tydzień otworzyć . Ludzie tylko nabijali kabzę cwaniakom.

    • 21 3

  • Andiamo (4)

    Ma słabe cannolo 2 mało znane ??? Przy rondzie w Sopocie jest Wloska kawiarnia od bardzo dawna maja świetne canoli na dole Sopotu również Wloska Cafe równie smaczne jak się czegoś nie używa mówi się ze tego nie ma autor może się trochę podszkolić

    • 4 16

    • Podobnie jak Ty powinnaś podszkolić się z j.polskiego w piśmie. (2)

      • 15 0

      • Twoja (1)

        Wypowiedz mnie urzekła

        • 0 10

        • To niedobrze. Zamiast podchodzić do tego emocjonalnie, spójrz na swój komentarz i wyciągnij wnioski. Wyposażenie wypowiedzi w same znaki zapytania nie wystarczy, żeby dobrze się to czytało.

          • 9 1

    • Deser

      Nie zgadzam się są pyszne, przygotowuje je Włoch i wszystko jest z naturalnych składników

      • 1 0

  • Dwa jajka z pomidorem i bułka 25 złotych.

    Brawo wy !!!

    • 20 0

  • Sempre jest znana z dobrej pizzy? Gdzie?

    Ha ha ha

    • 17 0

  • Nowy lokal

    Gdańsk. W pobliżu kamienicy w której mieści się hotel Gotyk, powstała nowa restauracja . Serwują przede wszystkim steki. Wcześniej była tam włoską restauracja.

    • 0 2

  • Nie sphagetti (1)

    Tylko spaghetti

    • 4 1

    • No właśnie! Strasznie to razi, poprawcie!

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane