• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: śniadaniownia, dużo pizzy, puby i kawiarnie

Mateusz Groen
5 sierpnia 2023 
Opinie (124)

W Trójmieście stale powstają nowe miejsca gastronomiczne. Dlatego przyszła pora na kolejny przegląd w ramach naszego cyklu "Nowe lokale". Tym razem w lipcowym zestawieniu pokażemy kilka nowych miejsc z Gdańska, Sopotu i Gdyni. Podróż rozpoczniemy od śniadania w estetycznym miejscu, następnie udamy się na Długą, a później spróbujemy pizzy. Naszą gastronomiczną wycieczkę zakończymy zabawą w Sopocie na kawie i gofrach.




Mimosa na terenie Zajezdni Wrzeszcz Mapka



  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa
  • Mimosa

Naszą kulinarną wycieczkę rozpoczynamy w Mimosie. Nowa restauracja, którą można znaleźć na terenie osiedla Zajezdnia Wrzeszcz, zachwyca estetycznym wnętrzem i wyczuciem smaku. Można tu wpaść zarówno na danie obiadowe, śniadanie, a także na kawę i słodkości. To jedno z pierwszych takich miejsc po tej stronie Wrzeszcza. Lokal sprawdzi się zarówno na wyjście ze znajomymi, jak i na rodzinny obiad.

W karcie znajdziemy śniadania - dostępne od godziny 9:00 do 15:00. Wśród nich: jajka po benedektyńsku podawane w croissancie - z wędzonym łososiem, guacamole z pomidorami, sałatą rzymską oraz sosem holenderskim za 45 zł, z twarogiem, salsą pomidorową, prażonymi pestkami dyni i sosem holenderskim za 38 zł, z szarpaną wołowiną barbacoca, guacamole, piklami z sosem holenderskim również za 45 zł czy też z długo gotowanym boczkiem, sałatką z jabłka i gorczycy, z sosem holenderskim za 42 zł, croque madame za 38 zł, czyli brioche z jajkiem sadzonym, plastrami długo gotowanego indyka, serem frisztikowanym i beszamelem, podawane z zieloną sałatą.

Miejsce po godzinie 15:00 wprowadza menu talerzykowe, które umożliwia dzielenie się potrawami ze znajomymi. W menu dostępny jest podział na zimne i ciepłe talerzyki. Wśród dań dostępnych w tej formie: tatar z pomidorów z pestkami dyni i sezonowymi owocami za 33 zł, brioche z indykiem z francuskim smarowidłem z długo gotowanego indyka, moreli i oliwy z oliwek za 36 zł czy też tatar wołowy za 43 zł z estragonem, marynowaną rzepą i chrzanem, a także boczniaki w cytrusowym sosie BBQ z guacamole, kwaśną śmietaną, orzechami nerkowca i kolendrą, podawane w kukurydzianej tortilli za 36 zł.


Bubbles przy DługiejMapka



  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
  • Bubbles
Kolejnym miejscem, które odwiedziliśmy, było Bubbles, które mieści się przy ul. Długiej 18/21. Lokal powstał w miejscu dawnego punktu Buddha Lounge. Lokal specjalizuje się w autorskich kompozycjach koktajlowych, ale można napić się też tu tradycyjnych trunków. W lokalu zaaranżowanym w kolorach zieleni można pobawić się, spotkać ze znajomymi, a także zapalić shishę i oczywiście zjeść.

Wśród dań dostępne są: arbuz marynowany z serem feta z boczkiem w glazurze z czerwonej cebulki, posypany kolendrą i miętą za 36 zł, opalany śledź z pieczonym burakiem, cebulką i serkiem śmietankowym za 34 zł. Klasyki koktajlowe, takie jak: negroni, old fashion, pina colada czy mojito za 34 zł, a koktajle specjalne za 36 zł.

Tu i teraz przy DługiejMapka



  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
  • Tu i teraz
Tuż obok powstał siostrzany lokal, który mocniej skupia się na kuchni. Mimo że Bubbles i Tu i teraz są częściowo ze sobą połączone, to mają zupełnie inny klimat. Łączy je ogródek, który za dnia używany jest przez restauracje, a wieczorem przechodzi pod władanie lokalu Bubbles.

Zjemy tu m.in. pappardelle z mięsem z kaczki, piklowaną żurawiną, dymką i parmezanem za 48 zł, spaghetti w emulsji maślano-truflowej z parmezanem i dymką za 56 zł, pizzę tartuffo za 48 zł (z kremem truflowym, szynką crudo, buratą, parmezan, truflą i bazylią), a także pieczeń cielęcą z pieczonym burakiem, smażonym kalafiorem i pesto orzechowym za 68 zł.

Ten przysmak jest drogi, ale wart swojej ceny Ten przysmak jest drogi, ale wart swojej ceny

Słodka Strefa/Pizza Antonietta na Chwarznie Mapka



  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta
  • Słodka Strefa / Pizza Antonietta

Kolejnym miejscem, które odwiedziliśmy, jest gastronomiczny punkt, w którym zjemy zarówno pizzę, jak i ciasta. Lokal powstał w przy ul. Stanisława Filipkowskiego 22/U2 w Gdyni. Miejsce jest połączeniem cukiernio-kawiarni z restauracją.

Zjemy tu blisko 20 rodzajów pizzy, w tym m.in: nduja z pomidorami, mozzarellą fior di latte, czerwoną cebulą, rukolą, ricottą i słodkimi pomidorkami za 42 zł, antonietta z cremem fraiche, mozzarellą, cieniutkimi plasterkami ziemniaka, hiszpańską kiełbaską chistorra, czerwoną cebulą rozmarynem, tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem za 38 zł, a także sałaty w tym cezar z sałatą rzymską, piersią kurczaka, pomidorkami cherry, grzankami, grana padano, dresingiem cezar i foccacią za 34 zł.


Blisko w Sopocie Mapka



  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot
  • Blisko Sopot

Nasz cały dzień kulinarnej wycieczki kończymy w Sopocie, w którym otworzyło się Blisko, czyli nowy lokal, który powstał na uboczu centrum Sopotu przy ul. Haffnera. Baro-kawiarnia prezentuje szeroką ofertę sposobów parzenia kawy. Jednak kawa, która jest specjałem lokalu, to nie wszystko. Oprócz niej w lokalu napijemy się również koktajli, a także zjemy śniadanie, np. gofra w formie słodkiej lub wytrawnej. W lokalu odbywają się spotkania z muzyką na żywo.


Wśród śniadań dostępne są: omlet z trzech jaj z dodatkami za 26 zł, croissant z jajecznicą za 16 zł, kanapka na ciepło za 14 zł, a także gofry w wersjach słodkich oraz wytrawnych. Kawa w lokalu dostępna jest w blisko 15 wariantach, w tym m.in z Aeropresu za 18 zł, dripa za 17 zł i szybkiego przelewu za 14 zł. Wsród mniej znanych kaw dostępne jest np. freddo za 17 zł, a także cold brew za 16 zł czy espresso tonic za 18 zł.

Miejsca

Opinie (124) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • No, poszedłem

    z żoną do modnej knajpy. Kawałeczek ryby + kilkanaście frytek + garsteńka tzw. surówki + woda mineralna = 260 zł. jak weszliśmy głodni, tak głodni wyszliśmy.

    • 1 0

  • Ja nie rozumiem tych cen (23)

    Dobrze zarabiam ale 35 złotych za zwykłego drina który przed inflacją kosztował 20 zł to juz sie robi przegięcie. Tak samo z jedzeniem, mam problem ze znalezieniem miejsca gdzie pomimo wysokiego rachunku przynajmniej sie najem. Nie mam problemu z zapłaceniem za dobre jedzenie ale ceny poszły w górę o 50-100% a porcje się zmniejszyły.

    • 279 10

    • O to, to!

      Porcje jak dla krasnoludków, rachunek mega giga. Coś tam podadzą, bryzgną czymś brązowym i dawaj 200 zetów + napiwek!

      • 0 0

    • prąd dla tych knajp podrożał nie o 50-100 % tylko o 300-500% (6)

      inne koszty też wzrosły o około 50% minimum a nie tyle co mówi inflacja, po prostu do inflacji bierze się jakieś produkty z **** których nikt nie kupuje codziennie, np laptopy potaniały o 20% a chleb podrożał o 200% no to weźmy do koszyka inflacyjnego 10 laptopów i po problemie

      • 7 15

      • ale kase maja na otwarcie knajpy i to sobie przekalkulowali

        to niech nie narzekaja

        • 0 0

      • zawsze macie powód nie?

        • 0 0

      • wg badań w UE główną przyczyną inflacji są rekordowe marże (3)

        a nie faktyczny wzrost cen - te wzrosły ale nie na taką skalę żeby finalny produkt kosztował tyle ile kosztuje. Po prostu, jak wszyscy podnoszą cenę to ty tez bo klient i tak zapłaci wiec korzystasz z sytuacji. Zupełnie nie żal mi lokali które upadają i jest płacz w social mediach ze starali sie ale niestety nie dali rady. Chciwość nie jest dobra :)

        • 45 1

        • Rekordowe marże- np. w branży paliwowej (1)

          Nie w lokalu serwującym śniadania

          • 7 4

          • no właśnie nie

            praktycznie w każdej branży to zjawisko ma miejsce, w różnej skali ale jednak

            • 8 0

        • Jak dobrze, że są ludzie, którzy znają realne źródło inflacji

          • 7 3

    • Wzrost stawki godzinowej (5)

      Potencjał sobie stawkę godzinową 3-4 lata temu i dziś. A w przyszłym roku wzrost o kolejne 20%. Zgadnij, czy cena drina wzrośnie.

      • 19 16

      • Plus wzrost cen energii. (4)

        W przyszłym roku będzie drożej niż na zachodzie.

        • 24 7

        • i tak polowe na czarno przyjmuja,albo za najnizsza krajowa plus reszta pod stolem

          albo umowe o dzielo

          • 0 0

        • (1)

          Ceny energii już dawno mamy wyższe niż na zachodzie a pamiętaj, że mamy tarczę antyinflacyjną. Zobaczysz co się będzie działo po jej zniesieniu.

          • 20 6

          • Co będzie? To co kiedyś za Tuska

            Wtedy jeździłem na szparagi i chmiel do Niemiec. Na razie nie muszę. Nie opłaca mi się.

            • 6 22

        • Ja już dawno przestałem chodzić do knajp .

          Od czasu do czasu piwo w promocji 6pak za 12-15 zeta i działeczka

          • 24 4

    • Jak cie nie stac to nie kupuj (2)

      Problem rozwiazany

      • 10 131

      • Napisał ze go stać. Czytaj ze zrozumieniem

        • 37 1

      • Te glupawe odpowiedzi.
        Porownaj ceny knajp w innych krajach w stosunku do zarobków.

        • 93 5

    • Nie używaj zwrotu "przed inflacją" (2)

      Inflacja zawsze była tylko zmieniła się jej dynamika. Dynamika zaczęła rosnąć przez pandemicznej odpały parlamentu, ciągłe zwiększanie socjalu, potem dobita wybuchem wojny. Celowo napisałem, że parlamentu, a nie rządu bo w przypadku pandemicznych szaleństw i socjalu "opozycja" głosuje ramię w ramię. Bez problemu można sprawdzić wyniki każdego glosowania. Polecam.

      • 14 3

      • W latach 2014-2016 po raz ostatni w Polsce była deflacja. Wyrażenie "przed inflacją" jest więc jak najbardziej na miejscu.

        Od wyborów parlamentarnych w 2015 wiadomo, kogo mamy u władzy, więc łatwo się domyślić, której partii możemy podziękować za obecną inflację.

        • 18 2

      • A do tego przedsiębiorcy wykorzystali sytuację i czy koszta im urosły, czy nie, ceny produktów i usług podnosili intensywnie

        • 13 1

    • Drin

      "Dobre driny", nak to ująłeś, kosztowały przed inflacją ok. 28-30 zł, teraz ok. 35, więc mamy tutaj około 20-25% wzrost. Jestem w branży barmańsiej od 6 lat i wiem jak kształtowały się ceny, więc mowa o drinach za 20 zł to pieśń dalekiej przeszłości.

      • 5 8

    • Koszty prowadzenia działalności zwiększyły się (od czasu covid) spokojnie o 50%-100% w zależności od typu lokalu

      • 8 4

    • Zdecydowanie ceny są problemem

      Tylko sporo ludzi jeszcze nie widzi powiązań między decyzjami naszych wybrańców a gospodarczymi skutkami tych decyzji. To nie jest tak, ze góra drukuje pieniążki, a reszta świata pozostaje taka sama.

      • 29 3

  • Wciąż tylko

    o nowych lokalach. A o nowych ustępach - cicho sza! Bo ludziska tylko wciąż jedzą. A o wypróżnianiu się cicho sza!!!

    • 1 0

  • Mnie interesuje ta pozycja: omlet z trzech jaj z dodatkami za 26 zł. Jajka po złotówkę, co to za dodatki za 23zł, jeśli schabowy z ziemniakami to biorę w ciemno ;)

    • 0 0

  • 45 zł to dużo?

    W Mechelinkach za turbocika + garsteczka surówki oraz kęsek dorsza + garsteczka surówki = 140, 00 zł!

    • 0 0

  • W lokalach wystrój.

    A w ustępach ściany obeszczane i obesrane do wysokości co najmniej jednego metra.

    • 0 0

  • Nowe lokale? Ok!

    Ale dlaczego ani słowa o nowych ustępach?

    • 0 0

  • patrzac na ceny

    nie ma mowy by to sie utrzymalo. ruch bedzie za maly.

    • 0 0

  • (1)

    Sami znawcy prowadzący kilka lokali, to nie COVID wywalił ceny tylko właściciele się bogacą

    • 11 1

    • zaraz wlasciciela wlacza placz

      ale kto widzi ich wakajki i furki na fb ten wie

      • 1 0

  • (6)

    To miejsce w zajezdni Wrzeszcz max 3 miesiące i po zawodach. Śniadania po 45zl xD

    • 47 2

    • Sniadania robi sie pod turystow (4)

      A jaki turysta pojawi sie rano na zajezdni wrzeszcz aby zjesc sniadanie? Powodzenia

      • 14 2

      • (1)

        Tam w weekendy są teraz dzikie tłumy- na stolik trzeba czekać.

        • 0 3

        • bo musza miec fotki na insta ale beda mieli i sie skonczy

          • 0 0

      • Zła lokalizacja?

        I wszystko teraz ma powstawać w Głównym? Chyba dobrze, że coś dla mieszkańców jest na osiedlach. Lepiej życzyć im żeby się udało, a nie z uśmieszkiem czekać, aż ktoś zawinie interes.

        • 1 2

      • Dlatego mają śniadanie do ...15 ;)
        W zasadzie mogli zrobić " śniadanie całą dobę ".

        • 9 0

    • Może trochę pobędzie

      No nie wiem, Marmolada, Chleb i Kawa na Garnizonie świetnie się trzyma, a też mają wysokie ceny, a jakość mocno przeciętną. Wystarczy się wypromować i ludziom smakuje, bo inni mówią, że powinno im smakować.

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane