• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: sushi, kawiarnia, browar, zapiekanki i kebab

Mateusz Groen
22 kwietnia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (157)
Kolejne zestawienie z cyklu "Nowe lokale". Tym razem odwiedziliśmy pięć punktów gastronomicznych w Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Kolejne zestawienie z cyklu "Nowe lokale". Tym razem odwiedziliśmy pięć punktów gastronomicznych w Gdańsku, Gdyni i Sopocie.

Gastronomia wciąż się zmienia. Dlatego przyszła pora na kolejny przegląd w ramach naszego cyklu "Nowe lokale". Tym razem pokażemy kilka nowych miejsc z Gdańska, Sopotu i Gdyni. Podróż rozpoczęliśmy od klimatycznej kawiarni w Oliwie, następnie udaliśmy się na kebaba, by później spróbować nowych zapiekanek w Sopocie, a później udać się do piwiarni. Naszą gastronomiczną wycieczkę zakończyliśmy azjatyckimi specjałami w Gdyni.





Spokój Cafe w Palmiarni w OliwieMapka



  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Nowe lokale - kwiecień
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
  • Spokój Cafe w Palmiarni
Pierwszym miejscem, które odwiedziliśmy podczas naszej kulinarnej wycieczki była kawiarnia Spokój w Parku Oliwskim w Gdańsku. Mieszcząca się w oranżerii palmiarni kawiarnia to dobry punkt do odwiedzenia podczas weekendowych spacerów. W jej wnętrzu można odpocząć po spacerze, napić się kawy, a także skosztować ciekawych ciast, a szczególnie bezy, która powinna stać się znakiem firmowym lokalu. Kawy oraz inne gorące napoje dostaniemy tu zarówno na miejscu, jak i na wynos. Ceny w kawiarni mieszczą się w granicy od 8 do 16 zł, za ciepłe napoje bezalkholowe.

Kawiarnia, mimo że posiada dość niewiele miejsca, tak jest zaprojektowana w taki sposób, że wnętrze aż zachęca, by chociaż na chwilę w nim usiąść. Estetyczne wnętrze i smaczne ciasta, to nie wszystko. We wnętrzu kawiarni odbywają się wystawy prac artystycznych. Obecnie można przyjrzeć się obrazom i rzeźbom wykonanym przez studentów ASP w Gdańsku. Jednak jak zapowiadają właściciele wystaw będzie więcej.


Kebab Drwal przy ul. Śląskiej w GdańskuMapka



  • Kebab Drwal przy ul. Śląskiej
  • Kebab Drwal przy ul. Śląskiej
  • Kebab Drwal przy ul. Śląskiej
  • Kebab Drwal przy ul. Śląskiej
  • Kebab Drwal przy ul. Śląskiej
  • Kebab Drwal przy ul. Śląskiej
Kolejny na naszej liście był kebab. To jedno z tych dań zagranicznych z tzw. street foodu, które wyjątkowo pokochali Polacy. Dlatego wszyscy miłośnicy kebaba z Trójmiasta powinni chociaż raz spróbować, tego przyrządzanego przez Drwal Kebab. Lokal mieści się przy ulicy Śląskiej 17A/U6 w Gdańsku i naszym zdaniem rzeczywiście wyróżnia się smacznym mięsem i dużymi porcjami. Miejsce docenia wiele osób. Można spotkać w nim zarówno pracowników fizycznych, jak i osoby w garniturach z okolicznego kompleksu biurowego.

Lokal słynie z dobrej jakości mięsa, a w menu dostępne są kebaby w rollo, bułce, pudełku lub też na talerzu. Wszystkie dania dostępne są w wariantach mięsa wołowo-baraniego, kurczaka, mieszanego lub też vege. Kebaby rollo dostępne są w rozmiarach L, XL, XXL i kosztują od 21 do 36 zł. Kebaba w bułce otrzymamy od 22 zł (wege) do 29 zł (XL wołowo-baranie mięso), danie w pudełku od 21 zł do 34 zł. Do każdego kebab istnieje możliwość dobrania dodatków jak: np oliwki, feta czy papryczki PiriPiri (za dodatkową opłatę). Jednym ze specjalii lokalu jest jednak olbrzymi talerz kebaba z warzywami, frytkami, serem cheddar i boczkiem za 37 zł. Prócz tego można zamówić w lokalu również churrosy z czekoladą i cynamonem (16 zł).

Kulinarne trendy na 2023 rok: kebab i zapiekanka Kulinarne trendy na 2023 rok: kebab i zapiekanka

Lux Bagieta w Sopocie przy Bohaterów Monte Cassino Mapka



  • Lux Bagieta w Sopocie
  • Lux Bagieta w Sopocie
  • Lux Bagieta w Sopocie
  • Lux Bagieta w Sopocie
  • Lux Bagieta w Sopocie
  • Lux Bagieta w Sopocie
  • Lux Bagieta w Sopocie
Pozostając w klimacie polskiego street foodu przenieśliśmy się do Sopotu, w którym niedawno otworzyła się restauracja Lux Bagieta, która serwuje różnorodne ciepłe zapiekanki inspirowane smakami z różnych części świata. Para właścicieli po wieloletnim doświadczeniu w gastronomii postanowiła otworzyć coś swojego. Pomysł padł na zapiekanki. Niby proste danie i bardzo przystępne dla każdego, jednak właściciele lokalu chcą pokazać je nieco z innej strony i pokazać gościom smaki premium w dogodnej dla nich formie i nie za wielkie pieniądze.

W Lux Bagieta otrzymamy np. zapiekanki: francuska (z cebulą na białym winie z tymiankiem) za 13 zł lub 22 zł (w zależności od wielkości), omlet z boczkiem (z sosem truflowym i skwarkami) za 14 zł lub 24 zł, Verde Beszamel (ze szpinakiem, czosnkiem, beszamelem i serem pleśniowym) za 14 zł lub 25 zł, czy kurczak z rubinem (z pieczonym kurczakiem, polskim serem dojrzewającym Rubin) za 15 zł lub 28 zł. Prócz tego warta uwagi jest specjalność lokalu, czyli flagowa zapiekanka "Lux Bagieta", którą otrzymamy w postaci kilku kromek. Zapiekanka zawiera (ser Raclette, ser Asiago, ser rubin, salami Milano i warzywa w Balsamico za 35 zł. Do zapiekanek można dobrać sos: czosnkowy, pomidorowy, truflowy lub paprykowy.

Pinta w Sopocie przy dworcu PKPMapka



  • Pinta w Sopocie przy dworcu PKP
  • Pinta w Sopocie przy dworcu PKP
  • Pinta w Sopocie przy dworcu PKP
  • Pinta w Sopocie przy dworcu PKP
  • Pinta w Sopocie przy dworcu PKP
  • Pinta w Sopocie przy dworcu PKP
  • Pinta w Sopocie przy dworcu PKP
Po treściwych posiłkach nadszedł czas na chwilę odpoczynku. W trójmieście powstaje coraz więcej miejsc sprzedającymi piwa kraftowe. Kolejny lokal z szerokim wachlarzem smaków i rodzajów piwa powstał tuż przy Dworcu PKP w Sopocie. Pinta, to oficjalny taproom browaru o tej samej nazwie. Pinta wielu smakoszom mniej tradycyjnych piw powninna być już znana, ponieważ była jednym z pierwszych browarów rzemieślniczych w Polsce.

Podobne lokale spod szyldu Pinty powstawały już w Polsce, jednak ten jest pierwszy w Trójmieście. Znajdujące się w centrum Sopotu miejsce, posiada 20 kranów z piwem rzemieślniczym, a także dania, które w karcie sparowane zostały z dostępnymi piwami (co może być pomocne dla wielu osób). Wśród dań znajdziemy tu np.: kanapkę z pieczonym rostbefem i sosem pietruszkowym za 32 zł, do którego polecane jest np. piwo Atak Chmielu, tacos z szarpaną wieprzowiną podane z sosem szczypiorkowym za 32 zł, czy choćby skrzydełka z kurczaka w sosie sweet chilli za 25 zł. W planach przedstawiciele lokalu mają "kranoprzejęcia", piwne eventy oraz inne wydarzenia tematyczne. Oficjalne otwarcie lokalu odbędzie się w sobotę 29 kwietnia, na której będą miały miejsce: degustacja limitowanych piw z PINTA Barrel Brewing, zaprezentowanie pełnej karty menu, prezenty do zgarnięcia, w tym kartony piwa i gadżety od Pinty.



Shabu w Gdyni Orłowo Mapka



  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
  • Shabu w Gdyni Orłowo
Na sam koniec udamy się do nowego miejsca, które powstało w dawnym Pescado. Shabu, czyli miejscce, w którym króluje kuchnia azjatycka z nutą - jak sami mówią - "made in Italy". Shabu to włoski koncept kulinarny z kuchnią azjatycką na zasadzie franczyzy i pierwszy poza granicami Włoch. w lokalu dostępne jest tzw. formuła "Open Menu" oraz klasyczne dania z karty. Chętni goście mogą za 95 zŁ za osobę od wtorku do piątku do godziny 15 lub za 129 zł po godzinię 15, czy w soboty i niedzielę za 129 zł spróbować wielu dań z karty. W ramach formuły można wybrać do 9 dań z karty "Open Sushi", które będą podawane w trzech rundach po trzy dania.

Zaś w podstawowej karcie znajdziemy: zupę Miso za 17 zł z  tofu i suszonymi wodorostami wakame z sosem tabasco, ravioli: zielone z warzywami, kurczakiem lub wołowiną czy krewetką za 39 zł (do wyboru gotowane na parze, smażone lub grillowane), Ceviche Ricciola za 55 zł (surowa seriola, czerwona cebula, seler, pomidorki, koktajlowe, roszpunka, limonka, olej EVO, sól, pieprz, sos yuzumiso), a także wiele form sushi. Jednymi z ciekawszych dostępnych rolek są te stworzone na bazie czarnego lub czerwonego ryżu, jak np. Black Onion za 59 zł (czarny ryż, mięso kraba, majonez, tatar z łososia, carpaccio z awokado na zewnątrz, sos teriyaki, smażona, cebula), czy Pink Oyes za 59 zł (czerwony ryż, tatar z łososia, awokado, serek Philadelphia, sashimi z łososia na zewnątrz, crunch, sos teriyaki, sos pikantny).

Miejsca

Opinie (157) ponad 10 zablokowanych

  • I gdzie sa ci ktorzy tak plakali

    Że pis wykańcza restauratorów? Knajpy jeśli się zamykaja to tylko dlatego że maja słabe jedzenie albo czegoś jest za dużo.

    • 3 1

  • (3)

    Ja piwo robię sama. Z takich wysokich puszek. Można kupić w internecie. Butelka wychodzi niecałe 2pln a nie 20pln.

    • 8 5

    • Piwo robi się z jęczmienia a nie puszek. (2)

      • 7 2

      • Tzw. Brewkity.

        • 0 0

      • W puszkach znajduje się nachmielony ekstrakt słodowy. Pomijam fazę zacierania, w następstwie czego mam czystą kuchnię, a nie oblepioną słodką parą. Wygoda i czystość za jednym zamachem.

        • 0 0

  • Mam pytanie do znawców: czy sushi musi być zimne? (5)

    W Gdansku ilekroć zamawiam fotomaki grill czy tempura to dostaje zimna rybe, za czym nie przepadam. W bedac w Starogardzie zaszlam do jednej z susharni na rynku, zamowilam z grillowanym łososiem i ryba była grillowana tuz przed zawinueciem, wiec była ciepla. I bardzo mi się to spodobało.

    • 16 4

    • (1)

      Spróbuj na Garnizonie- w Mami Sushi, albo Gtozilla Sushi Cocktails. W obydwu zjesz fotomaki grill na ciepło. W Mami jest mało miejsca, ale nawet, jak zamawiam na dowóz, to przyjeżdża przeważnie ciepłe- czasem w weekendy mają obsuwę. Natomiast na pewno z czystym sercem polecam Gyozillę na miejscu- sporo miejsca, fajny wystrój, dobre koktajle i super świeże, pyszne sushi.

      • 1 4

      • mami tylko mami słabe nori maja

        dodatkowo jakosc ryby strach sie bac.
        gyozilla szalenstwo, ryba i ryz pyszne

        • 0 0

    • Nie, sushi tez bywa na ciepło (2)

      Najpopularniejsze sushi jest w temperaturze pokojowej (nie mylić z zimnym) profanacja jest jedzenie sushi z lodówki i poniżej temperatury otoczenia. Warto to pamiętać. Ale sushi bywa tez ciepłe i nie jest to żaden wynalazek czy ekstrawagancja. Na ciepło często jest w tempurze, panko czyli taka panierka. Osobiście moje ulubione sushi to właśnie tempura i śliwka. Jadłem je w Japonii.

      • 10 1

      • I o to nam chodzi. O meritum.

        • 0 0

      • Dziękuję. Oczywiście pisząc zimna nie miałam na myśli że z lodówki, ale że nie poddane bezposredniej

        obróbce cieplnej tuż przed podaniem.

        • 4 0

  • Czy właściciele tych przybytków myślą, że Polacy zamienią gotowanie w domu na ich potrawy? (5)

    Nie mające nic wspólnego z ich gustem kulinarnym?

    Kebab, sushi? Te potrawy są podstawą żywienia małego procenta ogółu społeczeństwa.

    Jeżeli chcecie się utrzymać na rynku żywienia, serwujecie potrawy, które chcą jeść na codzień Polacy. Oczywiście kebab i sushi możecie mieć w swojej ofercie, ale nie stawiajcie, że to one będą siłą napędową waszej firmy. Ludzie mogą wpaść do Was, zjeść i nawet wystawić dobrą ocenę, ale wrócą do Was za miesiąc, albo dwa.

    • 16 4

    • No cóż permanentny tłum ludzi w Drwalu, który swoją drogą otwarty jest chyba od roku może nie zgodzić się z Twoją opinią.

      • 0 0

    • Knajpy z polskim jedzeniem zwykle szybko padają

      Problem jak mi mówiono w tym, że klienci takich przybytków chcą dużo i tanio, a jak się nie da (co nieuniknione przy dzisiejszych cenach wszystkiego) to nie przychodzą.

      • 1 0

    • (2)

      Żeby usmażyć dobrego schabowego, podać smaczne ziemniaki i do tego fajną surówkę, to trzeba mieć trochę umiejętności i dobre składniki, a kebab zamawiasz w hurtowni, w sushi ładujesz byle co i kasujesz srogi hajs.

      • 10 4

      • Kapustkę zasmażaną do tego.

        • 1 0

      • Dlatego przeciętny Polak liczący pieniądze

        Woli zjeść schabowego z surówką w domu niż iść na sushi do restauracji.

        Ja po powrocie z takiej restauracji do domu i tak zacząłbym szukać patelni.

        • 10 1

  • a gdzie podaja schabowego z kapusta i ziemniakami?????

    • 3 0

  • Kebab Drwal (1)

    Jadam tam co weekend. Porcję solidne,a mięso petarda. Najlepszy w Trójmieście

    • 3 15

    • Petarda jest, ale dopiero po jakiejś godzinie

      • 0 0

  • (13)

    Powtórzę się. Niech ktoś zacznie robić takie hamburgery jak w latach 90/00. Takie jak sprzedawali z przyczepy. Albo naprzeciw dworca pod hotelem. Albo kto pamięta sfinxburgery? Osobne okienko mieli. To był smak.

    • 30 7

    • chyba nie bardzo (3)

      i co w tym bylo dobrego? ten kotlet z zawartoscia 20% miesa, bulka rozmrazana i stechle surowki i keczup z jednego pomidora i wody, az przezroczysty? polacy maja dojsc takiego bylejakiego zarcia, dlatego te budy padly jak muchy.

      • 3 9

      • Keczup z jednego pomidora?

        Chyba raczej z jednego kartofla.

        • 0 0

      • Polacy, a może niemcy czy francuzi?

        • 0 0

      • Tak, wole więc placic za bylejedzenie kosmiczne ceny, tak jak jest teraz xD

        • 3 0

    • (1)

      To był właśnie street food, zgodnie z definicją taniego ulicznego jedzenia. To właśnie szanuję. Kupujesz jedzenie z budki i nie płacisz za nie tyle samo co w restauracji lub drozej. Potem ktoś odkrył, że każdy amerykański przeszczep na nasz rynek, może być dobrym skokiem na kasę, wystarczy dać mu angielskobrzmiaca nazwe i dać wokół tego toczkę lansu . Tak właśnie zaczęła się epoka foodtrackow, które z amerykańskim pierwowzorem mają tyle wspólnego, co kot napłakał.

      • 28 1

      • Patrz kawa z food trucka.

        • 0 0

    • Jeszcze wcześniej kebab przy dworcu.

      • 0 0

    • moje ulubione to były w tunelu w Gdańsku Głównym (1)

      to samo było z hotdogami, gdzie dostawałeś albo z ogórkami kiszonymi albo świeżymi, zależy od sezonu.

      • 7 0

      • Pamietam. Budka stała gdzieś na wysokości schodów przy KFC. Tanie, fajne hot dogi. Zjadłem trochę jak stałem tam na ulotkach. Gdzieś 2012 rok.

        • 1 0

    • (1)

      Polski przepis na sukces: "niech ktoś zacznie..."

      • 6 4

      • No jeżeli samemu nie ma się pojęcia o czymś to tak

        Szczególnie w gastronomii

        • 1 1

    • sfinx był cool

      ale szybko okienko zlikwidowali po podobno obniżał ilość gości w lokalu

      • 8 0

    • To zacznij robić. Jesli nikt nie chce robic to albo nie będziesz miał konkurencji i zbijesz fortune

      Albo zbankrutujesz bo tylko ty tesknisz za tymi smakami. Z tego co wiem to smaki jak z lat 90 można odnaleźć u Szwagra w Oliwie. Jakoś nic nowego o takim smaku nie powstaje.

      • 14 5

  • (7)

    Wole pojechać do Torunia na stare miasto

    • 17 10

    • Mu też wolimy jak pojedziesz do Torunia.

      • 2 0

    • (2)

      Polecam Wejherowo, poważnie, można zjeść dwa razy lepiej za ułamek ceny. A w stronę Torunia- Polecam uwadze Bydgoszcz, można się zdziwić. Osobiście najczęściej z przyjaciółmi jeździmy podjeść do Elbląga. Kto by pomyślał?!?!?!? Nie dziękujcie.

      • 4 1

      • Trudno mieszkajac w Gdańsku, jechać pod Otwock na obiad.

        Czas, cena dojazdu...nie zartujmy sobie. Inna sprawa że jak już tam jesteśmy z jakiejś okazji to faktycznie można zjeść dobrze za mniejszą cenę.

        • 1 0

      • Dziękujemy i przyznajemy rację.

        • 0 0

    • (1)

      Jesteś piernik. Dlatego się tam dobrze czujesz.;-)

      • 3 7

      • Poza 3miastem coraz lepiej. Ale o to władzom chodziło.

        • 1 0

    • emblong blizej i tez fajnie

      • 7 4

  • Na tych sushi i kebabach te lokale długo nie pociągną (4)

    Dlaczego nie ma w mieście lokali kierujących swoje menu do najszerszej klienteli? Czegoś co kiedyś nazywało się barami mlecznymi czy jadłodajniami z potrawami jakie się jadało na codzień?
    Dlaczego dzisiaj praktycznie każdy taki reklamowany przybytek musi opierać się na jakichś wymysłach kulinarnych z innych kultur smakowych a nie skupiać się na podstawowym celu jakim jest karmienie ludzi tym co zazwyczaj jadają w domu?

    • 19 7

    • (3)

      Bo to, co ludzie zazwyczaj jadają w domu, zazwyczaj jadają w domu. A jak wychodzą na miasto, to zazwyczaj szukają czegoś, czego nie jadają zazwyczaj.

      • 8 4

      • Więc dlaczego te firmy nie zawalczą o tych klientów, którzy jadają w domu? (1)

        Biznes oparty na ludziach, którzy od czasu do czasu nie chcą jeść w domu, jest skazany na zgładę.

        Jestem wdowcem. Chętnie zjadłbym na śniadanie jajecznicę z boczkiem z dwoma kromkami chleba i herbatą. Na obiad pyzy z mięsem, albo placki ziemniaczane ze śmietaną posypane cukrem. Jak byłem kawalerem takie frykasy były serwowane na Wałach Jagiellońskich na przeciwko Żaka. Możesz mi polecić dzisiaj jakiś lokal? Najlepiej w pobliżu Oruni? Bo kebabów i sushi mam po kokardę.

        Dzisiaj mi i większości ludzi, te firmy branży spożywczej serwują jakieś wymysły tureckie, japońskie czy włoskie. Nie zdają sobie sprawy, że każda firma powinna sobie ba początku zapewnić stałe źródło dochodu, a dodatkowo można eksperymentować z potrawami z innych rejonów świata.

        Dla mnie każda firma spożywcza opierająca swój biznes w Polsce na potrawach z innych regionów świata zawsze zbankrutuje.

        • 7 3

        • Poszukaj w Google. Bary mleczne nie upadly.

          Jest turystyczny, akademicki, neptun, dwa bary na dl.ogrodach, na stagiewnej. W urzedzie miasta, w uck, w siedzibie solidarności. Na oruni nie kojarzę ale tam w ogóle malo co jest.

          • 0 0

      • Powinno być jedno i drugie.

        • 0 0

  • Piotrek Gdynia (1)

    Drwal nie jest nowy .pół roku temu pojechaliśmy z Gdyni jedno z największych rozczarowań roku . Bardzo drogi ale można zaplacic więcej za dobrą jakość ale tu jakości brak. Kebab ciężki sosu prawie brak jedynie pchają te mięso .warzyw brak

    • 4 0

    • Ile dni to nowy?

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane