• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: szarpane mięso, kuchnia koreańska, pub, śniadania i elegancki koncept

Mateusz Groen
13 stycznia 2024, godz. 13:00 
Opinie (93)

Trójmiejska gastronomia stale się zmienia. Dlatego przyszła pora na pierwszy w tym roku przegląd w ramach naszego cyklu "Nowe lokale". Tym razem w zestawieniu pokażemy kilka nowych miejsc z Gdańska. Podróż rozpoczniemy od śniadania nieopodal Dworca Głównego w Gdańsku, następnie posmakujemy burgerów, zapiekanek i szarpanej wieprzowiny. Później spróbujemy koreańskich specjałów i bubble tea, odwiedzimy nowy pub. Naszą gastronomiczną wycieczkę zakończymy w ekskluzywnym lokalu nad Motławą.




Le Delice ŚródmieścieMapka



  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
Naszą gastronomiczną podróż zaczniemy w Le Delice bistro. To lokal zlokalizowany w Gdańsku przy ulicy Wały Jagiellońskie. Lokal oferuje szeroki wybór dań kuchni francuskiej ze słodkimi wypiekami na czele. Znajdziemy tu śniadania, lunche, kolacje, a także desery. Menu Le Delice bistro jest bardzo bogate i zróżnicowane. To kolejny lokal spod szyldu Le Delice, które pokazało już w Trójmieście, że tworzy smaczne wypieki. W nowym punkcie oferta została rozszerzona o pozycje obiadowe.

Lokal oferuje szeroki wybór dań, w tym bardzo dobre śniadania. Wśród nich np. jajka po benedyktyńsku w croissancie, gofrach z cukinii lub z plackami ziemniaczanymi od 36 zł do 38 zł. Warto również spróbować dań głównych, jak francuska zupa cebulowa z brioszką zapiekaną z serem gruyre za 30 zł, Pate z wątróbki z kurczaka (35 zł), czy opcji wegetariańskiej - brukselki smażonej z miodem i masłem orzechowym, podawaną z humusem z awokado (35 zł). Wiele dań podawanych jest w formie talerzyków, by mieć okazję się dzielić.


Rednek przy JabłoniowejMapka



  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
Kolejny lokal, który odwiedziliśmy, mieści się przy ul. Jabłoniowej. To kolejny Rednek, czyli znany bar z kanapkami z szarpaną wieprzowiną i wołowiną. Ten koncept kulinarny mogliśmy odwiedzić już w Gdańsku na Śródmieściu i na Morenie.

W lokalu dostaniemy wiele dań mięsnych i to właśnie z tego słynie ten punkt gastronomiczny. Wśród nich: piętnaście rodzajów burgerów (od 32 zł do 61 zł), siedem rodzajów zapiekanek (od 16 zł do 37 zł) oraz dodatki. Ciekawymi pozycjami są: "Tłusty Papudrak hot" za 46 zł (szarpana wieprzowina, ser kozi, burak, pomidorki cherry, rukola, sałata, sos kolendrowy lub sos truflowy), "Habanero" za 41 zł (szarpana wieprzowina, jalapeno, habanero, chorizo, ser feta, colesław, sałata, sos habanero-mayo) czy też zapiekanka "Swojska" z pastą pieczarkową, serem, szarpaną wieprzowiną, cebulą, boczkiem, piklami, prażoną cebulką i sosem czosnkowym w cenie 34 zł za wersję większą lub 19 zł za mniejszą. To raj dla fanów mięsa.


Aichi Gotuje przy Św. DuchaMapka



  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
Po mięsnej uczcie udaliśmy się do AiChi Gotuje. To koreańska restauracja zlokalizowana przy ulicy Świętego Ducha w Gdańsku. Lokal oferuje szeroki wybór dań kuchni koreańskiej, w tym tradycyjne kimchi, bibimbap, pieczonego kurczaka, a także onigiri czy bubble tea. Lokal jest niewielki, ale warto się do niego wybrać, ponieważ dania gotowane są przez osoby pochodzące z tamtejszych terenów.

W menu AiChi Gotuje znajdziemy w nim tradycyjne dania kuchni koreańskiej. Wśród dań głównych warto zwrócić uwagę na: przystawkę Kimchi - pikantne kiszone warzywa, które są podstawą kuchni koreańskiej za 15 zł, Bibimbap (ryż z warzywami, mięsem lub tofu, polany sosem gochujang) w czterech różnych formach od 34 zł do 47 zł oraz różnorodne i jedne z ciekawszych dań w menu AiChi Gotuje - onigiri, czyli japońskie ryżowe kulki z różnymi dodatkami. W AiChi Gotuje można znaleźć onigiri z rybą, mięsem czy warzywami. W lokalu można również spróbować bubble tea, czyli napoju o mlecznej bazie z tapioką o różnych smakach, w tym taro, truskawka, a także brązowy cukier.

Płacenie na pierwszej randce to wciąż problem Płacenie na pierwszej randce to wciąż problem

Pub G10 nad MotławąMapka



  • Pub G10
  • Pub G10
  • Pub G10
  • Nowe Lokale - Styczeń '24 Pub G10
  • Nowe Lokale - Styczeń '24 Pub G10
Nadszedł czas też, by poznać nowy pub. Pub G10 to miejsce, które warto odwiedzić, jeśli szuka się artystycznej i niekonwencjonalnej atmosfery. Lokal oferuje szeroki wybór atrakcji, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Lokal zlokalizowany jest w piwnicy tuż obok Motławy. Jego wnętrze jest utrzymane w starym stylu i kawałkiem zachowanych, oszklonych desek z czasów średniowiecza.

W nowo powstałym pubie zaplanowany jest pełen wachlarz wydarzeń. Wśród atrakcji: imprezy, koncerty, stand-upy czy wieczory tematyczne, pokazy tańca, w tym pole dance i burleski, a także jam session, czyli improwizowane spotkania muzyczne. Takie są plany. Jednak co będzie? Lokal ma artystyczny charakter i chce przyciągać ludzi z różnych środowisk.


Secret Room nieopodal Mlecznego Piotra Mapka



  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
Na sam koniec przenosimy się do Secret Room. To nowy elegancki lokal zlokalizowany na obrzeżach serca Gdańska, tuż nad brzegiem Motławy. To idealne miejsce na spotkanie z przyjaciółmi, romantyczną kolację lub wieczór z drinkami w towarzystwie shishy. Wnętrze łączy w sobie nowoczesność z klasyczną elegancją. A z okien roztacza się piękny widok na Motławę. W lokalu można skosztować autorskich koktajli, które przygotowywane są przez doświadczonych barmanów. Lokal oferuje również szeroki wybór shish. Do wyboru jest wiele różnych smaków i aromatów dopasowanych zgodnie z gustem klienta. Zjemy tu zarówno azjatycki bulion, tatara, jak i ciekawe desery. Co ciekawe, w lokalu mamy okazję zarezerwować dwa prywatne pokoje do spotkań z konsolą do gier i telewizorem. Dlatego w nowym lokalu można zorganizować również kameralne spotkania biznesowe.

Obsługa dba o to, aby każdy klient czuł się wyjątkowo. Pracownicy przeszli specjalne szkolenie, które ma podnosić poziom obsługi kelnerskiej. Będzie to idealne miejsce do odwiedzenia w ciepłe dni i spędzenia wolnego czasu w eleganckiej atmosferze, a także takie, w którym można się zrelaksować, odpocząć i cieszyć się widokiem.

Miejsca

Opinie (93) ponad 10 zablokowanych

  • Pub G10 o Secret Room coś sprzedają?

    Cen nie podali aby z kapci nie wyskoczyć.

    • 22 1

  • (2)

    Zupa 30zl. Za pol roku w dziale zamkniete knajpy

    • 26 1

    • 30 złotych i nie stać na takie danie. (1)

      No jak liczysz na socjal to nie korzystasz z restauracji. Restauracje na szczęście nie są dla wszystkich. Tylko dla tych co stać na obiad za 100 zł na jedną osobę.

      • 2 8

      • Na szczęście dla kogo?

        • 9 0

  • Znajduje się nad Motławą super dzięki za info.

    • 7 0

  • (2)

    Secret Room - rozumiem, że są tak bardzo secret, że nawet menu jest tajne? Dwa akapity o knajpie i zero informacji o tym, co można w niej zjeść. W zasadzie nawet nie wiadomo czy to restauracja, czy bar czy jeszcze coś innego. I do tego wystrój jak na open space w korpo. Powodzenia.

    • 50 1

    • Sekretne że aż tajne!

      Dla mnie trąca to inną wersją miejsc rozkoszy ...ktoś tu się naoglądał tandetnych filmów o dziwnym Greyu albo cały rok liczony dniami :-)

      • 14 0

    • To jest knajpa dla bogaczy ze wschodu

      Dlatego szisze i ceny z kosmosu, małe talerzyki za 100 zł. Nie prowadza jej dla nas Polaków tylko dla swoich

      • 3 0

  • Moda na kuchnię. Przemija

    Jak wszystko. Kiedyś. Była. Moda na Rysia Krauze.

    • 6 1

  • (5)

    Aichi Gotuje ewidentnie wygrywa cale zestawienie

    • 7 5

    • w udawaniu kuchni koreańskiej zdecydowanie wygrywa! (3)

      • 6 2

      • Która knajpa sie tak ich boi ze tak komentuje

        • 3 1

      • (1)

        Rodowita Koreanka "udaje", że prowadzi kuchnię koreańską. No kto by pomyślał :D

        • 4 1

        • Spójrz na menu ze zdjęcia

          Prawie nic nie jest koreańskie, niemal wszystko japońskie. I ludzie nie są tu tak naiwni, bo widzę, że w wielu komentarzach ludzie się zgadzają

          • 0 0

    • Chyba w wysokości cen

      Nie wiem jak w lokalu, ale na pyszne.pl Dania główne są od 60 zł do 112 zł. 6 krewetek za 61 zl. Powodzenia

      • 0 0

  • gdynia jak zwykle na 1 miejscu (2)

    w nie otwieraniu nowych lokali !!!!!

    • 7 0

    • Po co? (1)

      Jest gdynianka i placek sr*cek . Wystarczy.

      • 2 0

      • Kawiarnie do 16 albo 19.

        • 1 0

  • AICHI..
    podreptam tam :))

    • 5 3

  • Idę do lokalu aby zarezerwować pokój do gier?

    trzymajcie mnie....

    • 5 0

  • Opinia wyróżniona

    (5)

    W końcu coś innego w Gdańsku niż kuchnia włoska i burgery. Trzymam kciuki za Aichi.

    • 86 2

    • Smutek (4)

      Niestety, tydzień temu byliśmy w Aichi i było traficznie. Onigiri wypchane ryżem z minimalną ilością wsadu. Sam ryż totalnie bez smaku, zapychający.
      W bibimbap smaczne było tylko jajko. Kurczak w panierce zaparzonej od spodu, warzywa słabiutkie. Wypchane tym samym ryżem co w onigiri.
      Szkoda hot bear fusion. Ciekawe czemu się zwinęli.

      • 5 3

      • Jeśli tak jest to wielka szkoda, chciałoby się trochę więcej kulinarnej różnorodności w naszym gastro.

        • 8 0

      • xd jak ty uwazasz hot bear fusion za azjatyckie jedzenie, to tym bardziej warto isc do aichi

        • 5 0

      • Dlaczego Koreanka ma umieć robić onigiri? (1)

        Poczytajcie trochę o kuchniach świata, ludzie.

        • 3 0

        • Wietman

          Zajmują się tym 2 osoby z Wietnamu. Menu jest Koreańskie i Japońskie. Japońakie danie Chicken Katsu (Tori Katsu) jest w Koreańskim menu po Koreańsku.

          Zamówiłem 1 danie i herbatę. Raz na kilka lat trafię gdzieś coś niejadalnego i tak niestety było w tym przypadku. Oyako Don na śmietnik.

          • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane