• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: szarpane mięso, kuchnia koreańska, pub, śniadania i elegancki koncept

Mateusz Groen
13 stycznia 2024, godz. 13:00 
Opinie (93)

Trójmiejska gastronomia stale się zmienia. Dlatego przyszła pora na pierwszy w tym roku przegląd w ramach naszego cyklu "Nowe lokale". Tym razem w zestawieniu pokażemy kilka nowych miejsc z Gdańska. Podróż rozpoczniemy od śniadania nieopodal Dworca Głównego w Gdańsku, następnie posmakujemy burgerów, zapiekanek i szarpanej wieprzowiny. Później spróbujemy koreańskich specjałów i bubble tea, odwiedzimy nowy pub. Naszą gastronomiczną wycieczkę zakończymy w ekskluzywnym lokalu nad Motławą.




Le Delice ŚródmieścieMapka



  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
  • Le Delice
Naszą gastronomiczną podróż zaczniemy w Le Delice bistro. To lokal zlokalizowany w Gdańsku przy ulicy Wały Jagiellońskie. Lokal oferuje szeroki wybór dań kuchni francuskiej ze słodkimi wypiekami na czele. Znajdziemy tu śniadania, lunche, kolacje, a także desery. Menu Le Delice bistro jest bardzo bogate i zróżnicowane. To kolejny lokal spod szyldu Le Delice, które pokazało już w Trójmieście, że tworzy smaczne wypieki. W nowym punkcie oferta została rozszerzona o pozycje obiadowe.

Lokal oferuje szeroki wybór dań, w tym bardzo dobre śniadania. Wśród nich np. jajka po benedyktyńsku w croissancie, gofrach z cukinii lub z plackami ziemniaczanymi od 36 zł do 38 zł. Warto również spróbować dań głównych, jak francuska zupa cebulowa z brioszką zapiekaną z serem gruyre za 30 zł, Pate z wątróbki z kurczaka (35 zł), czy opcji wegetariańskiej - brukselki smażonej z miodem i masłem orzechowym, podawaną z humusem z awokado (35 zł). Wiele dań podawanych jest w formie talerzyków, by mieć okazję się dzielić.


Rednek przy JabłoniowejMapka



  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
  • Rednek
Kolejny lokal, który odwiedziliśmy, mieści się przy ul. Jabłoniowej. To kolejny Rednek, czyli znany bar z kanapkami z szarpaną wieprzowiną i wołowiną. Ten koncept kulinarny mogliśmy odwiedzić już w Gdańsku na Śródmieściu i na Morenie.

W lokalu dostaniemy wiele dań mięsnych i to właśnie z tego słynie ten punkt gastronomiczny. Wśród nich: piętnaście rodzajów burgerów (od 32 zł do 61 zł), siedem rodzajów zapiekanek (od 16 zł do 37 zł) oraz dodatki. Ciekawymi pozycjami są: "Tłusty Papudrak hot" za 46 zł (szarpana wieprzowina, ser kozi, burak, pomidorki cherry, rukola, sałata, sos kolendrowy lub sos truflowy), "Habanero" za 41 zł (szarpana wieprzowina, jalapeno, habanero, chorizo, ser feta, colesław, sałata, sos habanero-mayo) czy też zapiekanka "Swojska" z pastą pieczarkową, serem, szarpaną wieprzowiną, cebulą, boczkiem, piklami, prażoną cebulką i sosem czosnkowym w cenie 34 zł za wersję większą lub 19 zł za mniejszą. To raj dla fanów mięsa.

IMPREZY I WYDARZENIA Wydarzenia kulinarne

maj 10-11
Festiwal Hevelka 2024
Kup bilet

Aichi Gotuje przy Św. DuchaMapka



  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
  • Aichi Gotuje
Po mięsnej uczcie udaliśmy się do AiChi Gotuje. To koreańska restauracja zlokalizowana przy ulicy Świętego Ducha w Gdańsku. Lokal oferuje szeroki wybór dań kuchni koreańskiej, w tym tradycyjne kimchi, bibimbap, pieczonego kurczaka, a także onigiri czy bubble tea. Lokal jest niewielki, ale warto się do niego wybrać, ponieważ dania gotowane są przez osoby pochodzące z tamtejszych terenów.

W menu AiChi Gotuje znajdziemy w nim tradycyjne dania kuchni koreańskiej. Wśród dań głównych warto zwrócić uwagę na: przystawkę Kimchi - pikantne kiszone warzywa, które są podstawą kuchni koreańskiej za 15 zł, Bibimbap (ryż z warzywami, mięsem lub tofu, polany sosem gochujang) w czterech różnych formach od 34 zł do 47 zł oraz różnorodne i jedne z ciekawszych dań w menu AiChi Gotuje - onigiri, czyli japońskie ryżowe kulki z różnymi dodatkami. W AiChi Gotuje można znaleźć onigiri z rybą, mięsem czy warzywami. W lokalu można również spróbować bubble tea, czyli napoju o mlecznej bazie z tapioką o różnych smakach, w tym taro, truskawka, a także brązowy cukier.

Płacenie na pierwszej randce to wciąż problem Płacenie na pierwszej randce to wciąż problem

Pub G10 nad MotławąMapka



  • Pub G10
  • Pub G10
  • Pub G10
  • Nowe Lokale - Styczeń '24 Pub G10
  • Nowe Lokale - Styczeń '24 Pub G10
Nadszedł czas też, by poznać nowy pub. Pub G10 to miejsce, które warto odwiedzić, jeśli szuka się artystycznej i niekonwencjonalnej atmosfery. Lokal oferuje szeroki wybór atrakcji, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Lokal zlokalizowany jest w piwnicy tuż obok Motławy. Jego wnętrze jest utrzymane w starym stylu i kawałkiem zachowanych, oszklonych desek z czasów średniowiecza.

W nowo powstałym pubie zaplanowany jest pełen wachlarz wydarzeń. Wśród atrakcji: imprezy, koncerty, stand-upy czy wieczory tematyczne, pokazy tańca, w tym pole dance i burleski, a także jam session, czyli improwizowane spotkania muzyczne. Takie są plany. Jednak co będzie? Lokal ma artystyczny charakter i chce przyciągać ludzi z różnych środowisk.


Secret Room nieopodal Mlecznego Piotra Mapka



  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
  • Secret Room
Na sam koniec przenosimy się do Secret Room. To nowy elegancki lokal zlokalizowany na obrzeżach serca Gdańska, tuż nad brzegiem Motławy. To idealne miejsce na spotkanie z przyjaciółmi, romantyczną kolację lub wieczór z drinkami w towarzystwie shishy. Wnętrze łączy w sobie nowoczesność z klasyczną elegancją. A z okien roztacza się piękny widok na Motławę. W lokalu można skosztować autorskich koktajli, które przygotowywane są przez doświadczonych barmanów. Lokal oferuje również szeroki wybór shish. Do wyboru jest wiele różnych smaków i aromatów dopasowanych zgodnie z gustem klienta. Zjemy tu zarówno azjatycki bulion, tatara, jak i ciekawe desery. Co ciekawe, w lokalu mamy okazję zarezerwować dwa prywatne pokoje do spotkań z konsolą do gier i telewizorem. Dlatego w nowym lokalu można zorganizować również kameralne spotkania biznesowe.

Obsługa dba o to, aby każdy klient czuł się wyjątkowo. Pracownicy przeszli specjalne szkolenie, które ma podnosić poziom obsługi kelnerskiej. Będzie to idealne miejsce do odwiedzenia w ciepłe dni i spędzenia wolnego czasu w eleganckiej atmosferze, a także takie, w którym można się zrelaksować, odpocząć i cieszyć się widokiem.

Miejsca

Opinie (93) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • 5 dyszek za jedzenie dla jednej osoby ... (5)

    To super deal ,odechciewa się jeść ...

    • 49 8

    • W takich miejscach to chyba za przystawke (1)

      • 15 0

      • Jeden groszek z maziajami na talerzu tyle kosztuje.

        • 9 0

    • To drogo 50 złotych. Bez przesady.

      • 5 9

    • To nie jedz.

      • 6 9

    • A co to jest dzisiaj pięć dyszek?

      ostatnio robiłem małem zakupy na obiad dla trzech osób - zapłaciłem prawie 170 zł. Takie dziś są ceny, że powoli lepiej jest zjeść "na mieście".

      • 0 0

  • (6)

    Takie pytanie,jeśli 90% ma medianę 3200zł na miesiąc...jak kupić taki obiad?

    • 37 6

    • Kupować tylko od wielkiego święta, dwa razy w roku. Lub zaoszczędzić na pazurach i rzęsach.

      • 7 3

    • Weź kredyt

      • 4 0

    • Normalnie. Iść, zamówić, zjeść i zapłacić. (1)

      • 0 3

      • Raczej zjeść i dać dyla.

        • 1 0

    • 90% ma medianę 3200 zł

      Chłopie, nie używaj zwrotów, których znaczenia nie rozumiesz, bo się ośmieszasz.

      • 4 0

    • samo się zgodziło

      Na przykład odkładać przez pół roku... a któż to się zgodził na 3200 ? Samo się zgodziło?

      • 0 0

  • Jak znowu słyszę "koncept"... (3)

    ... albo "autorskie menu" to od razu wiem że przerost formy nad treścią. Koncepty brodatych i wytatuowanych szefów kuchni padają z reguły po kilku miesiącach.

    • 85 1

    • Fakt, z użyciem słowa "koncept" przy gastronomii mogliby już skończyć, jest groteskowe i właściwie to źle się już kojarzy - restauratorzy/redaktorzy, koncept nie wypalił, nie drążcie tematu.

      • 18 0

    • A także krótkie menu i potrawy sezonowe z lokalnych (rzekomo) składników.

      • 18 0

    • Na "kraftowe" juz sie nikt nie nabieral

      • 13 0

  • Młodym firmom przydałby się na start dobrowolny ZUS (4)

    Szkoda, że premier oszukał przedsiębiorców.

    • 27 24

    • Tusk po swojemu rozumie dobrowolny ZUS.

      • 10 6

    • ZUS powinien być dobrowolny .

      Tylko na starość jak delikwent nie będzie miał za co żyć nie powinien otrzymać żadnej pomocy.

      • 15 1

    • 3 tygodnie rządzą nie licząc świat, kiedy mieli to zrobić? (1)

      • 2 3

      • Przegłosować ustawę

        Podobno byli przygotowani do rządzenia

        • 3 2

  • pustki duzo krzesłóF

    i pustki

    • 12 2

  • Idzie kryzys (3)

    Przydałby się jakieś tańsze knajpy

    • 28 0

    • Są bary mleczne tanio i smacznie.

      Porcje dla ludzi a nie degustacyjne.

      • 8 0

    • słyszę to od 2008 roku (1)

      • 5 1

      • Tetaz na serio

        Rudy wrócił

        • 3 3

  • Za rok o tej samej porze będą w rubryce " które lokale zniknęły w 2024" (4)

    Przy tak wysokich nadmiarowo kosztach prowadzenia działalności gospodarczej to 80% zawinie się szybciej niż później! Przypomnę. o 800 zł wzrosły koszty przy zatrudnieniu 1 pracownika! Mądry zrozumie a reszta i tak zminusuje!

    • 92 11

    • A widziałox ceny w tych lokalach? 4 dychy za smutną bułę (1)

      • 26 1

      • A jakie mają być ceny? Jak są takie wysokie koszty pracy.

        • 13 13

    • Tak bo w takich miejscach wszyscy na etacie są. Widzę też nie wiele kumasz.

      • 7 6

    • Oczywiście

      No niestety, Państwo wciąż zabiera bardzo dużo.... Posiadanie pracownika w Polsce to czasem dobro luksusowe jest....

      • 0 0

  • (1)

    Co oni wszyscy z tą shishą? Spalenie jednej shishy to jak wypalenie naraz 12 papierosów. To jest obrzydliwe, jeszcze w miejscach gdzie się je.

    • 65 4

    • Często sziszę są bez tytoniu

      I to tylko para wodna z aromatem

      • 16 1

  • Opinia wyróżniona

    (10)

    Jedyne koreańskie może się wybić, brakuje w Gdańsku orientalnych smaków.

    • 61 3

    • Jakie to koreańskie? (3)

      Zdjęcie menu a tam donburi, wasabi, yakitori, katsu, udon, miso, wszystko japońskie, nawet krewetka napisana po japońsku (ebi). Tak jakbyś założył "polską piekarnię" i serwował tam czebureki, szoti i agapuri. To Koreańczycy swojego języka czy kuchni nie mają, że muszą jechać na drugi koniec świata, zakładać japońską restaurację w nadziei, że to "przejdzie"? Nie wszyscy są naiwni i nie rozróżniają krajów. Najbardziej dezorientująca restauracja z listy - na jakiej podstawie jest "koreańska"?

      • 25 2

      • Pominęłaś te niewygodne dla ciebie dania takie jak bibimbap. Z drugiej strony, wiesz, że niektóre dania są podobne? UWaga, np. polski schabowy to niemiecki schnitzel albo japoński tonkatsu. sernik to nie tylko polski sernik, ale jest też japoński, nowojorski

        • 6 1

      • W wydrukowanym menu (jak widać na zdjęciach leży takie na stolikach) jest wyraźny podział na dania koreańskie oraz japońskie. Nikt nie udaje, że yakitori to kuchnia koreańska. Odwiedź lokal zanim zaczniesz narzekać.

        • 4 1

      • ja tam wolę Vifon 5 smaków.

        • 0 0

    • taa (2)

      4 krewetki za 45 pln ... :/

      • 8 1

      • na tekturowym talerzyku

        • 0 0

      • bo to są prawilne krewetki, koszerne

        • 0 0

    • Prawda kocha kuchnię azjatycką

      Tylko że Dania serwowane w trójmiaście są wszystkie zacukrzone, mdle

      • 3 0

    • Mała woda za dychę

      Ceny lotniskowe zostały przebite

      • 6 1

    • bo brakuje Koreańczyków.

      wciąż tylko Chińczycy i Wietnamczycy.

      • 0 0

  • (1)

    Za ponad trzy miesiące zaczyna się sezon na dobrą sprawę. Sezon trwa obecnie w Gdańsku dobre pięć miesięcy. No a tak ogólnie to turyści są cały rok a nie tylko w wakacje jak kiedyś. Powodzenia bo jednak ktoś otwiera coś by w sumie dać komuś robotę.

    • 10 6

    • knajpy powstają, by dać komuś robotę! Hahahahaha :))))))))))))))

      Niniejszym otrzymujesz tytuł dzbana miesiąca stycznia!

      • 3 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane