• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: szybko czy rodzinnie?

Łukasz Stafiej
26 października 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W restauracji Tom's Diner zjemy klasyczną amerykańską kuchnię. W restauracji Tom's Diner zjemy klasyczną amerykańską kuchnię.

Kolejne restauracje pojawiły się na mapie Gdańska i Gdyni. Tym razem odwiedziliśmy bar serwujący jedzenie na wagę i nową włoską restaurację we Wrzeszczu, burgerownię na Grabówku i rodzinną restaurację amerykańską w gdyńskim Śródmieściu.



I 100 gram...
W barze I 100 gram... powinno podobać się bywalcom restauracji w popularnym sklepie meblowym na Matarni. Tutaj zasada zamawiania posiłku jest bardzo podobna. Obowiązuje samoobsługa: klient bierze tacę, sztućce i talerz, a następnie - idąc wzdłuż lady - nakłada sobie jedzenie. Do wyboru jest kilkanaście dań i dodatków. Można nakładać do woli, warto jednak pamiętać, że na koniec kasjerka waży talerze, a za każde 100 g jedzenia zapłacimy 2,59 zł. Codziennie w ofercie jest kilkanaście dań. Zaczynamy od dodatków - do wyboru: ziemniaki, ryż, makaron, kasza. Następny krok to mięsa, np. kotlet z ananasem, mielony, schabowy, karkówka lub pierś z kurczaka. Są też pierogi, gołąbki i naleśniki (także na słodko). Na koniec wybieramy spośród kilkunastu rodzajów sałatek. Dodatkowo zapłacimy za miskę zupy (3 zł) i kompot (1 zł) lub napój (3 zł). Większość obecnej oferty, to obecnie tzw. polska kuchnia w wydaniu domowym. W przyszłości mają być jednak organizowane dni tematyczne, np. kuchni włoskiej. Jak zapewniają właściciele, dania przygotowywane są przez cały dzień i na bieżąco dokładane do podgrzewaczy. I 100 gram znajduje się we Wrzeszczu przy skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej i ul. Miszewskiego zobacz na mapie Gdańska (w miejscu dawnego Biowaya). Wystrój jest bardzo prosty i skierowany do klientów, dla których priorytetem jest przede wszystkim szybka obsługa. Lokal czynny jest w tygodniu w godz. 11-19 (sobota do 17, w niedzielę nieczynne).

  • W I sto gram obowiązuje samoobsługa.



Trattoria del Nettuno
W dużych kompleksach biurowych powstaje coraz więcej restauracji. Coraz częściej odwiedzają je również nie tylko pracownicy, ale również przypadkowi goście szukający nowych doznań kulinarnych. Na jednych i drugich stawia Trattoria del Nettuno mieszcząca się na pierwszym piętrze centrum biurowego Neptun przy al. Grunwaldzkiej 103A zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu. To połączenie korporacyjnej stołówki i restauracji włoskiej. Pierwszą funkcję lokal pełni przede wszystkim rano i w porze lunchu. Od poniedziałku do piątku godz. 7:30 (w weekendy od godz. 9) można tutaj kupić kanapki (7 zł), zamówić jajecznicę (6,5 zł) lub frittatę (8 zł). W godzinach lunchowych uruchamiany jest bar szybkiej obsługi, który serwuje codziennie kilka innych zestawów obiadowych w stylu kuchni włoskiej (15 zł), np. kopytka z ragu z sarny, wieprzowinę w sosie z czerwonego wina czy łososia w pomarańczach. Po godz. 16 Trattoria del Nettuno zamienia się we włoską restaurację z krótką kartą zmienianą przez szefa kuchni kilka razy w tygodniu. Ostatnio można było spróbować m.in. carpaccio z ośmiornicy (23 zł), penne ze wściekłym sosem pomidorowym (18 zł) czy pizzy z boczkiem i grzybami leśnymi (26 zł). W restauracji zjemy również pizze i makarony. Trattoria del Nettuno czynna jest do godz. 21.

  • Trattoria del Nettuno znajduje się na pierwszym piętrze biurowca Neptun.



Tom's Diner
Na rodzinny obiad w stylu amerykańskim można wybrać się do Tom's Diner przy ul. Świętojańskiej 47 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Właściciel zadbał o to, żeby dobrze czuły się tutaj rodziny z dziećmi i przygotował spory i monitorowany kącik dla najmłodszych. Oczywiście, nie jest to wyłącznie lokal dla rodziców. To również idealne miejsce na wypad ze znajomymi czy wieczornego drinka. W karcie znajdziemy klasykę amerykańskiej kuchni, m.in. skrzydełka louisiana (16 zł), zupę cebulową (12 zł), łososia w sosie z bourbona (35 zł) czy wreszcie burgery (22-24 zł) oraz steki i żeberka (29-85 zł). Lokal jest urządzony w surowym stylu, stylizowanym na loft. Uwagę przyciągają amerykańskie szyldy reklamowe i tablice rejestracyjne wiszące na ścianach oraz - największa ozdoba - harley stojący w witrynie. Tom's Diner czynny jest codziennie od godz. 12 do ostatniego klienta.

  • Ozdobą Tom's Diner jest harley ustawiony w witrynie restauracji.
  • W restauracji Tom's Diner zjemy klasyczną amerykańską kuchnię.



Big Burger
Mieszkańców Grabówka powinna ucieszyć wiadomość o otwarciu Big Burgera w ich dzielnicy. To niewielki bar zlokalizowany w miejscu dawnego bistro w ciągu pawilonów handlowo-usługowych przy ul. Morskiej 95 zobacz na mapie Gdyni. Jak nazwa wskazuje, serwowane są tutaj przede wszystkim kanapki z kotletem wołowym. Właściciele zapewniają jednak, że są ona przygotowywane z bardzo dobrych jakościowo produktów: bułka pieczona jest przez lokalną piekarnię, a mięso pochodzi z niewielkiego gospodarstwa na Kaszubach. W Big Burgerze zjemy osiem rodzajów burgera. Jest wersja klasyczna, z serem, włoska z mozzarellą, suszonymi pomidorami i pesto czy z kotletem z kurczaka lub z sera halloumi. Co kilka tygodni w karcie ma się pojawiać również burger miesiąca przygotowywany z sezonowych składników - obecnie jest to kompozycja z oscypkiem i grillowaną śliwką. Wszystkie burgery podawane są w wersji małej (120 g w cenie od 9 do 16 zł) oraz dużej (250 g w cenie od 15 do 22 zł). W niewielkim lokalu zjemy również grillowane kanapki (5-7 zł) oraz frytki (5 zł). Od poniedziałku do soboty Big Burger czynny jest w w godz. 10-20, w niedziele: 12-20.

  • Big Burger to nowy lokal na Grabówki. Zjemy tutaj przede wszystkim bułki z kotletem wołowym w kilku kompozycjach smakowych.

Miejsca

Opinie (153) 8 zablokowanych

  • 100 gr jedzenia - 2.59 zł (7)

    Posiłek obiadowy w pizzerii :
    Szwajcar z drobiu 150 gr + frytki 100 gr + zestaw surówek (2) 100 gr
    Cena 16zł , 350 gr jedzenia x 2.59 = 9 zł
    Bardzo dobra cena ! Jest szansa ze sie utrzymacie życzę powodzenia

    Jeszcze bardzo ważna rzecz , musi być smacznie.

    • 75 10

    • za pół roku śladu po połowie z tych knajp nie będzie

      • 2 0

    • Przechodzę każdego dnia obok 2 razy dziennie (2)

      I dopiero z Internetu dowiaduję się jaki ciekawy lokal się utworzył w tym miejscu. Wstyd trochę przyznać :(

      Jutro próbuję, system 100g z Tesco Bistro odpowiada mi bardzo. Mam nadzieję, że lokal będzie cieszył się zainteresowaniem i długo będzie serwował dania dla swoich bywalców.

      Właścicielom zasugerowałbym jakieś bardziej wyeksponowanie nazwy lokalu bo jednak mimo wszystko po tylu dniach od otwarcia, nie zaciekawiło mnie żeby tam zajrzeć :)

      • 9 2

      • zamkniete?! (1)

        Poszlismy sprawdzic w niedziele co serwuja w sto gram... Lecz niestety okazalo sie zamkniete. Mimo iz w artykule podano ze czynne codziennie do 19 bylismy o 16 i pocalowalismy klamke. Slaby start jak dla mnie. Skonsumowalismy u konkurwncji ktorej na szczescie wokolo nie brakuje.

        • 1 5

        • Info - godziny otwarcia

          Witam
          Bardzo nam przykro, że nie mogli Państwo dzisiaj sprawdzić co serwuje bar "I-100 gram...". W artykule błędnie podano godziny otwarcia. Pracujemy od poniedziałku do piątku w godzinach od 11:00 do 19:00 i w sobotę od 11:00 do 17:00.
          Przepraszamy za ten błąd i zapraszamy Państwa ponownie w godzinach pracy baru.

          • 13 0

    • (1)

      Chodzi o to że nie nałożysz sobie 100g frytek ani 100g surówek bo człowiekowi jak widzi i czuje żarcie a jest głodny to odpala się pazerność, i kończysz z 800g obiadem który ledwo wciśniesz: ) Zwłaszcza na frytkach łatwo się przejechać.

      • 15 3

      • A samo mięso można sobie nałożyć? ;-)

        Ja na przykład nie jadam dodatków skrobiowych i kto mi zabroni kupić sobie tylko "konkretne" pieczyste z łyżką lekkiej sałaty ;-P Wówczas może to się nawet opłacać.

        • 22 3

    • No tak to nie działa do końca

      testowałem kotlet + surówki i malutka ilość ziemniaczków wyszło 13zł
      Bar mleczny student : zupa + podwójna surówka +kasza 200g+ kotlet 150g
      + napój wyszło 14zł . Nie wiem czy brak statusu baru mlecznego gdzie Państwo dopłaca do posiłków nie przekreśli ich szansy na sukces bo ta część wrzeszcza jest zapełniona gastronomią i jak gdzieś obok dają o 2 zł więcej niż tu i też jest smacznie czy przypadkiem taka malutka rzecz mimo starań nie zniweczy sukcesu.

      Powtarzam ta część wrzeszcza jest bardzo trudna a konkurencja znakomita
      Ciężko tu się wybić a jeszcze ciężej wziąć 2 zł więcej za taki sam posiłek.

      • 14 1

  • a mięso pochodzi z niewielkiego gospodarstwa na Kaszubach (2)

    Dość zaskakujące. Jak niewielkie, to widocznie mało go w lokalu schodzi. Jak go mało schodzi, to też musi już być mało świeże czekając na kolejnych klientów. A może gospodarstwo jest teraz niewielkie po tym, jak dużo mięsa już zeszło? Jakieś inne rozwiązanie tej zagadki? Ktoś im te krowy policzył?

    • 7 3

    • kiepski komenatrz.. małe gospodarstwo- mało schodzi- ale może to oznaczać tylko tyle ze mało go zamawiają- czyli dokłądnie tylko tyle ile są w stanie sprzedać- dzięki czemu mięso jest zawsze świeże

      • 1 1

    • Czytając "a mięso pochodzi z niewielkiego gospodarstwa na Kaszubach lub "bułka pieczona jest przez lokalną piekarnię" tandeta tania reklama.
      Teraz nagle wszyscy są eko żywnościowi. a ciekawe skąd oscypek ? też "eko" z gór ?

      • 5 3

  • a ja się dziwię że wciąż o MAT Burger cisza... najlepsze hambuksy w Gdańsku, ale jakoś chyba się za reklamą nie zakręcili .. w przeciwieństwie do marnego Surfa którego wszędzie pełno :/

    • 0 0

  • sprawdzone (2)

    jak kebab 12pln - to w jeruzalem przy hali targowej w gdansku
    jak burgera 18 pln (duuży) + mega frytki 5 pln - to seven sports w pruszczu gd
    jak zapiekankę 4pln - to w ikea w gdansk matarnia

    • 5 7

    • karmią was śmieciami bo gotowac nie umiecie słoiki

      • 2 3

    • spróbuj kebaba

      na rogu kartuskiej i łostowickiej,jest kozacki szczególnie duży durum za 14 zeta

      • 0 0

  • Niesamowicie oryginalne

    Burgery i kuchnia "włoska". Tego właśnie w Trójmieście brakowało!

    • 5 0

  • Chłopaki z domu studenckiego na ul . Do studzienki (4)

    Polecają zapieksy z budki na Miszewskiego

    • 13 8

    • Muszę się koniecznie tam wybrać (1)

      U nas w Gdyni zburzyli nam budki z zapiekankami przy Pomniku Harcerzy, powstała knajpa zapiekankowa na Świętojańskiej, obok Pączusia, ale one nie mają nic wspólnego z pysznymi, kultowymi zapiekankami z budek. Przejadę się na tego Miszewskiego po zapsę w takim razie.

      • 7 4

      • W Gdyni nie szanuje się zabytków

        Zabytkowe budki z najlepszymi w trójmieście zapieksami poświęcono pod qltowy szklanobetonowy klocek. Została jeszcze dawna budka przy Infoboxie, ale to już nie to samo...

        • 1 0

    • A na deser co? "Krokodyla" i nauka latania z balkonu w falowcu?

      • 4 2

    • do książek się weźcie a nie łazicie żreć ochydne zapiekanki z budy

      • 7 8

  • co tydzień coś nowego,,,

    znów coś nowego na chwilę, a potem znika szybciej niż się pojawiło...

    • 2 0

  • Dużo mogę znieść w takich lokalach. Nikt nie jest doskonały.

    Ale jeśli knajpa serwuje napoje wyłącznie w butelkach 0.2 i nie ma możliwości zakupu większych, to ja z góry dziękuję i moja noga tam nie postanie.

    • 3 0

  • Tom's diner

    Niestety nie polecam. Menu wręcz na "żywca zerżnięte" ze Star Texan w Sopocie. Do tego wypada blado w porównaniu smakowym.

    • 2 2

  • Najlepszy kebab jaki jadłem będąc w Gdańsku wrzeszczu na Miszewskiego (6)

    To kebab z małej budki koło xl-la nazywa się chybna MAXXX super jedzenie super obłsługa i czynne do 6 rano. Jak dla mnie super klimat zjeść super kebaba z dużą ilością mięska i świeżymi oliwkami na świeżym powietrzu po imprezce :)

    Chyba każdy student zostawił tam dyszkę :)
    Ewentualnie bar mleczny studencki na grunwaldzkiej :)

    • 23 49

    • Kebab Star na skwerku

      Najlepszy kebab w 3mieście, chyba nigdy mi się nie przeje.

      • 3 0

    • zapieksy mają tam najlepsze - poprostu nie ma lepszych nigdzie (1)

      Ale na randkę ciężko tam iść z dziewczyną hehehe
      Za to przed imprezą i po zawsze tam wpadamy z ekipą.

      • 17 2

      • Sa.

        W gDyni.

        • 1 3

    • a zaplecze sanitarne jakies maja?,ja bym tam nie zjadl tylko z tego względu

      • 7 5

    • Ja tez po całej nocy picia bez jedzenia nie wspominając o biodrach na parkiecie

      Jestem tak głodny ze i ten kebab by mi smakował ;)

      • 12 0

    • To jest dobry lokal na zrobienie podkładu przed imprezą i na WIELKI głód PO imprezie. Ale na obiad to bym tam nie poszedł, ani na randkę ;)))

      • 21 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane