• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: wegańskie burgery i hipsterska kawiarnia

Łukasz Stafiej
30 sierpnia 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W Kurhausie napijemy się kawy zaparzanej metodami drip, chemex czy aeropress. To najnowszy - i najmodniejszy - trend kawiarniany. W Kurhausie napijemy się kawy zaparzanej metodami drip, chemex czy aeropress. To najnowszy - i najmodniejszy - trend kawiarniany.

Kawiarnia, gdzie kawę zaparza się alternatywnymi metodami, klubo-galeria w dawnej osiedlowej kotłowni oraz bar z wegańskimi burgerami - to tylko niektóre spośród kilku nowych lokali, jakie zostały ostatnio otwarte w Trójmieście.



Arthouse
Na początku była tutaj galeria sztuki Pionova, potem wegańska kawiarnia, teraz właściciel tego miejsca postanowił połączyć obie te funkcje w jedno miejsce. Arthouse to klubogaleria, w której rano napijemy się kawy i przekąsimy jakąś kanapkę (robione na miejscu) na śniadanie, po pracy - zrelaksujemy się na leżakach i hamakach (lokal znajduje się w dawnej osiedlowej kotłowni na zacisznym i zielonym podwórku przy ul. Olejarnej 2 zobacz na mapie Gdańska w gdańskim Śródmieściu), a wieczorem wypijemy rzemieślnicze piwo, słuchając koncertu jazzowego czy muzyki współczesnej (na stanie jest fortepian) lub pokontemplujemy przy drinku wystawę jednego z młodych obiecujących artystów. Lokal jest podzielony na dwie części - kawiarnianą na antresoli i artystyczną w podziemiu. Miejsce spodoba się miłośnikom wysmakowanego, minimalistycznego designu - wnętrze zostało urządzone zdecydowanie nieprzypadkowo. Czynne w godz. 10-22.

  • Arthouse zajmuje dwa poziomy dawnej, osiedlowej kotłowni przy ul. Olejarnej.



La Famiglia
La Famiglia to kolejna pizzeria, która postawiła sobie za cel pokazać trójmieszczanom, jak powinna wyglądać prawdziwa włoska pizza. Nie dostaniemy tutaj grubych, gumiastych amerykańskich placków. Pizze serwowane są na cienkim, chrupiącym cieście, bez dodatku keczupów i czosnkowych sosów - doprawiać możemy oliwami w kilku smakach. La Famiglia zajmuje niewielkie pomieszczenie przy ul. Lektykarskiej 1/2 zobacz na mapie Gdańska w gdańskim Śródmieściu. Lokal urządzony jest prosto i skromnie, ale z wyczuciem. To żaden bar, ale mała restauracyjka. Równie niewielka jest karta, w której znajdziemy tylko osiem placków w standardowych konfiguracjach smakowych, m.in.: margherita, wegetariańska, hawajska, capriciosa, z szynką parmeńską (ceny od 11 zł do 19 zł) oraz sałatki.

  • Wnętrze La Famiglia jest urządzone skromnie, ale ze smakiem.



Kurhaus
Kawosze wreszcie doczekali się baru kawowego z prawdziwego zdarzenia. W Kurhausie przy ul. Aldony 6/1 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu (obok sklepu ze starociami) napój ten parzony jest alternatywnymi metodami: drip, chemex i aeropress (kubek od 9 zł do 19 zł). Każda z nich polega na innym sposobie zalewania drogocennych kawowych ziaren. Liczy się wszystko: grubość mielenia, temperatura wody, czas przygotowywania. Najlepiej zapytać pracującą tutaj sympatyczną parę za barem - z uśmiechem na ustach podzielą się swoją kawową wiedzą tajemną. Polecam spróbować tej samej kawy przygotowanej każdą z wymienionych metod - zdziwicie się różnicą w smaku. Oprócz tego w Kurhausie napijemy się lemoniady, piwa i zjemy ciastko, a raz na jakiś czas wieczorem posłuchamy hipsterskiego koncertu. Wnętrze spodoba się miłośnikom vintage oraz wspominającym z sentymentem PRL-owski design. Czynne w godz. 11-22.

  • Kurhaus znajduje się tuż przy odnowionym rondzie przy ul. Aldony we Wrzeszczu.
  • W Kurhausie napijemy się kawy zaparzanej metodami drip, chemex czy aeropress. To najnowszy - i najmodniejszy - trend kawiarniany.



VB #Veganburgers
Dobra wiadomość dla wegan, którzy rozpieszczani przez trójmiejskich gastronomów raczej nie są. Veganburgers przy ul. Jesionowej 17 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu to sporej wielkości lokal, gdzie można zjeść burgery z wyłącznie wegańskimi składnikami. Co więcej, kotlety nie są robione wyłącznie z kasz (jak to bywa w innych tego typu barach) - tutaj są to warzywa (np. bakłażan, szpinak), boczniak lub tofu w panierce z kaszy jaglanej z dodatkiem np. ziaren. Każdą bułę (trzy rodzaje do wyboru) można skomponować według własnego pomysłu (do wyboru równe rodzaje sałat, ogórków czy pomidorów, domowe sosy: ajvar, sos śliwkowy czy cukiniowy) lub wybrać gotowe zestawy. Niezależnie od składników za burgera zapłacimy 15 zł. Oprócz tego serwowane są tutaj frytki z ziemniaka lub selera (5 zł), świeże, przecierowe soki (7 zł), kawa (7 zł) lub yerba mate (7 zł). Czynne w godz. 13-21 (w niedzielę do godz. 20).

  • W Veganburgers zjemy wyłącznie wegańskie burgery, które możemy samemu skomponować z dostępnych składników.



Burger Stacja
Burger Stacja powstała z miejscu legendarnej Japy tuż obok przystanku SKM na Zaspie. I w zasadzie tyle wspólnego ta nowa burgerownia ma ze swoim poprzednikiem. To nowoczesny lokal w dopiero co wybudowanym kompleksie pawilonów handlowo-usługowych przy ul. Hynka 65 zobacz na mapie Gdańska. Właściciele dobrze zbadali rynek i wiedzą, czego głodny hipster potrzebuje do szczęścia. Do wyboru jest dziesięć burgerów w różnych kombinacjach smakowych (16 zł - 25 zł): od standardowego BLT, przez bułę z kilkoma rodzajami sera, po wersję włoską z rukolą i suszonymi pomidorami. Wymyślnych kompozycji smakowych - znanych z niektórych trójmiejskich foodtrucków - raczej tutaj nie dostaniemy. Oprócz tego w ofercie kawa, herbata, napoje (w tym Fritz Cola). Czynne od godz. 11 do 23.

  • Nazwy burgerów w Burger Stacji nawiązują do nazw przystanków trójmiejskiej SKM.



Fit & Tasty
Fit & Tasty to bistro, którego właściciele postawili sobie za cel karmić swoich klientów zdrowo i tylko świeżymi składnikami. Podkreślają to na każdym kroku, więc warto im zaufać i wybrać się tutaj na lunch lub zamówić go przez telefon (lokal znajduje się w pasażu handlowym Lotnia zobacz na mapie Gdańska na Zaspie, ale dowozi nawet do centrum). To przede wszystkim miejsce, gdzie za niewielkie pieniądze zjemy obiad (codziennie inne danie w cenie 13-17 zł, zupa - 5 zł, sałatki - 12 zł) lub śniadanie (muesli, owsianka, jajecznica, twarożek - 8-12 zł) lub kupimy kanapkę na ciepło na wynos (12 zł). Wystrój lokali niczym się nie wyróżnia, za to serdeczna atmosfera tego miejsca tworzona przez jej właścicielkę to rzadkość w podobnych miejscach.

  • Fit & Tasty to obiadowe bistro w pawilonie handlowym Lotnia na Zaspie.



Bliżej
Bliżej na placu Kaszubskim zobacz na mapie Gdańska w Gdyni z pewnością zachwycać się będą wszyscy miłośnicy dobrego designu. Już dawno w Trójmieście nie powstał lokal, który miałby tak przemyślany koncept wizerunkowy - począwszy od designu karty menu, przez wystrój wnętrza, aż po zagospodarowanie ogródka meblami z palet przemysłowych. Lokal znajduje się w piętrowym pawilonie. Na antresoli funkcjonuje czynna do późna w nocy część restauracyjno-klubowa, na dole można zamówić kanapkę lub kawę na wynos. Karta - zgodnie z obowiązującymi trendami - jest krótka i niebanalna. Na śniadanie zjemy np. kanapkę z bekonem i bananem (15 zł) lub placki gryczane z łososiem (17 zł), na lunch skrzydełka BBQ (28 zł), sałatkę z wędzoną piersią z gęsi i mango (18 zł) czy czarne spaghetti z krewetkami i kalmarami (25 zł). Wieczorem Bliżej zamienia się w imprezownię z alternatywną klubową elektroniką i wspaniałym widokiem na oświetlone ulice Gdyni.

  • Bliżej na placu Kaszubskim w Gdyni wyróżnia się świetnym designem.

Miejsca

Opinie (369) ponad 10 zablokowanych

  • a są gdzieś jeszcze normalne miejsca z polskim menu i normalnym wystrojem ? (1)

    • 10 0

    • zimne nóżki

      • 2 0

  • Bar Bistro Dziewiątka

    Radarowa 9
    Oczywiście "redaktorzy" trojmiasto.pl nie wiedzą nawet że jest taka ulica w Gdańsku hehe
    a stołuje sie tam prawie cały Intel min, chociaż maja u siebie jakis bar, najwidoczniej za drogi dla studenciaków na stażu
    knajpka otwarta jakoś przed latem br, mała ale bardzo przytulna,klima, jest ogródek, menu takie sobie dla mnie za dużo pizzy za mało zestawów obiadowych, ale ogólnie bardzo pozytywnie

    • 4 0

  • (2)

    co pija zwierzęta ?, wodę, co jedzą zwierzęta ?, mięso , jesteś człowiekiem ?, jeździsz samochodem , używasz komputera , jesteś piśmiennych , wiesz że ziemia nie jest płaska , ale opychasz sie flakami , zmielonymi oczami, pazurami .Jak już musisz drogi obywatelu to ubijaj sam swiniaki łów i morduj rybki też sam , babraj się w krwi i krzykach tych zwierząt.A co do knajpek wege itp.to fajnie że sa i jest to już powszechne , bo polska to kraj smalcogenny , tłuszcz smalec , żelatyna jest wszędzie , ryba to nie mięso , a te pierogi z jagodami to tylko polane smalczykiem.

    • 11 13

    • Będę się babrał w krzykach ty flaku zmielony

      ach jak ja to lubię. Używasz komputera, to jesteś jagoda polana smalczykiem i nikt cię nie zje, bo zwierzęta jedzą mięso.

      • 3 7

    • Zastanawiałes sie kiedys jakie męczarnie przeżywa ziemniak kiedy obierasz go ze skóry? A marchewka żywcem krojona w kostkę ?

      • 6 9

  • Olewam knajpy z anglobrzmiącymi nazwami z szacunku do języka polskiego i naprawdę rodzimego biznesu ;) (2)

    Angielski zna dziś każdy, wiocha z tymi nazwami, podobnie jak z cenami w PLN, czy w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Stanach na metkach mamy GBP, EUR, USD ?

    • 11 1

    • Ogólnie ok - masz rację.
      Tylko z tą znajomością angielskiego się nie zgodzę.
      To, że w cv piszą angielski bardzo dobry to nie znaczy, że dasz typowi telefon by uzgodnił cos w tym języku i on to zrobi.

      • 5 0

    • Są jednak wyjątki od reguły, np. Bar Jacobsen przy hotelu Hanza, nazwa jakby pretensjonalna, kojarząca się z kawą, a jednak bardzo uzasadniona : proszę sobie wyobrazić że właścicielka wybrała taką nazwę nieprzypadkowo, jej pradziad o tym właśnie nazwisku przybył w XIX wieku do Gdańska i otworzył restaurację, rodzina kontynuowała i rozwinęła biznes dochodząc w okresie międzywojennym do kilku restauracji i kamienic, niestety po wojnie komuchy znacjonlizowały wszystko i pozostało tylko kontynuowanie kulinarnej tradycji w wynajętym lokalu.

      • 2 1

  • Dobre lokale z jedzeniem są w Warszawie w (4)

    Gdańsku to lipa. Próbuje się na siłę kopiować lokale z Krakowa, Wawy czy Berlina.

    • 1 10

    • (3)

      Nie zgadzam się. Mieszkam w Monachium, ale chętnie wzbiorę się do paru w/w lokali podczas wizyty w domu. W Bawarii tylko sznycle i piwo (choć lepszego niż Augustiner w Gdańsku nie ma).

      • 1 3

      • a Althaus w Gdyni? (1)

        naprawdę dobrze

        • 1 0

        • przecież już jest zlikwidowany

          • 2 0

      • Monachium to ty znasz jedynie przez pryzmat sprzątanych pokoi.

        • 1 2

  • A co jest w składzie burgera "Wejherowo"? (2)

    Buraki ???

    • 9 1

    • Zalecałbym dokładniej czytać... (1)

      W menu jest pozycja WejSERowo, najprawdopodobniej z powodu tego, że w skład burgera wchodzi kilka rodzajów sera. Ale rozumiem, że buraki mogą mieć problemy z czytaniem ;) pozdrawiam!

      • 1 0

      • Ubodło? Pewnieś w Wejherowa ...

        A buraka to sobie zrób i wychowaj.

        • 1 0

  • tylko pizzeria Gdynianka na Świętojańskiej (2)

    serwowano tam pizzę, jak większości z obsługi innych lokali nie było jeszcze na świecie....;
    polecam zapytać się w Gdyniance jak się robi biznes.....;
    każdy myśli, że zawojuje świat

    • 5 4

    • A pierwsza pizzeria w Polsce jest w Słupsku ...

      • 2 0

    • W Gdyniance jest tanio, smacznie i do syta. Dokładnie tego trzeba, żeby odnieść sukces w gastronomii. Wtedy nie przeszkadza ani ciasnota, ani siermiężny wystrój ani nawet kontrowersyjne maniery obsługi.

      Jak jedzenie jest drogie i nieszczególne, to nie pomogą ani europalety ani meble ze śmietnika, choćby nie wiem jak były trendi.

      • 4 0

  • bliżej Plac kaszubski zawsze spoko (1)

    Byłem wieczorem na miodowym piwie-smacznie, muzycznie, piękne centrum Gdyni.
    Byłem w dzień na obiedzie - smacznie, oryginalnie i TANIO.
    Super obsługa, normalna zdrowa atmosfera.
    Do zakompleksionych typowych polskich Januszy oraz Barbar, klan oglądać, pić specjala i jeść w kółko kartofle, schaboszczaka i kapustę kiszoną na Waszych wygodnych domowych kanapach a wieczorem klikać w klawiatury że bieda, że to że tamto, masakra jakaś z Wami jest ludzie.
    Pozdro dla Bliżej!

    • 7 6

    • cześć leming.
      To się nałykałeś wielkiego świata...

      • 4 1

  • jeśli bez mięsa...

    ...to tylko burgery w Avocado do we Wrzeszczu. Gdańsk może być dumny z tego lokalu. Od początku trzyma wysoki poziom, chociaż miejsca mają strasznie mało. Śmiem stwierdzić, że nawet lepsi od pionierów tego tematu z Warszawy - Krowarzywa. Zawsze pełno klientów, widać, że zwyczajni ludzie głównie tam jedzą. Obsługa, jedzenie - pełen profesjonalizm przy przyjacielskiej i luźnej atmosferze. Ja miesozerca bywam tam co kilka dni. Na Jesionowej jeszcze nie byłem, ale wystrój i wybór wśród zaledwie trzech pozycji niezachęca. Ale życzę powodzenia, będę odwiedzał!

    • 11 6

  • oh

    dostaną 10-11 mandatów za swoich klientów, którzy zakłócają cisze nocną i pójdą z torbami ;)

    • 5 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane