- 1 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (103 opinie)
- 2 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (241 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (52 opinie)
- 4 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 5 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
Nowe lokale: włoska kuchnia, burgery, zapiekanki i koktajle
W kolejnym przeglądzie nowych lokali gastronomicznych, które regularnie opisujemy w cyklu "Nowe lokale", dzisiaj przedstawimy kilka interesujących miejsc. Zaczniemy od lubianych przez dorosłych i dzieci zapiekanek, następnie zrobimy przystanek na pizzę i inne włoskie specjały w Sopocie, później przeniesiemy się do Wrzeszcza spróbować oryginalnych kompozycji burgerowych. Następnie szybka teleportacja do tropikalnego baru na polinezyjskie koktajle, a naszą wędrówkę zakończymy przy planszówce.
- Pit Stop Zapiekanki w Gdyni przy ul. 10 lutego
-
Bistro da Matti na górze Monciaka
- Off Burger vis-à-vis Manhattanu
- Tiki Jungle przy ulicy Piwnej w Gdańsku
- Game Over nieopodal Złotej Bramy
Pit Stop Zapiekanki w Gdyni przy ul. 10 lutego
Pit Stop mieści się w samym centrum Gdyni, a właściciel lokalu stawia sobie cel, aby ludzi karmić szybko i dobrze. W menu królują zapiekanki, które podawane są tutaj w dwóch rozmiarach - małe (około 25 cm) i duże (około 50 cm). Ceny od 7 do 18 zł w zależności od wielkości i składników. Dostępnych jest dziewięć wersji, wśród których znajdziemy klasyczne i znane wszystkim opcje, ale są też bardziej oryginalne opcje smakowe, np. zapiekanka z kaszanką, z mielonym, gyrosem, a także z boczkiem. Prócz zapiekanek możemy zamówić również: kalmary w cieście (8 sztuk - 12 zł), kulki serowe (9 sztuk - 11 zł), krążki cebulowe (8 sztuk - 8 zł) oraz frytki (duże za 8 zł lub małe za 6 zł). Pit stop jest czynny codziennie od godziny 11 do 19.
Bistro da Matti na górze Monciaka
Kolejny lokal zaprezentował nam smaki ze słonecznej Italii. Z zamiłowania do włoskiej kuchni powstało miejsce, które swoją kartę menu oparło na dobrych składnikach, znanych smakach i stosunkowo taniej i przejrzystej jak na sopockie realia karcie. Bistro da Matti mieści się na początku ulicy Bohaterów Monte Cassino w Sopocie. W klimatycznym lokalu ustawiono kilka stolików, przed wejściem znajduje się sporej wielkości ogródek.
Zjemy tu pizzę na cienkim cieście za 25 zł. Prawie wszystkie 12 pozycji standardowych placków dostępne jest w jednakowej cenie. Wyjątkiem są focaccia za 15 zł i klasyczna margherita za 20 zł. Prócz klasycznej pizzy mamy okazję zamówić w lokalu calzone - rodzaj pizzy zawijanej na kształt pieroga i zapiekanej w piecu. Potrawa dostępna jest w kilku wariantach smakowych, zarówno w mięsnej, wegetariańskiej, ale też na słodko. Dostępne są również włoskie makarony oraz sałatki, a w najbliższym czasie w menu ma się pojawić więcej specjałów z włoskiej kuchni.
Czytaj też: Wykwintne owoce morza. Gdzie je zjemy w Trójmieście?
Off Burger vis-à-vis Manhattanu
Było włosko i sopocko, następnie nadszedł czas na nową burgerownię. Off Burger mieści się w sąsiedztwie klubu Ziemia, naprzeciwko Manhattanu. Właściciele postanowili stworzyć w tym miejscu lokal podający burgery w iście amerykańskim stylu. Jak sami podkreślają, najważniejsza dla nich jest dobra jakość produktów. Dlatego nawet bułki zamawiają codziennie z pewnego i sprawdzonego źródła. Co ważne, Off Burger to miejsce, które spodoba się nie tylko smakoszom soczystej wołowiny. Oprócz oferty mięsnej lokal w swojej karcie ma kilka pozycji wegetariańskich, m.in. burgery z boczniakami.
Burgery prezentują się bardzo dobrze, a ceny nie odbiegają od innych tego typu miejsc. Kanapkę zamówimy od 20 zł (opcja dziecięca) do 38 zł (opcja z podwójnym mięsem). Burgery zostały nazwane w bardzo ciekawy sposób: misjonarz (klasyczny burger), słodziak (burger z wołowiną, bekonem w glazurze z syropu klonowego, serem, piklami, pomidorem, sałatą i sosami BBQ i mayo) czy park krajobrazowy (panierowany boczniak z wegecheddarem, kolendrą, marynowaną papryką, piklami i sosem orzechowym). Prócz burgerów dostępne są frytki belgijskie z różnymi dodatkami, jak np. kimchi (frytki zapieczone z wołowiną, serem i kimchi), awokado (frytki z wołowiną z grilla, pomidorem, śmietaną, szczypiorem awokado i serem) oraz kilka innych wersji.
Tiki Jungle przy ulicy Piwnej w Gdańsku
Aby trafić do Tiki Jungle, trzeba przekroczyć próg restauracji Hola Tapas i zejść do piwnicy. Po przekroczeniu progu przenosimy się do innego świata. Orzeźwiające i barwne koktajle, egzotyczny klimat tiki, atmosfera polinezyjskiej wyspy. Właściciele lokalu przekonują, że ich czołowym specjałem są koktajle podawane w "magach", specjalnych kuflach przypominających polinezyjskie totemy. W karcie nie znajdziemy typowych i znanych pozycji, jak: mohito czy sex on the beach. Zamiast tego spotkamy ciekawe smaki prosto z Polinezji, które pozytywnie zaskoczą niejednego fana miksologii. Tutejsze koktajle przygotowywane są na bazie rumu, bourbonu, tequilli czy brandy.
Czytaj też: 5 miejsc z naturalnym chlebem bez chemii
Game Over nieopodal Złotej Bramy
Swoją wędrówkę zakończyliśmy przy koktajlu i planszówce w Game Over - to już drugi lokal w Gdańsku o tej samej nazwie. Pierwszy, znajdujący się przy ul. Tkackiej, stał się bardzo popularny i stał się obowiązkowym punktem dla wszystkich miłośników gier, komiksów i planszówek. Właściciele liczą, że w nowym lokalu będzie podobnie. Znajdziemy tu klasyczne propozycje alkoholowe, jak i ciekawie brzmiące, bardziej fantazyjne drinki swoimi nazwami nawiązujące do popkultury, jak "Bambi","Hellboy" czy "Chewbacca".
Napoje alkoholowe możemy dostać od 19 do 29 zł. Prócz drinków skosztować możemy kolorowych szotów, również nazwanych w zabawny sposób, m.in. imionami kultowych postaci z bajek, komiksów i gier. Szoty dostaniemy od 5 do 21 zł. Nowe miejsce jest dużo większe niż pierwszy lokal powstały przy ulicy Tkackiej. Jednak styl lokalu oparty na motywach gier i animacji pozostał.
Miejsca
Opinie (96) 10 zablokowanych
-
2021-10-22 22:10
Fajny ten Tiki bar ale na koktajle polecam Winstona na Długiej. (2)
Szyk i elegancja, angielski styl.
Magda- 3 2
-
2021-10-23 03:33
(1)
Ten co nie miał pomysłu na nazwę i wyciął jedna literkę z restauracji hotelowych? Nie dziękuję
- 0 2
-
2021-10-26 12:51
Czy Churchill o tym wie? :-D
Czy Churchill o tym wie? :-D
- 1 0
-
2021-10-26 12:25
syf totalny
nie mowiac o tym ze bez masek i rekawiczek obsluga- 1 2
-
2021-10-23 21:57
Ci to za gwna (1)
Czy powstaja juz tylko lokale dla gimbazy?9
- 0 3
-
2021-10-25 22:35
Tak, wszystko dla ciebie
- 0 0
-
2021-10-22 19:31
Nic nowego (4)
Szczerze? Co chwile jakies nowe knajpy,otwieraja-zamykaja? A dlaczego? bo to wszedzie to samo tylko w innym wydaniu. Nowe nazwy ,troche innych przypraw i wlasciwie kompletnie nic nowego...Zapiekanki i burgery? A co to za delikates? To lepiej od razu na kebaba sie wybrac,przynajmnieh wiadomo co w srodku bez sciemy! Serdecznie pozdrawiam
- 36 7
-
2021-10-25 22:33
Jak to mówił pewien rodak
"Dobrze, ze nie wszyscy lubią to samo, bo zabrakłoby kebabów".
- 3 0
-
2021-10-23 10:17
Wiesz co
Zapoznaj jakiś pomysł ,bo krytykować każdy umie. Może masz jakieś bogate przemyślenia ?
- 1 0
-
2021-10-22 22:08
Mięso do kebaba i wiadomo co w środku. Hehehehehehe (1)
- 12 0
-
2021-10-23 07:31
Wiadomo -samo guano pomielone. W Polsce prawdziwego kebaba nie ma
- 3 0
-
2021-10-22 18:28
Wszystkie te miejsca eliminuje brak miejsc do parkowania (4)
dziekuje za uwage
- 19 13
-
2021-10-25 22:31
To polecam hot doga na stacji benzynowej. I współczuję.
- 3 1
-
2021-10-23 10:06
to jedź do McDrive, tam nawet ze swojego passeratti w tedeiku nie musisz wysiadać żeby zjeść kulinarne wspaiałości
- 9 1
-
2021-10-22 20:31
Rowerem zawsze było miejsce
- 4 3
-
2021-10-22 20:17
Po jedzeniu dobrze się przejść chociaż z 500m...
- 6 2
-
2021-10-22 16:02
(6)
Zapiekanki najlepsze były w latach 90tych)Burger ceny wołowiny są wysokie...a w restauracji to już w ogóle.Doliczamy cenę za parking i biesiada dla 4 osób to lekko 500zł.
- 28 4
-
2021-10-22 16:16
Inflacja zapier to drogo (1)
Masz pseudo polski ład
- 11 4
-
2021-10-25 20:44
Zwiększenie oplat za emisję co2 to Polski ład
- 0 0
-
2021-10-22 19:43
Zapiekanki najlepsze były w latach osiemdziesiątych - z przyczepy n126. (3)
- 14 1
-
2021-10-22 19:53
(2)
Tak jest. Visavis Lotu.
- 13 0
-
2021-10-25 12:35
W Gdyni taka stała
W bramie przy 3 maja. Gimby nie znajo.
- 0 0
-
2021-10-23 08:51
Dokładnie..
Najlepszy zapieks..
- 2 1
-
2021-10-25 12:58
Znowu sh*towe jedzenie i picie?
Ile można jeść burgerów z polepszaczami smaku, poć słodkich koktaili z mnistwem kcal?
Naprawdę nie można prostej włoskiej kuchni bez udziwnień? Czy hiszpańskie?- 3 0
-
2021-10-24 12:43
Zobaczymy
- 0 0
-
2021-10-23 16:15
(1)
Zjadłabym pana razem z zapiekanką;)
- 4 0
-
2021-10-23 21:19
Jakiś blady
- 4 0
-
2021-10-22 23:23
żona zrobi mi za darmo, nie ma sensu przepłacać (1)
- 14 5
-
2021-10-23 11:56
najpierw przeczytaj potem komentuj
Tu nie ma ani słowa o agencji towarzyskiej.
- 13 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.