Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc w Trójmieście z naturalnym chlebem bez chemii

Gdzie kupimy dobry chleb? Przedstawiamy nasze pięć propozycji.
Gdzie kupimy dobry chleb? Przedstawiamy nasze pięć propozycji. fot. Nowy Chleb/Facebook.pl

"Prawdziwa miłość jest jak chleb. Potrzebuje odpowiednich składników, trochę ciepła i odrobiny magii, żeby wyrosnąć" - Jodi Picoult. O chlebie i jego roli w życiu człowieka rozwodzą się poeci, pisarze i filozofowie. Jest fundamentalną potrawą dla człowieka na całym świecie, mimo że występuje pod różnymi postaciami. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji przedstawiamy wam pięć wyjątkowych trójmiejskich piekarni, w których chleb wypiekany jest w sposób naturalny, bez chemii i spulchniaczy.



2
miejsce: Cukiernie i piekarnie
w rankingu Cukiernie i piekarnie
Aga piecze
Gdańsk, Tadeusza Kościuszki 117
9.5/10
+ Oceń

Chleb nieodłączną częścią ludzkości



Jaki chleb lubisz najbardziej?

Zobacz wyniki (2274)
Chleb wymieniany jest jako najstarszy posiłek spożywany przez ludzi. Wzmianki o nim znajdziemy w najstarszych rękopisach, a nawet w Biblii. Przeciętny Polak spożywa około 37,5 kg chleba rocznie. Jego fenomen od zawsze tkwi w prostocie. Według ekspertów, na dobry chleb nie musi składać się wiele składników. Często tworzą go zaledwie cztery z nich: mąka, woda, zakwas lub drożdże, sól.

Pieczywo znajduje się w jadłospisie wielu osób. Ten mączny produkt może stać się zarówno znakomitym śniadaniem, ale też dobrą przekąską w trakcie dnia. Zawsze jednak należy pamiętać o umiarze i zwróceniu uwagi na skład naszego pieczywa. Warto włączyć do swojego menu wypieki z mąki pełnoziarnistej (żytniej czy też razowej). Sycą one na dłużej, zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Niemniej, pieczywo potrafi być ciężkostrawne i warto o tym pamiętać. A tymczasem zobaczcie nasz subiektywny przewodnik po pięciu trójmiejskich piekarniach, w których chleb smakuje jak chleb, a nie produkt chlebopodobny.

Czytaj też: Jak wybrać dobry chleb? - mówi dietetyk

Nowy Chleb


Ul. Śląska 17A, Gdańsk Mapka

fot. Nowy Chleb/Facebook.pl
Swój przegląd rozpoczniemy od wyjątkowej mikropiekarni, która wyrabia chleb na własnym zakwasie. Miejsce powstało z zamiłowania do tej dziedziny kulinarnej właściciela - Łukasz dla rzemieślniczego piekarnictwa rzucił zawód dziennikarza. Pierwotnie wypiekane w warunkach domowych specjały, kupowane były głównie przez rodzinę i znajomych. Oddźwięk był tak pozytywny, że Łukasz postanowił karmić ludzi chlebem na szerszą skalę. Otworzył mikropiekarnię, do której dziś ustawiają się długie kolejki.

W ofercie Nowego Chleba mamy: oliwski (pszenno-żytni), kanapkowy (pszenno-żytni), ziarnisty (pszenno-żytni), sezamek (pszenno-żytni), owsiany (pszenno-żytni), zielona oliwka (pszenno-żytni), jasny (żytni), czarnuszka (żytni), razowy (żytni), trzy ziarna (żytni). Od niedawna uruchomione zostały w piekarni wegańskie czwartki. Tego dnia wszystkie wypieki są całkowicie roślinne. Warto wspomnieć, że piekarnia zamknięta jest w poniedziałki z uwagi na to, że chleb potrzebuje długiej fermentacji i przygotowania bochenków na kilkanaście godzin przed wypiekiem. Jej wyjątkowość dostrzegło wiele osób. Chleby w piekarni schodzą, jak "świeże bułeczki". Dlatego też została uruchomiona strona internetowa pozwalająca zarezerwować swój ulubiony wypiek.

Majchrowski


Dolna Brama 12, Gdańsk Mapka

fot. Jacek Kleljment
Tradycyjna gdańska piekarnia z duszą, w której chleb wypieka się metodami jak sprzed pół wieku. W piekarni przy Dolnej Bramie pierwszy chleb wypieczono 17 stycznia 1973 roku, ale tradycja zakładu jest dużo starsza.

- Ojciec był mistrzem piekarstwa, a po wojnie głód był ogromny. Przejął więc małą piekarnię na Chełmie przy ul. Lubuskiej 50 i zaczął piec. Zakład z krótką przerwą działał do 1972 roku. Gdy pojawiły się plany budowy Armii Krajowej, dostaliśmy przydział na Dolnej Bramie - mówił naszemu dziennikarzowi właściciel piekarni Ryszard Majchrowski.
Ryszard Majchrowski trzyma się rodzinnej tradycji i dawnych receptur opracowanych jeszcze przez swojego ojca. W chlebie Majchrowskiego nie znajdziemy spulchniaczy i chemii, a chleb wytwarzany jest tylko i wyłącznie na bazie mąki.

- Sztuczne spulchniacze czy inne chemikalia nie mają wstępu do tej piekarni. Nie będę karmił ludzi chemią, którą trzeba dodawać do ciasta w rękawicach i ochronnych okularach, co zaleca w instrukcji producent. Dobry chleb musi być naturalny i przygotowany ręcznie - dodaje Ryszard Majchrowski.
W piekarni Majchrowski znajdziemy chleb oliwski, razowy, ziemniaczany, razowy ze słonecznikiem oraz żytni. Wszystkie chleby wypiekane są w przedwojennym, kaflowym piecu opalanym drewnem.

Tone


Al. Grunwaldzka 99, Gdańsk Mapka

Ciekawą alternatywą do polskiego pieczywa może być gruziński chleb wypiekany w tradycyjny sposób w piecu chlebowym Tone. Piec jest wykonany z szamotowego kamienia, ma baryłkowaty kształt z dużym otworem od góry. I to właśnie w tej metodzie tkwi sekret niezwykłego smaku chleba gruzińskiego Shotis Puri, wszak jedyne składniki, jakich się używa do jego wypieku to mąka pszenna, drożdże, woda i sól.

- Uformowane ciasto przyklejamy do ścianek pieca chlebowego. Kiedy chleb zaczyna lekko odchodzić to znaczy, że jest gotowy do wyjęcia. Chleb Shotis Puri jest dość cienki. Łatwo się go rwie rękami. Ma aromatyczną skórkę i jest pyszny. Można go jeść bez dodatków, ale jest też idealny jako dodatek do zup, sosów czy mięsa - informuje właściciel Teimuraz Gogua.

Manufaktura Mojej Mamy


Ul. Jana Kamrowskiego 2/6, Gdynia i siedem innych lokalizacjiMapka

fot. Manufaktura mojej Mamy/ facebook
Manufaktura Mojej Mamy jest cukiernio-piekarnią założoną przez Dawida Gryniewicza, młodego przedsiębiorcę, który większość przepisów na ciasta i pieczywo dostał od swojej mamy. Jak mówi właściciel, pomysł na biznes to podążanie z duchem czasu i z szacunkiem do tradycji. Jedno jest niezmienne, produkcja ma być naturalna. W ofercie piekarni jest kilkadziesiąt rodzajów pieczywa wysokogatunkowego wypiekanego w 100 procentach naturalnie, na zakwasie.

Sękacz z Mazur w Trójmieście - pomysł na biznes Dawida Gryniewicza



Znajdziemy tutaj m.in.: chleb baltonowski z formy (tradycyjny chleb pszenny z domieszką mąki żytniej), baltonowski z makiem, chleb orkiszowy (chleb wyprodukowany na zakwasie, z mąki orkiszowej i mąki pszennej z dodatkiem ziaren słonecznika), chleb "Nasz" (chleb pieczony bez użycia mąki. Jego bazą są tylko ziarna płatków owsianych i orkiszowych oraz ziarna słonecznika, siemienia lnianego, nasion dyni sezamu, żyta, kiełków pszenicy), chleb wiejski, chleb zakopiański (okrągły chleb pszenny), chleb żytni (ciemny chleb na naturalnym zakwasie żytnim), żytni z cebulą, żytni z dynią, żytni z żurawiną, żytni z ziarnami, żytnio-razowy w wielu wersjach z różnymi dodatkami.

Must Bake


Ulica Mysłowicka 20, Gdynia Mapka

fot. mybake/instagram
Must Bake, czyli pracownia cukiernicza i piekarnia. Oprócz szerokiego wachlarza znakomitych wypieków, produkują tutaj również bardzo dobry chleb zachwalany przez wiele osób. Pieczywo wypiekane jest na bazie własnego zakwasu, a w ofercie jest chleb żytni, pszenny oraz pszenno-żytni. Produkcja nie jest masowa, a pieczywo szybko znika z półki.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (254)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Brunch z Merą
Brunch z Merą
degustacja
g. 13:00
Sopot, Sopot Marriott Resort & Spa
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
degustacja
g. 13:30 - 17:30
Sopot, Sheraton

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie