- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (109 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (111 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
Okiem dietetyka: czy ryby z puszki są zdrowe?
Ryby z puszki są zdrowe? Wiele mówi się o tym, żeby w zdrowej diecie koniecznie znalazło się miejsce na ryby. Polacy faktycznie nie spożywają ich dużo, patrząc na statystyki. Często ryba w polskim jadłospisie pojawia się jedynie w postaci smażonej lub trafia od czasu do czasu do koszyka w formie właśnie zapuszkowanej. W dzisiejszym artykule w cyklu "Okiem dietetyka" rozwiejemy wątpliwości, czy ryby z puszki są zdrowe. Ostatnio pisałam o trzech najlepszych popularnych dietach.
- Dlaczego warto jeść ryby?
- Ryby z puszki vs. ryby świeże
- Czy ryby z puszki są mniej zdrowe od świeżych?
- Podsumowanie
Dlaczego warto jeść ryby?
Dlaczego kwasy omega-3 są tak ważne? Ich ogromną zaletą jest działanie przeciwzapalne, wsparcie pracy mózgu oraz regulowanie zaburzeń lipidowych. Co więcej, kwasy te dostarczane w odpowiedniej ilości wpływają na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci, a także mogą poprawić nastrój i spowolnić procesy starzenia!
Są nieocenionym wsparciem w chorobach autoimmunologicznych, schorzeniach sercowo-naczyniowych i wszelkich problemach skórnych. Ponadto ryby są cennym źródłem mikro- i makroelementów, takich jak: jod, wapń, cynk, żelazo, witamina D oraz witaminy z grupy B.
Ryby z puszki vs. ryby świeże
Ryby w puszkach są alternatywą dla świeżych ryb morskich. Zapuszkowane ryby można kupić w prawie każdym sklepie, są tanie i mają długi termin ważności. Można dodatkowo przechowywać je poza lodówką, więc świetnie sprawdzą się na campingi i dłuższe wyjazdy.
Ryby świeże są natomiast droższe i nie tak łatwo dostępne dostępne. Niestety trudno jest kupić dobrej jakości rybę morską, która nie była wcześniej mrożona. Ze świeżych ryb morskich jak najbardziej warto korzystać, gdy podróżujemy po miastach położonych nad brzegiem morza bądź oceanu, gdyż możemy liczyć na naprawdę świeżą rybę złowioną nawet jeszcze tego samego dnia.
Czy ryby z puszki są mniej zdrowe od świeżych?
Żeby odpowiedzieć na to pytanie, należy przyjrzeć się sposobowi produkcji takich konserw rybnych. Ryby w puszce są formą ryby przetworzonej termicznie, więc kolokwialnie: jest to ugotowana ryba zamknięta w puszce. Taka ryba zachowuje prawie wszystkie swoje właściwości, a szczelne zamknięcie w puszce gwarantuje długi okres przechowywania bez możliwości zepsucia się. Oczywiście wysoka temperatura w pewnym stopniu redukuje ilość cennych składników, ale tak samo dzieje się w przypadku gotowania, pieczenia lub smażenia świeżej ryby w domu.
Przy zakupie należy zwrócić uwagę na to, aby skład takiej konserwy był możliwie jak najkrótszy i bez zbędnych dodatków konserwujących. Ryby w oleju, oliwie czy sosie własnym oraz w sosie z pomidorami lub przyprawami są jak najbardziej w porządku. Nie należy również obawiać się metali ciężkich czy innych zanieczyszczeń, ponieważ żywność przed trafieniem na sklepowe półki zostaje dokładnie przebadana i dopuszczona do sprzedaży, gdy jest bezpieczna do spożycia.
Warto zwrócić także uwagę na to, czy puszka nie jest uszkodzona lub wybrzuszona, co może spowodować zatrucie się taką konserwą. Minusem jest również duża zawartość soli w konserwach, dlatego powinny je rzadziej spożywać osoby muszące limitować udział sodu w swojej diecie.
Podsumowanie
Zdecydowanie warto jeść ryby, oczywiście najlepiej świeże, natomiast można również bez obaw sięgać po wysokiej jakości puszki z dobrym składem. Takie zakonserwowane ryby również dostarczą cennych składników, a przy tym są tanie i powszechnie dostępne. Warto regularnie sięgać po ryby morskie, takie jak: śledź, szprotki, tuńczyk, łosoś lub makrela i wkomponowywać je w codzienny jadłospis.
Sklepy rybne w Trójmieście
O autorze
Agata Kleszcz
Dietetyk kliniczny i psychodietetyk. W swojej pracy stara się profesjonalnie pomóc każdemu w znalezieniu własnej drogi do lepszego odżywiania. Współpracuje z pacjentami z różnymi schorzeniami oraz zaburzoną relacją z jedzeniem. Szczególnie interesują ją psychologiczne aspekty odżywiania. Prywatnie uwielbia gotować, tworzyć nowe przepisy oraz podróżować.
Opinie (94) 6 zablokowanych
-
2023-06-28 07:29
Opinia wyróżniona
Ryby Ok ale uwaga na ich sosy! (2)
Najlepiej kupować w sosie własnym bo w oleju lub sosach śmietankowych to jest kaloryczna masakra. Przestrzegam tez przed rybami z puszki i typu porcja na raz z Biedronki! Maja fatalny skład. Lepsze maja w Aldi czy Netto - nawet z pozoru te same odpowiedniki
- 48 10
-
2023-06-28 15:03
Co to znaczy "maja fatalny skład"? Takie opinie może sobie napisać każdy i na każdy temat.
- 7 1
-
2023-06-28 13:05
Zareczam ci, ze od oleju nie utyjesz. Zrob eksperyment, wypij sobie szklanke oleju zamiast sniadania, zobacz jak dlugo sie utrzyma w zoladku.
- 3 2
-
2023-06-28 07:04
Opinia wyróżniona
Mmmm (3)
Taka puszeczka z sosem pomidorowym i świeżą bułeczką. Mistrzostwo świata!
- 85 10
-
2023-06-28 07:22
Szpilek (2)
Nigdy nie próbowałem .Owszem konserwy mięsne ,ale w sosie pomidorowym nigdy.
Chętnie spróbuję w sosie pomidorowym .Twarogu z mięsem też nie próbowałem ciekawe jak smakuje.- 0 18
-
2023-06-28 07:36
pierogi ruskie (1)
To między innymi twaróg, podaje się często z przysmażonym boczkiem, i masz połączenie twarogu i mięsa.
- 13 2
-
2023-06-28 08:05
Szpilek
Albo z twarogiem i sosem pomidorowym.
Jest taki program Okrasa łamie przepisy .- 1 4
-
2023-06-28 07:31
Opinia wyróżniona
W artykule zabrakło jednej istotnej informacji (11)
Zaraz po otwarciu puszki należy zawartość przełożyć do innego pojemnika, najlepiej szklanego. Unikniemy zmiany smaku produktu. Kontakt produktu z metalowym opakowaniem po otwarciu i dostęp tlenu powoduje utlenianie metalu i niekorzystną zmianę smaku. Dotyczy to oczywiście wszystkich puszek, nie tylko ryb.
- 77 16
-
2023-06-29 12:01
cały arykuł jest dziecinny....
- 0 1
-
2023-06-28 14:37
to nie jest artykuł o utlenianiu metalu (1)
dlatego nie było tego w artykule
- 1 0
-
2023-06-29 06:56
Ten wokalista (Tempest) z Europe
Chyba się utleniał.
- 3 0
-
2023-06-28 14:30
Bzdura, blacha do wyrobu konserw jest pokryta specjalną powłoką i jak rybkę ale też inne wyroby potrzymamy parę godzin nic się nikomu nie stanie.
- 4 0
-
2023-06-28 11:47
Blacha ocynowana z której wykonane są puszki, jest pokryta lakierem. Lakier posiada atesty dopuszczające do kontaktu z żywnością. Nie ma więc szans na wchodzenie w reakcje z blachą.
- 12 2
-
2023-06-28 09:47
Zaraz po otwarciu zużywam całość
Z jeszcze innego powodu bo z reguły nie są to duże porcje a zapach ryby bywa bardzo intensywny. Otwarta puszka z rybą w lodówce? Nie robi się tego najbliższym.
- 17 0
-
2023-06-28 09:27
metalowe opakowanie jest lakierowane wiec powielasz mity
- 15 0
-
2023-06-28 09:00
Przecież ryby i puszka nie są wytarte do sucha, dostęp do tlenu blokuje sos lub zalewa.
- 3 0
-
2023-06-28 08:34
utlenianie sie metalu czyli korozja jest hamowana przez pokrycie warstwa lakieru. Sklad chemiczny tego pokrycia jest (1)
bardziej dyskusyjny niz korozja
- 19 0
-
2023-06-29 08:47
ale podczas otwierania krawędź blachy traci lakier
- 0 1
-
2023-06-28 08:29
Po otwarciu poszki to zawartość przekładam do swojego brzucha.
A ten tu z pojemnikami wyjeżdża.
- 43 1
Wszystkie opinie
-
2023-06-28 12:03
Polacy chyba nie lubią ryb. (4)
Przeciętny Kowalski zjada karpika na święta ( w ciągu roku nie tknie) i rybkę ze smażalni podczas urlopu nad morzem. Poza tym od ryb trzyma się z dala. Mamy całą masę ryb słodkowodnych, nie umiemy ich przyrządzać, nie łowimy, nie hodujemy a w konsekwencji nie ma ich w naszym menu. W Chinach każda sadzawka czy stawik jest miejscem hodowli ryb. Lądują tam różne jadlane odpadki, wszystko czym można wykarmić ryby. W efekcie ryby niemorskiej jest sporo. Chińczycy jedzą ryby regularnie, są w menu większości restauracji - mam na myśli świeże ryby, a nie mrożone. Jak to u nas zmienić? Nie wiem to chyba kwestia mentalności.
- 6 2
-
2024-02-12 23:37
Polaków nie stać na ryby
Gdyby ryba kosztowała tyle co posłodzone 3 razy gołąbki ze słoika - Polacy kupowali by je chętnie i byli dużo zdrowsi.
- 0 0
-
2023-06-30 08:48
(1)
Polacy nie lubia tez kawioru, przecietny Kowalski wogole go nie kupuje.
- 1 0
-
2023-06-30 22:28
Ludzie lubią kawior ale ceny zaporowe, Po prostu.
- 0 0
-
2023-06-28 20:59
Chcesz wyglądać jak chińczyk?
Mały, brzydki, a na starość gruby?
- 0 1
-
2023-06-28 09:10
Paprykarz szczeciński... Mmm, uwielbiam. (1)
Jadam zwłaszcza w środkach komunikacji publicznej, a zawartość puszki zagryzam jajkiem na twardo i chrupiącą, surową cebulą. Rozkosz...
- 10 5
-
2024-02-12 23:32
nie rozumiem
To w domu nie ma miejsca na posiłek? Ojej!!!
- 0 0
-
2023-06-28 10:15
Sardynki w puszce to dla mnie przysmak (1)
A w połączeniu z papryczkami tabasco - rarytas. Niestety trudny do kupienia. Warto wiedzieć, że pod nazwą sardynka może kryć się cała rodzina śledziowatych: klasyczne sardynki, śledzie i szproty. Najbardziej smakowały mi sardynki z mórz północnych w stylu kanadyjskim Brunswicka ale zniknęły kilka lat temu z rynku, po aferze jak się okazało, że pod nazwą sardynki na puszce kryje się w środku odmiana śledzia. Komuś to przeszkadzało mimo, że jak dla mnie były świetne. Skończyło się tym, że zniknęły z rynku a na innych puszkach pojawi się informacja, że sardynka to nazwa handlowa. Dobre są sardynki King Oskara w oliwie z oliwek, znośne sardynki w oleju w Biedronce, w obu przypadkach zawartość to odmiana szprota, bodajże norweskiego. Klasyczne sardynki pochodzą z ciepłych mórz, często importowane z Maroka. Kiedyś stopniowało się jakość ryb w puszkach - w oleju, pomidorach i paprykarz szczeciński. Dzisiaj są już wyższe standardy produkcji żywności.
- 5 0
-
2023-07-04 12:34
Graziana
Aldi ma 100%sardynki odfiletowanej po prpstu pycha
- 0 0
-
2023-06-28 08:04
"Łosoś" Ustka - bdb konserwy (5)
I niedrogie - lidlowe makrele w pomidorach i makrele w oleju to ich produkty
- 7 0
-
2023-07-04 12:29
Graziana
Sardynki odfiletowane bez skörki w oleju w puszce sa naprawde pyszne (z Aldi)
Polecam i zycze smacznego- 0 0
-
2023-06-28 17:18
Kupiłem ich pastę z tuńczyka i niestety zawiodłem się.
Ani konsystencja ani smak mi nie przypasowały.
- 1 0
-
2023-06-28 09:13
Fajna zmyłka w nazwie. (2)
Niby łosoś, a w środku byle co :)
- 2 3
-
2023-06-28 13:07
Wole makrele niz lososia.
- 2 1
-
2023-06-28 10:39
Nie byle co, tylko gorsze części tusz. Te najlepsze kawałki idą do droższych firmowych produktów producenta, te mniej lepsze do tańszych lub dla Lidlów, Biedronek czy Carrefourów.
Np. Pastella Lisnera i pasty rybne Carrefoura. Ten sam producent, to samo opakowanie, jakość nieco inna.- 5 1
-
2023-06-30 22:21
Ceny ryb
To ceny ryb są główną przeszkodą, że jemy ich mniej. Wszechobecna w sklepach, barach, cateringach jest za to wieprzowina i kurczak. Ma się czasem wrażenie, że nawet karma dla psa lub kota wydaje się ciekawsza, bardziej urozmaicona, zróżnicowana. Nie ma tam wieprzowiny w ogóle (nie wiadomo dlaczego), są za to ryby takie jak łosoś, wołowina a nawet mięsa tak rzadko spotykane jak cielęcina, jagnięcina czy dziczyzna.
- 0 0
-
2023-06-28 08:37
co to jest "wysokiej jakości puszki" ? czy sa one rozowe i mozna je poznac po kolorze? (1)
- 11 2
-
2023-06-30 08:44
W srodku sa legendarne ryby.
- 0 0
-
2023-06-28 07:31
Opinia wyróżniona
W artykule zabrakło jednej istotnej informacji (11)
Zaraz po otwarciu puszki należy zawartość przełożyć do innego pojemnika, najlepiej szklanego. Unikniemy zmiany smaku produktu. Kontakt produktu z metalowym opakowaniem po otwarciu i dostęp tlenu powoduje utlenianie metalu i niekorzystną zmianę smaku. Dotyczy to oczywiście wszystkich puszek, nie tylko ryb.
- 77 16
-
2023-06-29 12:01
cały arykuł jest dziecinny....
- 0 1
-
2023-06-28 08:34
utlenianie sie metalu czyli korozja jest hamowana przez pokrycie warstwa lakieru. Sklad chemiczny tego pokrycia jest (1)
bardziej dyskusyjny niz korozja
- 19 0
-
2023-06-29 08:47
ale podczas otwierania krawędź blachy traci lakier
- 0 1
-
2023-06-28 14:37
to nie jest artykuł o utlenianiu metalu (1)
dlatego nie było tego w artykule
- 1 0
-
2023-06-29 06:56
Ten wokalista (Tempest) z Europe
Chyba się utleniał.
- 3 0
-
2023-06-28 14:30
Bzdura, blacha do wyrobu konserw jest pokryta specjalną powłoką i jak rybkę ale też inne wyroby potrzymamy parę godzin nic się nikomu nie stanie.
- 4 0
-
2023-06-28 11:47
Blacha ocynowana z której wykonane są puszki, jest pokryta lakierem. Lakier posiada atesty dopuszczające do kontaktu z żywnością. Nie ma więc szans na wchodzenie w reakcje z blachą.
- 12 2
-
2023-06-28 09:47
Zaraz po otwarciu zużywam całość
Z jeszcze innego powodu bo z reguły nie są to duże porcje a zapach ryby bywa bardzo intensywny. Otwarta puszka z rybą w lodówce? Nie robi się tego najbliższym.
- 17 0
-
2023-06-28 09:27
metalowe opakowanie jest lakierowane wiec powielasz mity
- 15 0
-
2023-06-28 09:00
Przecież ryby i puszka nie są wytarte do sucha, dostęp do tlenu blokuje sos lub zalewa.
- 3 0
-
2023-06-28 08:29
Po otwarciu poszki to zawartość przekładam do swojego brzucha.
A ten tu z pojemnikami wyjeżdża.
- 43 1
-
2023-06-28 07:47
Hmm czy ryby z puszki są tanie? Śledź czy makrela w puszce w miarę dobrej firmy, z dobrym sosem to koszt 6-8 zł (2)
Ryby jest tam 80-120 gramów więc łatwo policzyć ile kosztuje kilogram takich ryb.
- 30 0
-
2023-06-29 11:58
waga podana całości a jeszcze zawartość samej ryby to max 50%
- 2 0
-
2023-06-28 09:02
To i tak tanie w porównaniu z naprawdę dobrymi - np. portugalskimi za kilkanaście i więcej złotych
- 0 0
-
2023-06-28 16:28
Bisfenol A (1)
Czemu dietetyk pomija kwestie obecności w puszkach szkodliwej substancji endokrynnie czynnej czyli bisfenolu A?
- 3 1
-
2023-06-29 11:54
bo szkoła producenta
- 0 0
-
2023-06-28 16:50
Puszka aluminiowa i kwaśne potrawy (1)
Nie dostałam w artykule odpowiedzi, czy np. ryby w puszce aluminiowej w sosie pomidorowym są zdrowe. Czytałam kiedyś, że są bardzo niezdrowe. Kwaśne potrawy wchodzą w reakcje z aluminium i wydzielają się związki chemiczne, które mogą być odpowiedzialne za chorobę Alzheimera.
- 5 3
-
2023-06-29 11:53
alu jest szkodliwe również an zimno - folie, puszki na napoje itp...
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.