- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (60 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (57 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (245 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Okiem dietetyka: zdrowe słodycze
Okiem Dietetyka to cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym tygodniu pomysły na zdrowe słodkości. Ostatnio pisała o zdrowych kolacjach, a za dwa tygodnie przedstawi kilka przepisów na dania z młodymi warzywami.
Dla jednych brzmi to jak oksymoron, dla innych to już codzienność. Tym pierwszym chciałabym udowodnić, że zdrowe słodkości istnieją.
Zanim zaczniemy omawiać idealny skład zdrowych słodyczy, musimy powiedzieć sobie jasno: zdrowe nie zawsze jest niskokaloryczne, a niskokaloryczne nie zawsze jest zdrowe. Przez pojęcie zdrowy mam na myśli naturalny i odżywczy deser pozbawiony chemicznych dodatków. Jest wiele kalorycznych produktów, które mimo wszystko warto włączyć do diety. To, czy będą one stanowić dodatek do owsianki, czy składnik mądrze zaplanowanego deseru, nie ma najmniejszego znaczenia. Stosunkowo wysokokaloryczne produkty, które mogą przydać się przy przygotowaniu zdrowego deseru to np. daktyle, awokado, nierafinowany olej kokosowy, mleczko kokosowe, świeże i mrożone owoce, wszelkiego rodzaju orzechy i dobrej jakości masło orzechowe.
Domeną zdrowego deseru będzie stosunkowo niski indeks glikemiczny. Odżywcze desery o wysokim indeksie glikemicznym wyjątkowo mogą stanowić wartościowy element diety u osób, które dobrze tolerują węglowodany, są aktywne fizycznie i nie mają problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Pozostałym zaleca się te pierwsze.
Warto dodać, że pojęcie zdrowy dla każdej osoby będzie oznaczało co innego. Nie warto wierzyć w to, że bezglutenowy, pozbawiony laktozy, wegański deser zawsze będzie dla nas dobry, bo wcale nie musi. Jeśli taki deser przygotowany będzie z mąki kukurydzianej, białego cukru, oleju słonecznikowego i sztucznego aromatu spełni wszystkie te warunki, a mimo to nie będzie zdrowy. Taka mieszanka składników to wysoko przetworzone węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, prozapalne kwasy tłuszczowe i wątpliwej jakości dodatki smakowe. Pozory bardzo często mylą i dotyczy to zarówno przepisów, jak i opakowań gotowych słodyczy dostępnych w sklepie.
Zamienniki cukru
Deser musi być słodki i tutaj już mamy pierwszy kłopot, bo smak słodki oznacza albo węglowodany o niezbyt niskim indeksie glikemicznym, albo substancje słodzące. Tak jak już mówiłam, nie zawsze są to produkty złe. Z oczywistych względów powinniśmy unikać chemicznych środków słodzących, cukru rafinowanego i wszelkiego rodzaju syropów cukrowych. Lepszym źródłem słodyczy w deserze będą wspomniane już daktyle, owoce (np. bardzo słodkie banany), naturalne syropy (np. z agawy lub z brązowego ryżu), a także naturalny miód. Dla osób, które muszą unikać węglowodanów z uwagi na insulinooporność lub cukrzycę dobrym wyborem będą stewia lub naturalny "cukier" brzozowy, czyli ksylitol - wszystkie wspomniane substancje nie są węglowodanami, a mimo to nadają deserom słodki smak.
Mąka ma znaczenie
W wielu deserach problematyczna jest też biała, oczyszczona mąka. Jak to mówią, wszystko jest dla ludzi, ale jeśli zależy nam, aby deser był nie tylko pyszny, ale też odżywczy, to z pszenną pięćsetką musimy się pożegnać. W wielu przypadkach wystarczy zamienić mąkę białą na pełnoziarnistą. Dzięki wyższej zawartości błonnika, składników mineralnych i witamin z grupy B będzie to zdecydowanie zdrowsza opcja. Dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej będzie też mąka orkiszowa. Wiele osób zamienia mąkę pszenną na żytnią myśląc, że tak przygotowany deser będzie bardziej zdrowy. W tym przypadku niestety nie jest tak kolorowo. Mąka żytnia z uwagi na bardzo dużą zawartość kwasu fitynowego powinna być poddana procesowi ukwaszania. Jeśli ciasto z mąki żytniej nie będzie przygotowane na zakwasie, to nie będzie ono najzdrowszą opcją. Pamiętajmy o tym.
Wszelkiego rodzaju nieoczyszczone mąki z innych zbóż i pseudozbóż także będą wartościowym zamiennikiem mąki pszennej. Wybór jest ogromny. Od mąki gryczanej, owsianej i jaglanej, przez mąki z komosy ryżowej czy amarantusa, aż po mąki z teff, kokosową czy konopną. Większość zdrowych mąk niestety ma charakterystyczny smak i trudniej wykonać z ich użyciem deser, który będzie przypominać tradycyjną wersję. Jeśli używamy nowego produktu, warto poszukać sprawdzonego przepisu. Improwizowanie z mąkami bezglutenowymi nie jest niestety tak proste, jak w przypadku mąki pszennej. Niemniej jednak zdecydowanie warto próbować.
Warzywa to świetna baza
Bardzo dobrym rozwiązaniem w kwestii fit słodkości jest przygotowywanie deserów na bazie warzyw. Ciasto marchewkowe zapewne już znacie, ale to niejedyne warzywo, jakie warto wykorzystać do przygotowania wypieków. Brownie z burakiem, ciasto na bazie korzenia pietruszki albo słodki chlebek z cukinii, to tylko niektóre desery, jakie można "odchudzić" za sprawą niskokalorycznych warzyw.
Alternatywne tłuszcze
Zamiennikiem dla masła w wypiekach może być olej kokosowy, oliwa, olej ryżowy lub rzepakowy. Masło oczywiście nie jest złe, o ile nie poddamy go obróbce termicznej, dlatego warto szukać zamienników. Zdecydowanie nie polecam używania w kuchni utwardzanej margaryny i oleju słonecznikowego. Te nośniki tłuszczu niestety nie dostarczają nam niczego dobrego - są za to źródłem szkodliwych prozapalnych kwasów omega-6 i trans. Do deserów na zimno warto wykorzystywać także orzechy i masło orzechowe.
Zamiennikiem dla bitej śmietany może być np. kremowy serek homogenizowany wzbogacony o miód i wanilię lub ubite na sztywno mocno schłodzone mleczko kokosowe. W roli kremu możemy użyć zmiksowanego awokado - taki krem smakuje najlepiej, kiedy przygotowujemy go w wersji czekoladowej. Równie dobrym pomysłem na krem do tortu jest przygotowanie go ze zmiksowanej kaszy jaglanej lub domowej roboty budyniu.
Dla fanów lodów szczególnie polecam domowe lody na bazie mrożonych bananów i masła orzechowego. To banalnie prosta w przygotowaniu przekąska, którą można bezkarnie objadać się całe lato. Gwarantuję Wam, że skład sklepowych lodów nie kończy się na dwóch produktach. Czytajmy etykiety.
Wszystko jest dla ludzi
Najzdrowsze słodkości to te, które daje nam natura. Świeże, sezonowe owoce sprawdzają się znakomicie w większości diet, dostarczają sporo witamin o działaniu przeciwutleniającym, dużo składników mineralnych i wody. Warto je spożywać zwłaszcza latem, kiedy potas jest na wagę złota.
W kwestii słodkości w diecie odpowiedź będzie zawsze jedna - wszystko jest dla ludzi. Umiar jest kluczem do sukcesu. Nawet jeśli zdecydujemy się na zjedzenie czegoś, co nie ma najlepszej opinii u dietetyka, nie powinniśmy się nadmiernie zamartwiać. Poczucie winy związane z jedzeniem słodyczy może nas dotyczyć w ograniczonym zakresie, ale na pewno nie powinno zatruwać nam życia. Warto dać sobie odrobinę swobody, nawet podczas odchudzania. Jeśli natomiast zależy nam na tym, aby w naszym menu występował co najmniej jeden słodki posiłek dziennie, powinniśmy stawiać na jakość. Zbilansowana dieta zakłada niewielki udział cukrów prostych. Jeśli nie mamy problemów z metabolizmem węglowodanów i utrzymaniem prawidłowej masy ciała, to ilość kalorii pochodzących z cukrów prostych może wynosić nawet do 10 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Warto zatroszczyć się o to, aby te cukry proste poza energią niosły za sobą także wartościowe witaminy i składniki mineralne.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie (44) 3 zablokowane
-
2017-06-06 09:56
Zdrowe słodycze to takie które cukru nie zawierają.Świeże, sezonowe owoce zgadza sie. (5)
Najnowsze badania udowodniły ze głuten nie jest szkodliwy przeciwnie podali ze jego brak jest szkodliwy.Te wszystkie diety zostały wymyślone dla frajerów na których chce się zarobić,na ich głupocie i naiwności.
- 24 1
-
2017-06-06 15:16
pusta moda i nic więcej (1)
Najlepsze są płatki kukurydziane "bezglutenowe"
;)
a śmieszne jest to ponieważ ... Kukurydza naturalnie nie zawiera glutenu.- 5 1
-
2017-06-06 16:19
To niestety nie jest śmieszne
Ponieważ producenci żywności dodają gluten ponieważ, między innymi: jest wypełniaczem, doskonale przenosi aromaty. Nawet nie wiesz w ilu produktach jest gluten, nawet w takich, które naturalnie glutenu nie zawierają ( np. niektore Herbaty aromaryzowane)
- 2 3
-
2017-06-06 12:50
(2)
Bzdury, ćwoczku, piszesz. Może gdybyś odstawił pieczywo i makaron na jakiś czas to przeszłaby Ci mgła mózgowa. Wielu ludziom gluten szkodzi, nie tylko celiakom. Jak ktoś odstawił z powodu mody i nie zauważył poprawy a nie wraca do pieczywa "bo wszyscy na bezglucie" - to już dziwne.
- 1 12
-
2017-06-06 13:19
idz byc hipsterem gdzie indziej
- 2 1
-
2017-06-06 13:12
Zapomniałem się podpisać.
- 3 0
-
2017-06-06 15:30
Jedzenie bez chemii.
Bo białka, węglowodany i tłuszcze to nie chemia. Woda to nie chemia.
To jak musztarda bez konserwantów. Bo ocet i sól to nie konserwanty.- 4 2
-
2017-06-06 14:01
To, że komuś nie odpowiada taki sposób odżywiania
nie znaczy, że trzeba krytykować i mieszać z błotem autora.
Moim zdaniem człowiek z kulturą jest otwarty na opinie innych i nie czuje potrzeby udowadniania, że Tak jak on robi jest lepiej.
Do krytyki i czepiania się literówek wszyscy pierwsi, a żeby już coś miłego serdecznego napisać to ....ooooj ciężko.
Pani Dietetyk - ja za artykuł dziękuje, miło że taka błyskotliwa Osoba jest z naszego Trójmiasta. pozdrawiam! :)- 6 7
-
2017-06-06 06:09
Świeże sezonowe owoce są zdrowe? (6)
U mnie na działce wszystko dopiero kwitnie a w sklepach są już tegoroczne warzywa i owoce. Jak to możliwe?
- 14 8
-
2017-06-06 13:16
skoro stosujesz afrykanska technologie w 21 wieku...
- 2 0
-
2017-06-06 08:28
Jesteś pół roku za postępem
- 1 1
-
2017-06-06 07:58
Ach, gdyby tylko ktoś wymyślił pomieszczenia z temperaturą cieplejszą niż na zewnątrz
takie z ziemią, nawadniane, gdzie można posadzić rośliny...
Oj marzenia :)- 23 1
-
2017-06-06 07:51
warzywa są uprawiane w szklarniach, tam cieplej
moja teściowa ma mini szklarnię na działce i bez chemii też ma już warzywa
- 16 1
-
2017-06-06 07:41
nie masz podejścia do warzyw to i się mszczą na Tobie
- 3 1
-
2017-06-06 06:50
Zapomniales obsikac..
- 3 2
-
2017-06-06 12:52
Wielkie emocje wywołuje tu zawsze artykuł dietetyka. Prawie takie, jak wypowiedzi innowierców albo ateistów. Skoro tak wyznajecie smażeninę, sacharozę i pszenicę to idźcie i kultywujcie, a nie drzecie japy na ludzi, którzy szukają lepszej dla siebie drogi (diety).
- 7 11
-
2017-06-06 10:17
Dlaczego biała mąka jest bebe a ciemna cacy. (1)
Jedyne logiczne wytłumaczenie to takie,że po ciemnej mace dostaje się sr*czki a w związku z tym spożywane kalorie nie są przysfojone przez organizm.
- 8 8
-
2017-06-06 10:32
chodzi o wartości odżywcze
nie o to chodzi, że biała mąka jest szkodliwa, tylko o to, że jedzenie jej nic tobie nie daje i szybko znów robisz się głodny. poza tym mąka pszenna jest chyba bardziej kaloryczna.
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.