• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Otwarcie Bazaru Natury w Garnizonie

Łukasz Stafiej
14 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Nowa lokalizacja Bazaru Natury to namiot obok klubokawiarni Sztuka Wyboru w Garnizonie. Nowa lokalizacja Bazaru Natury to namiot obok klubokawiarni Sztuka Wyboru w Garnizonie.

Nowa lokalizacja ekotargu Bazar Natury na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu będzie prawdopodobnie strzałem w dziesiątkę. Na sobotnim otwarciu chętnych na zakupy droższej ale - jak zapewniają sprzedawcy - zdrowszej i lepszej jakościowo żywności nie brakowało.



Bazar Natury to dobrze znane trójmieszczanom wydarzenie. Targowiska z certyfikowaną, ekologiczną oraz w małym stopniu przetworzoną żywnością odbywały się od kilku lat w czwartki i soboty w Hali Olivii i przyciągały sporo kupujących. Sukces i frekwencja przerosły oczekiwania, więc organizatorzy postanowili przenieść się do większej lokalizacji. Więcej o przenosinach pisaliśmy kilka dni temu.

Zdecydowano się na teren wrzeszczańskiego Garnizonu, gdzie na potrzeby wydarzenia stanął specjalny, przeszklony namiot (obok budynku zajmowanego przez klubokawiarnię Sztuka Wyboru zobacz na mapie Gdańska). Pierwszy targ odbył się w sobotę przed południem i już teraz można przypuszczać, że nowe miejsce będzie prawdopodobnie strzałem w dziesiątkę. Garnizon staje się bowiem centrum podobnych inicjatyw - skierowanych raczej do bogatszego i podążającego za modnymi miejskimi trendami odbiorcy.

Kupujących na otwarciu nie brakowało, momentami było wręcz tłoczno, a w kolejce trzeba było poczekać kilka minut. Większość z nich to z pewnością stali klienci rolników i niewielkich producentów, którzy od lat wystawiają swoje zbiory i produkty na Bazarze Natury. Widać było, że sporo osób przyszło w konkretnym celu.

- Lubię zakupy na bazarze i podobnych ekologicznych targach, bo cenię sobie bezpośrednim kontakt z wytwórcą jedzenia, które kupuję - powiedziała nam pani Michalina, która bywa na imprezie regularnie.
  • W nowej lokalizacji jest miejsce dla około czterdziestu wystawców.
  •  Bazar Natury w Garnizonie
  •  Bazar Natury w Garnizonie
  •  Bazar Natury w Garnizonie
  •  Bazar Natury w Garnizonie
U czterdziestu wystawców można było kupić m.in. chleby na zakwasie, wypieki, produkowane naturalnymi metodami pasztety, wędliny czy sery. Są domowe przetwory: marynaty, kiszonki, dżemy. Sporą popularnością cieszy się nabiał: wiejskie jajka, śmietany, jogurty czy masła. Nie brakuje oczywiście warzyw i owoców. W sprzedaży znajdziemy też mięso i ryby z ekologicznych hodowli czy przeróżne certyfikowane kasze, mąki i oleje. Jest nawet stoisko z kosmetykami eko. Stoiska sprzedawców z certyfikatami ekologicznymi oznaczone są zielonym listkiem.

Krótko mówiąc: wizyta na Bazarze Natury to alternatywa dla zakupów w wielkich marketach i dyskontach. Trzeba jednak wziąć pod uwagę jeden znaczący drobiazg - ceny. A bywają one nawet dwukrotnie wyższe od tych sklepowych. Sprzedawcy jednak zapewniają: płaci się za jakość, naturalność i smak.

- Smak niektórych naturalnych produktów, szczególnie wędlin, serów czy nabiału jest nieporównywalnie lepszy od tych ze sklepowych półek. Czasem też znajdziemy rzeczy, które trudno dostać gdzie indziej. Nie dajmy się jednak zwariować - w dobrze zaopatrzonym warzywniaku na osiedlu również kupimy świetne warzywa i owoce. Trzeba tylko do zakupów podchodzić świadomie - mówi pani Aleksandra, która czasem bywa na ekotargach po konkretne produkty.
Nowością w nowym miejscu jest minikawiarenka, przestrzeń relaksu oraz przestrzeń przeznaczona na warsztaty czy spotkania kulinarne. Ta ostatnia podczas otwarcia była jeszcze nieczynna, ale - jak zapewniają organizatorzy - za kilka tygodni ruszą imprezy towarzyszące podczas bazarów.

Bazar Natury otwarty będzie w czwartki w godz. 13-18 oraz w soboty w godz. 9-14.

Przykładowe ceny produktów na Bazarze Natury:
- masło 55 zł/kg
- chleb na zakwasie 14 zł/kg
- żółty ser gouda 69 zł/kg
- kiełbasa polska 40 zł/kg
- szynka pieczona 49,90 zł/kg
- domowy pasztet z królika 20 zł/0,5 kg
- jajka 80 gr/sztuka
- domowy dżem z winogron i jabłek 12 zł/słoiczek
- marchewka 4 zł/kg
- jabłka 4 zł/kg
- sałata 5zł/sztuka
- śmietana 18 proc. 3,90 zł/200 ml
- twaróg 29 zł/kg

Wydarzenia

Przenosimy się! Bazar Natury w Garnizonie (1 opinia)

(1 opinia)
kiermasz

Miejsca

Zobacz także

Opinie (149) 3 zablokowane

  • Malutki wędzony węgorz oblazły tlhszczem za 180zł (4)

    Chyba przestane być inżynierem i zostane kłusownikiem. Rozczarowanie dość spore bo faktycznie dziwnym trafem nikt nie miał dokumentów potwierdzających pochodzenie żywności. Skąd pewność że pani nie kupiła 100 słoików miodu z tesco i tylko pozmieniała etykietki? Z nikąd. To tyczy sie wszystkich produktów z tego namiotu sprzedawanych po absurdalnych cenach.

    • 52 3

    • (1)

      Przestań płakać. Nikt ci nie każe kupować węgorza

      • 6 19

      • Nikt Ci nie każe z żyć i tego czytać, komentować też niez nie, mnie rowniez

        • 11 3

    • Dlatego polecam isc kupic w Tesco!! 100% pewnosci, ze z Tesco i jakosc gwarantowana. Smacznego...

      • 8 1

    • Znikąd piszemy

      • 0 0

  • Pffff...

    • 3 1

  • (1)

    Pozdrawiam przystojnego pana ze stoiska rybnego ;))

    • 4 17

    • To ty poginałaś z tym wózkiem w tłumie idiotko?

      • 15 11

  • absurdalne ceny

    • 18 3

  • (8)

    wędliny z firmy Bekon z Bydgoszczy czy okolic - poczytajcie w internecie a oczy się Wam otworzą

    • 20 1

    • Bzdura (6)

      Sprawdziłem - wędliny nie są z Bydgoszczy tylko Gdańska. Są w porządku, z konswerwantów znajdziemy tylko sól - czyli prawidłowo

      • 0 7

      • (3)

        Pani Aniu a gdzie jest ta firma w Gdańsku

        • 7 0

        • (1)

          już znalazłem firma Bekon jest koło Skarszew to ferma zwierząt nie robi wędlin a "Wędliny sprzedajemy z małych masarni (GS kaliska, Bielawia, Lipiński z Konarzyn, Handerek, zakłady mięsne Kościerzyna) które produkują je w sposób tradycyjny bez dodatku chemii. Zapraszamy na zakupy po których państwo Będziecie mogli docenić walory zdrowotne i smakowe naszych produktów!"

          Mała zakłady ha ha ha

          • 7 1

          • Bekon

            To zapraszam do sklepu na ul jana z kolna padliniarnia jak inne rzezniki typu pellimar kummer nowak itp

            • 8 0

        • i co pani aniu

          • 2 0

      • (1)

        a gdzie pan(i) sprawdzał(a) bo ja patrzyłem na plakat i szyld i tam jest inaczej
        to teraz wędliny można sprzedawać ze skrzyni jak ziemniaki

        • 2 1

        • no i ca la tajemnica ekologii wyjaśniona

          • 3 0

    • Jednak nie z Bydgoszczy a ze Skarszew ale nie produkuje wedlin

      • 0 0

  • podoba mi się gospodarstwo ekologiczne sprzedające pomarańcze

    • 32 3

  • (3)

    Blade, różowe kiełbasy, ciekawe z czego zrobione?

    • 12 5

    • oj biedny mieszczuchu (2)

      blade kiełbasy to kolor natury. Ty przywyczajony jesteś do tablicy mendelejewa, która nadaje kiełbasom smakowity kolor

      • 7 6

      • Koloru nie dodaje „natura” tylko saletra (1)

        • 6 0

        • Dodam jeszcze że kiełbacha naturalna tylko z mięsa i ziół to szarobrunatna kiełbacha właśnie.

          • 5 0

  • Uuulala (1)

    Garnizon skierowany do bogatszego i podążającego za modnymi trendami odbiorcy

    • 32 2

    • Jak my mi ktoś...

      Powiedział w twarz, że skoro tu przychodzę to podążam za modnymi trendami, to wyszedłbym i nie wrócił

      • 4 2

  • dla hipsterów (1)

    • 25 1

    • ja kupuje w warzywniaku pod blokiem!

      • 0 0

  • Świat według kiepskich odcinek 438

    Obejrzyjcie sobie a dowiecie się wszystkiego na temat produkcji takiej eko żywności

    • 20 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane