• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Otwarcie ogródków gastronomicznych już w najbliższą sobotę

Julia Rzepecka
14 maja 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie. Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie.

Nadchodzi moment, na który od wielu miesięcy czekała ledwo żyjąca branża gastronomiczna. 15 maja otwarte zostaną ogródki restauracyjne i początkowo zjeść będzie można tylko na zewnątrz. Dwa tygodnie później wszystkie lokale będą mogły zaprosić gości także do środka. Jednak restauratorzy skarżą się na brak chętnych do pracy, niewykluczone będzie też podniesienie cen.



Restauracje w Trójmieście



Czy zamierzasz odwiedzić otwarte ogródki gastronomiczne?

Gastronomia w całej Polsce startuje z serwowaniem jedzenia w ogródkach gastronomicznych od soboty, 15 maja. Dwa tygodnie później - przedsiębiorcy będą mogli zaprosić klientów także do wnętrz swoich lokali.

Na tę decyzję rządzących gastronomicy czekali od dawna. Pandemia całkowicie zamroziła biznes setek przedsiębiorców w Trójmieście. Po kilku miesiącach niektóre lokale nie miały innego wyjścia i musiały się zamknąć, pozostali protestowali przeciwko przedłużającym się obostrzeniom. Jeszcze w lutym tego roku pisaliśmy o ponad 300 zawieszonych działalnościach w Trójmieście, natomiast w marcu część lokali w ostatnim odruchu desperacji otworzyła się mimo obostrzeń. Po wielu miesiącach, w połowie maja, gastronomia w końcu wraca do życia.

Czytaj też: Praca. Wysyp ogłoszeń w gastronomii

  • Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie.
  • Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie.
  • Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie.
  • Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie.
  • Czas pandemii restauracje wykorzystywały m.in. na przeprowadzenie remontów czy bieżących napraw.
  • Czas pandemii restauracje wykorzystywały m.in. na przeprowadzenie remontów czy bieżących napraw.
  • Otwarcie ogródków już 15 maja.
Chociaż branża może wracać do działania, okazuje się, że brakuje rąk do pracy.

- Obecnie jednym z największych problemów jest zdobycie nowych pracowników - mówi Michalina Jakimowicz z restauracji Modern Food&Wine. - Część naszej ekipy została, niektórzy zdecydowali się na stałą zmianę branży. Mimo konkurencyjnych stawek na rynku jest deficyt pracowników ze względu na niepewną przyszłość gastronomii. Z tego, co wiem, z tym problemem mierzy się obecnie prawie każda restauracja. Obecnie szykujemy się do otwarcia. Na szczęście częścią Modern Food&Wine jest ogródek na molo z kilkudziesięcioma stolikami, więc jesteśmy w o tyle lepszej sytuacji od części restauratorów, że możemy otworzyć się już 15 maja. Mamy nowe menu, pełno zapału do pracy i z utęsknieniem czekamy na powrót gości w nasze progi.
- Teraz, przed sezonem, każde ręce do pracy są nam potrzebne - opowiada Jonasz JasińskiBistro Serwus. - Okazuje się jednak, że skompletowanie zespołu nie będzie takie proste. Po raz pierwszy zetknąłem się z taką sytuacją, że mimo wielu ogłoszeń jest bardzo mało osób chętnych do pracy w branży gastronomicznej. Bardzo trudno znaleźć nie tylko odpowiednie osoby, ale w ogóle jakiekolwiek osoby zainteresowane tą pracą. Nie da się ukryć, że wina leży po stronie epidemii - pracownicy odeszli od niepewnej gastronomii i przeszli do innych branż. Oferujemy stabilne zatrudnienie i zależy nam na tym, by stworzyć przyjazne, bezpieczne warunki pracy.
- Na szczęście udało mi się zachować cały personel, ale do samego sezonu podchodzę ostrożnie - mówi Jerzy OlszówkaRestauracji Baryłka. - W maju nie spodziewamy się wielkiego przypływu gości, może poza weekendami. Większe imprezy, takie jak komunie, które u nas zwykle w tym okresie organizowaliśmy, są odwołane. Nie spodziewam się zbyt wiele po tym sezonie i nie mogę mówić też o przesadnym optymizmie. A to ktoś nie chce się szczepić, a to coraz nowe odmiany koronawirusa. Kto wie, czy po wakacjach nie powtórzy się sytuacja z zeszłego roku.
Czas zamknięcia był dla restauracji momentem na przykład na przeprowadzenie remontów i drobnych zmian.

- Odświeżyliśmy meble, markizy, ten czas wykorzystywaliśmy na drobne naprawy. Nasza karta też przeszła zmiany, ale ciężko powiedzieć, jacy będą klienci, czy pojawią się turyści z zagranicy, czy nie i co będzie cieszyło się największym zainteresowaniem - mówi restaurator.
Zobacz też: Pozew gastronomów przeciwko Skarbowi Państwa. Trójmiasto sceptyczne

  • Jungla w Forum Gdańsk szykuje niespodzianki na otwarcie ogródka.
  • Jungla w Forum Gdańsk szykuje niespodzianki na otwarcie ogródka.
  • Otwarcie nowego ogródka zapowiada restauracja Mercato.
  • Czas pandemii restauracje wykorzystywały m.in. na przeprowadzenie remontów czy bieżących napraw.
  • Nowy projekt od restauracji Mercato, czyli Garden Bistro.
Na otwarcie ogródków gastronomicznych i związane z tym nowości zaprasza wiele trójmiejskich restauracji i pubów. JunglaForum Gdańsk już od dawna szykuje swój przestronny i imponujący taras oraz specjalnie na ten dzień przygotowane koktajle i menu z ośmiornicą w roli głównej. Ośmiornicę zjecie także w restauracji Oberża 86 mieszczącej się w dawnym Domku Abrahama w Gdyni, a klimatyczny ogródek z pewnością zachęca do spędzenia tam wolnego czasu. Kilkaset metrów dalej znajduje się restauracja MORA Bistro, która kusi oryginalnymi nalewkami i burgerami. Cały weekend z atrakcjami zapowiada też Muszla w Gdyni. Otwarciu ogródka i strefy chilloutu towarzyszyć będą dźwięki muzyki na żywo, które z pewnością uprzyjemnią relaks na łonie natury i wśród zieleni placu Grunwaldzkiego. Kameralne koncerty, muzykę na żywo lub inne wydarzenia artystyczne na otwarcie swoich ogródków zapowiadają także Mnie to Rybka w Brzeźnie, Ziemia we Wrzeszczu i sopocki Teatr BOTO.

Nowe wiosenno-letnie menu uświetniające otwarcie imponującego ogródka, a w zasadzie ogrodu, zapowiada Sopocki Młyn. Nowości nie brakuje też w restauracji Mercato, gdzie szykowany jest nowy projekt Garden Bistro. Pojawią się tam także nieznane wcześniej smaki, ponieważ restauracją kieruje od niedawna nowy szef kuchni - Dominik Karpik. Z kolei Hotel Królewski w swoim ogródku w najbliższy weekend serwował będzie kolację grillową.

Otwarcie ogródków i inne imprezy w najbliższy weekend



  • Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie.
  • Do zamawiania na świeżym powietrzu zaprasza też gdyńska Muszla.
  • Otwarcie ogródków już 15 maja.
  • Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie.
  • Na całkowite otwarcie lokali trzeba będzie jeszcze trochę poczekać.
  • Otwarcie ogródków już 15 maja.
  • Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie.
- Nowy sezon dla gastronomii jest bardzo pracowity - mówi Daniel JaroćKuchni Roślinnej Faloviec. - Odświeżamy naszą kartę, wskakuje kilka nowych pozycji, odświeżamy też salę i nasz ogródek. W czasie pandemii nasze obroty nieznacznie spadły, zatem mieliśmy dużo pracy i raczej przechodzimy płynnie w okres sezonowy. Trudności raczej nie mamy, skład pozostaje ten sam. Dając ogłoszenie, że szukamy rąk do pracy, otrzymaliśmy kilka fajnych ofert, więc dużego dramatu nie ma, oczywiście piszę to z pozycji knajpy wegańskiej, ale z tego, co słyszę od kolegów z branży, jest niestety problem z pracownikami do gastronomii.
Po tak trudnych zimowych miesiącach nieuniknione będą wyższe ceny.

- Wszystko od nowego roku podrożało, więc aby utrzymać standardy, niektóre nasze dania mają wyższą cenę, są to podwyżki rzędu 2-3 zł maksymalnie - dodaje Daniel Jaroć.
- Niestety mimo wielu starań nie wszystkich negatywnych skutków epidemii możemy uniknąć. Z każdej strony widzimy, jak rosną koszty życia - podwyżki cen prądu, czynszu najmu, kosztów pracodawcy, ale również surowców, na których pracujemy. Nie obejdzie się więc bez lekkiego wzrostu cen naszych dań. Liczymy jednak, że goście podejdą do tego ze zrozumieniem - mówi Jonasz Jasiński.

Pomoc samorządów



- Miasto Sopot samo wyszło z inicjatywą pomocy, obniżając nam czynsz na czas zamknięcia restauracji do symbolicznej złotówki. Gdyby nie to, nie wiadomo, czy otworzylibyśmy ponownie restaurację po tak długim przestoju - relacjonuje Michalina Jakimowicz z Modern Food&Wine.
Teraz Sopoccy przedsiębiorcy będą mogli wystąpić z wnioskiem o powiększenie metrażu ogródka gastronomicznego lub sezonowego zagospodarowania plaż. Powierzchnia ogródka gastronomicznego będzie mogła zostać powiększona do 50 proc., a ogródka plażowego nawet do 100 proc.

- Bezpieczeństwo mieszkańców i gości oraz pracowników branży turystycznej jest dla nas priorytetem. Chcemy ponownie stworzyć warunki do bezpiecznego korzystania z oferty sopockich restauracji i kawiarni, między innymi dzięki możliwości zapewnienia odpowiednich odległości pomiędzy stolikami - mówiła Magdalena Czarzyńska-Jachim, wiceprezydentka Sopotu.
Na całkowite otwarcie lokali trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Nz. restauracja Modern Food&Wine. Na całkowite otwarcie lokali trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Nz. restauracja Modern Food&Wine.
Za powiększenie ogródka letniego przedsiębiorca zapłaci symbolicznie 1 zł netto - za cały przyznany dodatkowo metraż.

Miasto Gdańsk prowadzi program obniżki czynszu dla osób prowadzących działalność w lokalach należących do miasta. W 2020 roku wsparcie w ramach programu wyniosło 2,1 mln zł i dotyczyło 309 złożonych przez gdańskich przedsiębiorców wniosków, przy czym 180 złożyli przedsiębiorcy branży gastronomicznej. W pierwszym kwartale 2021 roku wsparcie wyniosło jak dotąd 1,2 mln zł.

W Gdyni funkcjonuje program Falochron, a niedawno Rada Miasta przyjęła uchwałę, która wprowadza jedną stawkę dzienną za zajęcie pasa drogowego na ogródek gastronomiczny dla wszystkich kategorii dróg. Wynosi ona symboliczny 1 grosz za metr kwadratowy. Przed pandemią stawki wynosiły od 60 gr do 1,20 zł za dzień.

Przygotowanie do otwarcia sezonu w Brzeźnie:

Miejsca

Opinie (158) ponad 10 zablokowanych

  • (3)

    Nie da się ukryć, że wina leży po stronie epidemii - pracownicy odeszli od niepewnej gastronomii i przeszli do innych branż. Oferujemy stabilne zatrudnienie i zależy nam na tym, by stworzyć przyjazne, bezpieczne warunki pracy.

    oj przygrzało słoneczko, przegrzało główke

    • 25 4

    • Szef kuchni zarabial w pandemii 2 tys zl i robil na wynos

      Wspaniale warunki prawda?? A restauracje dostaly setki tysiecy doplat. Mozna tksprawdzic na SUDOP

      • 1 0

    • a co mnie to obchodzi

      co ja nie mam domu żeby sobie zjeść?

      • 5 0

    • Jak będą płacić

      Adekwatne pieniądze za pracę to nie będzie problemu ze znalezieniem załogi.
      Taka podpowiedz

      • 14 0

  • Darmowe 40 zl

    kod WOLT3CITY
    4x10zł na pierwsze zamówienia dla nowych uzytkownikow

    aplikacja WOLT

    • 0 1

  • Nie ma chetnych do pracy...?

    Bo dajecie takie stawki ze nawet ukrainiec by nie przyszedl. 5zl mniej na godzine niz przed pandemia... patologia... mam nadzieje ze wzrosnie ilosc zarazonych i tym samym znowu zamkna te budy!

    • 12 3

  • Pamiętajcie by nie nie kupować napojów i drinków w restauracjach (4)

    na nich są największe przebitki

    • 42 15

    • a kto ci ci*lu broni kupic wodke i cole w bieronce i zrobic drinka w domu? nikt cie nie zmusza do picia w lokalach. (1)

      • 2 6

      • nie pijam wódki

        i co mi zrobisz?

        • 3 0

    • wiemy, wiemy (1)

      na plaży w Brzeźnie piwo w plastikowym kubku 17,- Niezła przebitka.

      • 16 1

      • Poważnie?

        W życiu bym nie kupił chociaż mnie stać. Dla zasady, jakieś granice chciwości muszą być.

        • 23 0

  • Większość w strefie nadmorskiej jest od dawna otwarta.

    Frajerzy czekali.

    • 5 4

  • Godzina 0.00 czas start

    Restauratorzy na 3 mieście klienci czekają... I liczą na was jak wy mogliście na nas!!!

    • 1 3

  • Karny szukają pracowników na Facebook XD

    Umowa zlecenie, okres próbny na czarno i po sezonie kop w d XD i zgłaszają się chętni XD

    • 9 1

  • Ratuj gastro - zgłaszaj brak reżimu sanitarnego! (17)

    Sanepid (58 620 17 98) i Policja. Jak chcecie, żeby te knajpy były otwarte dłużej niż 2 tygodnie, to trzeba wytępić ignorantów. Inaczej zaraz będzie lawinowy wzrost zakażeń i restauratorzy ponownie będą musieli się zamykać. Ciężko liczyć, że restaurator czy kelnerka będą mieli siły użerać się z agresywnymi antymaseczkowiczami i innymi proepidemikami, bo na bank to głównie oni będą szturmować knajpy na samym początku.

    • 54 81

    • ja bym raczej powiesił na witrynie info, że milicji i sanepidu nie obsługujemy (3)

      To pozwoli lepiej pamiętać komu zawdzieczają zamknięcie bo to że milicja i sanepid działały bezprawnie to pokazują kolejne orzeczenia kolejnych sądów. A skoro były to działania bezprawne to wykonujący je funkcjonariusze są przestępcami
      A poza tym to raczej niech sie gastronomia modli o pogodę bo jak bedzie lało i bezie zimno to nawet ogródki nie skusza klientów do posiedzenia.

      • 18 7

      • Wszystkie zamknięcia zawdzięczają głupocie ludzi (2)

        Ten wirus nie chodzi sam, roznoszą go ludzie. Jak większość nie rozumie, że ma się izolować i trzyma dystans, i jeszcze jeden dzban z drugim uważają się za lepszych, że ich to nie dotyczy to taki efekt. To, że przepisy źle napisane to prawda, ale brak umiejętności napisania prawa przez rząd nie znaczy, że wirusa nie ma.

        • 12 7

        • Straszny wirus, na który przez półtora roku nie zmarlo nawet pół promila światowej populacji.

          Z kim nie rozmawiasz, to każdy przeszedł to jak jakieś przeziębienie. Skończcie już z tym straszeniem bo i tak nikt już tego nie kupuje.

          • 6 2

        • przed grypą się nie zamykali a głupota ludzka była taka sama

          Teraz też by się nie zamknęli gdyby odgórne naciski i nielegalne, siłowe akcje rozmaitych służb.
          Ponieważ wirus nie zważa na rządowe rozporządzenia wiec zapewne bez lockdownów mielibyśmy dokładnie taki sam przebieg zachorowań jak mamy dzisiaj, z tą różnicą że może pacjenci nie-covidowi przeżyliby w większej ilości, bo nie zamknięto by przed nimi opieki zdrowotnej

          • 3 4

    • Zabawne są opinie takich internetowych wynalazków.

      Internet dał wam pole do popisu, bo w realnym życiu jesteście po prostu nic nie znaczącym planktonem, którego nie da się dostrzec na ulicach. Na całe szczęście!

      • 2 1

    • (2)

      No właśnie, wszystko fajnie, ale już widzę jak dystans i zdrowy rozsadek zachowuje cebulowe bydło antymaseczkowców, wcześniej bawiące się wśród podobnego motłochu z Krupówek...

      • 10 9

      • Motłoch stojący w wielkich kolejkach po szczepienia w majówkę już cię nie raził?

        Jak się boisz żyć to siedź w piwnicy, bardzo proste rozwiązanie.

        • 12 2

      • 100% że tak właśnie będzie

        Wielkie święto antymaseczkowych głąbów sfinansowane na kredyt. Dzisiaj się nażrą i nawalą browcem, a za dwa tygodnie lockdown i kolejna fala.

        • 9 11

    • Spadaj oszołomie... (4)

      ...w knajpach maseczek używa się tylko do zamawiania przy barze.
      Potem już można siedzieć bez.

      • 17 6

      • Ale w ograniczonej ilości (3)

        I zachowaniem dystansu od siebie, a nie że sebiks z całą swoją bandą musi wejść, pomimo zajętych miejsc, bo on chce teraz

        • 12 9

        • To jak będą zajęte wszystkie miejsca... (2)

          ...to jak ten sebiks ma wejść? Myślisz w ogóle jak piszesz?
          A jak będą wolne to ma prawo wejść jak każdy inny.

          • 5 9

          • Byłeś kiedyś w Pueblo? Albo w Kontraście, Mindze, Mąka i Kawa? (1)

            Często jak są zajęte stoliki to ludzie tłoczyli się na korytarzach, w przejściu, przy barze, w kolejce do kasy itp. Do tego teraz mogą być stoliki "wyłączone". Już widzę, jak się jeden z drugim drze, że on widzi stolik i ma prawo usiąść

            • 13 4

            • Hej, "Ratuj gastro", jak się tak boisz, to siedź dalej w domu.

              • 8 4

    • DO leczenia sie nadajesz (1)

      J/W

      • 4 2

      • Na ciebie już za późno

        No cóż, wszystkich nie uratujemy.

        • 2 4

    • Byle tylko policja wiedziała jak interweniować (1)

      Bo inaczej skończy się na debatach, powtarzaniu sto razy "jaka podstawa prawna, jaka podstawa prawna" czy cytowaniu bez zrozumienia wycinków z konstytucji i ani knajpa nie zarobi, ani normalni nic nie zjedzą.

      • 10 16

      • Proste

        Wywalać krnąbrnych gości, a nie karać restaurację. Mądry sam wyjdzie i poczeka na swoją kolej, normalna sprawa, zupełnie jakby było mniej stolików. Burak będzie się awanturował, to w nagrodę rachunek w formie mandatu i po kłopocie. Dwa patrole piesze, na takiej Świętojańskiej, od lewej to prawej i zuruck.

        • 7 13

  • (3)

    Szczepienia na świecie idą pełną para, na kontynencie zgodnów coraz mniej, niedługo wszystko wróci do stanu pierwotnego i wrócą do nas Szwedzi, Niemcy i Norwedzy do dojenia:)Spektakularnie zakończy to nagłą miłość gastronomów do społeczności lokalnej;)

    • 66 4

    • jasne (1)

      a na jesień 7 fala 11 mutacji i znowu lockdown. będą tak długo orać świat aż zaoraja i posadzą buraki

      • 8 6

      • Dopóki nie zaszczepi się 80% populacji to czekaja nas kolejne fale

        Ale polski prosty czlowiek wie lepiej od fachowcow i zaszczepic sie nie da. Zatem bedzie klepal biede.

        • 7 6

    • Makumba jak zawsze w punkt :)

      • 11 3

  • sprawdzać czy jest zachowany reżim sanitarny (10)

    tam gdzie uchybienia wzywać policję i nie płacić

    • 24 34

    • ty psior pilnuj lepiej rezimu w kosciele

      • 3 1

    • ? (1)

      jak się zaszczepisz to czego się będziesz bać? przecież będziesz bezpieczny

      • 11 0

      • Chipa dostaniesz, a nie szczepionkę

        • 2 4

    • dalej będzie tak drogo? (5)

      Kogo na to stać?

      • 12 5

      • masz takie pojęcie o biznesie

        jak świnia o siodle

        • 3 3

      • Biedronka otwarta do 23 (2)

        • 3 2

        • ale Biedronka już nie jest tania (1)

          Było tanio na początku

          • 11 0

          • W restauracji też są produkty z dyskontów

            Np nugettsy dla dzieci.

            • 9 1

      • Gastronomia nie jest dla biednych

        Tak samo jak motoryzacja czy wycieczki do ciepłych krajów

        • 4 6

    • Śni ci się reżim po nocach?

      • 6 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane