• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Piwa wymrażane, wędzone i ze śledziem - niecodzienna odsłona piwowarstwa

Patryk Gochniewski
11 grudnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
W gdańskim i gdyńskim pubie AleBrowaru będzie można spróbować aż dwunastu rodzajów wymrażanych piw. Browar przygotował w ten sposób swoje najpopularniejsze trunki - m.in. Crazy Mike, El Fruto czy King of Hop. W gdańskim i gdyńskim pubie AleBrowaru będzie można spróbować aż dwunastu rodzajów wymrażanych piw. Browar przygotował w ten sposób swoje najpopularniejsze trunki - m.in. Crazy Mike, El Fruto czy King of Hop.

Zazwyczaj są mocniejsze od klasycznych lagerów i różnią się od nich smakiem, który jest efektem wyobraźni piwowara. W browarnictwie kraftowym pole do eksperymentów jest dużo większe niż w winiarstwie, o czym przekonuje oferta trójmiejskich browarów. Piwa wymrażane, wędzone dymem torfowym, jopejskie, marcowe, z kokosem i prażonymi ziarnami kakao - złoty trunek to cała gama najróżniejszych odmian, wariacji i eksperymentów. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście można skosztować nieoczywistych piw.



Poznaj trójmiejskie browary



Czy spróbował(a)byś piwa o nietypowym smaku?

Zanim jednak o samych lokalizacjach, przybliżymy temat piw wymrażanych. Jest to sposób warzenia, który w browarnictwie istnieje już od wieków. Okazuje się jednak, że do jego odkrycia doszło przez zupełny przypadek. Tak przynajmniej głosi legenda. Podobno kiedyś niemieccy mnisi w zimną noc otworzyli jedną z beczek. Okazało się, że zmrożone piwo było bardziej aromatyczne, gęste i mocne. Dziś to piwo nazywa się Eisbock.

W skrócie - proces wymrażania polega na stopniowym schładzaniu gotowego już trunku do temperatury poniżej zera. W ten sposób zamarza zawarta w piwie woda. Po późniejszym oddzieleniu kryształków lodu pozostaje piwo o dużo większej mocy, gęstsze - niemal o konsystencji likieru - słodsze, o intensywnym smaku i aromacie. Można powiedzieć, że wymrażanie piwa polega na wyciągnięciu z napoju jego esencji.

Ten proces postanowił teraz przeprowadzić AleBrowar. Premiera aż dwunastu tak przygotowanych piw odbyła się na jednym z piwnych festiwali w Warszawie, ale jak mówi Michał Saks, szef browaru, już można spróbować napojów w pubach w Gdyni Mapka oraz w Gdańsku Mapka. Dodatkowo pojawi się na sklepowych półkach w jednej z popularnych sieci handlowych.

- Zawsze myślimy nad tym, jak możemy uszlachetnić nasze piwa. Jakiś czas temu we współpracy z gorzelnią Podole Wielkie zrobiliśmy okowity. Teraz postanowiliśmy wymrozić nasze piwa. I trzeba pamiętać, że do tego procesu wzięliśmy trunki w momencie, kiedy ich walory są najlepsze - opowiada Saks.
Miłośnicy kraftowych piw z AleBrowaru będą mogli skosztować esencji z dwunastu popularnych serii: EL Fruto, Crazy Mike (pojedynczo i podwójnie wymrażany), Hard Bride, The Pastry Master Czeremcha, RIS Śliwka "Summer", RIS Czarny Bez "Spring", RIS Wędzony "Autumn", RIS Blend, Yankee Monk, King of Hop oraz Pumpkin Ale. Wszystkie z tych piw będą o wiele mocniejsze od ich oryginalnych odpowiedników - zakres mocy waha się od ok. 13 proc. do aż 25 proc.

Michał Saks mówi, że nie starają się robić tak zwanych dziwnych piw - celem browaru jest tworzenie napojów, których spożywanie będzie przyjemne.

- Ale mamy też w ofercie bardziej nieoczywiste pozycje. Chociażby wędzony dymem torfowym Smoky Joe czy inspirowane dyniową kawą Spicy Mummy, którym zawsze otwieramy sezon jesienny. Poza tym mamy też serię piw inspirowanych indyjskim napojem lassi - wymienia szef AleBrowaru.
Jednak nie tylko AleBrowar lubi eksperymentować z gatunkami piwnymi. Miłośnicy piwnych eksperymentów powinni skierować swe kroki również do browaru Vrest na gdańskim Garnizonie.

- My stawiamy na pijalność oraz przystępność smakową, jednakże - obok naszych czterech podstawowych piw - mamy w naszym portfolio zjawisko nazwane Vrestem Niecodziennym. To zmieniający się kilka razy w roku styl piwny. W ramach kolejnych edycji można napić się u nas takich rodzajów piwa jak wytrawna IPA, porter bałtycki z kokosem i prażonymi ziarnami kakao czy wariacje na temat piw pszenicznych z owocami. Na kolejną edycję tego zmieniającego się stylu przygotowaliśmy lekkiego wędzonego lagera - mówi Jakub Gawron z browaru Vrest.
Browar Miejski Sopot Mapka również stara się, aby w jego ofercie regularnie pojawiały się pozycje, które mogą zaskoczyć gości oraz zainteresować piwnych koneserów. Chociażby German Blond, czyli Koźlak Majowy. To tradycyjne niemieckie piwo dolnej fermentacji, rzadko spotykane w polskich browarach restauracyjnych. Charakteryzuje go wyraźna słodowość o niskiej chmielowości i lekkiej goryczy. Mocne, ale przyjemne w smaku. Ponadto w lokalu można skosztować także American India Red Ale czy angielskiego Brown Ale. To jednak nie wszystko, ponieważ browar ma także piwa specjalne, które warzy w określonym czasie, np. Oktoberfestbier Märzen, czyli piwo marcowe warzone na Oktoberfest.

Browar Miejski Sopot stara się, aby w jego ofercie regularnie pojawiały się pozycje, które mogą zaskoczyć gości oraz zainteresować piwnych koneserów. Chociażby German Blond. Są jednak też piwa okazjonalne - teraz można skosztować Oktoberfestbier Märzen, natomiast na zimę szykowany jest wędzony porter bałtycki z porzeczką. Browar Miejski Sopot stara się, aby w jego ofercie regularnie pojawiały się pozycje, które mogą zaskoczyć gości oraz zainteresować piwnych koneserów. Chociażby German Blond. Są jednak też piwa okazjonalne - teraz można skosztować Oktoberfestbier Märzen, natomiast na zimę szykowany jest wędzony porter bałtycki z porzeczką.
Pochodzi ono z Niemiec i tam jest najbardziej popularne. Tradycyjnie produkowane było w pierwszych tygodniach wiosny, głównie w marcu - stąd jego nazwa - z ostatnich zapasów zmagazynowanego, zeszłorocznego słodu. Następnie leżakowało przez całą wiosnę i lato, do września. Ze względu na długi okres składowania było piwem mocnym, gdyż alkohol pozwalał na jego dłuższe przechowywanie.

- Piwo specjalne dostępne w okresie świątecznym to inna nasza propozycja dla tych, którzy szukają nowych smaków w piwie. Jest nim wędzony porter bałtycki z porzeczką, czyli Smoked Currant Baltic Porter. To wariacja na temat klasycznego polskiego piwnego napitku, jakim jest porter bałtycki. Zima to okres eksperymentów, a szczególnie jeżeli chodzi o mocne piwa z ciekawymi dodatkami. W tym sezonie zimowym mamy w planach wyprodukować piwo o nietypowym aromacie i bardzo wysokim ekstrakcie - ok. 30 proc. wag - oraz dużej ilości alkoholu 12-14 proc. - mówi Adam Żemetro, główny piwowar sopockiego browaru.
Wśród interesujących, nietuzinkowych i rzadko spotykanych piwnych trunków jest również piwo jopejskie. To jeden z gatunków typowo gdańskich, warzonych w grodzie Neptuna już w XV wieku. Jest to bezsprzecznie lokalne dziedzictwo kulinarne. Piwo to charakteryzuje się bardzo ciemną barwą koniaku, która jest efektem gotowania. Jest lekko mętne, a gorycz jest idealnie zbalansowana słodką maltozą. Do tego dochodzą aromaty beczki po winie portowym, karmelu, a także dojrzałych czerwonych owoców.

Jakby tego było mało, piwni koneserzy bez trudu wyczują również nuty fig, rodzynek, orzechów włoskich oraz deserowej czekolady. Piwo jopejskie jest wyjątkowym rarytasem i bez wątpienia powinno być jedną z turystycznych atrakcji Gdańska. Można je wypróbować obecnie tylko w jednym miejscu - browarze PG4 Mapka.

Trójmiejskie puby - sprawdź, dokąd się wybrać



Trójmiejskie browary starają dotrzymać kroku konkurencji i również próbują warzyć niecodzienne piwa. Jednak jeśli ktoś poszukuje naprawdę różnorodnej oferty, powinien udać się na pub crawl po Trójmieście.

- Wiem, że oczekujesz ode mnie nie wiadomo jakich ciekawostek. Że mamy piwa z czosnkiem czy śledziem. Ale nie mamy, chociaż warzy je browar Piwoteka. Ludzie jednak bardzo chętnie próbują takich nowości, są bardzo ciekawi - wyjaśnia Tomek Krupa z gdańskiej Pułapki Mapka.

- Dziś piwo z dużą ilością owoców nie wprawi nikogo w osłupienie, niemniej jednak mamy bardzo ciekawą ofertę, na którą składa się sto różnych piw. I nie są tylko ipa, lager czy stout - kontynuuje. - Na przykład piwa wędzone mają swoją grupę odbiorców, niemiecka klasyka typu Schlenkerla - Urbock, Märzen, Doppelbock, Weizen są w naszej stałej ofercie butelkowej. Od niedawna staramy się mieć też zawsze Grodziskie - jedyny polski styl piwny. To lekka wędzona pszenica, ok. 2,5 proc. alk. Nazywana polskim szampanem.

Trójmiejskie browary i lokale starają się zatem nie tylko nadążyć za trendami w browarnictwie, ale też prezentować własne pomysły. Tak, aby zaskoczyć konsumenta. Dziś rodzajów piw jest tak dużo, że naprawdę trudno zdecydować się na ten jeden, ulubiony.

Miejsca

Opinie (149) 9 zablokowanych

  • Piwne wynalazki dla drenazu kaski. (4)

    • 16 3

    • Polak zawsze znajdzie wytłumaczenie na swoje ograniczone horyzonty. (1)

      Nie próbował, ale wie, że niedobre (bo drogie).

      • 5 7

      • Gdzie napisal ze niedobre

        • 0 1

    • Piłeś czy tylko chciałeś się udzielić na forum?

      • 2 1

    • Bez przesady: to tak jakbyś na spór zwolenników

      BMW, Mercedesa, czy Audi, zareagował "niemieckie gooonwa! Tylko TATA!"

      • 1 0

  • Siedzi taki brodaty pół wieczoru przy jednym piwie bo na drugie go nie stać (4)

    • 15 5

    • A może sobie sączy piwo jak chce ..... (2)

      a nie żłopie jak inni....
      Co ci taki brodaty przeszadza?

      • 2 4

      • (1)

        No, bo kur*a, ja umie przywalić w ryja, a on nie, więc dlaczego jemu więcej pałco?! Gdzie pożądek i sprawiedliwość?! 6 lat temu PIS zapowiadał pożądek, a dalej pendzle jedzo jakieś guwna w restauracjach, a prawdziwego Polaka nie stać, żeby skoczyć lornete ze meduzo !!!

        • 1 2

        • Może się weź za robotę zamiast być trolem, teraz troszkę więcej płacą niż za CDU zwana platformą

          • 0 2

    • Pije tylko jedno,

      bo zbiera na barbera. A ten droższy od fryzjera...

      • 1 0

  • Wymrożone El Fruto jest niesamowite (3)

    Próbowałem w zeszłym tygodniu w AleBrowar na Wajdeloty. Mają też super Russian Imperial Stouty z beczek. Ogólnie mają dużo nowości i można jako prezent pod choinkę kupić.

    • 12 8

    • dosyć ,ze sam pijesz to jeszcze innych wciągasz (2)

      • 0 5

      • Życie jest zbyt krótkie na ascezę xD (1)

        • 3 0

        • Bez piwa też można żyć, ale po co...

          • 4 0

  • tylko jasne pełne (dla mnie) (2)

    lub miodowe (dla ukochanej)
    inne są jakieś inne,warto posmakować i na tym się kończy

    • 2 3

    • i co na to ukochana ,ze popijasz (1)

      • 0 3

      • mówimy sobie

        Na zdrowie!

        • 2 0

  • Piwo sprzyja depresji (niestety) (5)

    polecam wytrawne wina nawet osobom ze schizofrenią i epilepsją (z umiarem oczywiście)

    • 5 9

    • (1)

      Pijam jedne i drugie. Nie ma związku z depresją :)

      • 1 0

      • JEST

        niestety,ponieważ piwo smakuje a depresja nie

        • 2 0

    • (1)

      Cooooo hahahaha?

      • 1 0

      • poczytaj jak działa piwo na organizm,a może odnajdziesz bardziej rozsądną odpowiedź niż cooo,hahaha

        • 0 1

    • Wina są dobre dla zwierząt i snobów bez gustu i własnego zdania

      • 1 0

  • Wole se kupić Żubra lu Specjala w sklepie za 2.8 zł i wypić w dobrym towarzystwie w pieknych okolicznościach przyrody (6)

    lub w domu niz wywalać kilkanaście zł za kufel jakiegos dziwoląga.

    • 14 7

    • siedzisz w nałogu cały z butami (5)

      • 2 5

      • Nieprawda,moge nie wypić ani jednego piwa całymi tygodniami i nie mam z tym problemu. (4)

        • 2 2

        • Czyżby popaprańcy dający mi kciuka w dół znali mnjie lepiej niż ja sam siebie ? (3)

          psycholodzy z Pierdziszewa.

          • 2 1

          • Psychologowie..... (2)

            • 1 0

            • Obie formy sa poprawne...nauczycielu (1)

              • 0 0

              • Norwegowie czy Norwedzy.....

                Wg lewicy:
                Norweżki i Norweżcy

                • 1 0

  • Alkoholicy swój nałóg zaczynają od piwka , alkoholik to nie tylko ten co leży na ulicy ale i ten co każdego (10)

    dnia musi wypić chociaż jedno piwo , bo co mi zrobisz jak któregoś dnia ci powiem ,ze dzisiaj piwa nie wypijesz , już sobie współczuję

    • 11 25

    • ci co dają ci palec w dół mają już ten problem, ale nie chcą tego faktu do siebie przyjąć (1)

      • 1 14

      • Ci co dają palec w dół, widzą, że przemawia przez ciebie pycha i nienawiść. Nie dorabiaj do tego wszystkiego ideologii. To że u ciebie w rodzinie same chlejusy to nie powód aby ekstrapolować ten przypadek na całą Polskę.

        • 4 0

    • To co napisałeś jest bardzo dziwne. (2)

      Mam nadzieję że martwisz się o własną rodzinę i swoje zdrowie tak jak martwisz się o los potencjonalnych alkoholików. Czy to co napisałeś to twoja historia?

      • 10 1

      • nie ,jest to opinia ' (1)

        • 2 5

        • nie to jest opinia pracujących z alkoholikami

          • 0 4

    • a ci co zaczynają dzień od papierosa i raczą tym syfem współdomowników ? (1)

      i kończą dzień jak wypalą 3 paczki :)

      • 1 2

      • to nie wytłumaczenie alkoholiku , argument dziecinny

        • 1 1

    • (2)

      Były alkoholik- obecnie abstynent. Zawsze ten sam schemat - wylewacie swoje żale i wyzywacie ludzi, którzy lubią wyskoczyć na miasto ze znajomymi, bo wy już tego nie uświadczycie. Wisienką na torcie jest ten sam wklejany wszędzie post. W Monarze wam zadają taką pokutę?

      • 3 1

      • każdy alkoholik który przejdzie leczenie i mu się uda , nie może mówić ,ze teraz jest abstynentem tylko do końca (1)

        życia ,że jest alkoholikiem ,więc przestań bredzić o abstynencji ,bo nie masz nic z nią wspólnego

        • 0 2

        • Skąd wiesz czy piję czy nie? Oczywiście, ty jako alkoholik aktualnie niepijący wszystko wiesz lepiej, wszędzie widzisz pijaków. No nieźle masz ten mózg wyprany

          • 1 0

  • Sam piję piwo, ale.... (3)

    Piwo to alkohol, a alkohol to ciekły narkotyk.
    Te srerdy, pierdy o smakach owszem mają racje bytu ale to nadal pijaństwo.

    • 2 8

    • w punkt

      • 0 2

    • (1)

      Wypicie 2 piw ze znajomymi to wg ciebie pijaństwo? No tak, nie ma bardziej zacietrzewionego i sfrustrowanego abstynenta niż były alkoholik

      • 4 0

      • Dokładnie, jakoś to abstynenci plują jadem na pijących, nigdy na odwrót. Hmmm...

        • 1 0

  • Piwo to nowa wódka (3)

    Nie śmierdzi, jest cool, ma wymyślne smaki.....tylko wątroba i trzustka nie widzą różnicy :)
    Smutne jest to, że w Polsce można taniej się nawalić niż pójść do kina lub na basen.

    • 4 6

    • w punkt

      • 2 4

    • pijanym narodem lepiej się steruje i manipuluje

      • 0 1

    • Nie ma żadnych smaków

      To syf. Dużo lepszy smak mają breezery i inne srizery. I każdy soczek dla dzieci. Ludzie piją piwo bo ulegli reklamom. Wiele lat indoktrynacji ze fajnie się spotkać i pójść na piwo. Spotkać fajnie ale pić coś tak okropnego to średnia przyjemność. A jednak ludzie piją mimo że kubki smakowe płaczą. Smak pomyj. Mniejsze browary wykupione i teraz wszyscy wypuszczają pomyje

      • 0 2

  • Pije wylacznie piwa nieudziwnione. Trudno je znalesc, lecz jeszcze bywaja w "dobrych sklepach" (1)

    • 5 1

    • pisz flaszka ze słownikiem

      • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane