- 1 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (33 opinie)
- 2 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (69 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (56 opinii)
- 4 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 5 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 6 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
Piwa wymrażane, wędzone i ze śledziem - niecodzienna odsłona piwowarstwa
Zazwyczaj są mocniejsze od klasycznych lagerów i różnią się od nich smakiem, który jest efektem wyobraźni piwowara. W browarnictwie kraftowym pole do eksperymentów jest dużo większe niż w winiarstwie, o czym przekonuje oferta trójmiejskich browarów. Piwa wymrażane, wędzone dymem torfowym, jopejskie, marcowe, z kokosem i prażonymi ziarnami kakao - złoty trunek to cała gama najróżniejszych odmian, wariacji i eksperymentów. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście można skosztować nieoczywistych piw.
Poznaj trójmiejskie browary
W skrócie - proces wymrażania polega na stopniowym schładzaniu gotowego już trunku do temperatury poniżej zera. W ten sposób zamarza zawarta w piwie woda. Po późniejszym oddzieleniu kryształków lodu pozostaje piwo o dużo większej mocy, gęstsze - niemal o konsystencji likieru - słodsze, o intensywnym smaku i aromacie. Można powiedzieć, że wymrażanie piwa polega na wyciągnięciu z napoju jego esencji.
Ten proces postanowił teraz przeprowadzić AleBrowar. Premiera aż dwunastu tak przygotowanych piw odbyła się na jednym z piwnych festiwali w Warszawie, ale jak mówi Michał Saks, szef browaru, już można spróbować napojów w pubach w Gdyni oraz w Gdańsku . Dodatkowo pojawi się na sklepowych półkach w jednej z popularnych sieci handlowych.
- Zawsze myślimy nad tym, jak możemy uszlachetnić nasze piwa. Jakiś czas temu we współpracy z gorzelnią Podole Wielkie zrobiliśmy okowity. Teraz postanowiliśmy wymrozić nasze piwa. I trzeba pamiętać, że do tego procesu wzięliśmy trunki w momencie, kiedy ich walory są najlepsze - opowiada Saks.
Miłośnicy kraftowych piw z AleBrowaru będą mogli skosztować esencji z dwunastu popularnych serii: EL Fruto, Crazy Mike (pojedynczo i podwójnie wymrażany), Hard Bride, The Pastry Master Czeremcha, RIS Śliwka "Summer", RIS Czarny Bez "Spring", RIS Wędzony "Autumn", RIS Blend, Yankee Monk, King of Hop oraz Pumpkin Ale. Wszystkie z tych piw będą o wiele mocniejsze od ich oryginalnych odpowiedników - zakres mocy waha się od ok. 13 proc. do aż 25 proc.
Michał Saks mówi, że nie starają się robić tak zwanych dziwnych piw - celem browaru jest tworzenie napojów, których spożywanie będzie przyjemne.
- Ale mamy też w ofercie bardziej nieoczywiste pozycje. Chociażby wędzony dymem torfowym Smoky Joe czy inspirowane dyniową kawą Spicy Mummy, którym zawsze otwieramy sezon jesienny. Poza tym mamy też serię piw inspirowanych indyjskim napojem lassi - wymienia szef AleBrowaru.
Jednak nie tylko AleBrowar lubi eksperymentować z gatunkami piwnymi. Miłośnicy piwnych eksperymentów powinni skierować swe kroki również do browaru Vrest na gdańskim Garnizonie.
- My stawiamy na pijalność oraz przystępność smakową, jednakże - obok naszych czterech podstawowych piw - mamy w naszym portfolio zjawisko nazwane Vrestem Niecodziennym. To zmieniający się kilka razy w roku styl piwny. W ramach kolejnych edycji można napić się u nas takich rodzajów piwa jak wytrawna IPA, porter bałtycki z kokosem i prażonymi ziarnami kakao czy wariacje na temat piw pszenicznych z owocami. Na kolejną edycję tego zmieniającego się stylu przygotowaliśmy lekkiego wędzonego lagera - mówi Jakub Gawron z browaru Vrest.
Browar Miejski Sopot również stara się, aby w jego ofercie regularnie pojawiały się pozycje, które mogą zaskoczyć gości oraz zainteresować piwnych koneserów. Chociażby German Blond, czyli Koźlak Majowy. To tradycyjne niemieckie piwo dolnej fermentacji, rzadko spotykane w polskich browarach restauracyjnych. Charakteryzuje go wyraźna słodowość o niskiej chmielowości i lekkiej goryczy. Mocne, ale przyjemne w smaku. Ponadto w lokalu można skosztować także American India Red Ale czy angielskiego Brown Ale. To jednak nie wszystko, ponieważ browar ma także piwa specjalne, które warzy w określonym czasie, np. Oktoberfestbier Märzen, czyli piwo marcowe warzone na Oktoberfest.
Pochodzi ono z Niemiec i tam jest najbardziej popularne. Tradycyjnie produkowane było w pierwszych tygodniach wiosny, głównie w marcu - stąd jego nazwa - z ostatnich zapasów zmagazynowanego, zeszłorocznego słodu. Następnie leżakowało przez całą wiosnę i lato, do września. Ze względu na długi okres składowania było piwem mocnym, gdyż alkohol pozwalał na jego dłuższe przechowywanie.
- Piwo specjalne dostępne w okresie świątecznym to inna nasza propozycja dla tych, którzy szukają nowych smaków w piwie. Jest nim wędzony porter bałtycki z porzeczką, czyli Smoked Currant Baltic Porter. To wariacja na temat klasycznego polskiego piwnego napitku, jakim jest porter bałtycki. Zima to okres eksperymentów, a szczególnie jeżeli chodzi o mocne piwa z ciekawymi dodatkami. W tym sezonie zimowym mamy w planach wyprodukować piwo o nietypowym aromacie i bardzo wysokim ekstrakcie - ok. 30 proc. wag - oraz dużej ilości alkoholu 12-14 proc. - mówi Adam Żemetro, główny piwowar sopockiego browaru.
Wśród interesujących, nietuzinkowych i rzadko spotykanych piwnych trunków jest również piwo jopejskie. To jeden z gatunków typowo gdańskich, warzonych w grodzie Neptuna już w XV wieku. Jest to bezsprzecznie lokalne dziedzictwo kulinarne. Piwo to charakteryzuje się bardzo ciemną barwą koniaku, która jest efektem gotowania. Jest lekko mętne, a gorycz jest idealnie zbalansowana słodką maltozą. Do tego dochodzą aromaty beczki po winie portowym, karmelu, a także dojrzałych czerwonych owoców.
Jakby tego było mało, piwni koneserzy bez trudu wyczują również nuty fig, rodzynek, orzechów włoskich oraz deserowej czekolady. Piwo jopejskie jest wyjątkowym rarytasem i bez wątpienia powinno być jedną z turystycznych atrakcji Gdańska. Można je wypróbować obecnie tylko w jednym miejscu - browarze PG4 .
Trójmiejskie puby - sprawdź, dokąd się wybrać
Trójmiejskie browary starają dotrzymać kroku konkurencji i również próbują warzyć niecodzienne piwa. Jednak jeśli ktoś poszukuje naprawdę różnorodnej oferty, powinien udać się na pub crawl po Trójmieście.
- Wiem, że oczekujesz ode mnie nie wiadomo jakich ciekawostek. Że mamy piwa z czosnkiem czy śledziem. Ale nie mamy, chociaż warzy je browar Piwoteka. Ludzie jednak bardzo chętnie próbują takich nowości, są bardzo ciekawi - wyjaśnia Tomek Krupa z gdańskiej Pułapki .
- Dziś piwo z dużą ilością owoców nie wprawi nikogo w osłupienie, niemniej jednak mamy bardzo ciekawą ofertę, na którą składa się sto różnych piw. I nie są tylko ipa, lager czy stout - kontynuuje. - Na przykład piwa wędzone mają swoją grupę odbiorców, niemiecka klasyka typu Schlenkerla - Urbock, Märzen, Doppelbock, Weizen są w naszej stałej ofercie butelkowej. Od niedawna staramy się mieć też zawsze Grodziskie - jedyny polski styl piwny. To lekka wędzona pszenica, ok. 2,5 proc. alk. Nazywana polskim szampanem.
Trójmiejskie browary i lokale starają się zatem nie tylko nadążyć za trendami w browarnictwie, ale też prezentować własne pomysły. Tak, aby zaskoczyć konsumenta. Dziś rodzajów piw jest tak dużo, że naprawdę trudno zdecydować się na ten jeden, ulubiony.
Miejsca
Opinie (149) 9 zablokowanych
-
2021-12-11 07:33
Opinia wyróżniona
Siema! (8)
Jestem klasycznym piwoszem, i wszelkie wynalazki kraftowe zwyczajnie nie podchodzą mi, ale szanuję za pasję i wyobraźnię twórczą piwowarów!
Piszę bez ironii, uwielbiam dobre, klasyczne jasne-pełne, jedni lubią to, inni tamto, jeszcze inny znowu w ogóle nie pije, szanujmy się!- 65 7
-
2021-12-16 23:47
Hahaha
Klasycznym czyli ferdek kiepski i mocny ful z puchy? Niech zgadne, pisowiec na zapomogach?
- 0 0
-
2021-12-11 12:37
śmieszy mnie tekst jestem klasycznym piwoszem a, nie napiszesz po prostu ,ze jesteś flaszką
- 1 6
-
2021-12-11 12:25
a jeszcze na czymś się znasz czy tylko napiwie
- 2 1
-
2021-12-11 11:01
Ja też jestem klasycznym piwoszem (4)
Moje ulubione to specjal, tyskie, okocim, kasztelan - unikam piw z syropem glukozowym dzięki czemu jestem w dobrej formie zdrowotnej
- 4 8
-
2021-12-12 08:32
Chłopie pijesz szczochy
Wiesz o tym?
Nie ma się co chwalić- 0 0
-
2021-12-11 11:23
a co na to wątroba ,trzustka ?he,he,he unikam glutenu śmieszny jesteś
- 1 3
-
2021-12-11 11:03
(1)
Akurat te co wymieniłeś, są na gluko-frukcie.
- 5 4
-
2021-12-11 12:06
Nie są. Musieliby płacić podatek wyzszy
- 1 3
-
2021-12-11 12:41
Opinia wyróżniona
Piwa wędzone - tradycja z Bambergu (4)
Proponuję wyroby browaru Schlenkerla. Urbock i Maerzen i ciemne pszeniczne. Ale nawet wędzone z Gościszewa jest przyjemne.
- 6 6
-
2021-12-11 16:34
Ludziu pijący....:) (3)
Piwa jest tyle gatunków, urabianych przez browary kraftowe na setki różnych smaków, że akurat twoje zapatrywanie na to co należy polecić nie ma żadnego znaczenia.
Ja na przykład lubię ipki i apki z płatkami owsianymi lub przenicznymi (hazy) i co z tego wynika? Nic, poza tym, ze każdy ma swoje smaki.
Jedyna droga to próbować co się da. O ile kieszeń pozwala, bo 12-15 za butelkę jest dla wielu nie do przełknięcia.- 4 0
-
2021-12-12 11:42
Lepiej próbować tradycyjne (2)
Z browarów, które od zawsze potrafią warzyć piwo w danym stylu, a nie wynalazki kraftowe z głupkowatymi, nieczytelnymi etykietami, do tego o połowę droższe.
- 1 1
-
2021-12-12 16:36
Próbuj sobie co chcesz (1)
Ja będę próbował to ja chcę
- 0 0
-
2021-12-12 19:15
Tylko że ludzie nieznający wcześniej danego stylu powinni zaczynać od żelaznych pozycji, gwarantujących powtarzalną jakość, a nie od eksperymentów "rzemieślników", którym - nie oszukujmy się - wiele wypustów po prostu nie wychodzi. Dziś zrobimy X, a jutro uwarzymy Y - nie można być specjalistą od wszystkiego.
- 0 0
Wszystkie opinie
-
2021-12-11 07:29
Piłem raz wymrażanke z porterów, to była dopiero impreza;)A piwo jopejskie nadal jest serwowane w norweskich cenach:)?
- 14 2
-
2021-12-11 07:33
Opinia wyróżniona
Siema! (8)
Jestem klasycznym piwoszem, i wszelkie wynalazki kraftowe zwyczajnie nie podchodzą mi, ale szanuję za pasję i wyobraźnię twórczą piwowarów!
Piszę bez ironii, uwielbiam dobre, klasyczne jasne-pełne, jedni lubią to, inni tamto, jeszcze inny znowu w ogóle nie pije, szanujmy się!- 65 7
-
2021-12-11 11:01
Ja też jestem klasycznym piwoszem (4)
Moje ulubione to specjal, tyskie, okocim, kasztelan - unikam piw z syropem glukozowym dzięki czemu jestem w dobrej formie zdrowotnej
- 4 8
-
2021-12-11 11:03
(1)
Akurat te co wymieniłeś, są na gluko-frukcie.
- 5 4
-
2021-12-11 12:06
Nie są. Musieliby płacić podatek wyzszy
- 1 3
-
2021-12-11 11:23
a co na to wątroba ,trzustka ?he,he,he unikam glutenu śmieszny jesteś
- 1 3
-
2021-12-12 08:32
Chłopie pijesz szczochy
Wiesz o tym?
Nie ma się co chwalić- 0 0
-
2021-12-11 12:25
a jeszcze na czymś się znasz czy tylko napiwie
- 2 1
-
2021-12-11 12:37
śmieszy mnie tekst jestem klasycznym piwoszem a, nie napiszesz po prostu ,ze jesteś flaszką
- 1 6
-
2021-12-16 23:47
Hahaha
Klasycznym czyli ferdek kiepski i mocny ful z puchy? Niech zgadne, pisowiec na zapomogach?
- 0 0
-
2021-12-11 07:38
Zamiast piw: wedzonego i drugiego ze sledziem mozna zamowic jedno: ze sledziem wedzonym. (2)
- 10 1
-
2021-12-11 08:06
Przez wymrazanie robi sie bimber. Zamiast destylacji. Patent z robot w Libii. Potrzebna mocna zamrazara. (1)
- 9 0
-
2021-12-11 11:04
Tylko to nie osiąga więcej niż 20%
Dobry bimber masz 50-60%
- 1 1
-
2021-12-11 08:08
Tylko Harnaś albo Kuflowe (4)
30zł krata w dobrej promocji. Polecam.
- 14 19
-
2021-12-11 09:08
...30zł za kratę ? to z czego to robią? (2)
.. ...zna ktoś ceny tych piw o których mowa w artykule?
- 3 1
-
2021-12-11 09:36
To nie są tanie rzecz, ale warto. No może oprócz śledziowego :-).
- 2 1
-
2021-12-11 16:24
Kraftowe przyzwoite piwo
to ok. 9-20zł za 500ml
W knajpie może wcale nie być drożej niż za koncernowe bo robią na miejscu.- 2 1
-
2021-12-12 07:09
Ło matko, cię chyba zła wróżka w puszkę po Harnasiu zamieniła
jak byłeś mały. No offence, jestem pewny, że sporo się zmieniło w tzw recepturze tego trunku, ale do dobrze schłodzonego Arguska, to daleko.
- 0 0
-
2021-12-11 08:13
(2)
W ogóle nie piję piwa .
- 6 10
-
2021-12-11 09:59
Spróbuj. Bardzo dobra zapitka.
- 3 2
-
2021-12-11 10:01
Sądzisz, że kogoś to obchodzi tutaj?
- 3 2
-
2021-12-11 08:45
Ta "kraftowa, piwna rewolucja zakrawa juz na jakis żart (3)
Czekam na schabowe piwo z nutą ziemniaczano-kapuscianą - wypiekane.
- 27 13
-
2021-12-11 09:34
(1)
Zamiast narzekać, spróbuj. Ja po pierwszej niekoncernowej ipce, już nie wróciłem do normalnego piwa. Koncerniaki w porównaniu do kraftów to jakieś popłuczyny bez smaku i aromatu.
- 9 4
-
2021-12-11 16:25
Tak samo.
Piwa koncernowego nie piłem ze 2 lata.
- 6 0
-
2021-12-11 12:07
Ale to ty dzwonisz
- 5 0
-
2021-12-11 09:09
Brovarnia Hotelu Gdańsk (1)
Tam są najlepsze piwa ! W każdym konkursie maja medale! Piwo jasne to najlepsze piwo w Polsce a obecnie limitowane świąteczne , spróbujcie , nie ma co pisac, palce lizac
- 6 18
-
2021-12-11 10:02
Piszesz o czasach sprzed 8 lat może.
- 4 3
-
2021-12-11 09:14
te hipsterskie ipy sripy pipy (10)
a gdzie teraz mozna napić się normalnego jasnego pilsa i zapić zimną wódką zjeść galaretkę lub jajo w majonezie ? chyba w Gdańsku nie ma już takiego lokalu jak kiedyś Cristal we Wrzeszczu bądź u Rentki w Gdańsku
- 19 11
-
2021-12-11 09:42
No właśnie porządnego pilsa napijesz się tylko w takich piwiarniach browarów kraftowych/rzemieślniczych. W większości knajp dostaniesz co najwyżej jasnego lagera.
- 6 2
-
2021-12-11 10:03
Jajo w majonezie to tylko na melinie. Żadna knajpa tego z kuchni nie wypchnie, bo będzie śmierdziało.
- 6 4
-
2021-12-11 11:02
Dobre pilsy to masz tylko z kraftowych browarów. (1)
Paradoksalnie krafty robią dużo tradycyjnych piw.
- 6 0
-
2021-12-11 17:30
Dobrego pilsa w sklepach trudno trafić. Nawet koncernowego.
- 2 0
-
2021-12-11 12:29
Bar na pętli w Oliwie (1)
- 4 0
-
2021-12-11 21:12
bar ... :)
- 0 0
-
2021-12-11 12:36
Też nie przepadam za ipą sripą (1)
Klasyczne lekkie jasne lagery i pilsa proponuję kupić w sklepie oferującym piwa czeskie. Oni to jeszcze potrafią uwarzyć. I oferować w normalnej cenie. Primator 11 i 10 (Antonin) to moje ulubione. Albo browar Policka.
Bardzo lubię natomiast opisane tu wynalazki w postaci wymrażanego koźlaka i piw na słodzie wędzonym. Ale nie rzemieślnicze, tylko solidne bawarskie. Tam to style wywodzące się z wieloletniej tradycji. Przede wszystkim browar Schlenkerla (piwa wędzone - Rauchbier), ale mają też świetnego pilsa bez takiego słodu, a tylko leżakującego w kadziach po piwie wędzonym. No a z wymrażanych to Schneider Aventinus Eisbock. Delicje.- 3 1
-
2021-12-11 16:26
Każdy pije co chce.
Dobrze, że jest wybór.
- 1 0
-
2021-12-11 12:40
Nikt nie pytal
- 1 1
-
2021-12-11 16:42
No np Browar Gdański - mają całkiem sensowne piwa (tak APA/IPA jak i właśnie Pils) i kuchnie właśnie w takim bardziej "mięsno-klasycznym" stylu (np bardzo ok żeberka).
Może to nie jest "specjal+jajo w majonezie" ale na pewno nie jest to "Wędzony Stout z tonką + burger z kimchi"- 2 2
-
2021-12-11 09:18
Prawdziwy Polak sieka tylko kustosza (3)
A nie jakieś dziwne wynalazki
- 7 6
-
2021-12-11 11:03
Polak Patriota chciałeś napisać (2)
Do tego niezaszczepiony xD
- 7 5
-
2021-12-11 17:32
Prawdziwy szur pije tylko piwa z biedry. A kustosza przede wszystkim.
- 1 1
-
2021-12-11 20:18
Chciałeś być zabawny, ale ci nie wyszło. Dopij już tego milk stouta i idź spać :)))
- 3 0
-
2021-12-11 09:22
A jak z cenami? Norweskie, niemickie czy polskie? (3)
- 12 2
-
2021-12-11 17:18
(2)
Polskie. Dla Polaków zarabiających mógiem a nie bicepsami.
- 2 1
-
2021-12-11 17:34
(1)
No nie wiem. Mój kumpel kładzie kafelki i zarabia więcej niż ja w korpo.
- 2 0
-
2021-12-11 18:23
Żeby dobrze położyć glazurę to trzeba pracować mózgiem
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.