• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza neapolitańska w Trójmieście. Gdzie zjeść tradycyjne włoskie placki?

goch
10 sierpnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Jeszcze kilka lat temu ludzie nie byli przekonani do charakterystycznego ciasta pizzy neapolitańskiej. Teraz jednak to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj pizzy. Powstaje też coraz więcej lokali, które chcą przyciągnąć klientów wyjątkowymi połączeniami smaków. Jeszcze kilka lat temu ludzie nie byli przekonani do charakterystycznego ciasta pizzy neapolitańskiej. Teraz jednak to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj pizzy. Powstaje też coraz więcej lokali, które chcą przyciągnąć klientów wyjątkowymi połączeniami smaków.

Grube, puszyste brzegi. Cienkie i miękkie ciasto w środku. Drożdżowe kulki potrafią dojrzewać nawet dwie doby, zanim trafią do pieca. Pizza neapolitańska. Obecnie przeżywa prawdziwy boom. Gdzie w Trójmieście możemy skosztować tego rodzaju włoskich placków?




Najlepsze pizzerie w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy boom na pizzę neapolitańską jest uzasadniony?

Najlepsza pizza neapolitańska jest w Gdańsku



Niedawno pisaliśmy o Przemysławie Szkudlarku z restauracji Mąka i Kawa Mapka w gdańskiej Galerii Metropolia. Zajął on drugie miejsce w olimpiadzie we Włoszech. Jego pizza zyskała uznanie neapolitańskich krytyków.

Szkudlarek w swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego. Teraz, przez cały sierpień, można jej spróbować we wrzeszczańskiej knajpie. Wszystkie pizze w menu pizzerii kosztują od 21 do 38 zł.

Gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy


Co istotne, pizza neapolitańska potrzebuje nie tylko odpowiedniego ciasta, które składa się z 1 l wody, 40-60 g soli, drożdży w proporcjach od 0,1 do 3 g oraz mąki typu 00 od 1,6 do 1,8 kg, ale również odpowiedniego pieca. Powinien on być opalany drewnem, a temperatura wewnątrz musi osiągnąć co najmniej 430 stopni Celsjusza. Czas pieczenia? Półtorej minuty.

Trzeba wziąć pod uwagę, że ludzie, którzy zajmują się kręceniem tradycyjnej neapolitany, mają za sobą wiele kursów i płacimy nie tylko za jakość składników, ale też za wiedzę, która pozwala tworzyć tak pyszne placki. Trzeba wziąć pod uwagę, że ludzie, którzy zajmują się kręceniem tradycyjnej neapolitany, mają za sobą wiele kursów i płacimy nie tylko za jakość składników, ale też za wiedzę, która pozwala tworzyć tak pyszne placki.

Boom na pizzę neapolitańską



Jeszcze kilka lat temu pizza neapolitańska nie była najchętniej wybierana, ale teraz panuje na nią prawdziwy boom. Pyszne ciasto i najwyższej jakości składniki przyciągają do lokali smakoszy tej jednej z najpopularniejszych i najbardziej tradycyjnych włoskich potraw.

Gdańskie Ostro Mapka serwuje pizzę w cenach od 23 do 47 zł. W każdej pizzerii najtańsza jest zawsze klasyczna margherita. Najdroższe pozycje w menu to najczęściej z burratą lub truflami. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że ludzie, którzy zajmują się kręceniem tradycyjnej neapolitany, mają za sobą wiele kursów i płacimy nie tylko za jakość składników, ale też za wiedzę, która pozwala tworzyć tak pyszne placki.


Wspomniana na początku olimpiada organizowana jest przez Associazione Verace Pizza Napoletana - w skrócie AVPN (Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej). Jest to organizacja, która powstała w 1984 r. w Neapolu. Jej misją jest promocja oraz ochrona "prawdziwej neapolitańskiej pizzy", czyli typowego lokalnego produktu o szczegółowo określonej charakterystyce wpisanej w międzynarodowych przepisach oraz zarejestrowanego do światowego dziedzictwa UNESCO.

  • W gdyńskiej pizzerii Francesco można zjeść tradycyjne neapolitańskie placki w wersji rosso lub bianco.
  • Najdroższe neapolitańskie placki są najczęściej z burratą lub truflami.
  • Pizza neapolitańska potrzebuje nie tylko odpowiedniego ciasta, ale również odpowiedniego pieca. Powinien on być opalany drewnem, a temperatura wewnątrz musi osiągnąć co najmniej 430 stopni Celsjusza.

Pizza neapolitańska w Trójmieście



W Gdyni również nie brakuje lokali z neapolitańskim przysmakiem. Przede wszystkim uwielbiana od lat przez gości restauracja Czerwony Piec Mapka. Tu ceny również bez zaskoczeń - od 20 do 39 zł. Gdynia ma do zaoferowania także pizzerię Francesco Mapka, która dla wielu jest bezpośrednim konkurentem Pieca. Tu jednak do wyboru są dwa menu - jedno z plackami z sosem pomidorowym (od 28 do 41 zł), drugie z mozzarellą fior di latte i oliwą (od 35 do 47 zł).

Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście


Nie można też zapominać o pizzeriach Kreska Mąki z plackami w cenach od 17 do 37 zł (na Morenie Mapka, Chełmie Mapka i Przymorzu Mapka, która sukcesywnie buduje swoją markę oraz otwiera kolejne lokale. Poza tym Na Okrągło we Wrzeszczu Mapka (ceny od 19 do 33 zł), 01 Pizzarium w centrum Gdańska Mapka (od 27 do 44 zł), Made in Napoli by Siervo na Przymorzu Mapka (ceny od 15 do 45 zł) czy kultowa już restauracja Napoli przy ul. Długiej Mapka na Głównym Mieście (pizzę dostaniemy w cenach od 29 do 54 zł), która działa nieprzerwanie od 1992 r. i na stałe wpisała się w gastronomiczny krajobraz Trójmiasta. To tu można było zjeść jedną z pierwszych prawdziwych włoskich pizzy w Trójmieście.

Jak widać ceny neapolitańskich placków są bardzo zróżnicowane - w zależności od składników - jednak w większości knajp kształtują się one bardzo podobnie. A wy, jakie pizzerie z neapolitaną polecacie? Dajcie znać w komentarzach.
goch

Miejsca

Opinie (190) ponad 10 zablokowanych

  • W Neapolu

    • 0 0

  • Pizza neapolitańska (1)

    Mam nieodparte wrażenie, że pisząc o restauracjach, dostajeciw od nich kasę. Napoli, to masakra byłem tak klika razy i za każdym razem poziom zerowy.
    Pozostałe opisywane pizzerie - średnio na jeża.
    Ale może warto, by trojmiasto.pl zajrzało do restauracji, które nie smarują , a podają najwyższej jakości pizze.
    Nie jest potrzebna reklama tym, co na Długiej, ale tym, którzy są w innych rejonach miasta.
    Może zajrzyjcie do pizzerii Husak we Wrzeszczu, i zróbcie im dobrą reklamę. Tam zjedzie najlepszą neapolitańską pizzę w Polsce północnej.
    Bądźcie obiektywni!

    • 2 0

    • Jeszcze żebyś potrafił pisać poprawnie po polsku...

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (12)

    Kiedyś nie mogłem się przekonać do neapolitańskiej pizzy. Wydawała mi się za mokra, za mało składników. Ostatnio, po przesyceniu typowymi osiedlowymi pizzami, postanowiłem spróbować na nowo. Zamówiłem, w karcie był opis jak taką pizzę należy jeść, że najpierw środek, a potem brzegi maczać w oliwie. Dostałem, wyjadłem pyszny środek i pierwsza myśl: nie najem się tym. A wtedy przeszedłem do brzegów, idelanie puszytych, niespalonych, do tego kilka oliw, w których można je maczać. Palce lizać! Wyszedłem zadowolony. Już nie boję się takiej pizzy i na pewno będę częściiej na taką chodził, bo to jednak zupełnie inna bajka niż pizza rzymska czy taka a'la Polaka xd

    • 52 22

    • (7)

      Skąd te łapki w dół? Aż tak przeraził was sposób jedzenia pizzy? Przecież to jest przepyszne, o jakich bajkach i religiach wypisujecie? Człowiek poszedł do restauracji, zjadł coś przepysznego, a wy robicie z niego wariata. Mniej nienawiści!

      • 29 2

      • (2)

        "a'la Polaka" mógł sobie światowiec darować. Trąci prostackim hejtem.

        • 5 10

        • Twój komentarz trąci (1)

          pseudopatriotycznym przewrażliwieniem charakterystycznym dla pisowskiego proletariatu

          • 4 2

          • Napisał peowski, młody, wykształcony, z dużego miasta... czyt. przyjechałem 3 lata temu do Trójmiasta za chlebem z Braniewa, bo matury nie zdałem.

            • 1 3

      • A jednocześnie to ci sami ludzie, którzy oczekują, (3)

        iż nikt nie będzie im zaglądał do talerza, gdy jedzą pizzę z ogórkiem kiszonym, umoczoną w sosie czosnkowym.

        • 9 1

        • (2)

          Ty jesteś natomiast tym światowcem od siedmiu boleści, który zagląda innym do talerza i wymaga od innych aby jedli to co uważasz za słuszne. Ojkofob z ciebie i tyle. Będę jadł pizzę z keczupem czy dżemem morelowym i tobie nic do tego!

          • 1 7

          • Nauczył się słówka

            od guru sekty ciemnego ludu i powtarza bez sensu.

            • 1 1

          • Nie zrozumiałeś przkazu.

            Ale nic dziwnego, nauczyłeś się raptem jednego słowa od Kaczyńskiego i je wtrącasz już w którymś komentarzu. Na tyle cię stać.

            • 4 1

    • (1)

      Pice sie je z kieczupem!

      • 10 6

      • Ze smakiem

        • 4 1

    • Boże jaka religia

      • 14 8

    • No, talent do bajek to masz.

      • 17 9

  • Tylko częśćz tych pizzeri serwuje pizze neapolitańska (7)

    Najlepsze w ostro. Dlaczego mieszacie ludziom w głowach ?

    • 14 2

    • Czerwony piec (1)

      Ma dobra pizzę ale to nie jest neaopolitańska

      • 4 1

      • Próbuj dalej. Kiedyś to w końcy napiszesz dobrze.

        • 0 2

    • A Noi na Przymorzu? (1)

      • 0 0

      • Noi jest świetne ale to nie jest pizza neapolitańska jak większość tu wymienionych,

        • 0 0

    • (1)

      Kolejny artykuł, który pomija OSTRO - kompletnie tego nie rozumiem.

      • 1 1

      • Akurat Ostro jest

        • 1 0

    • Dokładnie.

      Mąka i kawa, kreska mąki, pizzarium? Przecież to koło neapolitańskiej nawet nie stało. Nie znaczy to oczywiście, że niedobre - wręcz przeciwnie, wszystkie mocno fanom placka polecam. Ale artykuł pisany przez ignoranta. Jeszcze te składniki ciasta, to chyba na 10-15 sztuk :D

      • 10 0

  • Najlepszą pizzę to jadłem w Mrągowiu (2)

    • 2 5

    • Gdzie jest Mrągowie? Chętnie wpadnę na tę pizzę.

      • 2 0

    • A ja w Kwidzyniu

      • 1 0

  • Husak

    Najlepsza pizza w Trójmieście, czemu jej nie ma w rankingu?

    • 3 2

  • Pizza (5)

    Moja ulubiona pizza tylko w Mące i Kawie :)

    • 7 17

    • Maka i kawa

      Ma pizze mocno średnią. Jadłem 3 krotnie

      • 1 2

    • A moja w mące i wodzie

      • 5 1

    • A moja w chlebie i winie

      • 5 1

    • Moja w marmoladzie i pieprzu.

      • 8 2

    • A moja w cukrze i pudrze

      • 10 4

  • Jadlem ta pizze w kilkunastu miejscach

    I uważam że najlepsza jest w Palcu do Budki na Przymorzu, która nie została tu wymieniona. Francescon z Gdyni też daje rade

    • 1 2

  • Pizza

    A gdzie pizzeria Pogórzanka na Obłużu najlepsza :-)

    • 1 2

  • Napoli Długa (1)

    Kultowa to ona byyyyla 15 lat temu.Obecnie jest padają Obsługa tragiczna kelnerzy z łapanki.Pizza taka sobie Jadalem lepsze

    • 5 1

    • i chłop z mafii z menu naganiacz

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane