- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 3 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizza z pieca opalanego drewnem to klasyk i tradycja włoskiej kuchni. Nie jest to metoda łatwa i wymaga od kucharzy sporych umiejętności i kunsztu, ale nagrodą jest wyjątkowy smak i aromat pizzy. W Trójmieście coraz więcej pizzerii decyduje się na piece opalane drewnem, a my wybraliśmy pięć z nich, w których smak pizzy z pewnością was nie zawiedzie.
Pizzerie w Trójmieście
Wielu włoskich pizzaiolo uważa wręcz pizzę z pieca elektrycznego za profanację. Aby finalny produkt był idealny, potrzeba umiejętności popartych nie tylko kursami, ale przede wszystkim doświadczeniem. Tu liczą się takie detale, jak: kontrola wielkości płomienia, utrzymanie odpowiedniej temperatury, właściwości drewna służącego do opalania czy też odpowiednie czyszczenie pieca z popiołu. Jaka jest pizza z pieca opalanego drewnem? Miękka, chrupiąca, aromatyczna, ma lekko podniesione, zarumienione brzegi, nie jest na pewno nadmuchanym plackiem. Czy jednak smakuje inaczej niż pizza z pieca elektrycznego? Czy jesteście w stanie to rozróżnić? Zobaczcie, gdzie w Trójmieście serwują taką pizzę.
Viva la Pizza w Gdyni
Duży kaflowy piec w miedzianym kolorze jest głównym elementem wystroju Viva la Pizza. To właśnie w nim pieczone są wszystkie serwowane tutaj dania. Pizza przygotowywana jest tutaj na bazie oryginalnej włoskiej mąki i składników. Tu nie ma kompromisów, wszystko musi być jak najbardziej zgodne z włoskim oryginałem. W menu znajdziemy ponad 30 różnorodnych placków, w tym pizzę rosso, bianca oraz neapolitańską. Są też propozycje wegańskie. Wśród składników między innymi salame napoli, szynka cotto, boczek pancetta i speck, pikantna kiełbaska włoska salsiccia, papryczki peperoncino, sery ricotta, taleggio, parmezan, gorgonzola i wiele innych typowo włoskich dodatków.
Viva la Pizza regularnie kusi promocjami. Aktualnie pizzą tygodnia w lokalu jest pizza na śmietanowym sosie z zapiekaną w piecu dojrzewającą pancettą (włoski boczek wieprzowy), serem ricotta, czerwonym pesto i bazylią. Placki mają wielkość 26-28 cm i kosztują od 22 do 39 zł.
Kultowe bary znikną z Sopotu. W ich miejsce powstanie nowy obiekt
Serio w Gdyni
Jakość pieca to klucz do najlepszego smaku - z takiego założenia wychodzą w gdyńskiej pizzerii Serio. Piec w lokalu zbudował Stefano Ferrara, jeden z największych autorytetów w tej dziedzinie, z szanowanej na świecie rodziny konstruktorów. Piec właściwie nigdy nie stygnie - dzięki specjalnej konstrukcji rano wciąż utrzymuje się w nim żar. Obsługa pieszczotliwie nazywa swój piec Stefanem, a ten potrafi odwdzięczyć się pizzą, której smak owiany jest już miejską legendą.
W menu 17 pozycji w cenach od 23 do 44 zł. Najbardziej włoskie smaki to Calabra (pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, salame calabro, peperoncino - 36 zł), N'Duja (pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, ostra kiełbasa kalabryjska n'duja, domowa ricotta, oregano i czerwona fasola - 38 zł) oraz Tartufo (pomidory san marzano, grzyby, salame calabro, salsa truflowa, grana padano - 44 zł).
W Serio również sporo promocji, m.in. w poniedziałki pizza Margherita kosztuje 15 zł. Warto także spróbować pizzy tygodnia, aktualnie jest to placek z pomidorami marzano, delikatnym serem mozzarella fior di latte, mascarpone i pomidorkami cherry.
Gdzie zjeść w Trójmieście?
Francesco w centrum Gdyni
Pizzaiolo w gdyńskim Francesco stosuje rzadko spotykaną w Polsce metodę podwójnego wyrastania ciasta, dzięki której jest ono lżejsze i lepiej przyswajalne dla organizmu. Składniki do placków sprowadza z Włoch i - jak podkreśla - są one najwyższej jakości i jak najwięcej z nich posiada certyfikat D.O.P. Certyfikowana jest tutaj m.in. gorgonzola, parmezan, szynka parmeńska czy pomidory San Marzano, z których robiony jest sos.
Karta składa się z 21 pozycji, do wyboru pizza rosso, bianca i calzone. Ceny zaczynają się od 28 zł za margheritę, większość placków zjemy za około 38 zł, najdroższa pizza - gambarie e zucchinne (mozzarella, krewetki, cukinia, pomidorki cherry) kosztuje 47 zł. Ciekawostką jest pizza formaggi zwana serową królową - mamy w niej aż pięć gatunków sera: taleggio, gorgonzola, mozzarella fior di latte, ricotta i parmezan. Korzystając z sezonu na grzyby, Francesco zaprasza też na pizzę boscaiola, w której znajdziemy między innymi włoską kiełbasę, prawdziwki, pastę truflową i parmezan.
"Zabierz go na kawę, zanim inna zabierze go na loda". Hasła na potykaczach
Pizza Napoli w Gdańsku na Oruni Górnej
Pizza neapolitańska z pieca opalanego drewnem - czy może być coś bardziej włoskiego? To zdecydowanie jeden z najrzadziej spotykanych rodzajów tego włoskiego specjału w Trójmieście. Poprawne przygotowanie pizzy neapolitańskiej to nie lada wyzwanie. Idealna "napoletana" musi być odpowiednio cienka i wilgotna w środku, a jej brzegi wysokie i elastyczne. Taki efekt udaje się osiągnąć m.in. dzięki wypiekaniu placka w stosunkowo krótkim czasie, ale wysokiej temperaturze oraz przygotowaniu go zgodnie oryginalną, neapolitańską recepturą.
Pizza Napoli regularnie plasuje się w czołówce rankingu najlepszych pizzerii prowadzonym przez Trójmiasto.pl. Miłośnicy pizzy mają tutaj do wyboru ponad 20 propozycji: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na całkowicie autorskich wariacjach kończąc. Jak przystało na prawdziwą "napoletanę", żadna z nich nie jest przeładowana składnikami i nie domówimy do niej sosu czosnkowego. Ceny od 22 zł do 40 zł.
Oliwa do Ognia w samym centrum Gdańska
Oliwa do Ognia to niewielka pizzeria, której sercem jest opalany drewnem piec z cegieł szamotowych. Wypieka się w nim główne tutejsze danie - cienką i chrupiącą pizzę na niemal 20 sposobów. Jest tu klasyka w postaci margherity, quattro formaggi czy vegetariany, ale zjemy też mniej oczywiście kompozycje, jak gambero picante (mozarella, krewetki, salami picante, pietruszka i płatki chilli). Warto zwrócić uwagę na sekcję truflową - to cztery propozycje oparte o sos z czarnych trufli lub sos truflowo-śmietanowy.
Co tydzień na tablicy z menu pojawia się również propozycja tymczasowa, tzw. pizza tygodnia. Aktualnie jest to pizza z kurkami i jest to już ostatnia szansa, by jej skosztować, gdyż kurek coraz mniej. Co ważne, w promocji od poniedziałku do czwartku w godzinach 13-15 pizza tygodnia i wybrany napój kosztują tylko 25 zł. Regularne ceny za pizzę wynoszą od 21 do 39 zł.
Miejsca
Opinie (155) ponad 10 zablokowanych
-
2022-08-18 15:37
Masakra (23)
40zl za picce?? Powariowali. Koszt produkcji to max 5 zł Nie kupujcie tam bo nas oszukują. Czym więcej ludzi nie będzie tam chodzić to obniżą ceny.
- 25 62
-
2022-08-18 15:54
Brawo!
Masz gotowy pomysł na biznes. Otwórz pizzerię i rób pizzę ze składników za 5plz i sprzedawaj po 20plz. Jak się uda, to od klientów się nie ogonisz. Na każdej masz 15plz przebitki. Zarobisz krocie.
- 32 2
-
2022-08-18 16:00
Janusz mistrz biznesu (7)
Tylko koszt produkcji wliczył. Czynsz, media i wypłaty dla pizzermanow i obsługi od sponsora z Italii.
- 16 1
-
2022-08-18 16:16
Italia (6)
Dobra dobra co mam Ci biznessplan cały rozpisać ? Byłem we Włoszech dwa tygodnie temu. Pizza kosztuje 5 do 7 euro! Wychodzi taniej niż w Polsce, gdzie zarobki pracowników, podatki oraz czynsze są dużo większe !! Więc proszę mnie tu nie komentować...
- 7 15
-
2022-08-18 16:30
(2)
haha chyba nie zdajesz sobie sprawy ile kosztuje utrzymanie pracownika dobry jesteś bo byłeś we Włoszech na brawo brawo co to ma do twojej wiedzy, ja te byłem i co z tego takich barany się nie rodzą takich się sieje
- 4 6
-
2022-08-18 17:51
Biedaki (1)
Jak kogoś nie stać na pracowników i kupno lokalu to niech nie otwiera takich biznesów... Typowi Polacy... Myślą że zrobią pizze za 40zl i zarobią krocie. Najlepiej pracowników za 10zl/h a lokal nie kupić tylko wynajmować. Zobaczcie ile takich miejsc pada? Dla czego? Za drogo i bez pomysłu. Na początku przychodzą znajomi, zachwyceni jakie pyszne jedzenie kolega ma, jaki to biznesmen a potem rzeczywistość weryfikuje. Ile lat te pizzerie już się utrzymują na rynku?
- 3 8
-
2022-08-18 20:12
jak Cie nie stać to jedz zapiekanki
rynek ustala ceny, nie Ty
- 3 1
-
2022-08-18 17:37
5 euro? (1)
To było dwa tygodnie czy dwa lata temu? Januszek klamczuszek.
- 4 4
-
2022-08-18 18:47
Tak 5 euro
Zapraszam, tanie loty są
- 1 8
-
2022-08-18 17:56
Podatki wyższe we Włoszech?
Hmmmm, ciekawe które? I może jeszcze prąd droższy? Pomijając fakt, że prawdziwe polskie pizzerie importują składniki z Włoch.
- 7 1
-
2022-08-18 16:05
Kto cię oszukuje? Menu z cenami czytasz przed zamówieniem, a cena się nie zmienia w trakcie. (5)
- 8 0
-
2022-08-18 16:14
Lokal (4)
Lokal oszukuje. Wchodzę by zjeść pizze a nie patrzeć w cennik i podziękować...
- 1 13
-
2022-08-18 17:45
No widzisz, a restaurator nawet muzykę w lokalu ci oplaca (2)
I terminal, żebyś mógł zapłacić kartą. Oprócz tego masę dodatkowych opłat. Koszty prowadzenia średniej wielkości restauracji mogą dobić do 60-70 tysięcy miesięcznie, a na jej otwarcie można wydać nawet około 500 tysięcy (sprzęt). Więc skończ pier.. I zrób sobie "picce"w piekarniku
- 6 3
-
2022-08-18 18:51
Haha (1)
Co za bzdura totalna, piec do pizzy 500tys? A utrzymanie 70tys? Haha chyba na Manhattanie w Nowym Jorku.
- 0 10
-
2022-08-21 20:39
Chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem otwarcie pizzerii kosztuje około 500tyś bo za 50 tyś to ty możesz wynająć panów którzy zrobią ci remont a i to może nie wystarczyć. Zejdź człowieku na ziemie i nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz zielonego pojęcia
- 0 0
-
2022-08-18 18:00
Nie dziel się z nami swoim socjalistycznym podejściem do życia.
Podstawowa zasada rynku stanowi, że towar tyle jest wart, ile za niego kupiec zapłaci. Jak kogoś nie stać na pizzę w pizzerii, to w biedrze są mrożone. Jak pizza za droga, to również bar mleczny Apis zaprasza.
- 4 2
-
2022-08-18 16:28
(3)
Otwórz pizzerie i zrób mi pizze za 5 zł na dobrej jakości składnikach. Leczą mnie tacy idioci co g*wno wiedzą a sie wypowiadają na tematy o których nie mają pojęcia
- 7 2
-
2022-08-18 17:47
Można (2)
Nie muszę otwierać, w Lidlu gotowa pizza 5.99zl kosztuje. Dobre składniki, salami, szynka, ser itd. 40zl to przesadza do tego ciasto ciekie ze najeść się nie idzie a sera 4 kawałki nawet po całej pizzy się nie ciągnie...
- 1 13
-
2022-08-18 21:41
I nawet parówek nie dają na wierzch... Skandal!
- 9 1
-
2022-08-21 20:35
Mnie tylko zastanawia skąd ty się urwałeś człowieku. Prowadzę pizzerie siedzę w tym od 15 lat i większych i**otyzmów jak twoje nie słyszałem. Pizza to koszt 5 zł dobra, chłopie sam karto do pizzy to obecnie koszt 1,8zł, kilogram dobrej jakości mozzarelli to 40 zł, 25 kilowy worek dobrej mąki do 160 zł, godzina pracy pizzaiolo to 22-30 zł na rękę, prąd miesięcznie to około 3000zł w małym lokalu, zus, śmieci, woda, inne opłaty, i inne składniki i ty mi mówisz że koszt zrobienia pizzy to 5 zł chyba 15 lat temu.
- 0 0
-
2022-08-18 17:31
Oczywiście :)
- 0 1
-
2022-08-18 19:06
5zl za co?
Maka sama to około 3zl, jakieś drozdze i masz 5zl. Głupot nie gada
- 3 2
-
2022-08-18 19:47
Pizza we Wloszech miedzy 7 a 10 euro.
Dobilismy cenami do starej UE.
- 3 0
-
2022-08-18 21:32
Ta
Obecnie dobra neapolitańska pizza we Włoszech w zależności od regionu zaczyna się od 7 euro a ceny sięgają nawet 15 euro. Podatek jest niższy i jest to 10%
- 3 1
-
2022-08-18 15:46
Najlepsza pizza w Gdańsku była w lokalu na ul. Piwnej pod koniec lat 70-tych XX wieku. (4)
To była pierwsza pizzeria w Gdańsku. Prowadził ją Włoch. Pizza była w jednym smaku i jednym rozmiarze. W lokalu podawano także spaghetti i zupę cebulową. Pizza miała niesamowity smak, bo była doprawiana włoskimi ziołami. W tamtych czasach do jedzenia pizzy używało się noża i widelca. Jedząc pizzę patrzyłem na zagranicznych turystów, uczyłem się jak je się spaghetti. Oni używali widelca i łyżki ... Sprytnie na widelec nawijali makaron.
- 12 3
-
2022-08-18 15:54
(1)
zupa cebulowa u Włocha??? coś się pomieszało :)
- 0 4
-
2022-08-18 16:15
Byłem tam i jadłem zupę cebulową.
To był taki rodzaj rosołu ugotowanego z dużym dodatkiem cebuli. Ciebie pewnie w tym czasie nie było na świecie.
Pewnie nigdy nie widziałeś ludzi jedzących pizzę nożem i widelcem.- 4 2
-
2022-08-18 22:46
Chodziłem tam za dzieciaka
Pod koniec lat 80. Smak ciągle pamiętam.
- 2 0
-
2022-08-19 09:12
Wtedy to rzeczywiście była najlepsza pizza
Ale teraz byś się pewnie niemile zdziwił.
- 0 0
-
2022-08-18 15:49
Forno rosa na Zaspie!
Też taki piec posiada. Warto spróbować!
- 2 6
-
2022-08-18 15:51
Primo Piatto Jasień?
Wybiórczy artykuł...
- 3 3
-
2022-08-18 15:51
Motostrefa Szadółki? (2)
Wybiórczy artykuł...
- 6 4
-
2022-08-18 23:15
Kiedyś OK. Dzisiaj porażka... Podkreślam - niestety :( (1)
- 0 0
-
2022-08-19 10:35
Moto strefa
Tak, kiedyś było tam super i pizza była rewelacyjna. Teraz już jest tylko przeciętna niestety.
- 0 0
-
2022-08-18 15:52
Kreska Mąki Morena i Chełm?
Wybiórczy artykuł...
- 1 8
-
2022-08-18 15:52
same gdyńskie pizzerie polecacie? może odrębny portal na to miasto sobie stwórzcie
- 4 4
-
2022-08-18 15:54
Corner na 100czni?
Wybiórczy artykuł...
- 2 5
-
2022-08-18 15:55
Opinia wyróżniona
wszystkie są świetne
aajlepsza jak dla mnie Viva, mam nadzieję że dalej taka jest bo byłem u nich kilka miesięcy temu..
- 2 6
-
2022-08-18 15:58
Ognisty piec
Jeszcze z osiedlowych na Cisowej, ognisty piec, włoskie produkty i właśnie z pieca .przekozak
- 2 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.