- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (19 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (26 opinii)
- 3 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (142 opinie)
- 4 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizza z pieca opalanego drewnem to klasyk i tradycja włoskiej kuchni. Nie jest to metoda łatwa i wymaga od kucharzy sporych umiejętności i kunsztu, ale nagrodą jest wyjątkowy smak i aromat pizzy. W Trójmieście coraz więcej pizzerii decyduje się na piece opalane drewnem, a my wybraliśmy pięć z nich, w których smak pizzy z pewnością was nie zawiedzie.
Pizzerie w Trójmieście
Wielu włoskich pizzaiolo uważa wręcz pizzę z pieca elektrycznego za profanację. Aby finalny produkt był idealny, potrzeba umiejętności popartych nie tylko kursami, ale przede wszystkim doświadczeniem. Tu liczą się takie detale, jak: kontrola wielkości płomienia, utrzymanie odpowiedniej temperatury, właściwości drewna służącego do opalania czy też odpowiednie czyszczenie pieca z popiołu. Jaka jest pizza z pieca opalanego drewnem? Miękka, chrupiąca, aromatyczna, ma lekko podniesione, zarumienione brzegi, nie jest na pewno nadmuchanym plackiem. Czy jednak smakuje inaczej niż pizza z pieca elektrycznego? Czy jesteście w stanie to rozróżnić? Zobaczcie, gdzie w Trójmieście serwują taką pizzę.
Viva la Pizza w Gdyni
Duży kaflowy piec w miedzianym kolorze jest głównym elementem wystroju Viva la Pizza. To właśnie w nim pieczone są wszystkie serwowane tutaj dania. Pizza przygotowywana jest tutaj na bazie oryginalnej włoskiej mąki i składników. Tu nie ma kompromisów, wszystko musi być jak najbardziej zgodne z włoskim oryginałem. W menu znajdziemy ponad 30 różnorodnych placków, w tym pizzę rosso, bianca oraz neapolitańską. Są też propozycje wegańskie. Wśród składników między innymi salame napoli, szynka cotto, boczek pancetta i speck, pikantna kiełbaska włoska salsiccia, papryczki peperoncino, sery ricotta, taleggio, parmezan, gorgonzola i wiele innych typowo włoskich dodatków.
Viva la Pizza regularnie kusi promocjami. Aktualnie pizzą tygodnia w lokalu jest pizza na śmietanowym sosie z zapiekaną w piecu dojrzewającą pancettą (włoski boczek wieprzowy), serem ricotta, czerwonym pesto i bazylią. Placki mają wielkość 26-28 cm i kosztują od 22 do 39 zł.
Kultowe bary znikną z Sopotu. W ich miejsce powstanie nowy obiekt
Serio w Gdyni
Jakość pieca to klucz do najlepszego smaku - z takiego założenia wychodzą w gdyńskiej pizzerii Serio. Piec w lokalu zbudował Stefano Ferrara, jeden z największych autorytetów w tej dziedzinie, z szanowanej na świecie rodziny konstruktorów. Piec właściwie nigdy nie stygnie - dzięki specjalnej konstrukcji rano wciąż utrzymuje się w nim żar. Obsługa pieszczotliwie nazywa swój piec Stefanem, a ten potrafi odwdzięczyć się pizzą, której smak owiany jest już miejską legendą.
W menu 17 pozycji w cenach od 23 do 44 zł. Najbardziej włoskie smaki to Calabra (pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, salame calabro, peperoncino - 36 zł), N'Duja (pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, ostra kiełbasa kalabryjska n'duja, domowa ricotta, oregano i czerwona fasola - 38 zł) oraz Tartufo (pomidory san marzano, grzyby, salame calabro, salsa truflowa, grana padano - 44 zł).
W Serio również sporo promocji, m.in. w poniedziałki pizza Margherita kosztuje 15 zł. Warto także spróbować pizzy tygodnia, aktualnie jest to placek z pomidorami marzano, delikatnym serem mozzarella fior di latte, mascarpone i pomidorkami cherry.
Gdzie zjeść w Trójmieście?
Francesco w centrum Gdyni
Pizzaiolo w gdyńskim Francesco stosuje rzadko spotykaną w Polsce metodę podwójnego wyrastania ciasta, dzięki której jest ono lżejsze i lepiej przyswajalne dla organizmu. Składniki do placków sprowadza z Włoch i - jak podkreśla - są one najwyższej jakości i jak najwięcej z nich posiada certyfikat D.O.P. Certyfikowana jest tutaj m.in. gorgonzola, parmezan, szynka parmeńska czy pomidory San Marzano, z których robiony jest sos.
Karta składa się z 21 pozycji, do wyboru pizza rosso, bianca i calzone. Ceny zaczynają się od 28 zł za margheritę, większość placków zjemy za około 38 zł, najdroższa pizza - gambarie e zucchinne (mozzarella, krewetki, cukinia, pomidorki cherry) kosztuje 47 zł. Ciekawostką jest pizza formaggi zwana serową królową - mamy w niej aż pięć gatunków sera: taleggio, gorgonzola, mozzarella fior di latte, ricotta i parmezan. Korzystając z sezonu na grzyby, Francesco zaprasza też na pizzę boscaiola, w której znajdziemy między innymi włoską kiełbasę, prawdziwki, pastę truflową i parmezan.
"Zabierz go na kawę, zanim inna zabierze go na loda". Hasła na potykaczach
Pizza Napoli w Gdańsku na Oruni Górnej
Pizza neapolitańska z pieca opalanego drewnem - czy może być coś bardziej włoskiego? To zdecydowanie jeden z najrzadziej spotykanych rodzajów tego włoskiego specjału w Trójmieście. Poprawne przygotowanie pizzy neapolitańskiej to nie lada wyzwanie. Idealna "napoletana" musi być odpowiednio cienka i wilgotna w środku, a jej brzegi wysokie i elastyczne. Taki efekt udaje się osiągnąć m.in. dzięki wypiekaniu placka w stosunkowo krótkim czasie, ale wysokiej temperaturze oraz przygotowaniu go zgodnie oryginalną, neapolitańską recepturą.
Pizza Napoli regularnie plasuje się w czołówce rankingu najlepszych pizzerii prowadzonym przez Trójmiasto.pl. Miłośnicy pizzy mają tutaj do wyboru ponad 20 propozycji: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na całkowicie autorskich wariacjach kończąc. Jak przystało na prawdziwą "napoletanę", żadna z nich nie jest przeładowana składnikami i nie domówimy do niej sosu czosnkowego. Ceny od 22 zł do 40 zł.
Oliwa do Ognia w samym centrum Gdańska
Oliwa do Ognia to niewielka pizzeria, której sercem jest opalany drewnem piec z cegieł szamotowych. Wypieka się w nim główne tutejsze danie - cienką i chrupiącą pizzę na niemal 20 sposobów. Jest tu klasyka w postaci margherity, quattro formaggi czy vegetariany, ale zjemy też mniej oczywiście kompozycje, jak gambero picante (mozarella, krewetki, salami picante, pietruszka i płatki chilli). Warto zwrócić uwagę na sekcję truflową - to cztery propozycje oparte o sos z czarnych trufli lub sos truflowo-śmietanowy.
Co tydzień na tablicy z menu pojawia się również propozycja tymczasowa, tzw. pizza tygodnia. Aktualnie jest to pizza z kurkami i jest to już ostatnia szansa, by jej skosztować, gdyż kurek coraz mniej. Co ważne, w promocji od poniedziałku do czwartku w godzinach 13-15 pizza tygodnia i wybrany napój kosztują tylko 25 zł. Regularne ceny za pizzę wynoszą od 21 do 39 zł.
Miejsca
Opinie (155) ponad 10 zablokowanych
-
2022-08-18 18:51
Opinia wyróżniona
Di Amadeo na Morenie przy Nałkowskiej też ma piec opalany drewnem i pyszne z niego pizze. My polecamy!!
- 5 3
-
2022-08-18 19:00
Pazzi ragazzi (1)
Tylko pazzi ragazzi w osowej! Pizzerie z Gdańska i Gdyni mogą się od nich uczyć jak powinna smakować pizza!
- 1 6
-
2022-08-18 23:05
Pizza nie jest najgorsza, niech będzie.
Ceny kosmos, ale to też dam radę przeżyć. Obsługa natomiast to sam spód dna... Dwa razy usiadłem i nie doczekałem się podejścia kelnera/ki. Zaznaczam przy tym, że knajpa nie była nabita klientami (na to są zbyt drodzy). Po prostu klient jest tam chyba czymś na kształt zła koniecznego :)
- 2 0
-
2022-08-18 19:22
Za sobą pizza
Sam robię w domu wychodzi dużo dużo taniej i więcej.
- 0 4
-
2022-08-18 19:23
Opinia wyróżniona
A ja (1)
polecam niezmiennie od kilku ładnych lat - Czerwony Piec w Gdyni.
Piękny lokal, miła obsługa, przystępne ceny, zabójczo szybki czas podania (pizza do 10 min).
Składniki wysokiej jakości - to czuć. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na małe szaleństwo.- 2 7
-
2022-08-18 19:28
Byłem tam dwa razy, dwa razy ciasto było praktycznie zwęglone.
- 1 2
-
2022-08-18 19:52
Opinia wyróżniona
Ja bardzo polecam Karwiniankę i jej filię Pogórzańskie w Gdyni (1)
Bardzo dobra jakość, składniki na najwyższym poziomie, bardzo szybko gotowa (czy na miejscu czy na zamówienie) i bardzo duży wybór różnych kombinacji
- 3 8
-
2022-08-19 07:04
Hahaha
To wcale nie jest reklama
Przestało się sprzedawać ?- 2 0
-
2022-08-18 20:01
To jest pizza a nie np taka 105.. obok pizzy to nie stalo nawet. Placek z nacpanymi skladnikami i czosnek do tego hehe
- 3 0
-
2022-08-18 20:03
(1)
Jak chcecie zrobic dobra pizze to super ciasto jest za ok zlotowke w carrefourze na morenie. Tylko pamietajcie malo skladnikow i piekarnik nagrzac na maxa ile fabryka dala.
- 0 1
-
2022-08-19 09:13
Następnym razem,
Przeczytaj skład tego "super ciasta"
- 0 0
-
2022-08-18 20:17
Kawałek ciasta co obłożony byle czym za 50 zeta, litości
- 7 0
-
2022-08-18 20:52
Ha ha (2)
Po pizzy z Napoli mieszczącej się na Orunii, ledwo doszedłem do domu , rozwolnienie miałem dwa dni . A miała być taka dobra ! Niestety ja nie polecam , była bardzo mokra , i prawie jadłem ją razem z papierem który kładą pod pizzę. Ją już tam nie pójdę !
- 11 7
-
2022-08-18 21:28
No na bank
W Napoli na Fieldorfa nie kładą papieru pod pizzę więc chyba ci się śniło, że tam byłeś ;) Na wynos w pudełku owszem, ale papier ma powłokę dzięki której pizza do niego nie przywiera. Jestem stałym klientem odkąd pizzeria istnieje i wiem co mówię, znając życie komentarz pisał ktoś ze smutnej konkurencji w okolicy. Nie pozdrawiam autora powyższego komentarza
- 3 3
-
2022-08-19 01:27
dziękujemy za wyczerpującą opinię, prosimy o więcej szczegółów
- 0 0
-
2022-08-18 20:53
Ooops! (1)
Po połowie wpisów widzę, że trafiłem na coroczny Kongres Anonimowych Właścicieli Pizzeri, na którym każdy reklamuje własny przybytek.
A ja tylko chciałem się zapytać, czy zastałem Jolkę!- 8 1
-
2022-08-19 08:43
Jolki nie, ale pizzaiolo jest tu dostatek!
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.