- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizza z pieca opalanego drewnem to klasyk i tradycja włoskiej kuchni. Nie jest to metoda łatwa i wymaga od kucharzy sporych umiejętności i kunsztu, ale nagrodą jest wyjątkowy smak i aromat pizzy. W Trójmieście coraz więcej pizzerii decyduje się na piece opalane drewnem, a my wybraliśmy pięć z nich, w których smak pizzy z pewnością was nie zawiedzie.
Pizzerie w Trójmieście
Wielu włoskich pizzaiolo uważa wręcz pizzę z pieca elektrycznego za profanację. Aby finalny produkt był idealny, potrzeba umiejętności popartych nie tylko kursami, ale przede wszystkim doświadczeniem. Tu liczą się takie detale, jak: kontrola wielkości płomienia, utrzymanie odpowiedniej temperatury, właściwości drewna służącego do opalania czy też odpowiednie czyszczenie pieca z popiołu. Jaka jest pizza z pieca opalanego drewnem? Miękka, chrupiąca, aromatyczna, ma lekko podniesione, zarumienione brzegi, nie jest na pewno nadmuchanym plackiem. Czy jednak smakuje inaczej niż pizza z pieca elektrycznego? Czy jesteście w stanie to rozróżnić? Zobaczcie, gdzie w Trójmieście serwują taką pizzę.
Viva la Pizza w Gdyni
Duży kaflowy piec w miedzianym kolorze jest głównym elementem wystroju Viva la Pizza. To właśnie w nim pieczone są wszystkie serwowane tutaj dania. Pizza przygotowywana jest tutaj na bazie oryginalnej włoskiej mąki i składników. Tu nie ma kompromisów, wszystko musi być jak najbardziej zgodne z włoskim oryginałem. W menu znajdziemy ponad 30 różnorodnych placków, w tym pizzę rosso, bianca oraz neapolitańską. Są też propozycje wegańskie. Wśród składników między innymi salame napoli, szynka cotto, boczek pancetta i speck, pikantna kiełbaska włoska salsiccia, papryczki peperoncino, sery ricotta, taleggio, parmezan, gorgonzola i wiele innych typowo włoskich dodatków.
Viva la Pizza regularnie kusi promocjami. Aktualnie pizzą tygodnia w lokalu jest pizza na śmietanowym sosie z zapiekaną w piecu dojrzewającą pancettą (włoski boczek wieprzowy), serem ricotta, czerwonym pesto i bazylią. Placki mają wielkość 26-28 cm i kosztują od 22 do 39 zł.
Kultowe bary znikną z Sopotu. W ich miejsce powstanie nowy obiekt
Serio w Gdyni
Jakość pieca to klucz do najlepszego smaku - z takiego założenia wychodzą w gdyńskiej pizzerii Serio. Piec w lokalu zbudował Stefano Ferrara, jeden z największych autorytetów w tej dziedzinie, z szanowanej na świecie rodziny konstruktorów. Piec właściwie nigdy nie stygnie - dzięki specjalnej konstrukcji rano wciąż utrzymuje się w nim żar. Obsługa pieszczotliwie nazywa swój piec Stefanem, a ten potrafi odwdzięczyć się pizzą, której smak owiany jest już miejską legendą.
W menu 17 pozycji w cenach od 23 do 44 zł. Najbardziej włoskie smaki to Calabra (pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, salame calabro, peperoncino - 36 zł), N'Duja (pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, ostra kiełbasa kalabryjska n'duja, domowa ricotta, oregano i czerwona fasola - 38 zł) oraz Tartufo (pomidory san marzano, grzyby, salame calabro, salsa truflowa, grana padano - 44 zł).
W Serio również sporo promocji, m.in. w poniedziałki pizza Margherita kosztuje 15 zł. Warto także spróbować pizzy tygodnia, aktualnie jest to placek z pomidorami marzano, delikatnym serem mozzarella fior di latte, mascarpone i pomidorkami cherry.
Gdzie zjeść w Trójmieście?
Francesco w centrum Gdyni
Pizzaiolo w gdyńskim Francesco stosuje rzadko spotykaną w Polsce metodę podwójnego wyrastania ciasta, dzięki której jest ono lżejsze i lepiej przyswajalne dla organizmu. Składniki do placków sprowadza z Włoch i - jak podkreśla - są one najwyższej jakości i jak najwięcej z nich posiada certyfikat D.O.P. Certyfikowana jest tutaj m.in. gorgonzola, parmezan, szynka parmeńska czy pomidory San Marzano, z których robiony jest sos.
Karta składa się z 21 pozycji, do wyboru pizza rosso, bianca i calzone. Ceny zaczynają się od 28 zł za margheritę, większość placków zjemy za około 38 zł, najdroższa pizza - gambarie e zucchinne (mozzarella, krewetki, cukinia, pomidorki cherry) kosztuje 47 zł. Ciekawostką jest pizza formaggi zwana serową królową - mamy w niej aż pięć gatunków sera: taleggio, gorgonzola, mozzarella fior di latte, ricotta i parmezan. Korzystając z sezonu na grzyby, Francesco zaprasza też na pizzę boscaiola, w której znajdziemy między innymi włoską kiełbasę, prawdziwki, pastę truflową i parmezan.
"Zabierz go na kawę, zanim inna zabierze go na loda". Hasła na potykaczach
Pizza Napoli w Gdańsku na Oruni Górnej
Pizza neapolitańska z pieca opalanego drewnem - czy może być coś bardziej włoskiego? To zdecydowanie jeden z najrzadziej spotykanych rodzajów tego włoskiego specjału w Trójmieście. Poprawne przygotowanie pizzy neapolitańskiej to nie lada wyzwanie. Idealna "napoletana" musi być odpowiednio cienka i wilgotna w środku, a jej brzegi wysokie i elastyczne. Taki efekt udaje się osiągnąć m.in. dzięki wypiekaniu placka w stosunkowo krótkim czasie, ale wysokiej temperaturze oraz przygotowaniu go zgodnie oryginalną, neapolitańską recepturą.
Pizza Napoli regularnie plasuje się w czołówce rankingu najlepszych pizzerii prowadzonym przez Trójmiasto.pl. Miłośnicy pizzy mają tutaj do wyboru ponad 20 propozycji: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na całkowicie autorskich wariacjach kończąc. Jak przystało na prawdziwą "napoletanę", żadna z nich nie jest przeładowana składnikami i nie domówimy do niej sosu czosnkowego. Ceny od 22 zł do 40 zł.
Oliwa do Ognia w samym centrum Gdańska
Oliwa do Ognia to niewielka pizzeria, której sercem jest opalany drewnem piec z cegieł szamotowych. Wypieka się w nim główne tutejsze danie - cienką i chrupiącą pizzę na niemal 20 sposobów. Jest tu klasyka w postaci margherity, quattro formaggi czy vegetariany, ale zjemy też mniej oczywiście kompozycje, jak gambero picante (mozarella, krewetki, salami picante, pietruszka i płatki chilli). Warto zwrócić uwagę na sekcję truflową - to cztery propozycje oparte o sos z czarnych trufli lub sos truflowo-śmietanowy.
Co tydzień na tablicy z menu pojawia się również propozycja tymczasowa, tzw. pizza tygodnia. Aktualnie jest to pizza z kurkami i jest to już ostatnia szansa, by jej skosztować, gdyż kurek coraz mniej. Co ważne, w promocji od poniedziałku do czwartku w godzinach 13-15 pizza tygodnia i wybrany napój kosztują tylko 25 zł. Regularne ceny za pizzę wynoszą od 21 do 39 zł.
Miejsca
Opinie (155) ponad 10 zablokowanych
-
2022-08-18 16:12
Mea Pulpa Gdynia (2)
Pychota polecam
- 0 7
-
2022-08-18 16:21
Moim
zdaniem prze-prze-przepychota. Bo także i pizza musi być tylko pyszna albo przepyszna.
- 0 1
-
2022-08-19 14:40
tak, rzeczywiscie tam jest rewelacyjna
wg mnie /nie jestem expertem/ używają bardzo dobrych składników
- 0 0
-
2022-08-18 16:16
Wolę z pieca opalanego węglem, będzie na bogato
- 7 0
-
2022-08-18 16:24
Pizza jedzona w lokalu to: bywa różnie. (1)
Ciacho czasami dobre. Często jest kluchem. Na cieście mało dodatków. Cena powala.
Pizza na zamówienie przywieziona do domu to tragedia. Jak w czasie transportu poleży w kartonie jest niejadalna.- 4 0
-
2022-08-18 18:04
No i mało dodatków to akurat plus. W Polsce lubią nawalić dodatków
Żeby przykryć kiepską jakość pizzy
- 2 1
-
2022-08-18 16:34
powinny być zakazane
smrodzą na całą okolicę
- 2 6
-
2022-08-18 16:38
Opinia wyróżniona
Tutti Santi na Zaspie (1)
Najlepsza!
- 5 6
-
2022-08-22 12:42
To jest Strzyża, nie Zaspa, chociaż blisko przystanku SKM Gdańsk-Zaspa
A jakość nie urywa żadnej cześć ciała. 4/5
- 0 0
-
2022-08-18 16:48
najlepsza picka ofkors z chlewionki
- 0 3
-
2022-08-18 18:23
przeciez tu chodzi tylko o temperaturę
w piecu opalanym drewnem wyciagnie się wyższą temperature niz w elektrycznym więc szybciej się robi i ciasto wychodzi lepsze.
- 3 0
-
2022-08-18 18:28
ognisty piec Gdynia
kto to przygotowal ? czemu nie ma Ognistego pieca w Gdyni ?
- 1 4
-
2022-08-18 18:39
motosfera najlepsza (1)
zawsze tam wracamy
- 0 3
-
2022-08-18 23:09
Kiedyś może tak, dzisiaj to już niestety nieporozumienie.
Za to obsługę za każdym razem mogłem pochwalić, to muszę przyznać...
- 0 0
-
2022-08-18 18:44
Przestałem jadać Pizze na mieście.
Bo jakość spadła, a ceny poszły strasznie w górę. Szanuję swoje pieniądze. Wszyscy biadolą jak to im źle i niedobrze, ale tak naprawdę to tylko wykorzystali okazję by podnieść ceny o wiele ponad wzrost kosztów. Nie mamy inflacji 50-60%, a w wypadku napojów i przystawek 100% :)
- 3 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.