• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Przestrzeń ul. Szerokiej ożyła z nadejściem wiosny. Trzy nowe restauracje w Gdańsku

Małgorzata Brylowska
11 maja 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 
Klimatyczne wnętrze Patio Espanol. Klimatyczne wnętrze Patio Espanol.

Śródziemnomorskich i azjatyckich ofert kulinarnych będzie można spróbować od najbliższego weekendu w trzech nowo otwartych restauracjach przy ul. Szerokiej w Gdańsku. Włoska La Cucina, hiszpańska Patio Espanol i japońskie Mito Sushi to najnowsze lokalizacje na gastronomicznej mapie Śródmieścia, których nie można przegapić.



Cieszą nie tylko same inwestycje i długo oczekiwana rewitalizacja tej nieco zapomnianej części gdańskiego Śródmieścia - ale przede wszystkim kulinarne rarytasy, które przygotowują tamtejsi kucharze. Klimat i wystrój to - oprócz jedzenia - główne składniki dania, które zgotowali nam właściciele nowych lokali. Czy gościom będzie ono smakowało? Okaże się za kilka miesięcy. Jednak już teraz warto odwiedzić Szeroką i zasmakować serwowanych tam niespotykanych dotąd w Trójmieście - kulinarnych i wnętrzarskich smakołyków.

Pierwszą w gastronomicznym ciągu przy Szerokiej zobacz na mapie Gdańska jest włoska restauracja La Cucina - którą najprościej opisać jako "mały lokal z dużym potencjałem". To miejsce, które doskonale nadaje się zarówno do spotkań rodzinnych, jak i biznesowych obiadów. Choć sama przestrzeń restauracji jest niewielka, została precyzyjnie przemyślana. Stonowana, jasna i nieprzytłaczająca jest ciekawą odmianą wśród wnętrzarskich trendów prezentowanych w trójmiejskich lokalach. Wystrój, zazdrostki w oknach i "babciny" retro kredens kontra ozdobione arkadami ściany, białe kotary i nowoczesne formy: kremowe kanapy, proste, jesionowe blaty stołów i designerskie lampy - stanowi mieszankę nieco eklektyczną. Jednak pomimo pozornych różnic, dzięki jednolitym kolorom i różnorodnym teksturom udało się uzyskać efekt wnętrza lekkiego i świeżego, które choć proste w formie, jest całkiem przytulne. Całość zapewnia doskonałe tło, pozwalające w spokoju delektować się tym, co w restauracji najważniejsze - jedzeniem.

La Cucina oferuje jadłospis dla wymagających, w całkiem przystępnych cenach (od 13 zł - zupy i desery do 50 zł - dania główne). Karta dań przygotowana przez doświadczonego szefa kuchni - Grzegorza Nakrajnika - ucieszy nie tylko miłośników dań rodem z Italii, ale wszystkich, którzy lubią odkrywać nowe smaki i wyrafinowane potrawy. Wśród rarytasów znajdziemy: likier Limoncello - włoską cytrynówkę robioną wg tajnego przepisu mistrza, szpinakowy makaron papardelle z borowikami, spaghetti z krewetkami, kluski - gnocchi, włoski "tatar" - carpaccio, oraz mnóstwo przystawek: między innymi pyszne grzanki "bruschetta" i sprowadzane z Włoch regionalne wędliny. Na liście słodkości panuje król włoskich deserów Panna Cotta, czyli krem waniliowy podany z likierem Cointreau, białą czekoladą i truskawkami. Jak zapewnia sam mistrz - w karcie nie zabraknie również wszelkiej maści makaronów (wyrabianych na miejscu), pizzy, nieodłącznych w kuchni śródziemnomorskiej owoców morza czy świeżych ziół.

Kolejnym przystankiem na Szerokiej jest przestronne Mito Sushi serwujące, jak sama nazwa wskazuje, specjały kuchni japońskiej. Restauracja utrzymana w stylu ulubionego przez japończyków Kawaii - to świetne designerskie wnętrze z konsekwentnie zaplanowaną przestrzenią i precyzyjną dbałością o detale. Menu, równie imponujące jak wnętrze lokalu, zawierające 46 stron tekstu, może wydawać się nie najlepszym pomysłem na obiad dla "niezdecydowanych". Jednak i tu Mito Sushi pozytywnie się wyróżnia - tym razem obsługą, która z szybkością godną wojowników ninja reaguje na potrzeby klientów. Tak też, zamiast kolejnego zimnego i ascetycznego "baru z łódeczkami", mamy miejsce modne i nieprzesadzone w nowoczesnym stylu godnym japońskiej metropolii.

Zgodnie z regułą, że najlepsze zostawia się na deser, ostatnim punktem naszej restauracyjnej wycieczki po ulicy Szerokiej jest Patio Espanol, przypominający "mroczną tawernę na wysokim poziomie". Hiszpański tapas bar - oferujący wszelkiego rodzaju mniejsze i większe przekąski to doskonały pomysł dla tych, którzy szukają miejsca na nieformalne rozmowy i spotkania ze znajomymi. Po Mito Sushi i La Cucina jest to kolejny lokal, który zniewala i zachwyca dobrze przemyślanym wystrojem wnętrz. W położonym blisko Motławy barze głównym i najbardziej charakterystycznym miejscem jest ściana okalająca kuchnię i bar, zdobiona 320 butelkami wina. Jak zapewnia menadżer Patio - Daniel Polidowski - tym co wyróżnia lokal, jest fakt, iż wszystkie butelki na ścianie są pełne.

Biesiadny stół usytuowany naprzeciw baru zachęca do dosiadania się. Surowe czarno-ceglane ściany z wymalowanymi nań, w krwistych barwach, cieniami tancerek flamenco, aksamitne obicia kanap i ciężkie drewniane blaty - zachęcają do cichych rozmów i spokojnego degustowania win i przysmaków przygotowywanych przez szefa kuchni. Niezwykłe efekty potęguje również płynące z ogromnych żyrandoli - ciepłe światło. W Patio jest klimatycznie, zmysłowo i leniwie - idealnie dla tych, którzy po ciężkim dniu szukają chwili wytchnienia.

W karcie Patio Espanol, oprócz długiej listy win, hiszpańskich piw oraz typowych tapas - przekąsek, zapiekanek i kanapek podawanych z sosami, serami, oliwkami i owocami morza ("deska tapas" dla dwóch osób - 45 zł) - znaleźć można różnego rodzaju andaluzyjskie i katalońskie przysmaki: pinchos, czyli małe kanapeczki przebijane wykałaczką, bacadillos - specjalnie przygotowane bagietki z hiszpańską szynką oraz dania główne: paelle, z mięsem lub owocami morza, oraz andaluzyjską zupę chłodnik Gazpacho. Z deserów warto zwrócić uwagę na Crema Catalana, przez Katalończyków uważany za pierwowzór francuskiego Creme Brulee, oraz Churros - bardzo modne w Hiszpanii ptysiowe ciastka z kremem, polane czekoladą, doskonale pasujące do popołudniowej kawy.

Dzięki niezwykłej aranżacji wnętrz, wielkim plusem wszystkich trzech restauracji przy Szerokiej jest możliwość oglądania kucharzy przy pracy. Idea otwartej kuchni, nieczęsto spotykana w trójmiejskich lokalach, to świetna okazja, aby stać się nie tylko degustatorem spożywającym gotowy produkt, ale także częścią widowiska, sztuki kulinarnej, w której widz obserwuje artystę w tanecznym spektaklu przyrządzania wyszukanych potraw.

Wszystkie restauracje są już otwarte. Jak zapowiadają restauratorzy - będą działały codziennie, przez cały tydzień w godzinach od 12 do 23, lub do ostatniego klienta. W samym Gdańsku to nie koniec gastronomicznych nowinek - już 15 maja przy ul. Piwnej 9/10 - swoje drzwi otworzy ponownie świeżo wyremontowane i niecierpliwie oczekiwane Bistro Kos. To kolejna i miejmy nadzieję nie ostatnia dobra wiadomość dla wszystkich łasuchów i koneserów, którzy w letnim sezonie odwiedzą gdańskie Śródmieście.

Zarówno nowe jak i stare restauracje, a także wiele innych instytucji rozrywkowych i kulturalnych Trójmiasta może oceniać w naszym serwisie Oceniaj.

Miejsca

Opinie (281) ponad 10 zablokowanych

  • Patio

    Witam Byłem tam dzisiaj i faktycznie może i długo czekałem na jedzenia ale to nie McDonald's i nic mi się nie stało,że spędziłem czas w tak pięknym miejscu POLECAM WSZYSTKIM!!!! obsługa miła i przyjazna !! Gratulacje dla właścicieli za tak fajny pomysł na Restauracje!!

    • 7 1

  • Hiszpańska tawerna (1)

    faktycznie jedzenie jest średnie. W tapaskach na,które podobnie długo musiałam czekać podano zamrożonego łososia i beznadziejną "paelę".
    Porcje małe i drogie. Lokal chyba nastawia się na przypadkowych, a nie na stałych klientów.
    Butelki nad barem ,rzeczywiście robią wrażenie, obsługa miła, ale zdecydowanie zbyt wolna i zbyt mało posiadająca wiedzy o serwowanych potrawach.

    • 2 6

    • nie zgadzam sie

      jadlem dzisiaj paelle z owocami morza i byla bardzo dobra, porcja dla 1 os. na tyle duza, ze z zona spokojnie sie najedlismy + talerz szynki, koszt ok. 30 zl; obsluga faktycznie jeszcze nie za bardzo zna karte, ale jak sami mowili dopiero sie otworzyli, oby to sie poprawilo, bo reszta naprawde super, poza tym piekne miejsce

      • 2 0

  • klimaciarskie Patio

    Byliśmy dzisiaj wieczorem ze znajomymi, wystrój naprawdę bardzo oryginalny, piękne lampy; w sumie bardziej chcielismy zobaczyc nowe miejsce niz zjeść, ale panowie chcieli usiac na piwko i popatrzec na mecz; zamowilismy deske na zimno dla 4 osob - bardzo dobra, chyba ok. 80 zł; generalnie ceny normalne jak na restaurację: piwo duże 8, lampka wina 10, nie jest źle. Pewnie tam wrócimy, bo bardzo klimatyczne miejsce...

    • 8 1

  • W tym miejscu otworzył się też czwarty lokal kawiarnia, ale o tym już nie piszecie -słabe pani redaktor.

    • 2 2

  • Za te 300 pelnych butelek (9)

    wina ktore tworza wystroj to trza bedzie zaplacic. Ot dlaczego byle kawa czy herbata kosztuje 8 zl

    • 56 6

    • nie wspominając o tym, że

      przed przypadkową kopulacją dwóch przypadkowych singli wypada wypić kawę, to niech on /nazwijmy go X/chociaż zapłaci te 4 -10 zł, żeby ktokolwiek cokolwiek z tego miał ;)

      W sumie do takiej kawy jakas baklawa za free powinna być albo ciacho kapuczino mniam

      • 1 0

    • Jak je wszystkie kupisz to faktycznie bedzie trzeba zaplacic;)

      • 0 1

    • Smakosz (1)

      Byłem w trzech brakuje regionalnych dostawców .

      • 5 3

      • W 3 powiadasz...hmmm dwie z tych 3 dopiero w sobote o 12 sie otworzyly;)

        • 2 1

    • (3)

      Wiesz dlaczego kawa kosztuje 8zł? Dlatego że gdyby kosztowała 3zł to ludzie by przychodzili na kawkę i przesiadywali godzinami pijąc 2-3 kawy na czym właściciel by zarobił 5zł, jednocześnie zajmując miejsca klientom którzy faktycznie chcą coś zamówić.

      • 9 6

      • taaak bo ludzie na mają co robić... (2)

        to jeszcze zarób dania od 100zł bo ludzie będą zamawiali przystawkę za 20 i będą ją jedli 5h

        • 12 0

        • (1)

          widzę że chyba nie kumasz o co chodzi. jaki sens miałoby podnoszenie ceny dania skoro to właśnie ono jest główną ofertą restauracji? Jeżeli podniesiesz cenę dania to klienci tym bardziej go nie zamówią.

          wiecie co to jest restauracja? to takie miejsce gdzie się serwuje JEDZENIE. nie dziwcie się więc że nie ma tam okazyjnych cen kaw czy herbat, bo sprzedaż kaw czy herbat jest jedynie uzupełnieniem oferty a nie jej podstawą.

          zrób kawę za 2zł, to się zlezą ludzie na kawkę, a nie sprzedasz dań i pójdziesz z torbami

          • 9 4

          • nie ma sensu tłumaczyć głąbowi

            niektórzy zwyczajnie nie rozumieją, że trzeba zapłacić za czynsz, media, ZUS, odprowadzić VAT, zapłacić pracownikom, dostawcom i jeszcze mieć COŚ dla siebie
            niektórzy są z ekonomią na bakier

            • 8 5

    • kawa kosztuje 8 zł, bo czynsz najmu i miejsca pracy kosztuja

      • 7 4

  • Sushi zamknięte (1)

    Po przeczytaniu artykułu postanowiłem pojechać na sushi. Po przyjechaniu do gdańska okazało się ,że lokal jest jeszcze zamknięty. Zbyt wcześnie pośpieszyli się z otwarciem w mediach.
    zły początek, ale może wszystko będzie ok?

    • 3 1

    • sushi otwarte

      sushi zostalo otwarte 4 maja czyli duzo wczesniej przed publikacja atrykulu, jezeli sie nie ma co napisac to lepiej sie nie kompromitowac

      • 0 1

  • Włoska na Szerokiej

    Byłam dzisiaj z rodziną ,jedzenie bardzo dobre , chociaż ceny też niczego sobie.
    jednak na pewno tam wrócimy.
    Obsługa nieco zakręcona ,lecz bardzo miła i widać ,że zależy im na klientach .
    Trzymamy kciuki

    • 7 0

  • La Cucina

    Super knajpa ! Klimat włoski. Bardzo dobre jedzenie .nie drogo . Odpowiednie porcje. Bardzo miła obsługa

    • 5 0

  • Patio Espanol- początek końca (2)

    Byłem z towarzystwem w Patio Espanol wczoraj. Wystrój jest rzeczywiście fajny, ale na zamówione potrawy czeka się zdecydowanie za długo (50min na podanie tapasek) !!!
    Jedzenie mocno średnie, porcje małe, ceny nie adekwatne do wielkości porcji. Po zjedzeniu wszystkiego naprawdę długo trzeba było czekać na sprzątnięcie pustych naczyń ze stołu.Mała sugestia dla właścicieli. Skoro lokal nazwano "Tapas Bar" to powinni zwrócić uwagę, że w Hiszpanii we wszystkich "Tapas Barach" tapaski są wyeksponowane na widoku, podaje się je od ręki a nie czeka 50min.
    Cieszę się , że powstają nowe lokale, ale szkoda,że nie są z prawdziwego zdarzenia.
    Nie polecam!!!

    • 5 7

    • ale to jest chyba restauracja, nie tapas bar...

      • 3 1

    • Panterka

      A ta opinie napisała Pani w przeslicznej panterce. Proszę o troche zrozumienia i zastanowienia ! Oni są otwarci dopiero od dwóch dni właściciele nie są ślepi o na pewno zareaguje na to , po co ten jad ?!

      • 3 1

  • (3)

    bezsensu! zamiast robić kuchnię polską to wciskają włoska hiszpanska czy taki Włoch albo Hiszpan bedzie jadł w Gdansku kuchnię Hiszpanska skoro ma to u siebie! tam mają przynajmniej świeże owoce morza i wszystko smakuje im lepiej a u nas muszą robić potrawy ze starych mrożonych tak samo te kebeby zamiast nich powinny być wszedzie zapiekanki nasz produkt!!! zamist promować regonalne polskie jedzenie to zagraniczne tu pwinny być ryby, polskie obiadki, zapiekanki pierogi i tym powinniśmy stać a nie sushi

    • 8 6

    • (2)

      to na co czekasz mentorze - restauratorze ? Otwieraj, otwieraj, na co czekasz. Masz taki cudowny przepis na sukces ... Na co czekasz ? ... Polska do boju, Polska ... w dresach i z piwem w ręku ... ŻAL ...

      • 7 2

      • (1)

        a tobie co się stało ze zaraz sie tak odzywasz? weź sie uspokój człowieku bo zaraz atakujesz, naszczęscie teraz takie mamy wspaniałe czasy że każdy może jechać posmakować kuchni Hiszpanskiej czy Włoskiej a nawet japonskiej do tamtych krajów za wcale nietakie wielkie pieniądze i tam te kuchnie smakują lepiej bo są ze świeżych produktów prosto z morza wyłowione podane na stół a u nas uwazam ze powinniśmy promować przede wstkim naszą polską kuchnię zeby taki Hiszpan mogł posmakować coś naszego u nas tym bardziej ze jesteśmy nad morzem to powinno tu być mnostwo smażalni sklepów rybnych i restauracji z naszą kuchnią naszymi przysmakami niedrogo a smacznie a zamiast kebabów to własnie zapiekanka pyszny polski wynalazek. jedzonko z naszych polskich produktów jak jade do Gruzji to po to by smakować ich potraw z ich produktów a nie szukac naszych bo nasze to chce mieć u siebie.

        • 2 2

        • Kuchnia

          Kolego a kto powiedział ,ze to jest kuchnia dla Hiszpan? Nie są wcale najwieksza grupa turystów u nas, moze to jest dla nas ???

          • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane