• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Magda Gessler otwiera rybną restaurację w Gdyni

Łukasz Stafiej
25 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Magda Gessler w Gdyni otworzy restaurację rybną o nazwie Porto Santo. Magda Gessler w Gdyni otworzy restaurację rybną o nazwie Porto Santo.

Restauracja Porto Santo by Magda Gessler znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni. Wcześniej lokal zajmowała restauracja Open Kitchen.



Informacja o tym, że restauratorka i telewizyjna celebrytka Magda Gessler otwiera restaurację w Gdyni, pojawiła się w mediach z początkiem kwietnia. Nikt jednak nie wiedział, w którym miejscu gospodyni "Kuchennych Rewolucji" planuje otworzyć lokal - wspominano wyłącznie o Kamiennej Górze.

Jak ustaliliśmy w dwóch niezależnych źródłach związanych z kompleksem mieszkalno-usługowym Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni Porto Santo by Magda Gessler - bo tak będzie nazywać się lokal - ma być zlokalizowany na parterze budynku. Bywalcy gdyńskich restauracji dobrze znają tę lokalizację - wcześniej działał tutaj lokal Open Kitchen, a po sąsiedzku z powodzeniem funkcjonują Marmolada Chleb i Kawa oraz Falla.

W lokalu przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 wcześniej działała restauracja Open Kitchen. W lokalu przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 wcześniej działała restauracja Open Kitchen.
Obecnie w lokalu trwają prace wykończeniowe, a przez okna można zobaczyć pierwsze elementy wystroju - m.in. wiszące w wielu miejscach srebrne ozdoby w kształcie ryb i owoców morza. Nie powinno to dziwić, bo Gessler w przesłanym do agencji informacyjnej Newseria Lifestyle tłumaczyła, że Porto Santo będzie restauracją rybną, dla której inspiracją były lokale rybne z Hiszpanii czy Portugalii.

- Będzie to typowa rybna restauracja, taka jakiej w Polsce jeszcze nie było, gdzie ryby będą leżeć na lodzie - będzie można je wybrać, zważyć, każdy będzie wiedział, czy to jest ta ryba, a nie przyniesiona z zaplecza - mówiła restauratorka.
Nie wiadomo, czy zapowiadany na koniec kwietnia termin otwarcia lokalu zostanie utrzymany. Udało nam się natomiast ustalić, że szefem kuchni Porto Santo będzie Bartosz Rozbiegała, który przez kilka lat kierował kuchnią w restauracji Hotelu Kozi Gród w Pomlewie pod Gdańskiem. Obecnie kompletuje załogę do Porto Santo.

Miejsca

  • Santo Porto Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Opinie (235) ponad 50 zablokowanych

  • niby FAJNIE, ALE

    Bałtyk jest tak zabrudzony, że coraz więcej poparzonych, chorych ryb wyławiają. Korodują beczki z chemikaliami, gazy bojowe i nie tylko pozostawione po II WŚ. Lubię ryby, ale coraz rzadziej je jadam, bo chyba nie warto. Ciekawe co będą serwować.
    Kwasy omega 3 z apteki bezpieczniejsze.

    • 1 2

  • "...Będzie to typowa rybna restauracja, taka jakiej w Polsce jeszcze nie było..."

    Czyli do tej pory w Polsce były tylko nietypowe restauracje rybne?! Atrakcją będzie jedzenie ryb ważonych osobiście przez każdego? To chyba podziękuję...

    • 2 0

  • Jak porcja bedzie za15 zlotych to wpadne

    • 3 3

  • Wszędzie ta Magda Ikonowicz, aż się boję lodówkę otworzyć... Gdynia bez niej była takim fajnym miastem, a teraz nabierze tego warszawskiego lanserskiego smrodku.

    • 3 5

  • Do komentatorów (3)

    Hej! Sorry, ale takie hejtowanie nie pasuje do Gdynian. Mialam o nas inne zdaniw. Myślałam, ze jesteśmy ludźmi o otwartych horyzontach myślowych. A tu co czytam? Z powodu otwarcia restauracji nawet jacyś antysemici się odezwali. Ludzie?! Ogarnijcie się.
    Gdynia nie jest miastem dla - fobów, antysemitow, hipokrytow czy szowinistow.
    Pokażmy, że tak jak zawsze, reprezentujemy wyższy poziom .
    Please....

    • 8 8

    • W Polsce jakikolwiek apel o tolerancję jest wołaniem na puszczy.

      • 4 0

    • Jakich gdynian?

      W całym trójmieście plaga słoików.

      • 3 1

    • Please???

      • 0 0

  • Tylko dlaczego z zagraniczną nazwą?

    Nie mam nic przeciwko zagranicznym restauracjom ale za granicą. Dlaczego się przyzwyczailiśmy do nadawania w Polsce obcych nazw?

    • 9 1

  • co ta kobieta może wiedzieć o żarciu ? jak ...

    widać nie ma pojęcia o elementarnych zasadach estetyki i higieny albo po prostu arogancko ma je w dud.pie - tworząc na kuchni te swoje kulinarne dzieła" . z racji wykształcenia ,wieloletniej praktyki i wykonywanej pracy posiadam b.szeroką wiedze oraz znajomośc w dziedzinie gastronomii , kulinariów i sztuki sporządzania i ich podawania. To co pokazuje ta kobieta to jedno wielkie obrzydlistwo !- Żaden porządny szef nie wpuścił by jej na kuchnie bez upiętych i schowanych pod czepkiem włosów , bez kitla i z wystrojonymi w biżuterie rękami ! . Czy to aż tak wielki problem dla stacji TV która ciągle ją lansuje i pokazuje aby podczas jej pokazów była ona właściwie przyodziana ? , jest to jawne lekceważenie widzów ! , jak by to wygłądało gdyby np. spiker TV występował w kalesonach ?...

    • 14 5

  • Jak na Panią Magde wybrala malo atrakcyjne miejsce na restauracje...

    • 3 1

  • Wybór ryby

    "Będzie to typowa rybna restauracja, taka jakiej w Polsce jeszcze nie było, gdzie ryby będą leżeć na lodzie - będzie można je wybrać, zważyć, każdy będzie wiedział, czy to jest ta ryba, a nie przyniesiona z zaplecza - mówiła restauratorka" Taka restauracja istnieje na Kaszubach, gdzie klient sam wybiera rybę nazywa się Rybaczówka w Ostrzycach

    • 6 0

  • Jeśli jedynym wyróżnikiem będzie to, że "klient będzie widział, że nie jest oszukiwany",

    to zdecydowanie za mało. Na reklamowaniu braku zaufania w branży restauracyjnej daleko się nie zajedzie.
    Niestety, wysokich cen "za jakość" raczej sobie nie zaśpiewają, bo choć Trójmiasto to nie Poznań, to i tutaj każdy dutki liczy. Parę świetnych restauracji (np. "Althaus" przy Świętojańskiej) się na tym przejechało.

    BTW, to jest spory kawałek od Bulwaru i jeśli nie będzie z niego prawidłowych drogowskazów (z Bulwaru i z Kamiennej Góry), większość turystów nie będzie nawet wiedziała o tym, że istnieje w Gdyni takie "geslerowe cudo".

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane