• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracje wprowadzają specjalne środki bezpieczeństwa

Julia Rzepecka, Alicja Olkowska
13 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
aktualizacja: godz. 08:25 (13 marca 2020)
Restauracja Śródmieście w Gdyni to jeden z wielu lokali, który w trosce o gości wprowadził specjalne środki bezpieczeństwa. Restauracja Śródmieście w Gdyni to jeden z wielu lokali, który w trosce o gości wprowadził specjalne środki bezpieczeństwa.

Restauracje w Trójmieście zaczynają wprowadzać kroki mające zahamować ewentualne rozprzestrzenianie się wirusa. Są to m.in. regularna dezynfekcja newralgicznych powierzchni w lokalach, wyparzanie naczyń oraz zachęcanie do płatności bezgotówkowych.



Jedzenie na telefon w Trójmieście



Czy zamierzasz ograniczyć wyjścia do restauracji w związku z wirusem?

Aktualizacja: piątek godz. 12:28

Lista lokali gastronomicznych, które zawieszają działalność rośnie - aby być na bieżąco, najlepiej śledzić ich profile społecznościowe. W piątek AleBrowar ogłosił, że również zamyka się na najbliższy czas.

- Podjęliśmy decyzję, że od jutra (sobota - przyp. red.) lokal AleBrowar Gdynia będzie zamknięty do odwołania. Nie chcemy narażać ani Was ani naszych pracowników na jakiekolwiek zagrożenie. Robimy to z wielki smutkiem ale i nadzieją, że za jakiś czas wszystko wróci do normy i spotkamy się razem przy dobrym piwie. Pozostańcie w domach, dbajcie o siebie i przede wszystkim zachowajcie spokój. Dziś działamy ostatni dzień ale w ograniczonym zakresie. Startujemy o 16.00, a ostatniego gościa pożegnamy o 22. Trzymajcie się ciepło!


Aktualizacja: piątek godz. 8:24

Niektóre restauracje całkowicie zamykają się od odwołania, zrobiła to m.in. sieć Sempre.

- W trosce o zdrowie naszych gości i pracowników, podjęliśmy decyzję o tymczasowym zamknięciu wszystkich lokali Sempre. Do zobaczenia wkrótce - czytamy w komunikacie.


"Kierując się troską i odpowiedzialnością za Państwa bezpieczeństwo, zdecydowaliśmy się na wprowadzenie szeregu procedur i środków prewencyjnych" - piszą na swoim Facebooku właściciele restauracji Śródmieście w Gdyni.

Podobnym tropem idą inne miejsca w Trójmieście. Wiele lokali decyduje się również na wprowadzenie możliwości zamówienia dań na wynos.

Wśród wprowadzonych zasad wymieniają:

  • dezynfekowanie klamek, uchwytów, toalet i innych powierzchni kilkanaście razy dziennie
  • dezynfekowanie stołów, krzeseł oraz przyborników po każdym gościu
  • każdorazowe mycie porcelany, sztućców i szkła w wyparzarkach
  • nakrywanie stołu indywidualnie dla każdego gościa
  • środek dezynfekujący ustawiony przy wejściu do restauracji dostępny dla każdego gościa
  • zobligowanie pracowników do zwiększonej kontroli własnego stanu zdrowia
  • zachęcanie klientów do płacenia bezgotówkowego.


Trójmiejskie restauracje działają, choć liczba gości w wielu lokalach mocno spadła w ostatnich dniach. Trójmiejskie restauracje działają, choć liczba gości w wielu lokalach mocno spadła w ostatnich dniach.
- W naszym lokalu w miarę możliwości staramy się dezynfekować wszystkie często dotykane powierzchnie - mówi Paweł Klejbar z restauracji Słony Spichlerz w Gdańsku. - W toalecie znajdują się środki dezynfekujące, mamy również wywieszoną instrukcję dotyczącą dokładnego mycia rąk.

Odwołane imprezy w Trójmieście - aktualizacja


- U nas w restauracji mamy szereg zabezpieczeń - mówi Kamila Kilańska z restauracji Neon w Gdyni. - Przede wszystkim klienci mogą skorzystać z płynów do dezynfekcji nie tylko w toaletach, ale również na sali. Stale przecierane są wszystkie kluczowe powierzchnie środkami do dezynfekcji. Nasza obsługa stara się też zachować odpowiedni dystans, nie zbliżamy się do klientów, czasem prosimy, by sami podali nam naczynia. Większość łapiemy przez materiał lub kuchenne ręczniki. Wszystko, co jest znoszone z sali do kuchni, trafia do szafy nierdzewnej, a tam kelnerki spryskują wszystko płynem do dezynfekcji. Sprzątamy tak często, jak to możliwe. Dotyczy to również klamek, domofonu, windy. Nasza koleżanka ostatnio się przeziębiła, więc oczywiście została w domu. Nie można dać się oszaleć, ale staramy się być bardzo ostrożni.
- Również u nas pilnujemy podstawowych zasad higieny - mówią pracownicy restauracji 4 piętro we Wrzeszczu. - Mamy oczywiście żele do dezynfekcji, namawiamy wszystkich do wzmożonego mycia rąk, dbamy o częstą dezynfekcję stolików. Nie stosujemy sprzedaży dań na telefon, ponieważ w naszej opinii to jeszcze bardziej może przyczyniać się do rozprzestrzeniania zarazków, poprzez kurierów, którzy mają kontakt z klientami.
Popularna pierogarnia Mandu zmieniła zasady działania, o czym poinformowała na profilu FB.

- W Mandu codziennie przewijają się setki gości. Wszyscy doskonale znamy obrazek wypełnionej po brzegi restauracji oraz kolejki chętnych na nasze pierogi. Taka specyfika Mandu sprawia, że musimy być odpowiedzialni zarówno za zdrowie naszych wspaniałych gości, ale również za zdrowie naszej kochanej ekipy - czytamy w komunikacie.
Co zatem się zmieniło? Restauracja przyjmuje już tylko zamówienia na wynos; wprowadziła prawie wszystkie pierogi do oferty Uber Eats, który dowozi w promieniu około 3 km od restauracji; oferuje surowe pierogi do zamrożenia w domu; tymczasowo wprowadziła dowozy (opcja ta jest testowana, dlatego Mandu prosi klientów o wyrozumiałość); zamówienia można składać telefonicznie; prosi się o płatność tylko kartami płatniczymi.

Gdyńska restauracja Muszla także poinformowała o zmianie zasad w lokalu kierując się względami bezpieczeństwa. Zwiększono odległość między stołami; zwiększono częstotliwość czyszczenia wszystkich miejsc w restauracji (mowa o klamkach, poręczach schodów, toaletach, itd.); dostępne będzie jednorazowe menu, które po użyciu trafi do kosza; do dyspozycji gości pozostawiono dodatkowy (oprócz standardowego mydła antybakteryjnego) spray dezynfekujący; powstaje oferta ofertę dań, które klienci mogą zabrać na wynos.

Miejsca

Opinie (169) 7 zablokowanych

  • (6)

    nie jadam w takich przybytkach

    • 9 7

    • (4)

      Przykro mi ale nie będę Ciebie namawiał . Ja od czasu jadam bo lubię zjeść coś innego niż w domu ale dziś i pewnie przez jakiś czas dopóki to się nie uspokoi nie pójdę .

      • 5 1

      • "Coś innego" (3)

        Można gotować śmiało w domu. W internecie jest masa ciekawych przepisów.

        • 2 0

        • (2)

          Żona przygotuje to zjesz . Pomyślałeś że i ona z przyjemnością zjadłaby coś smacznie ugotowanego i podanego

          • 0 0

          • U nas w domu (1)

            To ja gotuję.

            • 0 0

            • To dlatego nie chodzisz do restauracji ! , Nie pracujesz nie zarabiasz to nie stać Cię żeby chodzić . Smacznego w domu.

              • 0 0

    • Ale to nie żadne przybytki to zwykłe restauracje , takie dla ludzi.

      • 2 0

  • Slodko pierdzece pitolenie (1)

    Panie widzę lokują produkt może się ktoś trafi kto chce się wybrać do restauracji nie będziemy go zniechęcać. Dzbany napisaly jak umiały. Dno

    • 12 4

    • A można prosić w języku polskim?

      • 1 0

  • Będziemy teraz jadać w rękawiczkach i maseczkach na buzi

    • 6 2

  • Zostańcie w domu!

    Nie bądźcie jak bezmyślni Włosi !!!

    • 28 3

  • (1)

    Czytając te komentarze widzę że ktoś nie dopełnił najważniejszego obowiązku. Trzeba wyłączyć internet bo ludzie poszaleli.

    • 17 7

    • Ja nie oglądam tv i nie korzystam z internetu i o wirusie dowiedziałem się dopiero dwa dni temu a szkoda bo gdybym wiedział to bym ze swoją dziewczyną nie wyszedł do klubu w sobotę.

      • 1 0

  • Restauracje zapraszają na zdrowe posiłki

    • 2 3

  • Gdy liczba zgonów przekroczy 35 osób, a zachorowań 800 tys. to dopiero zacznę się przejmować. (16)

    Taka była właśnie skala zachorowań i zgonów na grypę w lutym tego roku i nikt nawet się na ten temat nie zająknął.

    • 21 13

    • (4)

      Ja zaczne sie przejmowac, jak przebijemy 600 tysiecy zgonow, ktore byly nastepstwem swinskiej grypy w 2010 roku (a takiej paniki jak teraz nie bylo).

      • 8 5

      • W Polsce zmarło na to prawie 200 osób i nikt ramionami nawet nie wzruszył.

        • 9 3

      • (1)

        Chyba 150 zgonów, bo taką wersję na temat świńskiej grypy też można przeczytać.

        • 2 0

        • W Bolsce moze bylo 150 zgonow, ale sumarycznie na swiecie szacuje sie do 600 tysiecy.

          • 0 3

      • Wróć do przedszkola

        • 1 1

    • (8)

      Tylko że statystycznie 800 tysięcy zachorowań nie będzie oznaczało 35 zgonów, tylko 40 tysięcy (5%).

      • 8 3

      • Nie interesują mnie procenty, tylko konkretne wartości bezwzględne. (7)

        • 4 3

        • (6)

          No jasne. Co to za różnica, czy jakaś choroba jest ponad 1000 razy bardziej śmiertelna, czy nie.

          Na szczęście zbiorcze IQ ludzi decyzyjnych w tym kraju nadal przekracza 70, więc profilaktyka będzie rozszerzana, obojętnie czy jakiś Kazio się przejmuje, czy nie.

          • 5 3

          • Jesli w skali kraju zachoruje 100 osób, a umrze 90, to nie jest to żadna epidemia. (5)

            Nawet jeśli śmiertelność wynosi 90%.

            • 4 1

            • (3)

              Ale zachoruje 100 a nie wiele tysięcy właśnie dlatego, że jest stosowana profilaktyka, która nie ma sensu w przypadku chorób, gdzie na 800 tysięcy jest 35 zgonów.

              • 3 3

              • Czyli uznajemy, że 35 osób zmarłych w lutym jest nieistotnych, (2)

                a nad jedną (póki co) śmiertelną ofiarą koronawirusa cały kraj się trzęsie.

                • 3 2

              • (1)

                No, jeżeli jest ryzyko choroby, która jest ponad 1000 bardziej śmiertelna i na którą nie ma szczepionki, to kraj wkracza do akcji.

                • 5 4

              • Gdyby kraj prowadził zaostrzoną profilaktykę antygrypową

                To nie byłoby ani 800 tys. zachorowań w lutym, ani 35 zgonów.

                • 4 2

            • Kraina Bajlandii !!!!

              • 1 0

    • Zdążysz?

      • 0 0

    • Ale nie w takim piorunujacym czasie.

      W tym przypadku zaraźliwość jest najgorsza.

      • 2 1

  • Opinia wyróżniona

    szacun (5)

    bardzo dobra i rozsądna decyzja
    ludzie w tej chwili powinni pozostac w domach i unikac takich miejsc ,na restauracje i inne miejsca rozrywek bedzie jeszcze czas
    zrozumcie, ze szybciej się tego paskudztwa pozbędziemy jesli zaczniemy podchodzic do zalecen i choroby powaznie

    • 132 14

    • Ja jem tylko w restauracjach (1)

      Wolę złapać grypę niż umrzeć z głodu.

      • 8 12

      • No, ja tez, w trojmiescie pewnie sporo takich osob jest.

        • 6 4

    • Nikt nie będzie mi mówił co mam robić (1)

      • 9 5

      • Właśnie takie (...) przenoszą wirusa !!!! Abyś miał biegunkę do końca miesiąca !!!

        • 3 7

    • Nie mam problemu bo ze względu na ceny nie chodzę w ogóle do restauracji.

      • 0 2

  • Gotuję w domu, mam gdzieś restauracje.

    Zamykać wszystko. Granice również!

    • 13 6

  • Brawo dla Mandu (1)

    Nie zwijają całkiem biznesu, dzięki czemu ich pracownicy zarobią, ale i zapobiegają przez zamknięcie lokalu.

    • 11 2

    • Milutko moja mama jutro robi u nich imieniny a tak był wcześniej problem z rezerwacją.

      • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane