Choć rogale świętomarcińskie to specjał wywodzący się z Wielkopolski, na 11 listopada wypieka się je w całym kraju. Także w Trójmieście z okazji św. Marcina rogale te można kupić niemal wszędzie: w osiedlowym sklepie, markecie spożywczym czy sieciowej cukierni. Dziś prezentujemy głównie autorskie cukiernie, w których rogale wypiekane są ze specjalną dbałością, z najlepszych składników, dlatego niestety też trzeba liczyć się z ich wysoką ceną.
W tym artykule przedstawiamy propozycje autorskich cukierni, w których rogale marcińskie kosztują zwykle od 10 do 16 zł. Już teraz jednak zapowiadamy, że we wtorek wieczorem opublikujemy wyniki naszej redakcyjnej degustacji i ocenimy jak smakują bardziej przystępne cenowo rogale marcińskie z popularnych piekarni.
Najlepiej oceniane cukiernie i piekarnie w Trójmieście
Tradycja wypiekania rogali z białym makiem liczy ponad 150 lat i choć wywodzi się z czasów pogańskich, została przejęta przez Kościół rzymskokatolicki. Legenda głosi, że gdy św. Marcin przejeżdżał przez Poznań na koniu, zwierzę zgubiło podkowę. Miejscowy piekarz znalazł ją i zachwycony jej kształtem, zaczął wypiekać ciastka w takiej formie.
Przysmak rodem z Wielkopolski coraz częściej podbija serca i podniebienia także mieszkańców Trójmiasta. W ostatnich latach rogale stały się nieodzownym elementem Święta Niepodległości.
Rogale z certyfikatem
Warto dodać, że aby cukiernia mogła używać nazwy "rogale świętomarcińskie", musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.
Specyfikacja certyfikowanego produktu wskazuje, że:
- ciasto półfrancuskie musi być przygotowywane na bazie margaryny,
- nadzienie wyrabiane jest z białego maku z cukrem, okruchami ciasta biszkoptowego, masą jajeczną, margaryną, orzechami, rodzynkami, owocami w syropie lub kandyzowanymi (czereśnie, gruszka, skórka pomarańczowa) oraz aromatem migdałowym,
- ściśle określony jest także sposób zawijania ciasta (na kształt podkowy) i nakładania masy makowej (między warstwami ciasta),
- po wypieku rogal dekorowany jest pomadą i rozdrobnionymi orzechami,
- waga certyfikowanego rogala powinna wynosić od 150 do 250 g.
Dlatego rogale, które wypiekane i sprzedawane są w Trójmieście, mogą nieco różnić się składem od tradycyjnego, poznańskiego wypieku i najczęściej możemy spotkać je pod nazwą "rogale listopadowe" lub po prostu jako rogale z białym makiem.
Rogale listopadowe od Umam.
fot. Umam/Facebook.pl
Dlaczego rogale marcińskie są takie drogie?
W autorskich cukierniach ceny rogali marcińskich często przekraczają 42 zł za kilogram. Dlaczego cena za ten rarytas jest tak wysoka? Po pierwsze, tajemnica tkwi w nadzieniu, którego składniki nie należą do tanich. Biały mak, dużo marcepanu, bakalii, masła (choć specyfikacja wskazuje, że ciasto musi być przygotowane na margarynie, wiele cukierni świadomie decyduje się na zmianę przepisu i wykorzystanie masła, aby poprawić jakość wypieku - ciasto na maśle jest bardziej aromatyczne i chrupiące) - to wpływa na bogaty smak tego wypieku, ale i ma swoje odbicie w kosztach. Po drugie, trzeba też pamiętać, że w rogalu świętomarcińskim ciasto stanowi wręcz dodatek do nadzienia, a nie na odwrót. Smaczny, wykonany z najwyższej jakości składników i według odpowiednich proporcji rogal jest produktem wręcz luksusowym. Decydując się na zakup rogali, powinniśmy wręcz kierować się nie samą ceną, lecz stosunkiem ceny do wagi i ilości nadzienia do grubości ciasta.
Marcińska tradycja w Trójmieście
Pochodzący z Poznania znany cukiernik Tomasz Deker od lat kontynuuje w Trójmieście tradycję wypiekania rogali. W tym roku po raz kolejny będzie można skosztować wypieków zawierających 220-240 g "czystej słodkiej makowej rozkoszy". Rogale dostępne będą 11 listopada w piekarni przy ul. Obrońców Wybrzeża
W restauracji hotelu Courtyard by Marriott Gdynia rogale "marcinkowe" wypieka jeden z najlepszych trójmiejskich cukierników - Wojciech Rzepecki. Rogale te są obficie wypełnione makowo-bakaliowym nadzieniem (w proporcjach: 25 proc. ciasta i 75 proc. nadzienia) i oblane lukrem. Koszt to 12 zł. Rogale dostępne będą wyłącznie 11 listopada, więc warto się pospieszyć i złożyć zamówienie (telefonicznie). Zamówienia przyjmowane są do 8 listopada.
Takie rogale na 11 listopada dostać można w restauracji hotelu Courtyard by Marriott Gdynia.
fot. Courtyard by Marriott/Facebook.pl
Sopockie Capuccino Cafe rogale z tradycyjnym nadzieniem z białego maku z dodatkiem bakalii i migdałów wypieka tylko w tym jednym jesiennym okresie w roku. Od końca października codziennie można je złapać w kawiarni, a także przyjmowane są zamówienia na 11 listopada. Rogale są sporych rozmiarów, kruche i mocno wypieczone, a w smaku bardzo maślane. Wypieki dostępne są w cenie 14 zł.
Mała, lokalna kawiarnio-cukiernia na Zaspie, Cafe Antidotum wypieka prawdopodobnie największe rogale marcińskie w Trójmieście. Ważą 300 g i kosztują 12 zł. A co mają w środku? Masę z samodzielnie mielonego białego maku, rodzynki, owoce kandyzowane i orzechy - czyli prawdziwą jesień na talerzu. Całość zaś oblana jest delikatnym lukrem i oprószona płatkami migdałowymi. W odróżnieniu od Certyfikowanych Rogali Świętomarcińskich, wypieki z Antidotum są robione na maśle, przez co rogale są miękkie i puszyste.
Le Delice proponuje oryginalną wersję rogali marcińskich - croissanty z białym makiem.
fot. Le Delice/Facebook.pl
Otwarta w tym roku Piekarnia Gdańska przy Madisonie,
Czytaj także: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach
Jeszcze do poniedziałku (do godz. 12) można składać zamówienia na rogale w cukierni Więcej. Cena jednego rogala to 14,50 zł (150-170 g), przy zakupie pięciu sztuk zapłacimy 70 zł, a przy 10 sztukach - 135 zł. Pierwsze w tym sezonie rogale z białym makiem pojawiły się już też w cukierni Mamy wypieki. Wypieki można kupić na miejscu lub zamówić na czwartek, 11 listopada - zamówienia przyjmowane są do 9 listopada.
Cukiernia i manufaktura lodów Le Delice znalazła swój sposób na ten wypiek. Autorskie croissanty marcińskie powstają z maślanego ciasta półfrancuskiego własnej produkcji. Wypełnione są wymyślonym i wyprodukowanym przez Le Delice nadzieniem z białego maku, orzechów włoskich, rodzynek, skórki pomarańczy, cynamonu, miodu, polane lukrem i udekorowane skórką pomarańczy. Cena to 11,50 zł. Rogalików przez cały listopad można spróbować na miejscu lub zamówić przez stronę internetową. Zamówienia na Dzień św. Marcina przyjmowane są do 9 listopada, odbiór wyłącznie osobisty.
Gdyńska Rybka na 11 listopada przygotuje rogale i rybki z białym i niebieskim makiem oraz bakaliami.
fot. Gdyńska Rybka/Facebook.pl
Z kolei w Avocado Spot 11 listopada będzie można dostać wegańskie rogale marcińskie. Marlena Wronka - z zamiłowania cukierniczka - długo tworzyła tradycyjne słodycze, jednak to roślinne smakołyki okazały się wyzwaniem rozwijającym jej skrzydła. Przygotowane przez nią rogale wyglądem nie różnią się od tych tradycyjnych, a w smaku są pyszne i wilgotne.
Tradycyjne rogale z białym makiem, jak co roku, dostępne będą także w sieciowych cukierniach i piekarniach, m.in. Sowa, Szydłowski, Wenta, Rogalik, Pellowski czy Justynka. Tutaj ich cena jest niższa, wynosi od ok. 5 do 10 zł. I wyniki redakcyjnej degustacji właśnie tych rogali opublikujemy we wtorek o g.20:00