- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (71 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
Rogale marcińskie z autorskich cukierni
Choć rogale świętomarcińskie to specjał wywodzący się z Wielkopolski, na 11 listopada wypieka się je w całym kraju. Także w Trójmieście z okazji św. Marcina rogale te można kupić niemal wszędzie: w osiedlowym sklepie, markecie spożywczym czy sieciowej cukierni. Dziś prezentujemy głównie autorskie cukiernie, w których rogale wypiekane są ze specjalną dbałością, z najlepszych składników, dlatego niestety też trzeba liczyć się z ich wysoką ceną.
W tym artykule przedstawiamy propozycje autorskich cukierni, w których rogale marcińskie kosztują zwykle od 10 do 16 zł. Już teraz jednak zapowiadamy, że we wtorek wieczorem opublikujemy wyniki naszej redakcyjnej degustacji i ocenimy jak smakują bardziej przystępne cenowo rogale marcińskie z popularnych piekarni.
Najlepiej oceniane cukiernie i piekarnie w Trójmieście
Przysmak rodem z Wielkopolski coraz częściej podbija serca i podniebienia także mieszkańców Trójmiasta. W ostatnich latach rogale stały się nieodzownym elementem Święta Niepodległości.
Rogale z certyfikatem
Warto dodać, że aby cukiernia mogła używać nazwy "rogale świętomarcińskie", musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.
Specyfikacja certyfikowanego produktu wskazuje, że:
- ciasto półfrancuskie musi być przygotowywane na bazie margaryny,
- nadzienie wyrabiane jest z białego maku z cukrem, okruchami ciasta biszkoptowego, masą jajeczną, margaryną, orzechami, rodzynkami, owocami w syropie lub kandyzowanymi (czereśnie, gruszka, skórka pomarańczowa) oraz aromatem migdałowym,
- ściśle określony jest także sposób zawijania ciasta (na kształt podkowy) i nakładania masy makowej (między warstwami ciasta),
- po wypieku rogal dekorowany jest pomadą i rozdrobnionymi orzechami,
- waga certyfikowanego rogala powinna wynosić od 150 do 250 g.
Dlatego rogale, które wypiekane i sprzedawane są w Trójmieście, mogą nieco różnić się składem od tradycyjnego, poznańskiego wypieku i najczęściej możemy spotkać je pod nazwą "rogale listopadowe" lub po prostu jako rogale z białym makiem.
Dlaczego rogale marcińskie są takie drogie?
W autorskich cukierniach ceny rogali marcińskich często przekraczają 42 zł za kilogram. Dlaczego cena za ten rarytas jest tak wysoka? Po pierwsze, tajemnica tkwi w nadzieniu, którego składniki nie należą do tanich. Biały mak, dużo marcepanu, bakalii, masła (choć specyfikacja wskazuje, że ciasto musi być przygotowane na margarynie, wiele cukierni świadomie decyduje się na zmianę przepisu i wykorzystanie masła, aby poprawić jakość wypieku - ciasto na maśle jest bardziej aromatyczne i chrupiące) - to wpływa na bogaty smak tego wypieku, ale i ma swoje odbicie w kosztach. Po drugie, trzeba też pamiętać, że w rogalu świętomarcińskim ciasto stanowi wręcz dodatek do nadzienia, a nie na odwrót. Smaczny, wykonany z najwyższej jakości składników i według odpowiednich proporcji rogal jest produktem wręcz luksusowym. Decydując się na zakup rogali, powinniśmy wręcz kierować się nie samą ceną, lecz stosunkiem ceny do wagi i ilości nadzienia do grubości ciasta.
Marcińska tradycja w Trójmieście
Pochodzący z Poznania znany cukiernik Tomasz Deker od lat kontynuuje w Trójmieście tradycję wypiekania rogali. W tym roku po raz kolejny będzie można skosztować wypieków zawierających 220-240 g "czystej słodkiej makowej rozkoszy". Rogale dostępne będą 11 listopada w piekarni przy ul. Obrońców Wybrzeża i w braserii Tu Można Marzyć. Cena rogala w wersji maksi to 16 zł.
W restauracji hotelu Courtyard by Marriott Gdynia rogale "marcinkowe" wypieka jeden z najlepszych trójmiejskich cukierników - Wojciech Rzepecki. Rogale te są obficie wypełnione makowo-bakaliowym nadzieniem (w proporcjach: 25 proc. ciasta i 75 proc. nadzienia) i oblane lukrem. Koszt to 12 zł. Rogale dostępne będą wyłącznie 11 listopada, więc warto się pospieszyć i złożyć zamówienie (telefonicznie). Zamówienia przyjmowane są do 8 listopada.
Od początku miesiąca w cukierniach Umam (przy Grobli i na Garnizonie) można dostać rogale listopadowe w cenie 16 zł za sztukę. To receptura, którą tworzy wiele składników: ciasto drożdżowe wypełniane jest białym makiem, bakaliami, marcepanem, śmietanką kremową, miodem i waniliowym budyniem, a do tego solidna dawka lukru i orzechów. Warto się pospieszyć, bo wypieki znikają błyskawicznie, a rogalowy szał potrwa w Umam tylko do 14 listopada.
Sopockie Capuccino Cafe rogale z tradycyjnym nadzieniem z białego maku z dodatkiem bakalii i migdałów wypieka tylko w tym jednym jesiennym okresie w roku. Od końca października codziennie można je złapać w kawiarni, a także przyjmowane są zamówienia na 11 listopada. Rogale są sporych rozmiarów, kruche i mocno wypieczone, a w smaku bardzo maślane. Wypieki dostępne są w cenie 14 zł.
Mała, lokalna kawiarnio-cukiernia na Zaspie, Cafe Antidotum wypieka prawdopodobnie największe rogale marcińskie w Trójmieście. Ważą 300 g i kosztują 12 zł. A co mają w środku? Masę z samodzielnie mielonego białego maku, rodzynki, owoce kandyzowane i orzechy - czyli prawdziwą jesień na talerzu. Całość zaś oblana jest delikatnym lukrem i oprószona płatkami migdałowymi. W odróżnieniu od Certyfikowanych Rogali Świętomarcińskich, wypieki z Antidotum są robione na maśle, przez co rogale są miękkie i puszyste.
Pracownia cukiernicza Must Bake, która zaopatruje w słodkości wiele trójmiejskich lokali, już w witrynie swojego stacjonarnego lokalu ma sporo tradycyjnych rogalików. Powstają one z mąki Ciechanowiec, masła, białego maku, marcepanu, migdałów, miodu i skórki pomarańczowej. Ciasto delikatnie polane jest lukrem i udekorowane płatkami migdałów. Rogale kosztują 14 zł. Można zamawiać je poprzez sklep internetowy.
Otwarta w tym roku Piekarnia Gdańska przy Madisonie, która poza słodkimi i słonymi wypiekami serwuje także wyśmienite śniadania, na 10 i 11 listopada przygotuje tradycyjne rogale z białym makiem. Starannie zawinięte wypieki z półfrancuskiego ciasta z nadzieniem z marcepanu i białego maku kosztować będą 5,50 zł za sztukę. Zamówienia przyjmowane są telefonicznie.
Czytaj także: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach
Jeszcze do poniedziałku (do godz. 12) można składać zamówienia na rogale w cukierni Więcej. Cena jednego rogala to 14,50 zł (150-170 g), przy zakupie pięciu sztuk zapłacimy 70 zł, a przy 10 sztukach - 135 zł. Pierwsze w tym sezonie rogale z białym makiem pojawiły się już też w cukierni Mamy wypieki. Wypieki można kupić na miejscu lub zamówić na czwartek, 11 listopada - zamówienia przyjmowane są do 9 listopada.
Cukiernia i manufaktura lodów Le Delice znalazła swój sposób na ten wypiek. Autorskie croissanty marcińskie powstają z maślanego ciasta półfrancuskiego własnej produkcji. Wypełnione są wymyślonym i wyprodukowanym przez Le Delice nadzieniem z białego maku, orzechów włoskich, rodzynek, skórki pomarańczy, cynamonu, miodu, polane lukrem i udekorowane skórką pomarańczy. Cena to 11,50 zł. Rogalików przez cały listopad można spróbować na miejscu lub zamówić przez stronę internetową. Zamówienia na Dzień św. Marcina przyjmowane są do 9 listopada, odbiór wyłącznie osobisty.
Również w innej, ciekawej formie smak marcińskich rogali proponuje Gdyńska Rybka z ikrą Marko. 11 listopada flagowy produkt tego miejsca - słodkie rybki, dostępne będą w wersji z białym oraz niebieskim makiem i bakaliami. Duże rybki kosztują 5 zł za sztukę, małe 50 zł za kilogram. Cukiernicy przygotują także klasyczne rogale - również w dwóch wariantach: z białym makiem i bakaliami oraz z niebieskim makiem i bakaliami (50 zł/kg).
Z kolei w Avocado Spot 11 listopada będzie można dostać wegańskie rogale marcińskie. Marlena Wronka - z zamiłowania cukierniczka - długo tworzyła tradycyjne słodycze, jednak to roślinne smakołyki okazały się wyzwaniem rozwijającym jej skrzydła. Przygotowane przez nią rogale wyglądem nie różnią się od tych tradycyjnych, a w smaku są pyszne i wilgotne.
Tradycyjne rogale z białym makiem, jak co roku, dostępne będą także w sieciowych cukierniach i piekarniach, m.in. Sowa, Szydłowski, Wenta, Rogalik, Pellowski czy Justynka. Tutaj ich cena jest niższa, wynosi od ok. 5 do 10 zł. I wyniki redakcyjnej degustacji właśnie tych rogali opublikujemy we wtorek o g.20:00
Miejsca
Opinie (147) 8 zablokowanych
-
2021-11-07 16:24
Dobre są z w-z tki (1)
- 6 1
-
2021-11-08 11:22
W - z fatalne sam lukier i chemia !
- 0 2
-
2021-11-08 09:49
Jeszcze nigdy nie jadłam dobrego. Przeważnie suche twarde ulepy z toną cukru.
- 2 0
-
2021-11-06 12:05
Tylko w cukierni sowa (5)
Cukiernia sowa najlepsze i po 3.10za sztukę Rogal Bydgoskie bo nazwa Marcinka zastrzeżona jest
- 6 43
-
2021-11-06 14:21
(1)
Sowa to fabryka. Tam dziennie robią kilkanaście
ton ciasta różnego rodzaju.Przy takiej masie ( skali) jak może być cokolwiek smaczne?- 13 2
-
2021-11-08 06:31
Właśnie w takiej fabryce składniki są dozowane komputerowo, z aptekarską precyzją. Dlatego jest gwarancja wysokiej i powtarzalnej jakości każdego wyrobu. Warunek jest tylko jeden: właściwy przepis i użycie najwyższej jakości surowców.
- 0 0
-
2021-11-07 16:44
Czyli z tej rozstawionej Piekarni Gdanskiej na Rajskiej. Jak to można porównywać do innych?
- 0 0
-
2021-11-06 22:05
Sowa? Przecież od tych słodko-tłustych mas aż robi się niedobrze.
- 3 1
-
2021-11-06 18:00
iii
ale jak tak nie smaczne wszystko a w święta zawsze tłumy ludzi masa i na marcina kolejki w cukierni jak tak niesmaczne to poco tam sie chodzi
- 5 2
-
2021-11-07 20:40
(1)
świętomarcińskie jak już, ale trzeba nowomowę wszędzie wciskać, nie?
- 2 0
-
2021-11-08 00:01
Niedługo pewnie jeszcze zmienią nazwę Gór Świętokrzyskich itd.
- 1 0
-
2021-11-07 22:48
brawo ceny ale to co robia w umam to przesada
male ciasteczko za pln 16. niech sami jedza
- 3 0
-
2021-11-06 12:09
No bez przesady (9)
Kogo stać na zakup rogali za 14-17zł/sztuka? Tak, wiem... przynusu nie ma, ale naprawdę powariowali
- 92 9
-
2021-11-07 20:31
W manufakturze Mojej Mamy mają za 10 i są mega pyszne.
- 0 0
-
2021-11-07 19:18
Dla Ciebie smakoszu
w Biedrze będą PO 1,39 ZŁ odmrażane z Chin tak jak pączki na tłusty czwartek
- 0 1
-
2021-11-06 12:13
(3)
Raz w roku, jeśli rogal jest dobrej jakości i z dobrych składników, wyjątkowo mogę się skusić :)
- 12 15
-
2021-11-06 12:34
(2)
Bo akurat widzisz, z jakch składników był zrobiony. Ważne żeby wyglądał i był słodki....;)
- 19 4
-
2021-11-06 12:39
(1)
Akurat znam branżę i się orientuję, więc komentarz nietrafiony. :)
- 3 6
-
2021-11-07 19:02
Minusującym życzę smacznej margarynki, sztucznych aromatów i stabilizatorów!
- 0 0
-
2021-11-06 20:46
Mnie stać
- 1 4
-
2021-11-06 19:17
A ile zjesz?
Jeden i ma się dosyć.
- 1 2
-
2021-11-06 13:59
No co ty?
Na budowie pracujesz?
Zapisz się do PiS!- 3 5
-
2021-11-06 16:35
Cukiernik (4)
Każde inne byle by nie od Pellowskiego, w środku zamiast masy makowej z białym Makiem to jest pełno pseudo nadzienia,nic tylko okruchy ze starych ciast co sie nie sprzedały!!! I dodawana w Masowych ilosciach Bułka Tarta do nadzienia,a biały mak?? No może troszkie posypią na wierzch, byłem i wiem co tam się dzieje.
- 35 4
-
2021-11-07 20:28
Też to słyszałam od znajomego, który tam pracował.
- 4 0
-
2021-11-07 15:22
Kierowca
Gdyby Pellowski wiedział ze kradniesz to by Cię wcześniej z pracy wyrzucił.
- 1 1
-
2021-11-07 15:19
Piekarz
Sam sypałeś a biały mak wziołeś do domu i jeszcze piszesz te głupoty
- 2 1
-
2021-11-06 20:24
W dodatku leja sztuczny aromat migdalowy. A fuj!
- 13 2
-
2021-11-06 14:11
W biedronce po 3 złote. (4)
Dziękuję za uwagę .
- 10 9
-
2021-11-07 20:26
O fuj, nie wyobrażam sobie i nie chce nawet co mają za skład! Pewnie swieci w nocy ten rogal
- 0 0
-
2021-11-06 15:19
(2)
Ja widziałam wczoraj po 5 zł.
- 8 0
-
2021-11-06 21:36
Co widziałaś po 5 ? (1)
- 0 1
-
2021-11-07 10:53
Twoją mamę, źle wyglądała.
- 0 1
-
2021-11-07 20:24
Manufaktura
Najlepsze rogale w Manufakturze Mojej Mamy. Pyszne ciasto i dużo nadzienia. Czuć, że to mak a nie bułka tarta.
Kupowałam w cenie 10 zł za szt.- 1 2
-
2021-11-07 19:28
Deliszis
Polecam rogale z białym makiem z Piekarni S.Mielnik.
- 1 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.