• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rogale marcińskie z autorskich cukierni

Magda Mielke
6 listopada 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Poznaniak Tomasz Deker od lat kontynuuje świętomarcińską tradycję. Poznaniak Tomasz Deker od lat kontynuuje świętomarcińską tradycję.

Choć rogale świętomarcińskie to specjał wywodzący się z Wielkopolski, na 11 listopada wypieka się je w całym kraju. Także w Trójmieście z okazji św. Marcina rogale te można kupić niemal wszędzie: w osiedlowym sklepie, markecie spożywczym czy sieciowej cukierni. Dziś prezentujemy głównie autorskie cukiernie, w których rogale wypiekane są ze specjalną dbałością, z najlepszych składników, dlatego niestety też trzeba liczyć się z ich wysoką ceną.



W tym artykule przedstawiamy propozycje autorskich cukierni, w których rogale marcińskie kosztują zwykle od 10 do 16 zł. Już teraz jednak zapowiadamy, że we wtorek wieczorem opublikujemy wyniki naszej redakcyjnej degustacji i ocenimy jak smakują bardziej przystępne cenowo rogale marcińskie z popularnych piekarni.

Najlepiej oceniane cukiernie i piekarnie w Trójmieście



Czy lubisz rogale z białym makiem?

Tradycja wypiekania rogali z białym makiem liczy ponad 150 lat i choć wywodzi się z czasów pogańskich, została przejęta przez Kościół rzymskokatolicki. Legenda głosi, że gdy św. Marcin przejeżdżał przez Poznań na koniu, zwierzę zgubiło podkowę. Miejscowy piekarz znalazł ją i zachwycony jej kształtem, zaczął wypiekać ciastka w takiej formie.

Przysmak rodem z Wielkopolski coraz częściej podbija serca i podniebienia także mieszkańców Trójmiasta. W ostatnich latach rogale stały się nieodzownym elementem Święta Niepodległości.

Rogale z certyfikatem



Warto dodać, że aby cukiernia mogła używać nazwy "rogale świętomarcińskie", musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.

Specyfikacja certyfikowanego produktu wskazuje, że:
  • ciasto półfrancuskie musi być przygotowywane na bazie margaryny,
  • nadzienie wyrabiane jest z białego maku z cukrem, okruchami ciasta biszkoptowego, masą jajeczną, margaryną, orzechami, rodzynkami, owocami w syropie lub kandyzowanymi (czereśnie, gruszka, skórka pomarańczowa) oraz aromatem migdałowym,
  • ściśle określony jest także sposób zawijania ciasta (na kształt podkowy) i nakładania masy makowej (między warstwami ciasta),
  • po wypieku rogal dekorowany jest pomadą i rozdrobnionymi orzechami,
  • waga certyfikowanego rogala powinna wynosić od 150 do 250 g.

Dlatego rogale, które wypiekane i sprzedawane są w Trójmieście, mogą nieco różnić się składem od tradycyjnego, poznańskiego wypieku i najczęściej możemy spotkać je pod nazwą "rogale listopadowe" lub po prostu jako rogale z białym makiem.

  • Rogale listopadowe od Umam.
  • Rogale listopadowe od Umam.
  • Rogale listopadowe od Umam.
  • Rogale listopadowe od Umam.

Dlaczego rogale marcińskie są takie drogie?



W autorskich cukierniach ceny rogali marcińskich często przekraczają 42 zł za kilogram. Dlaczego cena za ten rarytas jest tak wysoka? Po pierwsze, tajemnica tkwi w nadzieniu, którego składniki nie należą do tanich. Biały mak, dużo marcepanu, bakalii, masła (choć specyfikacja wskazuje, że ciasto musi być przygotowane na margarynie, wiele cukierni świadomie decyduje się na zmianę przepisu i wykorzystanie masła, aby poprawić jakość wypieku - ciasto na maśle jest bardziej aromatyczne i chrupiące) - to wpływa na bogaty smak tego wypieku, ale i ma swoje odbicie w kosztach. Po drugie, trzeba też pamiętać, że w rogalu świętomarcińskim ciasto stanowi wręcz dodatek do nadzienia, a nie na odwrót. Smaczny, wykonany z najwyższej jakości składników i według odpowiednich proporcji rogal jest produktem wręcz luksusowym. Decydując się na zakup rogali, powinniśmy wręcz kierować się nie samą ceną, lecz stosunkiem ceny do wagi i ilości nadzienia do grubości ciasta.

Marcińska tradycja w Trójmieście



Pochodzący z Poznania znany cukiernik Tomasz Deker od lat kontynuuje w Trójmieście tradycję wypiekania rogali. W tym roku po raz kolejny będzie można skosztować wypieków zawierających 220-240 g "czystej słodkiej makowej rozkoszy". Rogale dostępne będą 11 listopada w piekarni przy ul. Obrońców WybrzeżaMapka i w braserii Tu Można Marzyć. Cena rogala w wersji maksi to 16 zł.

W restauracji hotelu Courtyard by Marriott Gdynia rogale "marcinkowe" wypieka jeden z najlepszych trójmiejskich cukierników - Wojciech Rzepecki. Rogale te są obficie wypełnione makowo-bakaliowym nadzieniem (w proporcjach: 25 proc. ciasta i 75 proc. nadzienia) i oblane lukrem. Koszt to 12 zł. Rogale dostępne będą wyłącznie 11 listopada, więc warto się pospieszyć i złożyć zamówienie (telefonicznie). Zamówienia przyjmowane są do 8 listopada.

  • Takie rogale na 11 listopada dostać można w restauracji hotelu Courtyard by Marriott Gdynia.
  • Do 8 listopada można zamawiać rogale w restauracji hotelu Courtyard by Marriott.
  • Również Cappucino Cafe przygotowuje tradycyjne rogale z białym makiem.
Od początku miesiąca w cukierniach Umam (przy Groblina Garnizonie) można dostać rogale listopadowe w cenie 16 zł za sztukę. To receptura, którą tworzy wiele składników: ciasto drożdżowe wypełniane jest białym makiem, bakaliami, marcepanem, śmietanką kremową, miodem i waniliowym budyniem, a do tego solidna dawka lukru i orzechów. Warto się pospieszyć, bo wypieki znikają błyskawicznie, a rogalowy szał potrwa w Umam tylko do 14 listopada.


Sopockie Capuccino Cafe rogale z tradycyjnym nadzieniem z białego maku z dodatkiem bakalii i migdałów wypieka tylko w tym jednym jesiennym okresie w roku. Od końca października codziennie można je złapać w kawiarni, a także przyjmowane są zamówienia na 11 listopada. Rogale są sporych rozmiarów, kruche i mocno wypieczone, a w smaku bardzo maślane. Wypieki dostępne są w cenie 14 zł.

Mała, lokalna kawiarnio-cukiernia na Zaspie, Cafe Antidotum wypieka prawdopodobnie największe rogale marcińskie w Trójmieście. Ważą 300 g i kosztują 12 zł. A co mają w środku? Masę z samodzielnie mielonego białego maku, rodzynki, owoce kandyzowane i orzechy - czyli prawdziwą jesień na talerzu. Całość zaś oblana jest delikatnym lukrem i oprószona płatkami migdałowymi. W odróżnieniu od Certyfikowanych Rogali Świętomarcińskich, wypieki z Antidotum są robione na maśle, przez co rogale są miękkie i puszyste.

  • Le Delice proponuje oryginalną wersję rogali marcińskich - croissanty z białym makiem.
  • Le Delice proponuje oryginalną wersję rogali marcińskich - croissanty z białym makiem.
  • Cafe Antidotum przygotowało w tym roku wypełnione pysznościami po brzegi rogale, którym wprost nie da się oprzeć.
  • Cafe Antidotum przygotowało w tym roku wypełnione pysznościami po brzegi rogale, którym wprost nie da się oprzeć.
Pracownia cukiernicza Must Bake, która zaopatruje w słodkości wiele trójmiejskich lokali, już w witrynie swojego stacjonarnego lokalu ma sporo tradycyjnych rogalików. Powstają one z mąki Ciechanowiec, masła, białego maku, marcepanu, migdałów, miodu i skórki pomarańczowej. Ciasto delikatnie polane jest lukrem i udekorowane płatkami migdałów. Rogale kosztują 14 zł. Można zamawiać je poprzez sklep internetowy.

Otwarta w tym roku Piekarnia Gdańska przy Madisonie,Mapka która poza słodkimi i słonymi wypiekami serwuje także wyśmienite śniadania, na 10 i 11 listopada przygotuje tradycyjne rogale z białym makiem. Starannie zawinięte wypieki z półfrancuskiego ciasta z nadzieniem z marcepanu i białego maku kosztować będą 5,50 zł za sztukę. Zamówienia przyjmowane są telefonicznie.

Czytaj także: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach

Jeszcze do poniedziałku (do godz. 12) można składać zamówienia na rogale w cukierni Więcej. Cena jednego rogala to 14,50 zł (150-170 g), przy zakupie pięciu sztuk zapłacimy 70 zł, a przy 10 sztukach - 135 zł. Pierwsze w tym sezonie rogale z białym makiem pojawiły się już też w cukierni Mamy wypieki. Wypieki można kupić na miejscu lub zamówić na czwartek, 11 listopada - zamówienia przyjmowane są do 9 listopada.

Cukiernia i manufaktura lodów Le Delice znalazła swój sposób na ten wypiek. Autorskie croissanty marcińskie powstają z maślanego ciasta półfrancuskiego własnej produkcji. Wypełnione są wymyślonym i wyprodukowanym przez Le Delice nadzieniem z białego maku, orzechów włoskich, rodzynek, skórki pomarańczy, cynamonu, miodu, polane lukrem i udekorowane skórką pomarańczy. Cena to 11,50 zł. Rogalików przez cały listopad można spróbować na miejscu lub zamówić przez stronę internetową. Zamówienia na Dzień św. Marcina przyjmowane są do 9 listopada, odbiór wyłącznie osobisty.

  • Gdyńska Rybka na 11 listopada przygotuje rogale i rybki z białym i niebieskim makiem oraz bakaliami.
  • Gdyńska Rybka na 11 listopada przygotuje rogale i rybki z białym i niebieskim makiem oraz bakaliami.
  • Marcińskie rogale przygotowuje też Must Bake.
  • Marcińskie rogale przygotowuje też Must Bake.
Również w innej, ciekawej formie smak marcińskich rogali proponuje Gdyńska Rybka z ikrą Marko. 11 listopada flagowy produkt tego miejsca - słodkie rybki, dostępne będą w wersji z białym oraz niebieskim makiem i bakaliami. Duże rybki kosztują 5 zł za sztukę, małe 50 zł za kilogram. Cukiernicy przygotują także klasyczne rogale - również w dwóch wariantach: z białym makiem i bakaliami oraz z niebieskim makiem i bakaliami (50 zł/kg).

Z kolei w Avocado Spot 11 listopada będzie można dostać wegańskie rogale marcińskie. Marlena Wronka - z zamiłowania cukierniczka - długo tworzyła tradycyjne słodycze, jednak to roślinne smakołyki okazały się wyzwaniem rozwijającym jej skrzydła. Przygotowane przez nią rogale wyglądem nie różnią się od tych tradycyjnych, a w smaku są pyszne i wilgotne.


Tradycyjne rogale z białym makiem, jak co roku, dostępne będą także w sieciowych cukierniach i piekarniach, m.in. Sowa, Szydłowski, Wenta, Rogalik, Pellowski czy Justynka. Tutaj ich cena jest niższa, wynosi od ok. 5 do 10 zł. I wyniki redakcyjnej degustacji właśnie tych rogali opublikujemy we wtorek o g.20:00

Miejsca

Opinie (147) 8 zablokowanych

  • Dobre są z w-z tki (1)

    • 6 1

    • W - z fatalne sam lukier i chemia !

      • 0 2

  • Jeszcze nigdy nie jadłam dobrego. Przeważnie suche twarde ulepy z toną cukru.

    • 2 0

  • Tylko w cukierni sowa (5)

    Cukiernia sowa najlepsze i po 3.10za sztukę Rogal Bydgoskie bo nazwa Marcinka zastrzeżona jest

    • 6 43

    • (1)

      Sowa to fabryka. Tam dziennie robią kilkanaście
      ton ciasta różnego rodzaju.Przy takiej masie ( skali) jak może być cokolwiek smaczne?

      • 13 2

      • Właśnie w takiej fabryce składniki są dozowane komputerowo, z aptekarską precyzją. Dlatego jest gwarancja wysokiej i powtarzalnej jakości każdego wyrobu. Warunek jest tylko jeden: właściwy przepis i użycie najwyższej jakości surowców.

        • 0 0

    • Czyli z tej rozstawionej Piekarni Gdanskiej na Rajskiej. Jak to można porównywać do innych?

      • 0 0

    • Sowa? Przecież od tych słodko-tłustych mas aż robi się niedobrze.

      • 3 1

    • iii

      ale jak tak nie smaczne wszystko a w święta zawsze tłumy ludzi masa i na marcina kolejki w cukierni jak tak niesmaczne to poco tam sie chodzi

      • 5 2

  • (1)

    świętomarcińskie jak już, ale trzeba nowomowę wszędzie wciskać, nie?

    • 2 0

    • Niedługo pewnie jeszcze zmienią nazwę Gór Świętokrzyskich itd.

      • 1 0

  • brawo ceny ale to co robia w umam to przesada

    male ciasteczko za pln 16. niech sami jedza

    • 3 0

  • No bez przesady (9)

    Kogo stać na zakup rogali za 14-17zł/sztuka? Tak, wiem... przynusu nie ma, ale naprawdę powariowali

    • 92 9

    • W manufakturze Mojej Mamy mają za 10 i są mega pyszne.

      • 0 0

    • Dla Ciebie smakoszu

      w Biedrze będą PO 1,39 ZŁ odmrażane z Chin tak jak pączki na tłusty czwartek

      • 0 1

    • (3)

      Raz w roku, jeśli rogal jest dobrej jakości i z dobrych składników, wyjątkowo mogę się skusić :)

      • 12 15

      • (2)

        Bo akurat widzisz, z jakch składników był zrobiony. Ważne żeby wyglądał i był słodki....;)

        • 19 4

        • (1)

          Akurat znam branżę i się orientuję, więc komentarz nietrafiony. :)

          • 3 6

          • Minusującym życzę smacznej margarynki, sztucznych aromatów i stabilizatorów!

            • 0 0

    • Mnie stać

      • 1 4

    • A ile zjesz?

      Jeden i ma się dosyć.

      • 1 2

    • No co ty?

      Na budowie pracujesz?

      Zapisz się do PiS!

      • 3 5

  • Cukiernik (4)

    Każde inne byle by nie od Pellowskiego, w środku zamiast masy makowej z białym Makiem to jest pełno pseudo nadzienia,nic tylko okruchy ze starych ciast co sie nie sprzedały!!! I dodawana w Masowych ilosciach Bułka Tarta do nadzienia,a biały mak?? No może troszkie posypią na wierzch, byłem i wiem co tam się dzieje.

    • 35 4

    • Też to słyszałam od znajomego, który tam pracował.

      • 4 0

    • Kierowca

      Gdyby Pellowski wiedział ze kradniesz to by Cię wcześniej z pracy wyrzucił.

      • 1 1

    • Piekarz

      Sam sypałeś a biały mak wziołeś do domu i jeszcze piszesz te głupoty

      • 2 1

    • W dodatku leja sztuczny aromat migdalowy. A fuj!

      • 13 2

  • W biedronce po 3 złote. (4)

    Dziękuję za uwagę .

    • 10 9

    • O fuj, nie wyobrażam sobie i nie chce nawet co mają za skład! Pewnie swieci w nocy ten rogal

      • 0 0

    • (2)

      Ja widziałam wczoraj po 5 zł.

      • 8 0

      • Co widziałaś po 5 ? (1)

        • 0 1

        • Twoją mamę, źle wyglądała.

          • 0 1

  • Manufaktura

    Najlepsze rogale w Manufakturze Mojej Mamy. Pyszne ciasto i dużo nadzienia. Czuć, że to mak a nie bułka tarta.
    Kupowałam w cenie 10 zł za szt.

    • 1 2

  • Deliszis

    Polecam rogale z białym makiem z Piekarni S.Mielnik.

    • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane