• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Romans tradycji z nowoczesnością. Otwarcie restauracji Monastico

Aleksandra Wrona
5 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Monastico znajduje się w dawnym budynku klasztornym. Na górze znajdują się apartamenty, na parterze restauracja, a w podziemiach pizzeria i wine bar. Monastico znajduje się w dawnym budynku klasztornym. Na górze znajdują się apartamenty, na parterze restauracja, a w podziemiach pizzeria i wine bar.

Odrestaurowane wnętrza dawnego klasztoru, menu łączące polskie tradycje kulinarne z nowoczesnością i szeroki wybór win. W środę wieczorem w trakcie uroczystej kolacji oficjalnie otwarta została restauracja Monastico. Obiekt położony jest w samym centrum Targu Siennego i oprócz restauracji mieści w sobie pizzerię i apartamenty hotelowe.



Podczas kolacji goście mieli okazję nie tylko docenić kunszt kulinarny szefa kuchni Marcina Leszczyńskiego, ale też zwiedzić obiekt, w którym znajduje się restauracja i poznać jego bogatą historię. Za część merytoryczną wieczoru odpowiadali Jerzy NacelWojciech Konkiel, przedstawiciele Gdańskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


- Historia to coś szczególnie cennego w czasach, kiedy często mówi się o kryzysie wartości - zaczął Wojciech Konkiel. - W tym miejscu mieszkały, pracowały, tworzyły i działały na rzecz nie tylko mieszkańców Gdańska siostry zakonne elżbietanki. Dla nas jest ważne, żeby ten kontekst historyczny zachować, pamiętać o historii i duchu tego miejsca, także ze względu na to, że w tym budynku więziony był Konstantyn Dominik, pierwszy biskup pochodzący z Kaszub.
Jerzy Nacel przybliżył gościom funkcje, jakie w przeszłości pełnił budynek.

- Siostry elżbietanki założyły tutaj nie tylko przedszkole, ale też coś na kształt hospicjum. Oprócz tego prowadziły tu mały pensjonat, kilkanaście pokoi, w których mogli mieszkać goście, dzięki czemu siostry miały fundusze na pomoc hospitalizowanym. Warto dodać, że na początku lat 20. w tym budynku zamieszkał pierwszy biskup gdański pochodzenia irlandzkiego Edward O'Rourke - mówił Jerzy Nacel.
  • Przystawka: kolorowe buraki, ser Kozia Rurka, orzech laskowy, mikrozioła
  • Danie główne rybne: troć, czerwona kapusta, seler, koper, tymianek cytrynowy
  • Danie główne mięsne: cielęcina, topinambur, sos cielęcy, chrzan
  • Deser: czekolada, sable, jeżyna
Opowieści o historii budynku urozmaiciło czterodaniowe menu przygotowane przez szefa kuchni Marcina Leszczyńskiego. Za wybór win odpowiadał sommelier Przemysław Gwardzik.

- Stawiamy na polską kuchnię w trochę bardziej nowoczesnym wydaniu - mówił szef kuchni Marcin Leszczyński. - Mam nadzieję, że stworzymy nowy koncept na kulinarnej mapie Gdańska. Nie zamykamy się tylko na karcie, chcemy organizować degustacje, kolacje komentowane i inne ciekawe wydarzenia kulinarne.
Na przystawkę podane zostały kolorowe buraki z serem Kozia Rurka, orzechami laskowymi i ziołami. Towarzyszyło im wino Chardonnay Veneto IGT, które na co dzień dostępne będzie w kranie, na poziomie -1 restauracji.

Poznaj historię Trójmiasta


Jako pierwsze danie główne szef kuchni zaproponował troć w towarzystwie czerwonej kapusty, selera, kopru i tymianku cytrynowego. Do tego podane zostało wino Dr Loosen Blauschiefer Riesling Trocken Mosel. Drugim daniem głównym była cielęcina z sosem cielęcym, topinaburem i chrzanem. Smak dania podkreślało wino Allegrini Corte Giara Merlot Corvina Veneto IGT. Kolację zwieńczył deser - czekolada, sable i marynowana jeżyna.

Po kolacji goście zostali zaproszeni do zwiedzenia obiektu. Oprócz przestrzeni restauracyjnej, w której odbyła się główna część wydarzenia, mogli zobaczyć też znajdujące się na wyższych piętrach apartamenty oraz pizzerięwine bar w podziemiach dawnego klasztoru.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (64) ponad 10 zablokowanych

  • Naprawde kogoś jeszcze to wzrusza?

    Mikrodania na talerzu wielkim jak lotnisko a na środku burak - za cenę obiadu dla całej rodziny. Brawo.

    • 10 2

  • ..znudzilo mnie czytanie relacji =

    ..zakladam, ze nie odwiedze.

    • 5 1

  • Historia,

    Piękne szmaty na płocie...

    • 6 0

  • Coś późno ten artykuł

    Bo ja tam tydzień temu byłem.
    Pizzę jadłem.
    Pizza jak pizza, a ceny jak wszędzie

    • 2 0

  • Honor kaszubski

    Tam powinno byc hospicjum a nie wyszynk

    • 1 6

  • troć w towarzystwie czerwonej kapusty (5)

    Widzę, że ten pretensjonalny styl pisania trwa w najlepsze na t.pl...
    Tego konceptu nie da się czytać :)

    • 26 3

    • jakbyś znał język polski to by się dało czytać (1)

      a tak jak widać

      • 1 8

      • Przygadał kocioł garnkowi...

        • 3 1

    • (2)

      Muśnięta, otulona i w akompaniamencie.

      • 13 1

      • (1)

        Pod pierzynką...

        • 6 1

        • cząstki

          oraz "poprawnie"

          • 3 0

  • widać mocną napinkę

    baby poniżej średniej :D

    • 11 5

  • (1)

    Dla nas jest ważne, żeby ten kontekst historyczny zachować, pamiętać o historii i duchu tego miejsca, także ze względu na to, że w tym budynku więziony był Konstantyn Dominik, pierwszy biskup pochodzący z Kaszub.

    i tak powstała w tym miesiącu pizzeria i apartamenty

    • 33 6

    • prawdziwy klasztor

      • 2 0

  • A jaka kase dostalo z tego Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie (1)

    • 8 3

    • Jako obywatel, masz prawo skierować formalne zapytanie do Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego o/ Gdańsk. Nie musisz pozostawiać pytania celowo nie dopowiedzianego.

      • 4 1

  • Wysrój tego exclusiv-u przypomina bar szybkiej obsługi z lat 70- tych ub. wieku. (2)

    Nawet w przeciętnej restauracji kelner jest odpowiednio ubrany, na stołach są obrusy a kuchnia jest schowana na zapleczu!

    • 16 8

    • lol, gdzieś ty się uchował czupurku? (1)

      w jakimś ciemnym kącie cię trzymali?

      • 3 10

      • To gdzieś ty się chował czupurku, że cię do restauracji nigdy nie wpuszczono i nie wiesz jak powinna wyglądać?

        No, ale rzeczywiście. Do normalnych restauracji byle czego nie wpuszczano. Dziś się je niestety zamyka bo motłoch woli hamburgery z kota podane w fast-foodach gdzie zajada się brudnymi łapami, bez noża i widelca, na stojąco albo przy przy zapaskudzonym stoliku.

        • 6 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane