• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Roślinożerca i mięsożerca zadowolony. Wege w "zwykłych" knajpach

Magda Mielke
2 marca 2024, godz. 11:00 
Opinie (78)
  • Nie/mięsny to bistro, które do wspólnego stołu zaprasza wszystkich - zarówno preferujących dania bezmięsne, jak i mięsne.
  • Nie/mięsny to bistro, które do wspólnego stołu zaprasza wszystkich - zarówno preferujących dania bezmięsne, jak i mięsne.
  • Nie/mięsny to bistro, które do wspólnego stołu zaprasza wszystkich - zarówno preferujących dania bezmięsne, jak i mięsne.
  • Nie/mięsny to bistro, które do wspólnego stołu zaprasza wszystkich - zarówno preferujących dania bezmięsne, jak i mięsne.
  • Nie/mięsny to bistro, które do wspólnego stołu zaprasza wszystkich - zarówno preferujących dania bezmięsne, jak i mięsne.

Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa. W rezultacie rośnie popyt i przybywa restauracji wyłącznie z kuchnią roślinną. Zdarzają się jednak sytuacje, gdy np. wychodzimy "na miasto" większą grupą albo chcemy zadowolić gusta wszystkich i szukamy restauracji, które oferują zarówno potrawy mięsne, jak i mają duży i ciekawy wybór pozycji wege. Poniżej kilka sprawdzonych adresów.




Czy masz w swoim gronie osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa?

Cały czas przybywa osób, które decydują się na zmianę swojej diety na bardziej zrównoważoną i świadomą. W tym celu np. rezygnują ze spożywania mięsa. Na kulinarnej mapie Trójmiasta nie brakuje knajp "wege". Manna 68, House of Seitan Plażka czy Atelier Smaku to tylko niektóre przykłady. Lokale te przyciągają nie tylko wegetarian i wegan, ale też osoby na co dzień jedzące mięso, które od czasu do czasu szukają odmiany.

Problem pojawia się, gdy szukamy miejsc, które zadowolą zarówno osoby, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, jak i szukających roślinnych dań. Trójmiasto z roku na rok staje się jednak coraz bardziej przyjazne wegetarianom i weganom, a restauracje, które jedyną bezmięsną alternatywę upatrywały w sałatce i frytkach są skazane na porażkę. Przedstawiamy kilka miejsc, z których zarówno mięsożerca, jak i wegetarianin wyjdą zadowoleni.


Nie/mięsny



Na Dolnym MieścieMapka, a od niedawna też w OliwieMapka działa bistro Nie/mięsny. Kuchnia jest inspirowana bliskowschodnimi potrawami podawanymi w wersji bezmięsnej i mięsnej, a więc przy jednym stole mogą zasiąść wielbiciele mięsa i miłośnicy warzyw. Karta dań podzielona jest na dwie części: wegetariańską i mięsną, a w każdej z nich znajdziemy tyle samo pozycji.

Bistro przez cały dzień serwuje śniadania. W menu znajdziemy też tzw. talerzyki, czyli przekąski idealne do dzielenia się w kilka osób, dania główne i street food. Zamówić można np. tosty z długo pieczoną wołowiną, a w wersji wege - z pastą truflową, labneh z duszoną jagnięciną i miętowym chimichurri lub ze smażonym halloumi i pinzimonio, misę mocy z grillowanymi marokańskimi pulpetami wołowymi lub z falafelem czy tażin z potrawką z ciecierzycy, morelami i od wyboru: polikiem wołowym lub portobello.

  • W restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero jest nowocześnie nie tylko w wystroju, ale także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.
  • W restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero jest nowocześnie nie tylko w wystroju, ale także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.
  • W restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero jest nowocześnie nie tylko w wystroju, ale także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.
  • W restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero jest nowocześnie nie tylko w wystroju, ale także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.
  • W restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero jest nowocześnie nie tylko w wystroju, ale także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.

Niewinni Czarodzieje TrzyZero



Znajdująca się w Gdyńskim Centrum FilmowymMapka restauracja Kuby Wojewódzkiego od początku miała być odpowiedzią na potrzeby bywalców modnych knajp i warszawskich trendów. To idealne miejsce na spędzanie czasu ze znajomymi i robienie zdjęć na "insta". Nowocześnie jest więc także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.

Nie jesz mięsa? Tu znajdziesz coś dla siebie


Dla wegetarian są m.in. boczniaki i kalafiorki w panko, wege tacosy, sałatka z kozim serem, dukboki, czyli kluski ryżowe z wędzonym tofu czy wege bowl z buraczanym falafelem. Wśród mięsnych dań można zaś wybrać np. bułeczki bao z kaczką w sosie hoisin lub krewetką, burgery wołowe, żeberka w sosie teriyki, policzek wołowy czy bulion z pieczonej kaczki.

  • Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych.
  • Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych.
  • Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych.
  • Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych.
  • Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych.

Cały Gaweł



Znajdujący się przy sopockim dworcuMapka Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych. Jednak Gawła wyróżnia też lokalność - w kuchni wykorzystywane są produkty z Kaszub, wiejskie masło, regionalne jaja z wolnego wybiegu, świeże ryby czy drób zagrodowy.


W menu znajdziemy m.in.: polskie śniadanie w wersji wege, jak i jego kaszubski wariant z lokalnymi serami i kiełbasami, jest bajgiel z boczkiem, kanapka z kurczakiem zagrodowym, ale i wegańska szakszuka na hummusie, micha z halloumi, awokado i jajkiem, croque madame z grzybami i pieczona dynia z burakami, burratą i pistacjowym pesto. Późniejszą porą można zaś posilić się wegańską lub rybną zupą, ceviche z łososia, tatarem wołowym, pistacjowym hummusem czy gratin z majonezem parmezanowym. Na większy głód serwowana jest pieczona feta z grzybami i cukinią, pieczony kalafior z pesto pistacjowym i batatami, kremowe gnocchi z grzybami i pecorino, a dla fanów mięsa są żebra wieprzowe w miodzie i piwie, wątróbka w cydrze czy bifteki wołowe z halloumi w boczku.

  • W karcie Haosu znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków.
  • W karcie Haosu znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków.
  • W karcie Haosu znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków.
  • W karcie Haosu znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków.
  • W karcie Haosu znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków.

Haos



Według wielu opinii to najlepsze azjatyckie jedzenie w GdyniMapka. Od niedawna haosowych potraw można też spróbować w GdańskuMapka. Lokal serwuje azjatycką kuchnię o streetfoodowych korzeniach.

W karcie znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków: od pad thaia, przez bulgogi i bibimbap, po różnego rodzaju curry. Jest też spory wybór przystawek na mniejszy apetyt. Większość dań ma tę samą, roślinną podstawę, do której goście sami wybierają dodatek: kurczaka, krewetki, tofu lub wołowinę.

  • W barze Leon dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej.
  • W barze Leon dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej.
  • W barze Leon dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej.
  • W barze Leon dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej.
  • W barze Leon dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej.

Bar Leon



Bardzo dużą liczbą dań wege dysponuje też mieszczący się na Wyspie SpichrzówMapka Bar Leon. Tutejsze dania podawane są w formie wspomnianych wcześniej talerzyków, dlatego lokal świetnie sprawdzi się w przypadku wyjścia w grupie przyjaciół.

Dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej. Spróbować można m.in. pieczonej fety w cieście kadayif, sera labneh z karmelizowaną cebulą i figami, baby ghanoush z granatem, cukini w tempurze, pieczonego batata podawanego z kremowym jogurtem i miodem, panierowanej burraty, kotlecików jagnięcych z fetą czy chrupiącego dorsza.

Miejsca

Opinie (78) 7 zablokowanych

  • W większości przypadków teksty o lokalnych małych dostawcach... (2)

    ... są grubo przesadzone. Wystarczy pospacerować wcześnie rano uliczkami miasta żeby przekonać się jakie auta podjeżdżają i jakie artykuły dostarczane są przez nie do restauracji. Niestety...

    • 45 0

    • (1)

      Chyba nie warto generalizować,, w żadnej kwestii. Więc także i w tej.

      • 1 5

      • cyt. "w większości przypadków"

        to nie generalizowanie

        • 0 0

  • Ceny dań wege są za wysokie w stosunku do dań mięsnych (4)

    tak generalnie... Zwłaszcza zważywszy pochodzenie tych warzyw (czyt. źródło zakupu)

    • 16 2

    • (3)

      Nie wiem czy wiesz, ale mięso jest tańsze od większości produktów.

      • 2 10

      • Kilogram jagnięciny czy dobrej wołowiny jest tańszy od kilograma batatów, topinamburu etc.? (2)

        Nie wiem jakie mięso masz na myśli. Łopatkę wieprzową z Lidla?

        • 6 2

        • W promocji 1+ 1 gratis

          vel główka sałaty lodowej

          • 2 0

        • Skoro krytykujesz jakość i pochodzenie warzyw w restauracjach to skąd przeświadczenie że mięso będzie lepszego gatunku?

          • 3 1

  • (2)

    Ci weganie którzy przyjeżdżają do niemięsnego na Dolnym Mieście niszczą trawniki, chodniki, wjeżdżają na nie przez przejście dla pieszych.

    • 17 16

    • Skąd wiadomo, ze weganie? (1)

      Przecież ta restauracja ma tyle samo dań mięsnych i niemięsnych (przeczytaj artykuł).

      • 5 3

      • Doskonale wiem, mieszkam obok. Gamonie rozjeżdżaja trawę i niszcza chodniki.

        • 0 1

  • (2)

    A nie tak dawno był artykuł, że lokale wege wprowadzają do swojego menu dania mięsne, bo jednak nie ma aż tylu klientów z tego segmentu żeby się utrzymać.

    • 11 4

    • (1)

      Jeden lokal. O bardzo dziwnym podejściu, które doprowadziło niedługo póżniej do zamknięcia. Kilka metrów dalej jest sobie knajpa czysto wege i od lat ma się bardzo dobrze. Śmiem twierdzić że ci od wprowadzania mięsa szukali źródła swojego problemu wszędzie dookoła tylko nie u siebie.

      • 2 2

      • Wprowadzenie mięsa w wegańskiej restauracji może ją dobić

        Zwolennicy hamburgera i tak do niej nie przyjdą a weganki też ją w wyniku tego opuszczą.

        • 2 1

  • Dzem ze swini to po ile ?

    • 2 3

  • masakra

    i kto to żre?.....

    • 4 8

  • Prawdziwy Polak wszystko je mięsne

    Nawet desery.

    • 5 8

  • Meateater

    Kocham mięso , nie ulegnę presji mody aktywistów i lobbystów , w krotce będziecie jeść robale i mięsa z probówki , zielony ład - bravo

    • 6 12

  • Współczuję

    "To idealne miejsce na ... robienie zdjęć na "insta". "
    Wspóczuję, jeżeli to jest cel wizyty w restauracji...

    • 10 0

  • To nie jest jedzenie

    Warzywa śmierdzą przyprawami i dodatkami Ala naturalne

    • 2 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane