- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (111 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (111 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Roślinożerca i mięsożerca zadowolony. Wege w "zwykłych" knajpach
Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa. W rezultacie rośnie popyt i przybywa restauracji wyłącznie z kuchnią roślinną. Zdarzają się jednak sytuacje, gdy np. wychodzimy "na miasto" większą grupą albo chcemy zadowolić gusta wszystkich i szukamy restauracji, które oferują zarówno potrawy mięsne, jak i mają duży i ciekawy wybór pozycji wege. Poniżej kilka sprawdzonych adresów.
Problem pojawia się, gdy szukamy miejsc, które zadowolą zarówno osoby, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, jak i szukających roślinnych dań. Trójmiasto z roku na rok staje się jednak coraz bardziej przyjazne wegetarianom i weganom, a restauracje, które jedyną bezmięsną alternatywę upatrywały w sałatce i frytkach są skazane na porażkę. Przedstawiamy kilka miejsc, z których zarówno mięsożerca, jak i wegetarianin wyjdą zadowoleni.
Nie/mięsny
Na Dolnym Mieście, a od niedawna też w Oliwie działa bistro Nie/mięsny. Kuchnia jest inspirowana bliskowschodnimi potrawami podawanymi w wersji bezmięsnej i mięsnej, a więc przy jednym stole mogą zasiąść wielbiciele mięsa i miłośnicy warzyw. Karta dań podzielona jest na dwie części: wegetariańską i mięsną, a w każdej z nich znajdziemy tyle samo pozycji.
Bistro przez cały dzień serwuje śniadania. W menu znajdziemy też tzw. talerzyki, czyli przekąski idealne do dzielenia się w kilka osób, dania główne i street food. Zamówić można np. tosty z długo pieczoną wołowiną, a w wersji wege - z pastą truflową, labneh z duszoną jagnięciną i miętowym chimichurri lub ze smażonym halloumi i pinzimonio, misę mocy z grillowanymi marokańskimi pulpetami wołowymi lub z falafelem czy tażin z potrawką z ciecierzycy, morelami i od wyboru: polikiem wołowym lub portobello.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero
Znajdująca się w Gdyńskim Centrum Filmowym restauracja Kuby Wojewódzkiego od początku miała być odpowiedzią na potrzeby bywalców modnych knajp i warszawskich trendów. To idealne miejsce na spędzanie czasu ze znajomymi i robienie zdjęć na "insta". Nowocześnie jest więc także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.
Nie jesz mięsa? Tu znajdziesz coś dla siebie
Dla wegetarian są m.in. boczniaki i kalafiorki w panko, wege tacosy, sałatka z kozim serem, dukboki, czyli kluski ryżowe z wędzonym tofu czy wege bowl z buraczanym falafelem. Wśród mięsnych dań można zaś wybrać np. bułeczki bao z kaczką w sosie hoisin lub krewetką, burgery wołowe, żeberka w sosie teriyki, policzek wołowy czy bulion z pieczonej kaczki.
Cały Gaweł
Znajdujący się przy sopockim dworcu Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych. Jednak Gawła wyróżnia też lokalność - w kuchni wykorzystywane są produkty z Kaszub, wiejskie masło, regionalne jaja z wolnego wybiegu, świeże ryby czy drób zagrodowy.
W menu znajdziemy m.in.: polskie śniadanie w wersji wege, jak i jego kaszubski wariant z lokalnymi serami i kiełbasami, jest bajgiel z boczkiem, kanapka z kurczakiem zagrodowym, ale i wegańska szakszuka na hummusie, micha z halloumi, awokado i jajkiem, croque madame z grzybami i pieczona dynia z burakami, burratą i pistacjowym pesto. Późniejszą porą można zaś posilić się wegańską lub rybną zupą, ceviche z łososia, tatarem wołowym, pistacjowym hummusem czy gratin z majonezem parmezanowym. Na większy głód serwowana jest pieczona feta z grzybami i cukinią, pieczony kalafior z pesto pistacjowym i batatami, kremowe gnocchi z grzybami i pecorino, a dla fanów mięsa są żebra wieprzowe w miodzie i piwie, wątróbka w cydrze czy bifteki wołowe z halloumi w boczku.
Haos
Według wielu opinii to najlepsze azjatyckie jedzenie w Gdyni. Od niedawna haosowych potraw można też spróbować w Gdańsku. Lokal serwuje azjatycką kuchnię o streetfoodowych korzeniach.
W karcie znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków: od pad thaia, przez bulgogi i bibimbap, po różnego rodzaju curry. Jest też spory wybór przystawek na mniejszy apetyt. Większość dań ma tę samą, roślinną podstawę, do której goście sami wybierają dodatek: kurczaka, krewetki, tofu lub wołowinę.
Bar Leon
Bardzo dużą liczbą dań wege dysponuje też mieszczący się na Wyspie Spichrzów Bar Leon. Tutejsze dania podawane są w formie wspomnianych wcześniej talerzyków, dlatego lokal świetnie sprawdzi się w przypadku wyjścia w grupie przyjaciół.
Dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej. Spróbować można m.in. pieczonej fety w cieście kadayif, sera labneh z karmelizowaną cebulą i figami, baby ghanoush z granatem, cukini w tempurze, pieczonego batata podawanego z kremowym jogurtem i miodem, panierowanej burraty, kotlecików jagnięcych z fetą czy chrupiącego dorsza.
Miejsca
Opinie (78) 7 zablokowanych
-
2024-03-02 14:37
W większości przypadków teksty o lokalnych małych dostawcach... (2)
... są grubo przesadzone. Wystarczy pospacerować wcześnie rano uliczkami miasta żeby przekonać się jakie auta podjeżdżają i jakie artykuły dostarczane są przez nie do restauracji. Niestety...
- 45 0
-
2024-03-02 22:06
(1)
Chyba nie warto generalizować,, w żadnej kwestii. Więc także i w tej.
- 1 5
-
2024-03-04 17:24
cyt. "w większości przypadków"
to nie generalizowanie
- 0 0
-
2024-03-02 14:39
Ceny dań wege są za wysokie w stosunku do dań mięsnych (4)
tak generalnie... Zwłaszcza zważywszy pochodzenie tych warzyw (czyt. źródło zakupu)
- 16 2
-
2024-03-02 15:03
(3)
Nie wiem czy wiesz, ale mięso jest tańsze od większości produktów.
- 2 10
-
2024-03-02 15:05
Kilogram jagnięciny czy dobrej wołowiny jest tańszy od kilograma batatów, topinamburu etc.? (2)
Nie wiem jakie mięso masz na myśli. Łopatkę wieprzową z Lidla?
- 6 2
-
2024-03-02 20:55
W promocji 1+ 1 gratis
vel główka sałaty lodowej
- 2 0
-
2024-03-02 22:07
Skoro krytykujesz jakość i pochodzenie warzyw w restauracjach to skąd przeświadczenie że mięso będzie lepszego gatunku?
- 3 1
-
2024-03-02 14:53
(2)
Ci weganie którzy przyjeżdżają do niemięsnego na Dolnym Mieście niszczą trawniki, chodniki, wjeżdżają na nie przez przejście dla pieszych.
- 17 16
-
2024-03-02 22:13
Skąd wiadomo, ze weganie? (1)
Przecież ta restauracja ma tyle samo dań mięsnych i niemięsnych (przeczytaj artykuł).
- 5 3
-
2024-03-05 13:36
Doskonale wiem, mieszkam obok. Gamonie rozjeżdżaja trawę i niszcza chodniki.
- 0 1
-
2024-03-02 17:41
(2)
A nie tak dawno był artykuł, że lokale wege wprowadzają do swojego menu dania mięsne, bo jednak nie ma aż tylu klientów z tego segmentu żeby się utrzymać.
- 11 4
-
2024-03-02 22:09
(1)
Jeden lokal. O bardzo dziwnym podejściu, które doprowadziło niedługo póżniej do zamknięcia. Kilka metrów dalej jest sobie knajpa czysto wege i od lat ma się bardzo dobrze. Śmiem twierdzić że ci od wprowadzania mięsa szukali źródła swojego problemu wszędzie dookoła tylko nie u siebie.
- 2 2
-
2024-03-02 22:18
Wprowadzenie mięsa w wegańskiej restauracji może ją dobić
Zwolennicy hamburgera i tak do niej nie przyjdą a weganki też ją w wyniku tego opuszczą.
- 2 1
-
2024-03-02 17:43
Dzem ze swini to po ile ?
- 2 3
-
2024-03-02 17:56
masakra
i kto to żre?.....
- 4 8
-
2024-03-02 22:14
Prawdziwy Polak wszystko je mięsne
Nawet desery.
- 5 8
-
2024-03-02 22:23
Meateater
Kocham mięso , nie ulegnę presji mody aktywistów i lobbystów , w krotce będziecie jeść robale i mięsa z probówki , zielony ład - bravo
- 6 12
-
2024-03-03 08:48
Współczuję
"To idealne miejsce na ... robienie zdjęć na "insta". "
Wspóczuję, jeżeli to jest cel wizyty w restauracji...- 10 0
-
2024-03-03 11:30
To nie jest jedzenie
Warzywa śmierdzą przyprawami i dodatkami Ala naturalne
- 2 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.