• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Roślinożerca i mięsożerca zadowolony. Wege w "zwykłych" knajpach

Magda Mielke
2 marca 2024, godz. 11:00 
Opinie (78)
  • Nie/mięsny to bistro, które do wspólnego stołu zaprasza wszystkich - zarówno preferujących dania bezmięsne, jak i mięsne.
  • Nie/mięsny to bistro, które do wspólnego stołu zaprasza wszystkich - zarówno preferujących dania bezmięsne, jak i mięsne.
  • Nie/mięsny to bistro, które do wspólnego stołu zaprasza wszystkich - zarówno preferujących dania bezmięsne, jak i mięsne.
  • Nie/mięsny to bistro, które do wspólnego stołu zaprasza wszystkich - zarówno preferujących dania bezmięsne, jak i mięsne.
  • Nie/mięsny to bistro, które do wspólnego stołu zaprasza wszystkich - zarówno preferujących dania bezmięsne, jak i mięsne.

Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa. W rezultacie rośnie popyt i przybywa restauracji wyłącznie z kuchnią roślinną. Zdarzają się jednak sytuacje, gdy np. wychodzimy "na miasto" większą grupą albo chcemy zadowolić gusta wszystkich i szukamy restauracji, które oferują zarówno potrawy mięsne, jak i mają duży i ciekawy wybór pozycji wege. Poniżej kilka sprawdzonych adresów.




Czy masz w swoim gronie osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa?

Cały czas przybywa osób, które decydują się na zmianę swojej diety na bardziej zrównoważoną i świadomą. W tym celu np. rezygnują ze spożywania mięsa. Na kulinarnej mapie Trójmiasta nie brakuje knajp "wege". Manna 68, House of Seitan Plażka czy Atelier Smaku to tylko niektóre przykłady. Lokale te przyciągają nie tylko wegetarian i wegan, ale też osoby na co dzień jedzące mięso, które od czasu do czasu szukają odmiany.

Problem pojawia się, gdy szukamy miejsc, które zadowolą zarówno osoby, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, jak i szukających roślinnych dań. Trójmiasto z roku na rok staje się jednak coraz bardziej przyjazne wegetarianom i weganom, a restauracje, które jedyną bezmięsną alternatywę upatrywały w sałatce i frytkach są skazane na porażkę. Przedstawiamy kilka miejsc, z których zarówno mięsożerca, jak i wegetarianin wyjdą zadowoleni.


Nie/mięsny



Na Dolnym MieścieMapka, a od niedawna też w OliwieMapka działa bistro Nie/mięsny. Kuchnia jest inspirowana bliskowschodnimi potrawami podawanymi w wersji bezmięsnej i mięsnej, a więc przy jednym stole mogą zasiąść wielbiciele mięsa i miłośnicy warzyw. Karta dań podzielona jest na dwie części: wegetariańską i mięsną, a w każdej z nich znajdziemy tyle samo pozycji.

Bistro przez cały dzień serwuje śniadania. W menu znajdziemy też tzw. talerzyki, czyli przekąski idealne do dzielenia się w kilka osób, dania główne i street food. Zamówić można np. tosty z długo pieczoną wołowiną, a w wersji wege - z pastą truflową, labneh z duszoną jagnięciną i miętowym chimichurri lub ze smażonym halloumi i pinzimonio, misę mocy z grillowanymi marokańskimi pulpetami wołowymi lub z falafelem czy tażin z potrawką z ciecierzycy, morelami i od wyboru: polikiem wołowym lub portobello.

  • W restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero jest nowocześnie nie tylko w wystroju, ale także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.
  • W restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero jest nowocześnie nie tylko w wystroju, ale także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.
  • W restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero jest nowocześnie nie tylko w wystroju, ale także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.
  • W restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero jest nowocześnie nie tylko w wystroju, ale także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.
  • W restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero jest nowocześnie nie tylko w wystroju, ale także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.

Niewinni Czarodzieje TrzyZero



Znajdująca się w Gdyńskim Centrum FilmowymMapka restauracja Kuby Wojewódzkiego od początku miała być odpowiedzią na potrzeby bywalców modnych knajp i warszawskich trendów. To idealne miejsce na spędzanie czasu ze znajomymi i robienie zdjęć na "insta". Nowocześnie jest więc także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.

Nie jesz mięsa? Tu znajdziesz coś dla siebie


Dla wegetarian są m.in. boczniaki i kalafiorki w panko, wege tacosy, sałatka z kozim serem, dukboki, czyli kluski ryżowe z wędzonym tofu czy wege bowl z buraczanym falafelem. Wśród mięsnych dań można zaś wybrać np. bułeczki bao z kaczką w sosie hoisin lub krewetką, burgery wołowe, żeberka w sosie teriyki, policzek wołowy czy bulion z pieczonej kaczki.

  • Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych.
  • Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych.
  • Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych.
  • Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych.
  • Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych.

Cały Gaweł



Znajdujący się przy sopockim dworcuMapka Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych. Jednak Gawła wyróżnia też lokalność - w kuchni wykorzystywane są produkty z Kaszub, wiejskie masło, regionalne jaja z wolnego wybiegu, świeże ryby czy drób zagrodowy.


W menu znajdziemy m.in.: polskie śniadanie w wersji wege, jak i jego kaszubski wariant z lokalnymi serami i kiełbasami, jest bajgiel z boczkiem, kanapka z kurczakiem zagrodowym, ale i wegańska szakszuka na hummusie, micha z halloumi, awokado i jajkiem, croque madame z grzybami i pieczona dynia z burakami, burratą i pistacjowym pesto. Późniejszą porą można zaś posilić się wegańską lub rybną zupą, ceviche z łososia, tatarem wołowym, pistacjowym hummusem czy gratin z majonezem parmezanowym. Na większy głód serwowana jest pieczona feta z grzybami i cukinią, pieczony kalafior z pesto pistacjowym i batatami, kremowe gnocchi z grzybami i pecorino, a dla fanów mięsa są żebra wieprzowe w miodzie i piwie, wątróbka w cydrze czy bifteki wołowe z halloumi w boczku.

  • W karcie Haosu znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków.
  • W karcie Haosu znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków.
  • W karcie Haosu znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków.
  • W karcie Haosu znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków.
  • W karcie Haosu znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków.

Haos



Według wielu opinii to najlepsze azjatyckie jedzenie w GdyniMapka. Od niedawna haosowych potraw można też spróbować w GdańskuMapka. Lokal serwuje azjatycką kuchnię o streetfoodowych korzeniach.

W karcie znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków: od pad thaia, przez bulgogi i bibimbap, po różnego rodzaju curry. Jest też spory wybór przystawek na mniejszy apetyt. Większość dań ma tę samą, roślinną podstawę, do której goście sami wybierają dodatek: kurczaka, krewetki, tofu lub wołowinę.

  • W barze Leon dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej.
  • W barze Leon dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej.
  • W barze Leon dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej.
  • W barze Leon dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej.
  • W barze Leon dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej.

Bar Leon



Bardzo dużą liczbą dań wege dysponuje też mieszczący się na Wyspie SpichrzówMapka Bar Leon. Tutejsze dania podawane są w formie wspomnianych wcześniej talerzyków, dlatego lokal świetnie sprawdzi się w przypadku wyjścia w grupie przyjaciół.

Dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej. Spróbować można m.in. pieczonej fety w cieście kadayif, sera labneh z karmelizowaną cebulą i figami, baby ghanoush z granatem, cukini w tempurze, pieczonego batata podawanego z kremowym jogurtem i miodem, panierowanej burraty, kotlecików jagnięcych z fetą czy chrupiącego dorsza.

Miejsca

Opinie (78) 7 zablokowanych

  • spojrzcie na wrzeszcz

    na wajdeloty avocado, house of seitan, fukafe - trzymaja sie swietnie! odwiedzajacych maja od groma :) jestem weganka 4 lata... duzo biegam, cwicze na silowni, podnosze ciezary, moja wydolnosc tlenowa jest najlepsza od lat. samopoczucie i energia lepsza. kocham ten styl zycia.

    • 8 3

  • przyprawy (3)

    Ograniczam mięso i chętnie jem wegańskie dania - częściej jednak w domu niż na mieście. Mam wrażenie, że większość "wegedań" w restauracjach to dania bardzo mocno przyprawione kolendrą, kurkumą i innymi blisko- i dalekowschodnimi smakami. Nie każdy to lubi - ja zdecydowanie nie. W związku z tym trochę mi brakuje miejsc, w których dania "wege" smakowałyby bardziej domowo, lokalnie.

    • 18 4

    • Znaczy kartofel powinien smakować jak kartofel a rzepa powinna być rzepą

      a nie wymyślny gyrosem roślinnym...

      • 2 1

    • Może house od seitan? Tam serwują dania typu schabowe

      • 2 1

    • qmam

      bo kuchnia bliskowschodnia 'z natury' jest bardziej roślinna niż zachodnia. Polecam też house of seitan, po sąsiedzku- Avocado, i na Przymorzu Fallowiec :)

      • 0 0

  • Jestem wszystko zerca

    Proszę nie segregujcie. My jemy wszystko. To oni mają problemy ze zielone, że z owoców albo pochodne od zwierzątek.

    • 4 1

  • Cały Gaweł strasznie rzadko tu gości

    To dopiero 4375 okazja kiedy zostaje wspomniany.

    • 8 0

  • Niewinni niedługo będzie miały 4.0

    Ha ha ha

    • 1 0

  • Osoby jedzące mięso są najczęściej przyjazne wegetarianom... (1)

    niestety, bez rewanżu z ich strony :-( Wielokrotnie przekonałam się, że większość tych osób to nietolerancyjni fanatycy. Najbardziej przykry jest fakt, że wybór diety wegetariańskiej nie jest motywowany miłością do zwierząt, ale stanowi jakiś chory manifest i chęć wyróżniania się. Znakiem rozpoznawczym takich fanatyków jest odzież wyprodukowana z tworzyw sztucznych i oczywiście nieodłączny smartfon :-( Argumenty, ile szkód w środowisku powoduje plastik, elektrośmieci etc niestety do nich nie trafiają :-(

    • 2 4

    • Różnie to bywa

      Na innym forum gdy polecałem knajpy gdzie jest dobry wybór gań zarówno mięsnych jak i wegetariańskich, aby można było pójść tam w mieszanym kulinarnie towarzystwie, jacyś mięsożercy obrzucili mnie mięsem (w przenośni), pisząc że nie chcieliby pójść nigdzie w towarzystwie kogoś kto nie je mięsa. Jak by się zastanowić to ja tez nie chciałbym mieć takich znajomych jak oni.

      • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane