• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Roślinożerca i mięsożerca zadowolony. Wege w "zwykłych" knajpach

Magda Mielke
2 marca 2024, godz. 11:00 
Opinie (78)
  • Nie/mięsny to bistro, które do wspólnego stołu zaprasza wszystkich - zarówno preferujących dania bezmięsne, jak i mięsne.
  • Nie/mięsny to bistro, które do wspólnego stołu zaprasza wszystkich - zarówno preferujących dania bezmięsne, jak i mięsne.
  • Nie/mięsny to bistro, które do wspólnego stołu zaprasza wszystkich - zarówno preferujących dania bezmięsne, jak i mięsne.
  • Nie/mięsny to bistro, które do wspólnego stołu zaprasza wszystkich - zarówno preferujących dania bezmięsne, jak i mięsne.
  • Nie/mięsny to bistro, które do wspólnego stołu zaprasza wszystkich - zarówno preferujących dania bezmięsne, jak i mięsne.

Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa. W rezultacie rośnie popyt i przybywa restauracji wyłącznie z kuchnią roślinną. Zdarzają się jednak sytuacje, gdy np. wychodzimy "na miasto" większą grupą albo chcemy zadowolić gusta wszystkich i szukamy restauracji, które oferują zarówno potrawy mięsne, jak i mają duży i ciekawy wybór pozycji wege. Poniżej kilka sprawdzonych adresów.




Czy masz w swoim gronie osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa?

Cały czas przybywa osób, które decydują się na zmianę swojej diety na bardziej zrównoważoną i świadomą. W tym celu np. rezygnują ze spożywania mięsa. Na kulinarnej mapie Trójmiasta nie brakuje knajp "wege". Manna 68, House of Seitan Plażka czy Atelier Smaku to tylko niektóre przykłady. Lokale te przyciągają nie tylko wegetarian i wegan, ale też osoby na co dzień jedzące mięso, które od czasu do czasu szukają odmiany.

Problem pojawia się, gdy szukamy miejsc, które zadowolą zarówno osoby, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, jak i szukających roślinnych dań. Trójmiasto z roku na rok staje się jednak coraz bardziej przyjazne wegetarianom i weganom, a restauracje, które jedyną bezmięsną alternatywę upatrywały w sałatce i frytkach są skazane na porażkę. Przedstawiamy kilka miejsc, z których zarówno mięsożerca, jak i wegetarianin wyjdą zadowoleni.

IMPREZY I WYDARZENIA Nadchodzące imprezy kulinarne w Trójmieście

maj 10-11
Festiwal Hevelka 2024
Kup bilet

Nie/mięsny



Na Dolnym MieścieMapka, a od niedawna też w OliwieMapka działa bistro Nie/mięsny. Kuchnia jest inspirowana bliskowschodnimi potrawami podawanymi w wersji bezmięsnej i mięsnej, a więc przy jednym stole mogą zasiąść wielbiciele mięsa i miłośnicy warzyw. Karta dań podzielona jest na dwie części: wegetariańską i mięsną, a w każdej z nich znajdziemy tyle samo pozycji.

Bistro przez cały dzień serwuje śniadania. W menu znajdziemy też tzw. talerzyki, czyli przekąski idealne do dzielenia się w kilka osób, dania główne i street food. Zamówić można np. tosty z długo pieczoną wołowiną, a w wersji wege - z pastą truflową, labneh z duszoną jagnięciną i miętowym chimichurri lub ze smażonym halloumi i pinzimonio, misę mocy z grillowanymi marokańskimi pulpetami wołowymi lub z falafelem czy tażin z potrawką z ciecierzycy, morelami i od wyboru: polikiem wołowym lub portobello.

  • W restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero jest nowocześnie nie tylko w wystroju, ale także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.
  • W restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero jest nowocześnie nie tylko w wystroju, ale także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.
  • W restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero jest nowocześnie nie tylko w wystroju, ale także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.
  • W restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero jest nowocześnie nie tylko w wystroju, ale także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.
  • W restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero jest nowocześnie nie tylko w wystroju, ale także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.

Niewinni Czarodzieje TrzyZero



Znajdująca się w Gdyńskim Centrum FilmowymMapka restauracja Kuby Wojewódzkiego od początku miała być odpowiedzią na potrzeby bywalców modnych knajp i warszawskich trendów. To idealne miejsce na spędzanie czasu ze znajomymi i robienie zdjęć na "insta". Nowocześnie jest więc także w karcie. Znajdziemy tu zarówno dania mięsne, jak i roślinne.

Nie jesz mięsa? Tu znajdziesz coś dla siebie


Dla wegetarian są m.in. boczniaki i kalafiorki w panko, wege tacosy, sałatka z kozim serem, dukboki, czyli kluski ryżowe z wędzonym tofu czy wege bowl z buraczanym falafelem. Wśród mięsnych dań można zaś wybrać np. bułeczki bao z kaczką w sosie hoisin lub krewetką, burgery wołowe, żeberka w sosie teriyki, policzek wołowy czy bulion z pieczonej kaczki.

  • Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych.
  • Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych.
  • Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych.
  • Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych.
  • Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych.

Cały Gaweł



Znajdujący się przy sopockim dworcuMapka Cały Gaweł to współczesne bistro, serwujące nowoczesną kuchnię, w której nie może zabraknąć ciekawych propozycji roślinnych. Jednak Gawła wyróżnia też lokalność - w kuchni wykorzystywane są produkty z Kaszub, wiejskie masło, regionalne jaja z wolnego wybiegu, świeże ryby czy drób zagrodowy.


W menu znajdziemy m.in.: polskie śniadanie w wersji wege, jak i jego kaszubski wariant z lokalnymi serami i kiełbasami, jest bajgiel z boczkiem, kanapka z kurczakiem zagrodowym, ale i wegańska szakszuka na hummusie, micha z halloumi, awokado i jajkiem, croque madame z grzybami i pieczona dynia z burakami, burratą i pistacjowym pesto. Późniejszą porą można zaś posilić się wegańską lub rybną zupą, ceviche z łososia, tatarem wołowym, pistacjowym hummusem czy gratin z majonezem parmezanowym. Na większy głód serwowana jest pieczona feta z grzybami i cukinią, pieczony kalafior z pesto pistacjowym i batatami, kremowe gnocchi z grzybami i pecorino, a dla fanów mięsa są żebra wieprzowe w miodzie i piwie, wątróbka w cydrze czy bifteki wołowe z halloumi w boczku.

  • W karcie Haosu znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków.
  • W karcie Haosu znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków.
  • W karcie Haosu znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków.
  • W karcie Haosu znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków.
  • W karcie Haosu znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków.

Haos



Według wielu opinii to najlepsze azjatyckie jedzenie w GdyniMapka. Od niedawna haosowych potraw można też spróbować w GdańskuMapka. Lokal serwuje azjatycką kuchnię o streetfoodowych korzeniach.

W karcie znaleźć można niemal cały przekrój azjatyckich klasyków: od pad thaia, przez bulgogi i bibimbap, po różnego rodzaju curry. Jest też spory wybór przystawek na mniejszy apetyt. Większość dań ma tę samą, roślinną podstawę, do której goście sami wybierają dodatek: kurczaka, krewetki, tofu lub wołowinę.

  • W barze Leon dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej.
  • W barze Leon dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej.
  • W barze Leon dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej.
  • W barze Leon dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej.
  • W barze Leon dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej.

Bar Leon



Bardzo dużą liczbą dań wege dysponuje też mieszczący się na Wyspie SpichrzówMapka Bar Leon. Tutejsze dania podawane są w formie wspomnianych wcześniej talerzyków, dlatego lokal świetnie sprawdzi się w przypadku wyjścia w grupie przyjaciół.

Dominują dania w duchu kuchni bliskowschodniej. Spróbować można m.in. pieczonej fety w cieście kadayif, sera labneh z karmelizowaną cebulą i figami, baby ghanoush z granatem, cukini w tempurze, pieczonego batata podawanego z kremowym jogurtem i miodem, panierowanej burraty, kotlecików jagnięcych z fetą czy chrupiącego dorsza.

Miejsca

Opinie (78) 7 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • znowu ta medialna ewacka propaganda która jest poprostu klamstwem !!to nie prawda ze coraz wiecej ludzi rezygnuje z mesa (20)

    bo niema do tego żadnego powodu.Od lat mamy nachalna lewacka propagandę która jak widac sie nie zmieniła i wmawia sie ludziom ze coraz wiecej ludzi rezygnuje i chce z tego zrobic mode! a jak wiadomo ludzie co wiele rozumu nie maja chcą wszystkiego co modne nawet jak bedzie to szkodliwe dla ich zdrowia!
    Wiec wiele knajp wege zbankrutowało gdyby było popularne to by tak nie było .I kolejne klamstwa w lewackiej propagandzie sa takie ze wiekszosc dan serwowanych jako wege nimi nie sa!! prosty przykład kapusniak niejest wege zupa pomidorowa nie jest wege zsałatka jaka klwiek nie jest wege!
    99% dan nie jest wege ,ta szkodliwosc na szczescie zostaje juz ukrócona dlatego mamy protesty rolników w celej UE przeciwko wege reformacji rolnictwa!!A wszelkie soki roslinne nie wolno juz nazywac mlekiem !!
    Dzieta wege jest wyjatkowo szkodliwa dla zdrowia a w szczegulnosci dla mezczyzn.

    • 29 60

    • (1)

      Zjedz snickersa, zagryź boczkiem i daj na luz. Oczywiście, że kapuśniak może być w 100 procentach wegański, bo podstawowym składnikiem jest kapusta, a więc warzywo. Podobnie pomidorowa, pyszna na świeżych pomidorach. Rolnicy nasi przemili też pracują przede wszystkim z roślinami, mięso i mleko produkują hodowcy. Mam nadzieję, że pomogłam ;)

      • 25 9

      • HHAHAh blondyni kapusta głowa pusta kapuśniak nie jest wegański tak samo jak zadne warzywo i owoce nie sa wegańskie

        Są owocami i warzywami stosowanym od setek lat wkazdej kuchni zanim ideologia lewaków powstała ,Kapuśniak jest kapuśniakiem ale nie jest weganski czy wegetariansi jest po prostu kapuśniakiem .W kuchni polskiej oraz innej niema podziału na dania wegańskie i mięsożerne bo po prostu takie nie istnieją, Jest kuchnia Polska jech kuchnia włoska ale niema tam zadnego podziału na weganskie czy inne.
        wiec jak zamawiam kapusniak to zamawiam kapusniak a nie danie wegenskie!
        Mozna wiecej tłumaczyc ale napweno nie zrozumiesz wiec raczej nie pomogłem bo gdy wiedza sie odbija od sciany to niema rozwiqazania :)

        • 4 17

    • (1)

      Spokojnie, bo zyla ci peknie.

      • 15 5

      • mi nie peknie bo jem miesa i jestem silny ale ty sie zbadaj trawa nic nie daje a soja jest szkodliwa

        • 4 10

    • (4)

      Ale się zapowietrzyłeś. Pomijając już wszelkie aspekty ideologiczne, produkcja mięsa jest nieracjonalna, jeśli chodzi o wydajność procesu. Jeśli masz decyzję: czy przetworzyć uprawiane rośliny na żywność dla człowieka, czy na paszę dla zwierząt, to wychodząc z tej samej powierzchni upraw nakarmisz dziesięć osób w wariancie pierwszym i jedną osobę w wariancie drugim - mówię tu o kaloryczności. Straty energii spowodowane dodaniem jednego poziomu troficznego (pokarmowego, tu będą to np. świnie) są na poziomie 90%. I to nie jest lewacka propaganda, tylko podstawy biologii, a dokładniej przepływu energii w ekosystemach. Dieta wege może, ale nie musi być szkodliwa dla kogokolwiek, w tym mężczyzn. Tak, dieta oparta na soi to nie jest dla nich najlepszy pomysł. Kwestia umiejętności zaplanowania tej diety. Dieta mięsna też może Ci zaszkodzić.

      Pomijając już to wszystko - Nie/mięsny w Oliwie bardzo dobry i przystępny cenowo, zarówno w wersji mięsnej, jak i bezmięsnej. Co widać w niektórych godzinach - bez rezerwacji może być trudno o miejsce, bo ludzie z okolicznych biurowców i z UG już wypatrzyli tę knajpkę i np. zabierają tam gości na obiad.

      • 19 7

      • Ja dobrze jestem dotleniony bo jej mieso dziki czemu powstała ewolucja człowieka ale ty najwyrazniej masz niedotlenienie :) (3)

        na trawie i soi oraz gotowanym arbuzie udajacego schabowego długo nie pociagniesz :)

        • 6 13

        • (2)

          Ewolucja - zgoda. Rozwój cywilizacji - nie. Ten był możliwy dzięki nabyciu umiejętności uprawy roślin. A o moje dotlenienie się nie martw ;) Nie trafiłeś, nie jestem wege - we wspomnianej wyżej knajpie jako jedyny w towarzystwie jadłem akurat wersję mięsną. Ale to nie oznacza, że nie potrafię na zimno ocenić pewnych mocnych argumentów przeciw takiej postawie.

          • 9 5

          • Gdybys miał rozum wiedzial bys ze rozwuj wszystkiego na swiecie jest zwiazane zewolucji i technologia bo to jest jedno całosc (1)

            ale ty najwyrazniej nie rozumiesz nawet słowa ewolucja,wiec szkoda mojego czasu

            • 0 5

            • Mam rozum i pierwsze, co widzę, to że nie opanowałeś zbyt dobrze języka polskiego. Drugie, to że jesteś niekonsekwentny - narzekałeś poniżej, że nie ma argumentów, a są obelgi. Sam nie potrafisz w żaden sposób odpowiedzieć na argumenty (niska wydajność produkcji zwierzęcej), za to odpowiadasz obelgami ("gdybyś miał rozum"). Trzecie, co wiesz o ewolucji? Ja wiem sporo, nawet całkiem sporo. Tak, masz rację w kwestii zejścia z drzewa. Ale nie masz racji dalej. Rozwój cywilizacji i technologii był uwarunkowany możliwością gromadzenia żywności na trudne czasy (w naszej rzeczywistości - na zimę). To umożliwiła dopiero uprawa roślin. Były nieliczne wyjątki, np. suszenie ryb w Skandynawii, ale już przy hodowli zwierząt to nie działało. To jak będzie? Zaczniesz stosować jakiekolwiek argumenty, czy będziesz nadal pisał "rozwuj"?

              • 4 0

    • ojojoj ale się pan zapowietrzył. Bełkot wyszedł. Polecam zjeść trochę warzyw. Zupełnie zdrowy, regularnie badający się mężczyzna na diecie, uwaga, wegańskiej ! :D

      • 14 5

    • (1)

      Leki wzięte? Chyba nie...

      • 9 1

      • a co zapomniałes ustaw se przypomnienie w telefonie zamin nastepnym razem sie wypocisz w necie :)

        • 3 6

    • Uderz re w stół a nożyce sie odezwą co prawda lewaków boli najbardziej i idealnie jeszcze żadnej merytoryki tylko wyzwiska (3)

      Juz dawno udowodniono ze wege powoduje uszkodzenia mózgu jednym z objawów jest agresja właśnie tutaj sie nia chwalicie.Ale czekamy na wiecej bedzie mozna sie pośmiać brakuje jeszce tego co wyzywa wszystkich od morderców i jedzenia zwłok :)
      I jeszcze jedno Mordeczki bo tak najwyraźniej lubicie Wiekszosc zwierzat jest mieso żerna i moga sie zywic tylko miesem
      to niema znaczenia ze usmażycie arbuza i po dodatkach chemicznych bedzie smakować jak kotlet i tak go to zabije!!

      • 4 9

      • (2)

        Agresja po warzywach? Pogięło cię? To właśnie po mięsie ludzie robią się agresywni. Twoja "merytoryka" jest o kant...

        • 7 2

        • ty jeste własnie idealnym przykładem własnie potwierdziłes swoim wpisem (1)

          • 0 4

          • JAk to była agresywna wypowiedź to jak nazwiesz swoją na górze...

            • 3 0

    • Od lat mamy nachalną lewacką propagandę, że niby musimy jeść mięso! I ludzie poddają się temu gadaniu, bo tak ładnie wbija im się to w głowę, że ani przez moment nie zastanowią się - 'a niby czemu musimy jeść mięso'. Fakt, że jedzenie mięsa kiedyś było przedstawiane, jako luksus - przeciętny człowiek jadał takie potrawy od święta - teraz na każdym kroku (sklepy, restauracje) jesteśmy nachalnie zachęcani do kupowania i jedzenia - głównie wieprzowiny i kurczaków . Jedzenie roślin to nie moda - a szkodliwe dla zdrowia może być jedzenie tego 'cudownego' hodowlanego mięsa, które z naturą ma coraz mniej wspólnego (antybiotyki, hormony, niewłaściwa hodowla - po taniości). Inna rzecz, że warzywa i owoce również podlegają niezdrowej, rabunkowej produkcji:(. Generalnie więc - chyba wszystko, co kupujemy i jemy jest coraz mniej zdrowe.

      • 2 2

    • Hmm od ponad 30 lat jestem wege

      A mam raczej prawackie poglądy

      • 1 0

    • Natura je mięso

      Patologia warzywa i przyprawy Ala naturalne to jest chore i sumienie też

      • 0 3

    • Widzę, że lewacka propaganda to też zabrania Ci poprawnie korzystać z języka polskiego, składać zdania i używać znaków interpunkcyjnych.

      • 4 0

  • Co to jest "knajpa" (2)

    coś lepszego od restauracji?
    Nie ma nic lepszego od restauracji makdonald.

    • 6 6

    • To takie lepsze okreslenie meliny w której można dostać po twrzy od zapijaczonego marginesu. Ale młodzi tego nie wiedzą więc nazwa im się podoba.

      • 3 1

    • coś gorszego, ale mniej nadętego

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (2)

    No i fajnie, dla każdego coś dobrego. Oby więcej miejsc które łączą. :)

    • 45 13

    • najbardziej chyba łączą cmentarze (1)

      • 3 1

      • Pośmiertnie łatwiej o społeczne pojednanie, za życia natomiast...

        • 1 0

  • (1)

    ludzie się dzielą hahah, nie kłam autorczyku za dyche. Ludzię są dzieleni

    • 16 6

    • dajcie priv, bo moja restauracja nie zostałą ujęta. Dam każdą złotówkę !

      • 1 0

  • Tajemnicą poliszynela jest że większość tych wege potraw nie jest wegetariańska (9)

    Restauracje stosują produkty do których według rozporządzenia UE dodawane są robaki, nawet frytki z MC nie są wege bo są smażone na fryzurze z tłuszczu wołowego.

    • 14 21

    • preferujesz fryturę z oleju palmowego?

      • 3 0

    • (2)

      A produkty, do których wg rozporządzenia UE dodawane są robaki, to...?

      • 6 0

      • Chleby, makarony, mąka... (1)

        • 3 5

        • ...i słodycze

          Cukierki, lizaki - te czerwone.

          • 0 0

    • (2)

      Widzę, że robaki w mózgu zasiała ci ruska propaganda.

      • 6 7

      • (1)

        Gorsza jest ukrainska propaganda

        • 1 5

        • Ech. Zawsze musi trafić się ruska onuca.

          • 5 0

    • Zwyczajnie nie jest to prawdą :)

      • 0 0

    • fryzury z tłuszczu wołowego jeszcze nie widziałam :))

      • 0 0

  • Czyli mówiąc o roślinnym menu przy okazji wspomni y o tych i o tamtych... Fajne knajpki. Fajne karty menu. Tylko gdzieś coś jest nie tak... Ciekawe gdzie?!

    • 6 1

  • Opinia wyróżniona

    niemięsny to chyba jedyna żarciodajnia, która w (4)

    założeniu ma dania mięsne i obok odpowiedniki bezmięsne (czy tez odwrotnie). Pomysł fajny

    • 60 2

    • Nawet więcej - to nie jest tak, że wersja wegetariańska udaje danie z mięsem albo odwrotnie. Te dania są pomyślane od początku tak, że można je przyrządzić na dwa sposoby bez straty smaku. Naprawdę fajny pomysł.

      • 19 0

    • plus od lat trzymają poziom (1)

      • 5 0

      • Nie cen!

        Dramatycznie drogo

        • 0 0

    • Dobry pomysł

      Do dobrego schabowego lubię dobrą surówkę. Tylko jak ci zdeklarowani roślinożercy przez których zwierzęta nie mają co jeść to zniosą

      • 1 5

  • Odetchnąłem z ulgą bo już obawiałem się braku wzmianki o "Całym Gawle" (2)

    Uff raz jeszcze...

    • 8 0

    • Ten Bar Leon jest raczej na Stągiewnej jak kojarzę...

      Hmm..

      • 0 0

    • słuszne, dawno nie było tego pieszczocha gastro

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane