- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (114 opinii)
- 2 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 3 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 4 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (32 opinie)
- 5 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Różne wcielenia pizzy. Gdzie zjemy rzymską, gdzie nowojorską?
Choć większość z nas dzieli pizzę na dwie kategorię - na cienkim i grubym cieście - stylów przygotowywania tego popularnego włoskiego placka jest znacznie więcej. Sprawdzamy, jakie rodzaje pizzy (i gdzie) zjemy w Trójmieście.
Pizza neapolitańska
Dla wielu to złoty Graal pizzowych poszukiwań - sekret, który opanowują nieliczni. Z pewnością wypiek "napoletana" łatwy nie jest. Potrzeba odpowiednich składników, receptur i technik, a wszystko to jest regulowane przez ścisłe przepisy. Certyfikowanych przez stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana pizzerii w Trójmieście nie ma, ale kilka próbuje mierzyć się z takim stylem wypieku. Na przykład wrzeszczańskie Tutam, gdzie placek jest odpowiednio cienki i wilgotny w środku, a ranty wysokie i elastyczne. To pizza na pewno nie dla fanów chrupiących placków.
Pizza włoska
To dość pojemna kategoria, w której znajdziemy większość starających się o dobrą jakość swoich wypieków pizzerii. To placek przygotowywany z włoskich surowców, na odpowiednio długo fermentowanym cieście i krótko wypiekany w wysokiej temperaturze. Zazwyczaj na cienkim cieście, z niewielkimi rantami, chrupiąca i nieprzeładowana składnikami. Taką pizzę znajdziecie m.in. w takich lokalach, jak Ogniem i Piecem, Czerwony Piec, Na Okrągło, Mąka i Kawa i wielu innych.
Pizza rzymska
Zwana również pizza al taglio, czyli pizza na kawałki. To placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego i sprzedawany z wielkich blach w kształcie wycinanego nożyczkami prostokąta, a nie koła. Ten rodzaj pizzy jest popularny jeszcze szczególnie na rzymskim ulicach i ponoć stamtąd pochodzi (stąd też jej nazwa). Kompozycje smakowe ogranicza w zasadzie tylko kreatywność pizzaioli, ale za pierwszym razem warto poszukać takiej z ziemniakami i rozmarynem. W Trójmieście pizzę rzymską znajdziemy w gdańskim 01 Pizzarium oraz gdyńskim Andiamo a Roma.
Pizza nowojorska
To mutacja pizzy włoskiej na cienkim cieście i amerykańskiego przepychu. Uważa się, że powstała dzięki staraniom neapolitańskich imigrantów, którzy chcieli dostosować swoje danie do podniebień Amerykanów. Nowojorska pizza jest wypiekana na cienkim cieście, jest chrupiąca, a zarazem posiada multum składników. Jest też zazwyczaj naprawdę spora. W Trójmieście spróbujemy jej przede wszystkim w pizzerii New York Pizza Department na Przymorzu, w której menu znajduje się blisko czterdzieści pozycji. Aby doznać pełni wrażeń, warto zamówić NYPD Ultimate z pepperoni, mięsem mielonym wieprzowo-wołowym, szynką, cebulą, papryką, pieczarkami i oliwkami.
Pinsa romana
Nazwa pinsa choć brzmi podobnie do słowa pizza, nie jest wariacją na jego temat. To nawiązanie do łacińskiego czasownika pinsere, który oznacza rozciągać. Bo pinsa nie jest okrągłym plackiem, ale właśnie owalnym, rozciąganym pierwotnie na kamieniu. Powinna być pieczona nie tylko z mąki pszennej, ale z dodatkiem innych mąk, np. owsianej czy sojowej. Dzięki temu jest bardziej chrupiąca i przypomina foccacię albo podpłomyk. W Trójmieście wariacje na temat pinsy przygotowuje specjalizująca się w kuchni toskańskiej sopocka restauracja Chianti Grill Bar.
Ranking: najlepsze pizzerie w Trójmieście
Pizza ekstremalna
Nieformalna kategoria, do której trafić powinien każdy z placków serwowanych w lokalu Pizza Boyz w Gdyni. To chrupiący, gruby placek w stylu pizzy amerykańskiej przeładowany do maksimum składnikami, które z tym daniem raczej się nie kojarzą. Jakimi? Np. zapiekanką mac'n'cheese, frytkami, chrupkami cheetos albo krewetkami w sosie mango z kolendrą. Dla pizzowych ekstremistów.
Pizza po gdyńsku
To oczywiście żart, bo takiego rodzaju pizzy oficjalnie nie ma. A szkoda, bo placek z Gdynianki jest jedyny w swoim rodzaju od ponad 30 lat i na wyróżnienie zasługuje. Choć tak naprawdę z włoskim protoplastą wiele wspólnego nie ma. To raczej płaska drożdżówka na wytrawnie. Pulchna, obficie polana sosem i obsypana majerankiem i pieprzem ziołowym. Najlepiej w wersji dwuskładnikowej: tylko z serem i świeżą cebulą. Pyszna, ale pizzowi radykałowie powinni trzymać się z daleka.
A jaką wy pizzę lubicie najbardziej? Czekamy na wasze komentarze.
Miejsca
Opinie (121) ponad 20 zablokowanych
-
2019-09-19 22:26
margheritta w officynie
pyszotta
- 0 0
-
2019-09-19 22:25
Pizzeria sempre w Sopocie
Byłem w Italii w wielu regionach. Najbardziej smakowała mi pizza zrobiona przez miejscowych dla miejscowych a nie dla turysty. W Polsce lubię pizzę diavole w pizzerii sempre. W Neapolu jadłem w pizerri de Michał super pizze.
- 0 11
-
2019-09-19 21:54
Jeśli ktoś twierdzi, że takiej pizzy jak Gdynianka nie ma to chyba nie był we Włoszech
Bardzo podobną jadłem w sieciówce w Mediolanie, nazywa się Spontini. Nie była tak dobra jak Gdynianka, ale zbliżona pod względem ciasta i wykonania. Zauważyłem, że całkiem dużo ludzi ją tam je.
- 7 2
-
2019-09-19 21:30
Dla mnie wypas to była pizzahut w drugiej połowie lat 90tych.
Do tego bar sałatkowy.- 12 2
-
2019-09-19 20:00
maćko tutejszy (1)
jest pizza neapolitańska, jest pizza nowojorska. Ale jest też pizza gdyńska, i jest mega
- 5 2
-
2019-09-19 21:29
To nie pizza.
Tylko placek dla gdynian- 1 4
-
2019-09-19 16:02
Francesco to pizza neapolitańska (1)
- 25 0
-
2019-09-19 20:33
To prawda. I zestawianie obok Francesco i Ogniem i Piecem jest mocno mylące bo tamtejsze pizze różnią się i to bardzo
- 10 0
-
2019-09-19 19:24
Pizza nowojorska (2)
Raz zamówiłem pizze nowojorska z pewnej pizzerii na Przymorzu.
Nigdy więcej totalne dno.
Stanowczo odradzam- 14 1
-
2019-09-19 19:33
(1)
Chyba wiem o której pizzerii piszesz. Zgadzam się z Tobą w 100%.
- 3 0
-
2019-09-19 20:15
Nie chce
Nie chce im robić pod górkę.
Ja tam więcej nie zamówię.
Nowa pizzeria nazwa od miasta niekoniecznie Gdańska- 0 0
-
2019-09-19 19:59
Wszystko fajnie tyle pizzerii a jak do tej pory najlepszą pizze jadłem...w Ustce (na ul. Wilczej - polecam)
Aczkolwiek nie wszystkie pizzerie w Trójmieście znam więc może kiedyś znajdę lepszą na miejscu
- 0 2
-
2019-09-19 19:56
Nieistniejący bar 'Sternik' przy Świętojańskiej w Gdyni. Nie zdążyłem zapytać o recepturę.
- 1 0
-
2019-09-19 19:42
Najlepsza w Pizzeria Quattro Gusti - ujescisko
Pizzeria Quattro Gusti najlepsza pizza no i pierogi :>
- 2 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.