- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (35 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (11 opinii)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (29 opinii)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (147 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Sadkowski otwiera nową akademię kulinarną
K5 to nazwa nowej akademii kulinarnej, którą w Redłowie otwiera Kamil Sadkowski, przez ostatnie lata współwłaściciel szkoły Fumenti. To będzie miejsce zarówno dla kuchennych zawodowców, jak i laików.
Kamil Sadkowski z gastronomią związany jest od kilkunastu lat. Najpierw sam pracował w restauracjach, potem zajął się edukowaniem. W 2012 roku wraz ze wspólnikiem otworzył w Brzeźnie pierwszą w Trójmieście akademię kulinarną - Fumenti. W warsztatach brali udział zarówno zainteresowani kulinariami amatorzy, jak i profesjonaliści podnoszący swoje kwalifikacje. Wykładali zarówno zawodowcy, jak i kulinarni celebryci, a spotkania cieszyły się sporym zainteresowaniem.
Kilka miesięcy temu Sadkowski rozluźnił współpracę z Fumenti i postanowił otworzyć nową akademię kulinarną. K5 - bo tak nazywać się będzie jego szkoła - znajduje się na parterze budynku przy ul. Kaczewskiej 24 w Gdyni Redłowie, zajmuje większą przestrzeń niż Fumenti i będzie miało rozbudowaną ofertę.
- Może zabrzmi to banalnie, ale otwieram nowe miejsce, żeby mieć jeszcze większe możliwości dzielenia się z innymi radością z gotowania. Naprawdę lubię to robić i chcę tym zarażać innych - mówi Sadkowski. - W K5 chciałbym kulinariami zainteresować dwie grupy najczęściej pomijane przy organizacji warsztatów, czyli dzieci i seniorów. Chcę ich uczyć technik i świadomości kulinarnej, ale też pokazać, że w kuchni można dobrze się bawić.
W ofercie K5 nie zabraknie również zajęć dla zaawansowanych amatorów i zawodowców. Ci pierwsi będą mogli uczestniczyć w tematycznych warsztatach, podczas których będą odkrywali możliwości gotowania na wybranych produktach lub zdobędą wiedzę o kuchni danego regionu lub kraju. Zawodowcy będą mogli doskonalić swoje techniki pod okiem uznanych szefów kuchni, nie tylko z Polski.
- Będę organizował również warsztaty dla całkowitych laików. Chcę im pokazać, że gotowanie to nie żadna wiedza tajemna, a kuchnie to nie zaklęte rewiry, nie trzeba się trzymać bezmyślnie każdego przepisu, a dodanie łyżeczki cukru więcej nie jest żadnym grzechem - opowiada Sadkowski. - To idealne zajęcia, na które żona może wysłać męża w kuchni przypalającego nawet wodę.
Ceny warsztatów mają zaczynać się od kilkudziesięciu złotych za osobę. Gotować z kursantami będzie kilkunastu szefów kuchni i znane osoby ze świata gastronomii, m.in. Adam Woźniak, Philippe Abraham, Marcin Popielarz, Grzegorz Labuda, Claudia Filippi-Chodorowska, Robert Makłowicz czy Jola Słoma i Mirek Trymbulak. K5 będzie wyposażone w profesjonalne sprzęty kuchenne. Część z nich będzie można również obejrzeć i zamówić na miejscu. Będą się odbywać tutaj również degustacje win czy pokazy gotowania.
- Będziemy również pośredniczyć w wynajmowaniu szefów kuchni na prywatne gotowanie w domu oraz organizować tzw. pop-upy, czyli gotowanie w wybranych przez klienta miejscach, gdzie tylko mu się zamarzy i będzie to technicznie możliwe - dodaje Sadkowski.
Otwarcie K5 planowane jest w pierwszej połowie kwietnia. Fumenti nie przerywa swojej działalności, ale zmienia swój profil i skupi się przede wszystkim na zawodowym edukowaniu profesjonalistów, warsztaty otwarte dla gości indywidualnych zostają zawieszone.
Miejsca
Opinie (34) 2 zablokowane
-
2017-03-22 07:35
yvon
widze fumenti w brzeźnie z okna, chcialam skorzystac z oferty ale ceny za dzien czy dwa gotowania,czy tez lekcji sa powalające.niestety.
- 4 1
-
2017-03-21 17:27
Wolę odpalić YouTube'a (3)
Zrobić od przeciętnego vlogera przepis niż napychać kabzę, mniej snobizmu
- 18 13
-
2017-03-21 17:30
A ch to kogo obchodzi co ty wolisz na youtubie czy gdziekolwiek? (2)
- 4 9
-
2017-03-21 22:05
Co kogo obchodzi twoje zdanie na temat tego co autor woli? (1)
I co kogo obchodzi moje zdanie na temat twojego zdania o tym co woli autor oryginalnego posta.
;)- 3 2
-
2017-03-22 06:57
@ :) brawo!
autoironia to już krok do przodu - tak trzymać !
- 2 0
-
2017-03-21 17:04
Haha (2)
Woźniak i gotowanie! Heh dobre
- 16 10
-
2017-03-22 02:08
Najlepszy dowcip świata?
Adam Woźniak gotuje.
- 1 1
-
2017-03-21 22:21
Celebryci sami
- 3 0
-
2017-03-21 18:35
Akademia kulinarna jest jedna (2)
a gdzie jej szukać to wiedzą ci co chcą wiedzieć
- 3 4
-
2017-03-21 21:33
(1)
uniwersytet też był kiedyś jeden w Polsce, kto wiedział ten znalazł
- 2 0
-
2017-03-22 00:38
Przy torach tramwajowych we Wrzeszczu ;)
;p
- 2 0
-
2017-03-22 00:13
Suuuper
Brawo Kamil! Czekałam na to! Będę częstym gościem warsztatów:)
- 9 7
-
2017-03-21 21:22
Super!
Warsztaty prowadzone przez Kamila w Fumenti, były rewlacyjne. Bardzo dobra alternatywa na imprezę integracyjna, a przy okazji można sie czegoś nauczyc. Czekam z niecierpliwością na otwarcie K5. Powodzenia!
- 17 6
-
2017-03-21 17:56
K5 - to na stoczni kiedyś było
"zarówno dla kuchennych zawodowców, jak i laików."
czyli dla nikogo- 7 4
-
2017-03-21 17:15
wreszcie w Gdyni!!
- 9 10
-
2017-03-21 17:05
A o co chodzi
To akademia czy sklep ???
- 8 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.