• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ser z dżemem i kabanosy z jogurtem. O kulinarnych dziwactwach

Aleksandra Wrona
4 maja 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (145)
Połączenie sera z dżemem na kanapce lub gofrze, choć wydaje się nietypowe, często pojawia się w rozmowach o kulinarnych ekstrawagancjach. Połączenie sera z dżemem na kanapce lub gofrze, choć wydaje się nietypowe, często pojawia się w rozmowach o kulinarnych ekstrawagancjach.

Żółty ser z dżemem truskawkowym, piwo zagryzane czekoladą czy kabanosy z jogurtem wiśniowym. Na niektóre z tych połączeń smakowych natrafiamy przypadkiem, inne wynosimy z domu. Łączy je jedno - zdumienie (a czasem i obrzydzenie) znajomych, gdy zaczynamy zajadać się naszym przysmakiem.



IMPREZY I WYDARZENIA Trójmiasto: nadchodzące wydarzenia kulinarne

maj 10-11
Festiwal Hevelka 2024
Kup bilet

Czy masz swoje kulinarne dziwactwa?

Niektórzy się do nich nie przyznają, inni wręcz przeciwnie - z dumą pokazują je światu, licząc na to, że ich odkrycie porwie za sobą tłumy. Kulinarne dziwactwa, bo o nich mowa, to pozornie błahy temat, który budzi w towarzystwie wiele emocji. Bo "jak tak można" i "czy ktoś naprawdę tak robi"? Ano robi, i to więcej osób, niż może się wydawać. Znajomi zapytani o ich nietypowe przysmaki otworzyli przede mną ocean kulinarnych możliwości, o których istnieniu nie miałam pojęcia.

Z czym te kanapki?



Wydawać by się mogło, że zwykła, poczciwa kanapka nie powinna być powodem kontrowersji. Nic bardziej mylnego.

- Najwięcej nieporozumień powoduje w moim związku kwestia masła na kanapce - tłumaczy Kasia. - Dla mnie kolejność jest oczywista: najpierw chleb, później masło, a potem dodatki, nieważne, czy słodkie, czy słone. Jednak mój chłopak uważa zupełnie inaczej. Według niego posmarowanie masłem kanapki z miodem, dżemem lub kremem czekoladowym to coś niedopuszczalnego.
Równie dyskusyjnym co masło dodatkiem okazuje się być żółty ser. Miłośnicy nietypowych połączeń smarują go miodem lub kremem czekoladowym. Co ciekawe, opowieści o jedzeniu żółtego sera z dżemem okazały się być na tyle powszechne, że powinno już przestać nas to dziwić.


Powodem nieporozumień bywa też kolejność warstw na kanapce. Pewnego wieczoru jedna z koleżanek napisała do mnie i innych znajomych wiadomość: "Ważna sprawa: czy podczas robienia kanapki dajecie ketchup lub majonez bezpośrednio na chleb, czy dopiero na ser i pomidor? Właśnie mam na ten temat poważną rozmowę z narzeczonym".

Do kategorii "nietypowych kanapek" zaliczam też odpowiedzi: słodka chałka z pasztetem, kanapka z masłem i pokrojonym w plasterki jabłkiemchleb z masłem orzechowym i ketchupem.

Naleśniki z ketchupem - przysmak jednego z naszych czytelników. Naleśniki z ketchupem - przysmak jednego z naszych czytelników.

Król ketchup pierwszy



Istnieje na świecie całkiem spore grono zwolenników teorii, że ketchup poprawia smak absolutnie każdej potrawy. Nie mają oni oporów, żeby polewać ketchupem pomidory czy jajecznicę.

- Od zawsze uwielbiam naleśniki z ketchupem, czego moja żona nie potrafi zrozumieć - śmieje się Mateusz. - Nie, nie chodzi o polewanie wytrawnego naleśnika ketchupem, a o stosowanie ketchupu jako nadzienia. Naprawdę, musicie tego spróbować.
Jednym z najdziwniejszych połączeń, o jakim usłyszałam, zbierając materiał do tego artykułu, jest mieszanie ketchupu z... jogurtem naturalnym.



Słynne kulinarne spory



Inną kategorią kulinarnych dziwactw są te, które cyklicznie powracają jako temat sporów. Jak choćby wybory najlepszego majonezu czy dyskusja o zasadności wrzucania do sernika rodzynków czy kładzenia ananasa na pizzę.

- Jeśli chodzi o pizzę z ananasem, to podbijam stawkę - śmieje się Asia. - Uwielbiam połączenie pizzy z brzoskwiniami i sosu czosnkowego. Jedno z lepszych, jakie jadłam.
Często poruszanym kulinarnym sporem jest też kwestia dodatków do placków ziemniaczanych. Wbrew pozorom miłośników polewania ich śmietaną i posypywania cukrem jest całkiem sporo, choć często dobrze się kryją.

Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem - dla jednych standardowe połączenie, dla innych szczyt ekstrawagancji. Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem - dla jednych standardowe połączenie, dla innych szczyt ekstrawagancji.

Słodko i słono jednocześnie?



Najczęściej wymieniane przez moich rozmówców nietypowe połączenia smakowe często bazują na połączeniu słodkiego i słonego smaku. Nie jest to tak szalone, jak mogłoby się wydawać. Wszak takie smaki jak "słony karmel" od dawna funkcjonują w cukiernictwie i przestały już nas dziwić. Nie jest też tajemnicą, że odrobina soli dodana do wypieków czekoladowych świetnie podbija ich smak.

Wśród mniej typowych słodko-słonych połączeń moi rozmówcy wymienili m.in. piwo zagryzane czekoladą, frytki maczane w lodach waniliowych lub truskawkowym shake'u czy kabanosy zjadane z jogurtem wiśniowym.

- Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, nie umiałam się zdecydować, czy chcę zjeść omlet na słodko, czy na słono. Dzieliłam go wtedy na pół i połowę smarowałam dżemem, a połowę ketchupem. Do dzisiaj mi tak zostało - śmieje się Ola.

Lubisz kulinarne nowości? Sprawdź nowe lokale w Trójmieście


Bez kategorii



Opisując nietypowe połączenia kulinarne, stałam się znaleźć ich wspólny mianownik. Są jednak takie, które wymykają się wszelkim schematom, więc może po prostu tak tu je zostawię:
  • tosty z serem i bananem
  • kwaśna śmietana z rozpuszczalnym kakao
  • frytki polane przyprawą Maggi
  • ostra zupka chińska z kilkoma łyżeczkami cukru
  • kapusta kiszona z cukrem
  • korniszony z deserem Monte
  • seler naciowy z masłem orzechowym

Opinie (145) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    W Szwecji kanapka (10)

    Ser plus dżem to zupełnie normalna sprawa. Jedyny spór to to, czy najpierw dżem, czy najpierw ser

    • 62 6

    • (3)

      no ale tam (jak i na głównym zdjęciu artykułu) jest ten karmelowy ser który jest zupełnie inny niż typowy żółty i świetnie pasuje do drzemu.

      • 14 0

      • Ten ser nie jest serem żółtym o smaku karmelowym, ale (2)

        zrobionym z koziego mleka i rzeczywiście ma słodki i lekko karmelowy posmak. Wożę go do domu z Norwegii. Pozdro.

        • 6 0

        • (1)

          karmelowy to taki mój skrót myślowy bo każdy z moich znajomych tak go nazywa:) Można go też kupić (oryginalny norweski) w sklepie z serami w forum lub delikatesach na grudziądzkiej (nie zawsze jest). Ja mam zawsze zapas od kolegi z Norwegii. Poza tym są dwie wersje, niebieskie to oryginalny kozi, i czerwona z dodatkiem mleka krowiego. Dla mnie smak podobny a cena dużo lepsza.

          • 2 0

          • Brunost! wspaniały

            • 2 0

    • A w Wietnamie pies (4)

      Podobno bardzo smaczny

      • 10 6

      • (3)

        A w UE owady

        • 18 7

        • UE szykuje nam komunę o jakiej Stalin mógłby pomarzyć (2)

          • 8 8

          • Nie musisz mieszkać w UE. Stepy Azji, z których pochodzisz też maja jakieś tam swoje plusy. (1)

            • 8 12

            • Ty pochodzisz z tych mongokskich stepów skoro komunizm ci się podoba...

              • 9 1

    • W Niemczech pierwszy raz tak jadlam. Albo chleb z serem i na to truskawki.

      • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    Mając jakieś 10 lat lubiłem robić sobie bułki z ketchupem (4)

    I makaron z majonezem (do którego w wersji premium trafić mogło kilka pokrojonych berlinek). Na szczęście w dorosłości udaje mi się spożywać bardziej zbilansowane posiłki .

    • 28 2

    • Ja za dzieciaka jadłem kapustę kiszoną z musztardą, nawet wchodziło :)

      • 3 1

    • Chleb z odrobina masla i ketchupem

      Albo musztardą:)

      • 9 1

    • (1)

      A co powiecie na takie danie: makaron zmieszany z dżemem plus twarożkiem i do tego gotowana kiełbasa. Tak, są i takie kulinarne szaleństwa.

      • 1 0

      • Kuchnia fusion

        • 0 1

  • Grochówka z kapustą kiszoną. (6)

    • 20 2

    • Dodać do tego łyżkę musztardy sarepskiej. Nie wyobrażam sobie grochówy bez musztardy. Wyniesione z 10 lat mieszkania w Szwecji.

      • 4 2

    • + korek do zadu (1)

      • 1 2

      • no, wlasnie nie

        Kminek i wlasnie kiszona kapusta pomagaja w uniknieciu efektow ubocznych grochowej orgii... ;)

        • 0 0

    • Na Kociewiu to normalne

      I przepyszne

      • 3 0

    • Zawsze grochówka z kapustą kiszoną a placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym:)

      • 1 0

    • Pyszotka, zawsze w domu tak jadłem.

      • 0 1

  • (1)

    Dajmy na to, a ja.. to lubię hotdoga z wszelkimi sosami.. na stacji rzecz jasna.

    • 6 5

    • Dla mnie mój nr jeden

      To śledzie w occie z polewą czekoladową

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (8)

    A ja polecam ser z... miodem:)

    • 42 4

    • i jeszcze orzechy włoskie do tego

      świetne połączenie!

      • 14 1

    • (2)

      Mleczna czekolada zagryzana słonymi paluszkami.

      • 5 2

      • uwielbiam (1)

        i do tego jabłko - mniam

        • 0 1

        • Nie jabłko , gruszka lepsza

          • 0 0

    • twarogowy (1)

      czy zolty?

      • 0 0

      • Twaróg na kanapce a na nim miód lub dżem, pyyycha!

        • 2 0

    • (1)

      Kanapki, które babcia mi robiła to właśnie chleb z serem i miodem. Dobrze, że mi przypomniliście. Jutro sobie takie zrobię.

      • 0 0

      • Ser oczywiście żółty.

        • 0 0

  • (2)

    Polecam wam placki ziemniaczane z sosem tzatziki. Pyyyycha. A do ryby sos kaparowy.

    • 23 3

    • Te placki to ja z sosem czosnkowym (1)

      Uprzednio posypując tartym serem:)

      • 2 0

      • A dla mnie dziwactwa to np Wędzony łosoś Vege, albo kotlet schabowy sojowy i itp to to są dziwactwa dopiero

        • 1 0

  • Koncentrat pomidorowy ... (1)

    ...wyjadany łyżeczką. Mniam!

    • 11 9

    • Za komuny był taki keczup, chyba że śliwkami, to oczywiście łyżką w nocy.

      • 0 0

  • ...... (3)

    Tak to jest kiedy już wszystko się znudziło trzeba coś wymyślać pod nazwą serwujemy wykwintne jedzenie.
    Jednym słowem pierdy derdy przyodziane w złotko i to wszystko a połowa z tego do zrzygania.

    • 7 12

    • Nie ma to jak mielone z ziemniakami (1)

      • 6 1

      • A co złego jest w mielonym z ziemniakami?

        • 3 2

    • To nie jest jedno słowo

      • 0 1

  • (6)

    Co kontrowersyjnego jest w śmietanie i cukrze do plecaków ziemniaczanych? Normalna sprawa akurat placki można jeść w wersji wytrawnej i na słodko.

    • 88 3

    • (2)

      To,że ziemniaków raczej nie jada sie z cukrem

      • 3 25

      • Jak nie, a ruskie niektórzy jedzą z cukrem.

        • 14 0

      • A kopytka?

        To też ziemniaki... I też je się ze śmietaną, cukrem i cynamonem...

        • 24 0

    • (1)

      Za dzieciaka w latach 80-tych mój ojciec zabierał mnie i mojego brata do plackarni w pawilonach tam gdzie obecnie stoi Batory, ja zawsze jadłem placki z cukrem, a brat z ketchupem bo były takie opcje więc równiez nie rozumiem kontrowersji :)

      • 20 2

      • Całe życie jem plackimze śmietaną i cukrem. Kilka razy w życiu jadłem tzw placki po cygańsku czyli z mięsem i sosem ale to już nie to.

        • 10 0

    • U mnie w domu klasyka

      • 1 0

  • kanapka

    chleb, masło, szynka, kiwi - pycha :-)

    • 10 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane