- 1 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (63 opinie)
- 2 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (239 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 4 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
Ser z dżemem i kabanosy z jogurtem. O kulinarnych dziwactwach
Żółty ser z dżemem truskawkowym, piwo zagryzane czekoladą czy kabanosy z jogurtem wiśniowym. Na niektóre z tych połączeń smakowych natrafiamy przypadkiem, inne wynosimy z domu. Łączy je jedno - zdumienie (a czasem i obrzydzenie) znajomych, gdy zaczynamy zajadać się naszym przysmakiem.
Z czym te kanapki?
Wydawać by się mogło, że zwykła, poczciwa kanapka nie powinna być powodem kontrowersji. Nic bardziej mylnego.
- Najwięcej nieporozumień powoduje w moim związku kwestia masła na kanapce - tłumaczy Kasia. - Dla mnie kolejność jest oczywista: najpierw chleb, później masło, a potem dodatki, nieważne, czy słodkie, czy słone. Jednak mój chłopak uważa zupełnie inaczej. Według niego posmarowanie masłem kanapki z miodem, dżemem lub kremem czekoladowym to coś niedopuszczalnego.
Równie dyskusyjnym co masło dodatkiem okazuje się być żółty ser. Miłośnicy nietypowych połączeń smarują go miodem lub kremem czekoladowym. Co ciekawe, opowieści o jedzeniu żółtego sera z dżemem okazały się być na tyle powszechne, że powinno już przestać nas to dziwić.
Powodem nieporozumień bywa też kolejność warstw na kanapce. Pewnego wieczoru jedna z koleżanek napisała do mnie i innych znajomych wiadomość: "Ważna sprawa: czy podczas robienia kanapki dajecie ketchup lub majonez bezpośrednio na chleb, czy dopiero na ser i pomidor? Właśnie mam na ten temat poważną rozmowę z narzeczonym".
Do kategorii "nietypowych kanapek" zaliczam też odpowiedzi: słodka chałka z pasztetem, kanapka z masłem i pokrojonym w plasterki jabłkiem i chleb z masłem orzechowym i ketchupem.
Król ketchup pierwszy
Istnieje na świecie całkiem spore grono zwolenników teorii, że ketchup poprawia smak absolutnie każdej potrawy. Nie mają oni oporów, żeby polewać ketchupem pomidory czy jajecznicę.
- Od zawsze uwielbiam naleśniki z ketchupem, czego moja żona nie potrafi zrozumieć - śmieje się Mateusz. - Nie, nie chodzi o polewanie wytrawnego naleśnika ketchupem, a o stosowanie ketchupu jako nadzienia. Naprawdę, musicie tego spróbować.
Jednym z najdziwniejszych połączeń, o jakim usłyszałam, zbierając materiał do tego artykułu, jest mieszanie ketchupu z... jogurtem naturalnym.
Słynne kulinarne spory
Inną kategorią kulinarnych dziwactw są te, które cyklicznie powracają jako temat sporów. Jak choćby wybory najlepszego majonezu czy dyskusja o zasadności wrzucania do sernika rodzynków czy kładzenia ananasa na pizzę.
- Jeśli chodzi o pizzę z ananasem, to podbijam stawkę - śmieje się Asia. - Uwielbiam połączenie pizzy z brzoskwiniami i sosu czosnkowego. Jedno z lepszych, jakie jadłam.
Często poruszanym kulinarnym sporem jest też kwestia dodatków do placków ziemniaczanych. Wbrew pozorom miłośników polewania ich śmietaną i posypywania cukrem jest całkiem sporo, choć często dobrze się kryją.
Słodko i słono jednocześnie?
Najczęściej wymieniane przez moich rozmówców nietypowe połączenia smakowe często bazują na połączeniu słodkiego i słonego smaku. Nie jest to tak szalone, jak mogłoby się wydawać. Wszak takie smaki jak "słony karmel" od dawna funkcjonują w cukiernictwie i przestały już nas dziwić. Nie jest też tajemnicą, że odrobina soli dodana do wypieków czekoladowych świetnie podbija ich smak.
Wśród mniej typowych słodko-słonych połączeń moi rozmówcy wymienili m.in. piwo zagryzane czekoladą, frytki maczane w lodach waniliowych lub truskawkowym shake'u czy kabanosy zjadane z jogurtem wiśniowym.
- Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, nie umiałam się zdecydować, czy chcę zjeść omlet na słodko, czy na słono. Dzieliłam go wtedy na pół i połowę smarowałam dżemem, a połowę ketchupem. Do dzisiaj mi tak zostało - śmieje się Ola.
Lubisz kulinarne nowości? Sprawdź nowe lokale w Trójmieście
Bez kategorii
Opisując nietypowe połączenia kulinarne, stałam się znaleźć ich wspólny mianownik. Są jednak takie, które wymykają się wszelkim schematom, więc może po prostu tak tu je zostawię:
- tosty z serem i bananem
- kwaśna śmietana z rozpuszczalnym kakao
- frytki polane przyprawą Maggi
- ostra zupka chińska z kilkoma łyżeczkami cukru
- kapusta kiszona z cukrem
- korniszony z deserem Monte
- seler naciowy z masłem orzechowym
Opinie (145) ponad 10 zablokowanych
-
2023-05-04 15:56
W Białym Króliku
zamówiłem stek. Otrzymałem jakiś tłusty flak. Coś obrzydliwego. No i mają pozamiatane.
- 11 0
-
2023-05-04 15:57
Ja
Ja uwielbiam frytki z jajecznicą- pycha
- 7 2
-
2023-05-04 15:59
Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem
Bajeczka !. super smaczek ....(mniej maki )
- 21 1
-
2023-05-04 16:29
mc donald
Jestem ogromną fanką posolonych frytek jedzonych jednocześnie z lodem w polewie czekoladowej
- 9 4
-
2023-05-04 16:30
(2)
Ja się ostatnio pokłóciłam z partnerem o truskawki na kanapce... moja babcia mi zawsze robiła kanapkę z masłem i pokrojoną truskawką:)
- 13 6
-
2023-05-04 21:07
Fajne macie problemy...
Zamiast dziecka kotek?- 8 5
-
2023-05-05 09:04
Ile macie lat?
- 5 0
-
2023-05-04 17:14
(1)
Mój partner je pierogi, bądź krokiety obficie polewając je keczupem :D
- 4 6
-
2023-05-04 21:07
Fascynujące
- 4 0
-
2023-05-04 17:14
Chleb z dżemem - palce lizać!
- 9 3
-
2023-05-04 17:30
Świeża bułeczka, masełko, świeży ogórek i truskawki.
- 5 1
-
2023-05-04 18:09
Mój ulubiony deser z dzieciństwa. Kogel mogel: oddzielnie utarte żółtko z cukrem, oddzielnie ubite białko z cukrem. Nastepnie je łączymy i dodajemy łyżkę kakao Deco Morreno i wiórki kokosowe. Pycha! Można też dodać łyżkę dżemu.
- 9 2
-
2023-05-04 18:20
Dziwactwa ? (1)
Chlebek z serem i dżemem, uwielbiam. Jeśli dżem jabłkowy, to pod ser posypka z cynamonu, po prostu pycha, a nie dziwactwo. Polecam.
- 8 2
-
2023-05-05 21:56
Moja mama lubiła śmietanę z cukrem do chleba.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.