- 1 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (52 opinie)
- 2 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (239 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 4 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
Ser z dżemem i kabanosy z jogurtem. O kulinarnych dziwactwach
Żółty ser z dżemem truskawkowym, piwo zagryzane czekoladą czy kabanosy z jogurtem wiśniowym. Na niektóre z tych połączeń smakowych natrafiamy przypadkiem, inne wynosimy z domu. Łączy je jedno - zdumienie (a czasem i obrzydzenie) znajomych, gdy zaczynamy zajadać się naszym przysmakiem.
Z czym te kanapki?
Wydawać by się mogło, że zwykła, poczciwa kanapka nie powinna być powodem kontrowersji. Nic bardziej mylnego.
- Najwięcej nieporozumień powoduje w moim związku kwestia masła na kanapce - tłumaczy Kasia. - Dla mnie kolejność jest oczywista: najpierw chleb, później masło, a potem dodatki, nieważne, czy słodkie, czy słone. Jednak mój chłopak uważa zupełnie inaczej. Według niego posmarowanie masłem kanapki z miodem, dżemem lub kremem czekoladowym to coś niedopuszczalnego.
Równie dyskusyjnym co masło dodatkiem okazuje się być żółty ser. Miłośnicy nietypowych połączeń smarują go miodem lub kremem czekoladowym. Co ciekawe, opowieści o jedzeniu żółtego sera z dżemem okazały się być na tyle powszechne, że powinno już przestać nas to dziwić.
Powodem nieporozumień bywa też kolejność warstw na kanapce. Pewnego wieczoru jedna z koleżanek napisała do mnie i innych znajomych wiadomość: "Ważna sprawa: czy podczas robienia kanapki dajecie ketchup lub majonez bezpośrednio na chleb, czy dopiero na ser i pomidor? Właśnie mam na ten temat poważną rozmowę z narzeczonym".
Do kategorii "nietypowych kanapek" zaliczam też odpowiedzi: słodka chałka z pasztetem, kanapka z masłem i pokrojonym w plasterki jabłkiem i chleb z masłem orzechowym i ketchupem.
Król ketchup pierwszy
Istnieje na świecie całkiem spore grono zwolenników teorii, że ketchup poprawia smak absolutnie każdej potrawy. Nie mają oni oporów, żeby polewać ketchupem pomidory czy jajecznicę.
- Od zawsze uwielbiam naleśniki z ketchupem, czego moja żona nie potrafi zrozumieć - śmieje się Mateusz. - Nie, nie chodzi o polewanie wytrawnego naleśnika ketchupem, a o stosowanie ketchupu jako nadzienia. Naprawdę, musicie tego spróbować.
Jednym z najdziwniejszych połączeń, o jakim usłyszałam, zbierając materiał do tego artykułu, jest mieszanie ketchupu z... jogurtem naturalnym.
Słynne kulinarne spory
Inną kategorią kulinarnych dziwactw są te, które cyklicznie powracają jako temat sporów. Jak choćby wybory najlepszego majonezu czy dyskusja o zasadności wrzucania do sernika rodzynków czy kładzenia ananasa na pizzę.
- Jeśli chodzi o pizzę z ananasem, to podbijam stawkę - śmieje się Asia. - Uwielbiam połączenie pizzy z brzoskwiniami i sosu czosnkowego. Jedno z lepszych, jakie jadłam.
Często poruszanym kulinarnym sporem jest też kwestia dodatków do placków ziemniaczanych. Wbrew pozorom miłośników polewania ich śmietaną i posypywania cukrem jest całkiem sporo, choć często dobrze się kryją.
Słodko i słono jednocześnie?
Najczęściej wymieniane przez moich rozmówców nietypowe połączenia smakowe często bazują na połączeniu słodkiego i słonego smaku. Nie jest to tak szalone, jak mogłoby się wydawać. Wszak takie smaki jak "słony karmel" od dawna funkcjonują w cukiernictwie i przestały już nas dziwić. Nie jest też tajemnicą, że odrobina soli dodana do wypieków czekoladowych świetnie podbija ich smak.
Wśród mniej typowych słodko-słonych połączeń moi rozmówcy wymienili m.in. piwo zagryzane czekoladą, frytki maczane w lodach waniliowych lub truskawkowym shake'u czy kabanosy zjadane z jogurtem wiśniowym.
- Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, nie umiałam się zdecydować, czy chcę zjeść omlet na słodko, czy na słono. Dzieliłam go wtedy na pół i połowę smarowałam dżemem, a połowę ketchupem. Do dzisiaj mi tak zostało - śmieje się Ola.
Lubisz kulinarne nowości? Sprawdź nowe lokale w Trójmieście
Bez kategorii
Opisując nietypowe połączenia kulinarne, stałam się znaleźć ich wspólny mianownik. Są jednak takie, które wymykają się wszelkim schematom, więc może po prostu tak tu je zostawię:
- tosty z serem i bananem
- kwaśna śmietana z rozpuszczalnym kakao
- frytki polane przyprawą Maggi
- ostra zupka chińska z kilkoma łyżeczkami cukru
- kapusta kiszona z cukrem
- korniszony z deserem Monte
- seler naciowy z masłem orzechowym
Opinie (145) ponad 10 zablokowanych
-
2023-05-04 15:22
(1)
Kanapka posmarowana koncentratem pomidorowym i na to krązki czerwonej cebuli. Mniam
- 12 2
-
2023-05-05 09:58
O tak :) Jak byłam dzieciakiem to pomidory były tylko latem. Też zajadałam się wtedy taką kanapką. Obecnie z sentymentu też zdarza mi się po taką sięgać
- 1 0
-
2023-05-04 15:29
Schabowy z ziemniakami (1)
Polska kuchnia
- 12 1
-
2023-05-05 15:23
To ciekawe, jak względnie szybko schabowy wrósł w naszą kulinarną świadomość - ta, wydawałoby się rdzennie polska potrawa, przybyła do naszego kraju dopiero w XIX wieku, a upowszechniła się na dobre po II wojnie, kiedy zwiększono hodowlę trzody chlewnej i konsumpcję wieprzowiny. O wiele dłuższy rodowód mają choćby pierogi czy bigos, też lubiane i często jadane, ale z jakiegoś powodu to "schabowy z kapustą" przychodzi na myśl jako pierwszy, gdy pomyślimy o tradycyjnej polskiej kuchni, mimo że to po prostu zaimportowana, tańsza wersja cielęcego sznycla wiedeńskiego... choć smaczna :)
- 2 0
-
2023-05-04 15:31
Whisky z colą. (3)
Wiem, dziwne.
Ale smakuje nieźle.- 24 2
-
2023-05-04 15:34
Rum z mirindą lub fantą. Whiskey ze schweppsem citrus:p
- 6 0
-
2023-05-04 15:42
Szklanka z wódką,też wyśmienita :) (1)
- 5 0
-
2023-05-04 15:59
Tak, to jest najlepszy drink.
- 6 2
-
2023-05-04 15:46
Mojemu znajomemu (1)
profesorowi belwederskiemu, straszliwie śmierdziały nogi. Dziwił się, że nie mam apetytu w jego obecności.
- 6 8
-
2023-05-04 15:47
Fajnych masz znajomych.
- 6 0
-
2023-05-04 15:50
Ser żółty tylko z musztardą.
- 9 3
-
2023-05-04 15:50
Maślaki z jajecznicą = (1)
obrzydlistwo. W ogóle nie znoszę ciągnącego się jak smarki jedzenia tych kisielów, budyniów i chlapowatego sera w pizzy.
- 3 15
-
2023-05-04 19:22
A propos pizzy - wystarczy poczekać aż nieco przestygnie
- 2 0
-
2023-05-04 15:51
a może... (2)
Rosół z ziemniakami :) ziemniaki gotowane oddzielnie, dopiero na talerzu zalane rosołem. Pyszka.
- 21 6
-
2023-05-04 16:00
Jadłem wiele razy, ale i tak wolę z makaronem :)
- 7 2
-
2023-05-04 17:21
Tak jadł mój dziadek. Specjalnie sobie gotował ziemniaki. I to pomimo tego, że babcia robiła pyszny domowy makaron...
- 10 0
-
2023-05-04 15:52
Największe obrzydlistwo -
tzw. karpatka i wszelkie ciasta z budyniem.
- 5 27
-
2023-05-04 15:52
Parówki
Wszystko byle z parówkami, nawet ,upe mleczna
- 3 5
-
2023-05-04 15:53
A w chacie polskiej
dodają do wszystkiego sos grzybowy przypominający r*ygowiny.
- 6 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.