• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sprawdzamy ceny świątecznych ciast w trójmiejskich cukierniach

Julia Rzepecka
22 grudnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Święta Bożego Narodzenia w dawnym Gdańsku
Makowiec zawijany od cukierni Jacek Placek. Makowiec zawijany od cukierni Jacek Placek.

Udekorowana choinka już cieszy oko w mieszkaniu, są też dekoracje, girlandy, lampki, mikołaje i świąteczne skarpety. Część zakupów już pewnie zrobiona, nie pozostaje nic innego, jak zabarykadować się w kuchni i zacząć żmudne przygotowania wszystkich wigilijnych potraw - a jak wiemy, jest ich niemało. Jeśli w tym wszystkim nie znajdziemy już czasu na upieczenie świątecznego makowca albo piernika, warto zapoznać się z ofertą trójmiejskich cukierni.

Cukiernie i piekarnie w Trójmieście



Jakie świąteczne wypieki lubisz najbardziej?

Makowiec, piernik, keks - to ciasta, które bezsprzecznie kojarzą się z okresem świąt Bożego Narodzenia. Każda rodzina ma zapewne swoje własne przepisy na najlepsze ciasto, przekazywane (ustnie lub na skrawkach pożółkłych papierów) z pokolenia na pokolenie.

Nic tak nie wprawia w świąteczny nastrój, jak miły zapach wigilijnych wypieków rozchodzący się po całym mieszkaniu, który czuć już od wejścia. Zdarza się jednak, że w rodzinnym zamieszaniu, na zrobienie ciasta nie wystarczy już sił ani czasu. Nie ma się co jednak obwiniać ani załamywać - zamiast tego lepiej rozejrzeć się po cukierniach w Trójmieście i wybrać najlepsze dla siebie "kupne" ciasto na święta.

Z makiem



"Tort Świętego Mikołaja" to propozycja od Cukierni Baccate. To tort makowy przełożony kremem waniliowym z mascarpone i czarną porzeczką. Wersja o średnicy 20 cm waży około 1,2 kg, kosztuje 85 zł i jak podaje cukiernia, to ciasto dla 8-10 osób. Natomiast za wersję 24 cm o wadze około 1,7 kg zapłacimy 120 zł i takim tortem naje się od 12 do 16 osób. Jest także opcja "Babki Elfa Benjamina" w cenie 30 zł, czyli klasycznej babki makowej z lukrem.

Manufaktura Mojej Mamy sprzedaje makowiec świąteczny w cenie 57 zł/kg, a także struclę z makiem za 47 zł/kg. Konkurencyjną cenę proponuje Cukiernia WZ. Tam makowiec kupimy już za 33 zł za kilogram. Gdyńska Cukiernia Więcej w swojej ofercie ma tradycyjną roladę makową. Za kilogram takiej rolady zapłacimy 59 zł, a za dwa kilogramy - 99 zł. W sprzedaży jest także makowy keks w pełni składający się z niebieskiego maku i niezawierający mąki. W składzie są: świeże jabłka, żurawina i odrobina kaszy manny. Całość pokryta czekoladową glazurą z czekolady deserowej. Niecały kilogram (0,7 kg) kosztuje 59 zł.

Nowe lokale: sushi, wędzone mięso i włoski grill



Jak wyglądają ceny makowca u A.Blikle? Znajdziemy tam jego cztery rodzaje. Pierwsza to strucla makowa na cieście biszkoptowym, a która kosztuje tam 54,90 zł za kilogram. Ciasto pieczone jest na maśle, zawijane z trzykrotnie ręcznie mielonym makiem, udekorowane lukrem, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi. Jest także "Strucla Makowa Antoniego", czyli klasyczne ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym i migdałami, orzechami włoskimi, skórką pomarańczową i rodzynkami. Za taką struclę dla 6 osób zapłacimy 49,90 zł. Zdecydować się można też na klasyczną struclę makowo-drożdżową za 33,90 zł/kg lub na struclę z białym makiem i orzechami za 39,90 zł/kg. Jest także tort makowy z kremem pomarańczowym na bazie białej czekolady. Cena - 104,90/kg.

Cukiernia Jacek Placek ma w sprzedaży kilka rodzajów makowca. Kupimy więc roladę z ciasta drożdżowego i klasycznej masy makowej bogatej w bakalie (rodzynki, orzechy, figi). Taki makowiec zawijany kosztuje 36 zł. Jest także makowiec bakaliowy, z masą makową pełną bakalii, którego ceny w zależności od wagi wahać się będą od 50 do 98 zł. Ciekawie prezentuje się też makowiec duński, z masą makowo-serową i dodatkiem kokosa, który kupimy w cenie od 54 do 108 zł. Jest też klasyczny makowiec drożdżowy, kosztujący od 54 do 108 zł, a także makowiec saksoński z jabłkiem (54-108 zł).

  • "Tort Świętego Mikołaja" - tort makowy przełożony kremem waniliowym z mascarpone i czarną porzeczką od Cukierni Baccate.
  • "Babka Elfa Benjamina" - babka makowa od Cukierni Baccate.
  • Makowiec świąteczny od Manufaktury Mojej Mamy.
  • Tradycyjna makowa rolada od Cukierni Więcej.
  • Keks makowy od Cukierni Więcej.
  • Strucla makowa na cieście biszkoptowym od A.Blikle.
  • Strucla makowa od A.Blikle.
  • Makowiec bakaliowy od cukierni Jacek Placek.
  • Makowiec duński od cukierni Jacek Placek.

Piernik, pierniczki



Cukiernia Baccate proponuje "Tort Pani Mikołajowej", czyli tort piernikowy z cynamonowym kremem mascarpone i powidłami śliwkowymi. Za takie ciasto o 20 cm średnicy i wadze 1,2 kg zapłacimy 85 zł, za 24 cm i 1,7 kg - 120 zł. Tak jak w przypadku tortu makowego, tym pierwszym poczęstujemy do 10 osób, a drugim nawet 16.

W tej samej cukierni mamy także opcję wilgotnego piernika przełożonego powidłami śliwkowymi i oblanego belgijską czekoladą, czyli "Piernika Rudolfa". Jedna sztuka waży ok. 250 g i kosztuje 15 zł. Podobnie prezentuje się staropolski piernik długodojrzewający - "Piernik Skrzatów Leśnych", za którego kawałek o wadze 250 g także zapłacimy 15 zł. Baccate sprzedaje również wykrawane pierniczki ozdobione lukrem - "Pierniczki Baronowej". Opakowanie 3 sztuk kosztuje 15 zł, a 6 sztuk - 20 zł.

Kosze prezentowe - pomysł na uniwersalny podarunek



W Manufakturze Mojej Mamy kupimy piernik długodojrzewający z powidłami śliwkowymi za 59 zł/kg lub piernik przełożony nadzieniem pomarańczowym za 53 zł/kg. Jest także krajanka piernikowa w cenie 59 zł/kg oraz piernikowa tarta ze śliwkami za 29 zł/kg. Z kolei w Cukierni W-Z tradycyjny piernik już za 30 zł/kg. Są także pierniczki wykrawane w kształcie choinek i gwiazdek w tej samej cenie. Dużego piernika na wagę nie ma w Cukierni Więcej, są za to ręcznie zdobione, szwedzkie pierniczki. Cienkie i chrupiące, pachnące cynamonem, imbirem, kardamonem i goździkami. Nie zawierają orzechów. Jedna dziesięciocentymetrowa sztuka kosztuje 7 zł, natomiast całe opakowanie dziesięciu sztuk - 59 zł.

U Bliklego dostaniemy piernik królewski z bakaliami, miodem, powidłami śliwkowymi, oblany czekoladą z bakaliową posypką za 54,90 zł. Są także wersje mini tego piernika w kształcie gwiazdy za 29,90 zł. W ofercie jest także proste ciastko piernikowe przełożone marcepanem w czekoladzie za 14,90 zł oraz kostka piernikowa za 58,90 zł. Kupimy też małe pierniczki ręcznie i kolorowo dekorowane za 15,90 zł.

Bardzo duży wybór piernika w dobrej cenie jest w cukierni Jacek Placek. Dostaniemy tam: piernik marchewkowy (ciasto korzenne z miodem, marchewką i bakaliami, polewa z białej czekolady), piernik z wiśniami, piernik z dynią, z jabłkami i dżemem, niemal wszystkie po 21 zł.

  • Piernik królewski od A.Blikle.
  • "Piernik Skrzatów Leśnych" - staropolski piernik dojrzewający od Cukierni Baccate.
  • "Piernik Rudolfa" od Cukierni Baccate.
  • "Tort Pani Mikołajowej" - tort piernikowy z cynamonowym kremem mascarpone i powidłami śliwkowymi od Cukierni Baccate.
  • Piernik z dżemem od cukierni Jacek Placek.
  • Piernik z wiśniami od cukierni Jacek Placek.
  • "Pierniczki Baronowej" od Cukierni Baccate.
  • "Pierniczki Baronowej" od Cukierni Baccate.
  • Szwedzkie pierniki, ręcznie zdobione od Cukierni Więcej.

Sernik



Znów zaglądamy w kartę Cukierni Baccate, tym razem w poszukiwaniu sernika. Co tam znajdziemy? "Sernik dziadka do orzechów" - czekoladowy sernik pieczony w kąpieli wodnej oblany czekoladą z prażonymi orzechami o średnicy 18 cm, za który zapłacimy 60 zł. Jest także opcja nieco większego "Sernika Kevina" (20 cm), opisanego jako aksamitny sernik na kruchym czekoladowym spodzie z wiśniami w cenie 45 zł.

Mnóstwo wersji sernika dostaniemy w Manufakturze Mojej Mamy. Są to takie wersje, jak: tradycyjny za 52 zł/kg, marmurkowy, oreo lub pomarańczowy za 58 zł/kg, o złotówkę droższy jest kokosowy z musem malinowym, a za sernik na piernikowym spodzie oraz brûlée zapłacimy 69 zł/kg. Sernik domowy w Cukierni W-Z kosztuje 33 zł/kg, natomiast królewski z czekoladą złotówkę więcej. Cukiernia Więcej sprzedaje sernik pieczony w niskiej temperaturze, wykończony blanszowanymi migdałami i skórką z pomarańczy. Za 0,7 kg ciasta zapłacić trzeba 59 zł.

Jak z sernikami u Bliklego? Ten karmelowy z dodatkiem toffi i karmelu kosztuje 64,90 zł, podobnie tort serowy w czekoladzie. Nieco tańszy jest sernik krakowski na kruchym spodzie z charakterystyczną kratką na wierzchu - 52,90 zł. Kilka rodzajów sernika znajdziemy w ofercie cukierni Jacek Placek. Jest hybryda makowca z piernikiem, czyli Serniko-makowiec w cenie od 51 do 102 zł, jest sernik z wiśniami (47-92 zł), sernik rosa w podobnej cenie, nieco droższy sernik z brzoskwiniami (51-102 zł) i podobny cenowo sernik orzechowy. Nie może też zabraknąć sernika domowego (51-102 zł).

  • Sernik pieczony w niskiej temperaturze, wykończony blanszowanymi migdałami i skórką z pomarańczy od Cukierni Więcej.
  • "Sernik dziadka do orzechów" - czekoladowy sernik pieczony w kąpieli wodnej oblany czekoladą z prażonymi orzechami od Cukierni Baccate.
  • Sernik kokosowy z musem malinowym od Manufaktury Mojej Mamy.
  • Serniko-makowiec od cukierni Jacek Placek.
  • Sernik rosa od cukierni Jacek Placek.

Babka, keks



To propozycja od Cukierni Baccate dla łasuchów, którzy nie przyznają się, że lubią świąteczne wypieki - pistacjowa "Babka Grinch". Waży mniej więcej pół kilograma, kosztuje 20 zł i rozdzielimy ją między 6-8 osób. W ofercie jest także "Babka Śnieżynki Manolki" - świąteczna babka cytrynowa z imbirem za 30 zł.

49 zł/kg - to cena, którą zapłacimy za keks w Manufakturze Mojej Mamy, natomiast babka piaskowa kosztuje tam 19 zł za sztukę. Babka cytrynowa w Cukierni W-Z kosztuje 23 zł/kg, a złotówkę więcej zapłacimy za babkę czekoladową. Smakowicie brzmi keks piernikowy z gruszkami od Cukierni Więcej z Gdyni, za którego 0,7 kg zapłacimy 49 zł. Jest także świąteczny keks z kandyzowanymi owocami w tej samej cenie za pół kilograma. Natomiast keks tradycyjny od A.Blikle kosztuje 39,90 zł.

W cukierni Jacek Placek kupimy nie tylko klasyczny keks z dodatkiem bakalii (od 12 do 21 zł), ale także tak zwaną babkę dwubarwną, czyli mieszankę babki piaskowej i babki kakaowej niemal w tej samej cenie oraz babkę cytrynową, z dodatkiem soku i skórki pomarańczowej, również w zbliżonej kwocie (12-20 zł).

Gdzie jeszcze warto kupić świąteczne ciasta? Czekamy na wasze polecenia w komentarzach.

  • Keks piernikowy z gruszkami od Cukierni Więcej.
  • Świąteczny keks z kandyzowanymi owocami od Cukierni Więcej.
  • Pistacjowa "Babka Grinch" od Cukierni Baccate.
  • Po prawej sernik wiedeński z cukierni Umam

Miejsca

Opinie (84) 2 zablokowane

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Najlepsze wypieki jakie jadłem w życiu (4)

    robi moja Babcia i Mama. Wydaje mi się, że przez to bo ich głównym składnikiem jest miłość.

    • 83 12

    • nie, po prostu jesteś przyzwyczajony od dziecka.

      • 16 6

    • tak tak, dodatkowo cię wychowała babcia z mamusią

      • 1 6

    • Miłość nie istnieje.

      • 1 7

    • upatrywałbym tu większego znaczenia proszku do pieczenia, sztucznych barwników i aromatów.

      • 2 1

  • Przy tych cenach to na Wigilię będą drożdżówki (2)

    Jeżeli chodzi o ciasta.

    • 42 5

    • (1)

      wystarczy upiec cisto samemu :-)

      • 5 5

      • albo wystarczy kupić w normalnej cukierni

        w normalnych cenach.

        • 0 0

  • (1)

    Ja piekę metrowca. Ulubione ciasto z dzieciństwa.

    • 7 8

    • Ja dzika w cieście

      I nie wiem, co lepsze, ciasto, czy dzik ...

      • 4 0

  • Opinia wyróżniona

    Mimo wszystko (4)

    wolę wypieki mojej małżonki. Może nie zawsze wyjdzie tak jakby chciała, ale bardzo się stara. Ja bardzo lubię gotować i przygotowywać posiłki, ale pieczenie ciast to nie moja bajka. Życzę Wszystkim Wesołych Świąt!

    • 87 6

    • Dobrze, ze sie stara, bo zapachnialo mocnym patriarchatem... (1)

      Strach pomyslec co by sie stalo, jakby ta krzatajaca sie w kuchni, niedoskonala istota (nie zawsze przeciez wychodzi zgodnie z jej zamierzeniem) wykazala sie niskim poziomem zaangazowania...;-)

      • 2 7

      • Jeżeli masz jakieś złe doświadczenia z Twojego domu rodzinnego

        to mogę Tobie tylko współczuć.

        • 7 0

    • (1)

      ja nie wiem jak mozna byc tak leniwym zeby ciasta nie upiec samodzielnie
      czy hybyda sie popsuje, a moze dluzej posiedziec u fryzjera czy kosmetyczki
      skladniki swoje, czyste rece, a te wszystkie pseudo kupowane , niby naturalne, to przeplacanie i nabijanie kasy cukiernikom

      • 4 1

      • Proszę Cię. Ja pracuję na własny rachunek, nie opindalam się u fryzjera. Serio niektórzy nie mają czasu, żeby tyle narobić.

        • 0 0

  • (1)

    Zdaje się kilka dni temu pisaliście o tych samych cukierniach. Krypciocha jak nic. Ciasto profesjonalne mogę jeść na co dzień, a Święta zasługują na trochę wysiłku i własnoręczne wypieki. Tym bardziej, że w necie jest mnóstwo sprawdzonych przepisów, również na proste i szybkie ciasta.

    • 41 3

    • Z czegoś muszą żyć

      ale zgodnie z przepisami, powinna być informacja: artykuł sponsorowany
      :-)

      • 5 0

  • (1)

    zawijane z trzykrotnie, ręcznie mielonym makiem,

    klitus bajdus

    • 24 2

    • Ciekawe jak wygląda to "ręczne mielenie maku". Kojarzy mi się z mieleniem kawy przez Tureckiego dla Miśka. Co nie, Belka, co nie?

      • 7 3

  • pazerność (11)

    doprowadzi niektórych do bezrobocia, a wtedy po prostu nic nie zarobią

    • 30 7

    • Jaka pazerność? (8)

      Wiesz, że oprocz pokrycia kosztu produktów, trzeba zapłacić godnie pracownikom, opłacić lokal, media, zus? Jezeli masz taki świetne rozeznanie biznesowe, to otwieraj lokal i sprzedawaj bez pazerności w "rozsądnych" cenach.

      • 10 11

      • Po co ? (2)

        Idę do biedry po ciasto.

        • 5 2

        • Śmiało. Nikt Ci nie broni

          • 2 3

        • Dzięki, będzie można zrobić zakupy w cukierni w cywilizowanym otoczeniu.

          • 1 3

      • już widzę jak płacisz "godnie" pracownikom (2)

        • 1 2

        • NIe sądź innych według siebie (1)

          NIe widzisz i nie wiesz, bo na pewno nie jesteś moim pracownikiem.
          Aby utrzymać jakość i zatrzymać najbardziej sprawdzonych pracowników, muszę płacić im godnie. Nie ma innego wyjścia. Ale oczywiście anonimowy hejter z internetu wie lepiej. Tak?

          • 1 1

          • nie jestem hejterem

            to chwała Ci za to, że doceniasz dobrych pracowników; niestety jest mnóstwo szefów, którzy tego nie robią; miłego dnia ;-)

            • 0 0

      • (1)

        pracowałem u Pana Pell...ego i tam nie ma mowy o godnym wynagrodzeniu :)
        pusty śmiech mnie ogarnia jak czytam takie brednie

        • 3 0

        • To nie brednie.

          Są dwie możliwości- albo masz pecha i trafiałeś na kiepskich pracodawców, albo nie masz kwalifikacji, żeby być coenionym i docenianym finansowo.

          • 0 1

    • zapomniałeś wspomnieć że to 'prywaciarze' (1)

      każdy wie że pis nienawidzi prywatnych firm bo nie może tam wstawić swoich ciotek i kuzynów jako prezesów
      jedyne co mogą to doprowadzić te firmy do bankructwa nowymi podatkami i zwiększaniem inflacji

      pis to zakała Polski

      • 13 2

      • Macie coś z głową??

        Artykuł jest o ciastach a nie o ciotkach i wujkach z PiSu...psychiatra niezbędny...

        • 11 2

  • (6)

    Ludzie, to nie ważne, czy kupicie, czy sami upieczecie. Najważniejsza zasada ekonomiczna w tym roku - nie oszczędzajcie. W przyszłym roku wasze pieniądze nie będą nic warte. Albo wydacie teraz, albo przy Wielkanocy stwierdzicie, że wasze 200-setki są warte mniej niż papier, na którym je wydrukowano.

    • 41 30

    • Idź do szkoły i poucz się ekonomi gamoniu !

      • 10 12

    • Papier teraz bardzo poszedł w górę. To może się okazać, że będą więcej warte niż teraz.

      • 6 1

    • Kiedy już wszyscy pozbędziemy się w końcu wszystkich oszczędności (1)

      Będziemy mieli wszystko w nadmiarze i na zapas. Co się później stanie?

      • 1 1

      • Nadejdzie koniec pracy, wojen, głodu i innych nieszczęść.

        • 3 1

    • no coz jak to polak, postaw sie zastaw sie, niech stól ocieka, rosnie liczba kilogramow tam i tam ale najem sie solidnie , zjem jeszcze serniczka, potem makowca, a potem na wage wejsc nie moge;)

      • 1 0

    • to może 100 000 zł wymienić na euro, póki jeszcze kurs w miarę?

      • 0 0

  • (3)

    Zamiast ciasta kawałek dobrej czekolady i kawka . Te ciasta to sama chemia , ulepszacze i jaja w proszku . Ot taki cudowny kawałek ciasta .

    • 29 4

    • Tak zgadza sie tak jest w marketach ale nie cukierniach (2)

      • 2 2

      • (1)

        Pracowałem w wielu cukierniach ! Szefowie żeby zaoszczędzić na twarogu do sernika ,dosypywali spulchniacze i sodę oczyszczoną oraz mąkę kartoflaną dającą objętość i wilgotność dla ciasta . A później sprzedawali jako sernik wiedeński .Nigdy nie kupuję ciast w cukierniach ! Bo to jedna wielka ściema i okradanie klienta .

        • 2 0

        • Można prywatnie kupić :) Ja kupuję u pani Basieńki.. Domowe jak ta lala. Musiałam wczoraj jej masła dowieźć bo mąż nogę złamał i nie miała jak na zakupy wyjść.

          • 0 0

  • Drogie

    W Manufaktura Mojej Mamy na przytulnej sprzedają stare ciasta... i kosztują kupę kasy. Jak już się trafi na świeże to smak jest dobry, choć człowiek już nie próbuje za te pieniądze ...

    • 19 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane