• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sprawdzamy ceny świątecznych ciast w trójmiejskich cukierniach

Julia Rzepecka
22 grudnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Święta Bożego Narodzenia w dawnym Gdańsku
Makowiec zawijany od cukierni Jacek Placek. Makowiec zawijany od cukierni Jacek Placek.

Udekorowana choinka już cieszy oko w mieszkaniu, są też dekoracje, girlandy, lampki, mikołaje i świąteczne skarpety. Część zakupów już pewnie zrobiona, nie pozostaje nic innego, jak zabarykadować się w kuchni i zacząć żmudne przygotowania wszystkich wigilijnych potraw - a jak wiemy, jest ich niemało. Jeśli w tym wszystkim nie znajdziemy już czasu na upieczenie świątecznego makowca albo piernika, warto zapoznać się z ofertą trójmiejskich cukierni.

Cukiernie i piekarnie w Trójmieście



Jakie świąteczne wypieki lubisz najbardziej?

Makowiec, piernik, keks - to ciasta, które bezsprzecznie kojarzą się z okresem świąt Bożego Narodzenia. Każda rodzina ma zapewne swoje własne przepisy na najlepsze ciasto, przekazywane (ustnie lub na skrawkach pożółkłych papierów) z pokolenia na pokolenie.

Nic tak nie wprawia w świąteczny nastrój, jak miły zapach wigilijnych wypieków rozchodzący się po całym mieszkaniu, który czuć już od wejścia. Zdarza się jednak, że w rodzinnym zamieszaniu, na zrobienie ciasta nie wystarczy już sił ani czasu. Nie ma się co jednak obwiniać ani załamywać - zamiast tego lepiej rozejrzeć się po cukierniach w Trójmieście i wybrać najlepsze dla siebie "kupne" ciasto na święta.

Z makiem



"Tort Świętego Mikołaja" to propozycja od Cukierni Baccate. To tort makowy przełożony kremem waniliowym z mascarpone i czarną porzeczką. Wersja o średnicy 20 cm waży około 1,2 kg, kosztuje 85 zł i jak podaje cukiernia, to ciasto dla 8-10 osób. Natomiast za wersję 24 cm o wadze około 1,7 kg zapłacimy 120 zł i takim tortem naje się od 12 do 16 osób. Jest także opcja "Babki Elfa Benjamina" w cenie 30 zł, czyli klasycznej babki makowej z lukrem.

Manufaktura Mojej Mamy sprzedaje makowiec świąteczny w cenie 57 zł/kg, a także struclę z makiem za 47 zł/kg. Konkurencyjną cenę proponuje Cukiernia WZ. Tam makowiec kupimy już za 33 zł za kilogram. Gdyńska Cukiernia Więcej w swojej ofercie ma tradycyjną roladę makową. Za kilogram takiej rolady zapłacimy 59 zł, a za dwa kilogramy - 99 zł. W sprzedaży jest także makowy keks w pełni składający się z niebieskiego maku i niezawierający mąki. W składzie są: świeże jabłka, żurawina i odrobina kaszy manny. Całość pokryta czekoladową glazurą z czekolady deserowej. Niecały kilogram (0,7 kg) kosztuje 59 zł.

Nowe lokale: sushi, wędzone mięso i włoski grill



Jak wyglądają ceny makowca u A.Blikle? Znajdziemy tam jego cztery rodzaje. Pierwsza to strucla makowa na cieście biszkoptowym, a która kosztuje tam 54,90 zł za kilogram. Ciasto pieczone jest na maśle, zawijane z trzykrotnie ręcznie mielonym makiem, udekorowane lukrem, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi. Jest także "Strucla Makowa Antoniego", czyli klasyczne ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym i migdałami, orzechami włoskimi, skórką pomarańczową i rodzynkami. Za taką struclę dla 6 osób zapłacimy 49,90 zł. Zdecydować się można też na klasyczną struclę makowo-drożdżową za 33,90 zł/kg lub na struclę z białym makiem i orzechami za 39,90 zł/kg. Jest także tort makowy z kremem pomarańczowym na bazie białej czekolady. Cena - 104,90/kg.

Cukiernia Jacek Placek ma w sprzedaży kilka rodzajów makowca. Kupimy więc roladę z ciasta drożdżowego i klasycznej masy makowej bogatej w bakalie (rodzynki, orzechy, figi). Taki makowiec zawijany kosztuje 36 zł. Jest także makowiec bakaliowy, z masą makową pełną bakalii, którego ceny w zależności od wagi wahać się będą od 50 do 98 zł. Ciekawie prezentuje się też makowiec duński, z masą makowo-serową i dodatkiem kokosa, który kupimy w cenie od 54 do 108 zł. Jest też klasyczny makowiec drożdżowy, kosztujący od 54 do 108 zł, a także makowiec saksoński z jabłkiem (54-108 zł).

  • "Tort Świętego Mikołaja" - tort makowy przełożony kremem waniliowym z mascarpone i czarną porzeczką od Cukierni Baccate.
  • "Babka Elfa Benjamina" - babka makowa od Cukierni Baccate.
  • Makowiec świąteczny od Manufaktury Mojej Mamy.
  • Tradycyjna makowa rolada od Cukierni Więcej.
  • Keks makowy od Cukierni Więcej.
  • Strucla makowa na cieście biszkoptowym od A.Blikle.
  • Strucla makowa od A.Blikle.
  • Makowiec bakaliowy od cukierni Jacek Placek.
  • Makowiec duński od cukierni Jacek Placek.

Piernik, pierniczki



Cukiernia Baccate proponuje "Tort Pani Mikołajowej", czyli tort piernikowy z cynamonowym kremem mascarpone i powidłami śliwkowymi. Za takie ciasto o 20 cm średnicy i wadze 1,2 kg zapłacimy 85 zł, za 24 cm i 1,7 kg - 120 zł. Tak jak w przypadku tortu makowego, tym pierwszym poczęstujemy do 10 osób, a drugim nawet 16.

W tej samej cukierni mamy także opcję wilgotnego piernika przełożonego powidłami śliwkowymi i oblanego belgijską czekoladą, czyli "Piernika Rudolfa". Jedna sztuka waży ok. 250 g i kosztuje 15 zł. Podobnie prezentuje się staropolski piernik długodojrzewający - "Piernik Skrzatów Leśnych", za którego kawałek o wadze 250 g także zapłacimy 15 zł. Baccate sprzedaje również wykrawane pierniczki ozdobione lukrem - "Pierniczki Baronowej". Opakowanie 3 sztuk kosztuje 15 zł, a 6 sztuk - 20 zł.

Kosze prezentowe - pomysł na uniwersalny podarunek



W Manufakturze Mojej Mamy kupimy piernik długodojrzewający z powidłami śliwkowymi za 59 zł/kg lub piernik przełożony nadzieniem pomarańczowym za 53 zł/kg. Jest także krajanka piernikowa w cenie 59 zł/kg oraz piernikowa tarta ze śliwkami za 29 zł/kg. Z kolei w Cukierni W-Z tradycyjny piernik już za 30 zł/kg. Są także pierniczki wykrawane w kształcie choinek i gwiazdek w tej samej cenie. Dużego piernika na wagę nie ma w Cukierni Więcej, są za to ręcznie zdobione, szwedzkie pierniczki. Cienkie i chrupiące, pachnące cynamonem, imbirem, kardamonem i goździkami. Nie zawierają orzechów. Jedna dziesięciocentymetrowa sztuka kosztuje 7 zł, natomiast całe opakowanie dziesięciu sztuk - 59 zł.

U Bliklego dostaniemy piernik królewski z bakaliami, miodem, powidłami śliwkowymi, oblany czekoladą z bakaliową posypką za 54,90 zł. Są także wersje mini tego piernika w kształcie gwiazdy za 29,90 zł. W ofercie jest także proste ciastko piernikowe przełożone marcepanem w czekoladzie za 14,90 zł oraz kostka piernikowa za 58,90 zł. Kupimy też małe pierniczki ręcznie i kolorowo dekorowane za 15,90 zł.

Bardzo duży wybór piernika w dobrej cenie jest w cukierni Jacek Placek. Dostaniemy tam: piernik marchewkowy (ciasto korzenne z miodem, marchewką i bakaliami, polewa z białej czekolady), piernik z wiśniami, piernik z dynią, z jabłkami i dżemem, niemal wszystkie po 21 zł.

  • Piernik królewski od A.Blikle.
  • "Piernik Skrzatów Leśnych" - staropolski piernik dojrzewający od Cukierni Baccate.
  • "Piernik Rudolfa" od Cukierni Baccate.
  • "Tort Pani Mikołajowej" - tort piernikowy z cynamonowym kremem mascarpone i powidłami śliwkowymi od Cukierni Baccate.
  • Piernik z dżemem od cukierni Jacek Placek.
  • Piernik z wiśniami od cukierni Jacek Placek.
  • "Pierniczki Baronowej" od Cukierni Baccate.
  • "Pierniczki Baronowej" od Cukierni Baccate.
  • Szwedzkie pierniki, ręcznie zdobione od Cukierni Więcej.

Sernik



Znów zaglądamy w kartę Cukierni Baccate, tym razem w poszukiwaniu sernika. Co tam znajdziemy? "Sernik dziadka do orzechów" - czekoladowy sernik pieczony w kąpieli wodnej oblany czekoladą z prażonymi orzechami o średnicy 18 cm, za który zapłacimy 60 zł. Jest także opcja nieco większego "Sernika Kevina" (20 cm), opisanego jako aksamitny sernik na kruchym czekoladowym spodzie z wiśniami w cenie 45 zł.

Mnóstwo wersji sernika dostaniemy w Manufakturze Mojej Mamy. Są to takie wersje, jak: tradycyjny za 52 zł/kg, marmurkowy, oreo lub pomarańczowy za 58 zł/kg, o złotówkę droższy jest kokosowy z musem malinowym, a za sernik na piernikowym spodzie oraz brûlée zapłacimy 69 zł/kg. Sernik domowy w Cukierni W-Z kosztuje 33 zł/kg, natomiast królewski z czekoladą złotówkę więcej. Cukiernia Więcej sprzedaje sernik pieczony w niskiej temperaturze, wykończony blanszowanymi migdałami i skórką z pomarańczy. Za 0,7 kg ciasta zapłacić trzeba 59 zł.

Jak z sernikami u Bliklego? Ten karmelowy z dodatkiem toffi i karmelu kosztuje 64,90 zł, podobnie tort serowy w czekoladzie. Nieco tańszy jest sernik krakowski na kruchym spodzie z charakterystyczną kratką na wierzchu - 52,90 zł. Kilka rodzajów sernika znajdziemy w ofercie cukierni Jacek Placek. Jest hybryda makowca z piernikiem, czyli Serniko-makowiec w cenie od 51 do 102 zł, jest sernik z wiśniami (47-92 zł), sernik rosa w podobnej cenie, nieco droższy sernik z brzoskwiniami (51-102 zł) i podobny cenowo sernik orzechowy. Nie może też zabraknąć sernika domowego (51-102 zł).

  • Sernik pieczony w niskiej temperaturze, wykończony blanszowanymi migdałami i skórką z pomarańczy od Cukierni Więcej.
  • "Sernik dziadka do orzechów" - czekoladowy sernik pieczony w kąpieli wodnej oblany czekoladą z prażonymi orzechami od Cukierni Baccate.
  • Sernik kokosowy z musem malinowym od Manufaktury Mojej Mamy.
  • Serniko-makowiec od cukierni Jacek Placek.
  • Sernik rosa od cukierni Jacek Placek.

Babka, keks



To propozycja od Cukierni Baccate dla łasuchów, którzy nie przyznają się, że lubią świąteczne wypieki - pistacjowa "Babka Grinch". Waży mniej więcej pół kilograma, kosztuje 20 zł i rozdzielimy ją między 6-8 osób. W ofercie jest także "Babka Śnieżynki Manolki" - świąteczna babka cytrynowa z imbirem za 30 zł.

49 zł/kg - to cena, którą zapłacimy za keks w Manufakturze Mojej Mamy, natomiast babka piaskowa kosztuje tam 19 zł za sztukę. Babka cytrynowa w Cukierni W-Z kosztuje 23 zł/kg, a złotówkę więcej zapłacimy za babkę czekoladową. Smakowicie brzmi keks piernikowy z gruszkami od Cukierni Więcej z Gdyni, za którego 0,7 kg zapłacimy 49 zł. Jest także świąteczny keks z kandyzowanymi owocami w tej samej cenie za pół kilograma. Natomiast keks tradycyjny od A.Blikle kosztuje 39,90 zł.

W cukierni Jacek Placek kupimy nie tylko klasyczny keks z dodatkiem bakalii (od 12 do 21 zł), ale także tak zwaną babkę dwubarwną, czyli mieszankę babki piaskowej i babki kakaowej niemal w tej samej cenie oraz babkę cytrynową, z dodatkiem soku i skórki pomarańczowej, również w zbliżonej kwocie (12-20 zł).

Gdzie jeszcze warto kupić świąteczne ciasta? Czekamy na wasze polecenia w komentarzach.

  • Keks piernikowy z gruszkami od Cukierni Więcej.
  • Świąteczny keks z kandyzowanymi owocami od Cukierni Więcej.
  • Pistacjowa "Babka Grinch" od Cukierni Baccate.
  • Po prawej sernik wiedeński z cukierni Umam

Miejsca

Opinie (84) 2 zablokowane

  • (3)

    Niebawem ludzie sami zaczna piec w domach. Zacznie sie od chleba i skonczy na wszystkim. Ceny kosmiczne w sklepach zmusza ludzi do oszczednosci.

    • 11 2

    • A to ciekawe ludzie pieką ciasta i chleb od zawsze ci co tego nie robili robic nie bedą.

      Ceny kosmicznę? A to ciekawe jak by tak było to by nie marnowali żywności tonami!!

      • 5 0

    • (1)

      Raczej nie będą piec sami ! Bo jak podliczą gaz lub prąd to chleb czy ciasto wyjdzie jeszcze drożej .

      • 1 0

      • ! kw pradu to cos ok. 0,8 zl.

        • 0 0

  • Sowa ma tak wysokie ceny, że przestałam u nich kupować.

    • 12 0

  • Patologia chciała by cukiernicy najlepiej ciasta robili za darmo !!Ale sami najlepiej by chcieli zarabiać jak najwięcej (2)

    Jak wam za drogo to sie nauczcie gotować!!Albo trujcie się śmieciami nazywanymi ciastami z marketu

    • 8 6

    • (1)

      Po części masz rację, ale mógłbyś wytłumaczyć, dlaczego np na południu kraju, ceny ciast z cukierni, są co najmniej o 1/3 niższe, a jakość bardzo dobra?

      • 4 1

      • Tu pewnie za klimatyczne doliczają.

        • 4 0

  • Chyba kogoś fantazja poniosła z tymi cenami (1)

    Bierze się przepis, sprawdzony i piecze samemu, żadna filozofia, trzeba być nieudolnym żeby prostego ciasta nie upiec

    • 5 2

    • No dobra ale ludzie są wygodni po co stać w kuchni cały dzien

      • 2 0

  • Sama piekę sernik królewski,makowce,keks,jabłecznik,babka piaskowa,piernik

    • 5 2

  • W biedronce makowiec za 6zl (2)

    Od lat kupuje, czasem zamiast obiadu albo do pracy, dobre, świeże, i długo trzyma świeżość bo jest zapakowane hermetycznie. Do tego tanie bo duża paczka za 6-7zl. To jest uczciwość a nie jakieś cukiernie 50-60zl za kg. Przesada gruba

    • 6 8

    • Bezmózgowcu co ty bredzisz nawet czytac skladu nie potrafisz bo to przerasta twoje mozliwosci

      • 1 0

    • Naywaniemasowej produkcji w sieciówce uczciwością to myślenie życzeniowe.

      Niestety ponad 50 lat trwania w komunistycznej bylejakości nauczyło ludzi nieufności do produktów wysokiej jakości. Ja wolę zjeść mniej (co jest też zdrowsze) lepszych produktów niż codziennie żywić się ekonomiczną masówką.

      • 1 0

  • Gdzie kupię dobre paszteciki z kapustą ?

    • 1 1

  • Łyknąłbym to wszystko jak pelikan o "rzemieślniczym" i

    "ręcznym" przygotowywaniu masy na ciasto gdybym sam nie miał epizodu pracy w piekarnio- cukierni. Sporo czasu upłynęło zanim zacząłem jeść tego typu produkty. Mąka z podłogi po której chodzono - zamiatana miotłą na jakąś łopatę z powrotem na posypkę. Pamiętam, że miałem odruch wymiotny jak koleś mający długie obleśne paznokcie czyścił je nożem do krojenia z resztek ciasta które ugniatał wcześniej. Dziewczyna z cukierniczego pionu miała przebarwione paznokcie od jakichś barwników do ciast. Jak przygotowywała torty na zamówienie i nizała nimi jakieś owocki. Cieszyłem się, że nie będę musiał tego jeść. Oczywiście wszędzie jest inaczej. Nie jest tak, że zaobserwowane w tamtym miejscu pracy sytuacje powtarzają się.

    • 3 1

  • (2)

    najlepsze wypieki to sa w domu, reszta to opcja dla leni

    • 2 1

    • lemi a to ciekawe czyli według ciebie jakies 80% społeczeństwa (1)

      • 2 1

      • Daj spokój.

        On po prostu nie ma zbyt wielu okazji, żeby poczóć się lepszym. Niech chociaż się cieszy że ciasto sam piecze.

        • 0 0

  • żona upiekła sama i zamyka się to w 20% wartości zakupu w piekarni lub ciastkarni

    i wiem co w nich jest użyte.

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane