• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc w Trójmieście z naturalnym chlebem bez chemii

Mateusz Groen
16 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Gdzie kupimy dobry chleb? Przedstawiamy nasze pięć propozycji. Gdzie kupimy dobry chleb? Przedstawiamy nasze pięć propozycji.

"Prawdziwa miłość jest jak chleb. Potrzebuje odpowiednich składników, trochę ciepła i odrobiny magii, żeby wyrosnąć" - Jodi Picoult. O chlebie i jego roli w życiu człowieka rozwodzą się poeci, pisarze i filozofowie. Jest fundamentalną potrawą dla człowieka na całym świecie, mimo że występuje pod różnymi postaciami. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji przedstawiamy wam pięć wyjątkowych trójmiejskich piekarni, w których chleb wypiekany jest w sposób naturalny, bez chemii i spulchniaczy.




Chleb nieodłączną częścią ludzkości



Jaki chleb lubisz najbardziej?

Chleb wymieniany jest jako najstarszy posiłek spożywany przez ludzi. Wzmianki o nim znajdziemy w najstarszych rękopisach, a nawet w Biblii. Przeciętny Polak spożywa około 37,5 kg chleba rocznie. Jego fenomen od zawsze tkwi w prostocie. Według ekspertów, na dobry chleb nie musi składać się wiele składników. Często tworzą go zaledwie cztery z nich: mąka, woda, zakwas lub drożdże, sól.

Pieczywo znajduje się w jadłospisie wielu osób. Ten mączny produkt może stać się zarówno znakomitym śniadaniem, ale też dobrą przekąską w trakcie dnia. Zawsze jednak należy pamiętać o umiarze i zwróceniu uwagi na skład naszego pieczywa. Warto włączyć do swojego menu wypieki z mąki pełnoziarnistej (żytniej czy też razowej). Sycą one na dłużej, zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Niemniej, pieczywo potrafi być ciężkostrawne i warto o tym pamiętać. A tymczasem zobaczcie nasz subiektywny przewodnik po pięciu trójmiejskich piekarniach, w których chleb smakuje jak chleb, a nie produkt chlebopodobny.

Czytaj też: Jak wybrać dobry chleb? - mówi dietetyk

Nowy Chleb


Ul. Śląska 17A, Gdańsk Mapka

Swój przegląd rozpoczniemy od wyjątkowej mikropiekarni, która wyrabia chleb na własnym zakwasie. Miejsce powstało z zamiłowania do tej dziedziny kulinarnej właściciela - Łukasz Stafiej dla rzemieślniczego piekarnictwa rzucił zawód dziennikarza. Pierwotnie wypiekane w warunkach domowych specjały, kupowane były głównie przez rodzinę i znajomych. Oddźwięk był tak pozytywny, że Łukasz postanowił karmić ludzi chlebem na szerszą skalę. Otworzył mikropiekarnię, do której dziś ustawiają się długie kolejki.

W ofercie Nowego Chleba mamy: oliwski (pszenno-żytni), kanapkowy (pszenno-żytni), ziarnisty (pszenno-żytni), sezamek (pszenno-żytni), owsiany (pszenno-żytni), zielona oliwka (pszenno-żytni), jasny (żytni), czarnuszka (żytni), razowy (żytni), trzy ziarna (żytni). Od niedawna uruchomione zostały w piekarni wegańskie czwartki. Tego dnia wszystkie wypieki są całkowicie roślinne. Warto wspomnieć, że piekarnia zamknięta jest w poniedziałki z uwagi na to, że chleb potrzebuje długiej fermentacji i przygotowania bochenków na kilkanaście godzin przed wypiekiem. Jej wyjątkowość dostrzegło wiele osób. Chleby w piekarni schodzą, jak "świeże bułeczki". Dlatego też została uruchomiona strona internetowa pozwalająca zarezerwować swój ulubiony wypiek.

Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc z rzemieślniczym pieczywem w Trójmieście Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc z rzemieślniczym pieczywem w Trójmieście

Majchrowski


Dolna Brama 12, Gdańsk Mapka

Tradycyjna gdańska piekarnia z duszą, w której chleb wypieka się metodami jak sprzed pół wieku. W piekarni przy Dolnej Bramie pierwszy chleb wypieczono 17 stycznia 1973 roku, ale tradycja zakładu jest dużo starsza.

- Ojciec był mistrzem piekarstwa, a po wojnie głód był ogromny. Przejął więc małą piekarnię na Chełmie przy ul. Lubuskiej 50 i zaczął piec. Zakład z krótką przerwą działał do 1972 roku. Gdy pojawiły się plany budowy Armii Krajowej, dostaliśmy przydział na Dolnej Bramie - mówił naszemu dziennikarzowi właściciel piekarni Ryszard Majchrowski.
Ryszard Majchrowski trzyma się rodzinnej tradycji i dawnych receptur opracowanych jeszcze przez swojego ojca. W chlebie Majchrowskiego nie znajdziemy spulchniaczy i chemii, a chleb wytwarzany jest tylko i wyłącznie na bazie mąki.

- Sztuczne spulchniacze czy inne chemikalia nie mają wstępu do tej piekarni. Nie będę karmił ludzi chemią, którą trzeba dodawać do ciasta w rękawicach i ochronnych okularach, co zaleca w instrukcji producent. Dobry chleb musi być naturalny i przygotowany ręcznie - dodaje Ryszard Majchrowski.
W piekarni Majchrowski znajdziemy chleb oliwski, razowy, ziemniaczany, razowy ze słonecznikiem oraz żytni. Wszystkie chleby wypiekane są w przedwojennym, kaflowym piecu opalanym drewnem.

Tone


Al. Grunwaldzka 99, Gdańsk Mapka

Ciekawą alternatywą do polskiego pieczywa może być gruziński chleb wypiekany w tradycyjny sposób w piecu chlebowym Tone. Piec jest wykonany z szamotowego kamienia, ma baryłkowaty kształt z dużym otworem od góry. I to właśnie w tej metodzie tkwi sekret niezwykłego smaku chleba gruzińskiego Shotis Puri, wszak jedyne składniki, jakich się używa do jego wypieku to mąka pszenna, drożdże, woda i sól.

- Uformowane ciasto przyklejamy do ścianek pieca chlebowego. Kiedy chleb zaczyna lekko odchodzić to znaczy, że jest gotowy do wyjęcia. Chleb Shotis Puri jest dość cienki. Łatwo się go rwie rękami. Ma aromatyczną skórkę i jest pyszny. Można go jeść bez dodatków, ale jest też idealny jako dodatek do zup, sosów czy mięsa - informuje właściciel Teimuraz Gogua.

Manufaktura Mojej Mamy


Ul. Jana Kamrowskiego 2/6, Gdynia i siedem innych lokalizacjiMapka

Manufaktura Mojej Mamy jest cukiernio-piekarnią założoną przez Dawida Gryniewicza, młodego przedsiębiorcę, który większość przepisów na ciasta i pieczywo dostał od swojej mamy. Jak mówi właściciel, pomysł na biznes to podążanie z duchem czasu i z szacunkiem do tradycji. Jedno jest niezmienne, produkcja ma być naturalna. W ofercie piekarni jest kilkadziesiąt rodzajów pieczywa wysokogatunkowego wypiekanego w 100 procentach naturalnie, na zakwasie.

Sękacz z Mazur w Trójmieście - pomysł na biznes Dawida Gryniewicza



Znajdziemy tutaj m.in.: chleb baltonowski z formy (tradycyjny chleb pszenny z domieszką mąki żytniej), baltonowski z makiem, chleb orkiszowy (chleb wyprodukowany na zakwasie, z mąki orkiszowej i mąki pszennej z dodatkiem ziaren słonecznika), chleb "Nasz" (chleb pieczony bez użycia mąki. Jego bazą są tylko ziarna płatków owsianych i orkiszowych oraz ziarna słonecznika, siemienia lnianego, nasion dyni sezamu, żyta, kiełków pszenicy), chleb wiejski, chleb zakopiański (okrągły chleb pszenny), chleb żytni (ciemny chleb na naturalnym zakwasie żytnim), żytni z cebulą, żytni z dynią, żytni z żurawiną, żytni z ziarnami, żytnio-razowy w wielu wersjach z różnymi dodatkami.

Must Bake


Ulica Mysłowicka 20, Gdynia Mapka

Must Bake, czyli pracownia cukiernicza i piekarnia. Oprócz szerokiego wachlarza znakomitych wypieków, produkują tutaj również bardzo dobry chleb zachwalany przez wiele osób. Pieczywo wypiekane jest na bazie własnego zakwasu, a w ofercie jest chleb żytni, pszenny oraz pszenno-żytni. Produkcja nie jest masowa, a pieczywo szybko znika z półki.

Miejsca

Opinie (254) ponad 10 zablokowanych

  • Restauracja z pysznym wypiekanym chlebem

    W Gdańsku nad Motławą znajduje się restauracja "Zielone Dzrzwi" to właśnie tam ostatnio mogłem spróbować pysznego chleba buraczanego z kozim serem, który wypieczony został przez jednego z Kucharzy. Przepyszny, świeży jeszcze cieplutki chlebek sam w sobie zachwyca, nie trzeba mu żadnych dodatków

    • 0 0

  • Dziwne (5)

    Manufaktura i dobry chleb?! Żart!

    • 79 4

    • Niestety nie maja chlebow z maki 1850 czy wyzszej. Cukier w skladzie tez zapewne jest.

      • 2 0

    • Aev

      Dokładnie, jałowe pieczywo

      • 10 2

    • Przepisy mamy?!

      Wielki szacunek dla mamy tego pana od której pochodzą wszystkie te naturalne składy. Kobieta robiła kilkanaście rodzajów chleba,piekła drożdżówki, serniki, ciasta kremowe i suche.. niesamowite.. ktoś w to w ogóle wierzy ze to faktycznie bez chemi i polepszaczy? Facet na fałszywym wizerunku się rozwija wyzyskując ludzi. Przykre

      • 25 2

    • Haha

      Ten pan dalej ciągnie na tej historii???
      Szkoda że te zdjęcia w piekarni to fikcja tak jak przepisy mamusi.

      • 21 3

    • Zapomnieli napisać o odpiekanych bułeczkach w manufakturze, raczej mało tradycji.

      • 19 0

  • Majchrowski góra!

    Nie ma lepszego chleba w Gdańsku niż od Pana Majchrowskiego. Jedna bułka razowa waży tyle co w innych piekarniach 3. Smak i zapach niepowtarzalny! Spróbujcie a nie pożałujecie!

    • 1 0

  • Artykuł raczej jako sponsorowany. Większości tradycyjnych piekarni tu nie ma. (2)

    Choćby Kraskowski na Stogach gdzie rodzaji chlebów masz ile tylko wymyslisz.
    No i gdzie są piekarnie z obrzeża miasta?...

    • 24 0

    • Kraskowski NIE MA dobrego chleba.

      • 0 0

    • Majchrowski tradycyjny ze bardziej się nie da. Serio. Piec na ogniu, nie na grzałkach

      • 3 0

  • chleb żytni na zakwasie- praktycznie jedyny dopuszczalny dla osób z zaburzeniami (1)

    metabolicznymi , to gdzie kupować ? kupowałem na stacji benzynowej w Żukowie wyjazd na Gdynię , wyglądał dobrze ale daleko żeby jeżdzić specjalnie po chleb. Coś bliżej możecie polecić?

    • 0 0

    • Żytni 100% na zakwasie. Z dodatkiem miodu. Poszukaj pod hasłem "Chleb dobry", Nowa Karczma. Kupuję z dostawą do domu.

      • 0 0

  • (2)

    Na pierwszym zdjęciu widzimy "chleb" który w połowie składa się
    z powietrza. Sprzedawanie czegoś takiego to robienie sobie jaj z ludzi.

    • 8 1

    • Bzdura

      Chleb jest wg gramatury, a nie rozmiaru.

      • 0 1

    • Teraz te jaja

      Są w cenie litra ropy za sztukę.

      • 1 0

  • Subiektywny ranking (1)

    trzeba było zapytać w Cechu Piekarzy i Cukierników... Myślę, że jeszcze parę wartościowych chlebów by się znalazło.

    • 2 0

    • Skoro ranking wygrywa dawny kolega z pracy (wlasciciel nowego chleba byl dziennikarzemm tego portalu), to wiadomo, że tu nie chodzi o obiektywna opinie na temat chlebów.

      • 1 0

  • Piekarnia kindzińscy została zapomniana. Doskonała.

    • 0 0

  • Kraskowski na stogach

    I w normalnych cenach

    • 0 1

  • chleb nie ma pogłądów politycznych. Od 80 roku chodzę do Pellowskiego. I nikt mi nie może tego zakazać, Lubię i już. (13)

    Jak mam po drodze to lecę na Dolną Bramę.

    • 25 60

    • (5)

      Pellowski, Szydłowski.. najgorsze piekarnie i najpopularniejsze. Wiadomo, najpopularniejsze przedmioty to zazwyczaj największe dziadostwo np pierś z kurczaka czy tyskie

      • 21 8

      • Z pellowskim sie zgadzam (1)

        Ale Szydłowski ma bardzo dobry chlep

        • 1 0

        • chleb i reszta mi smakuje, kupuje od ponad 40 lat, poglądów nie podzielam, Poglądów nie jem na śniadanie. Bułeczki bardzo

          chętnie

          • 1 2

      • to jak z piłką nożną

        hahahah sport dla mas

        • 1 0

      • Skład bułki maślanej z kruszonką - Pellowski:

        częściowo utwardzony tłuszcz palmowy i cukier wanilinowy (nie waniliowy!!!)

        • 14 0

      • Od tyskiego to sie odpie...

        • 2 11

    • Kiepskie składniki, masówka, a do tego poglądy właściciela...

      Dlatego od dawna omijam szerokim łukiem

      • 7 7

    • Świeżutki oliwski! (1)

      Wcale się nie dziwię, że smakuje Ci chleb od Pellowskiego. Grzesia znam od wielu lat i zawsze przykładał dużą wagę, do tego, żeby jego jak mawiał "chlebuś" był naturalny i smaczny. Miałem okazję zobaczyć, jak jego mistrz "wypędzał kwas". Tam piekarze nadal werkują ciasto. A porównaniu z piekarniami - molohami mają bardzo ciężką pracę. Wyroby cukiernicze, to inna kategoria... No cóż... Chlebuś nadal bardzo mi smakuje.

      • 6 16

      • mnie zaimponował tym, że dla gości bierze bułki czy ciastka z tego co jest "na sklepie"

        • 2 1

    • Pellowski? Ceny wygórowane, jakość mniej niż średnia...

      • 33 5

    • Uwagi zasługuje tylko taki ktoś jak ja

      Wielki doktor Sven

      • 1 7

    • (1)

      A ja u Pellowskiego już nic nie kupuję.

      • 35 13

      • Ja też nie

        Pieluszki proszki, pierożki i Pellowski. Samo szambo i tym tyrymtytym

        • 16 10

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane