• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc w Trójmieście z naturalnym chlebem bez chemii

Mateusz Groen
16 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Gdzie kupimy dobry chleb? Przedstawiamy nasze pięć propozycji. Gdzie kupimy dobry chleb? Przedstawiamy nasze pięć propozycji.

"Prawdziwa miłość jest jak chleb. Potrzebuje odpowiednich składników, trochę ciepła i odrobiny magii, żeby wyrosnąć" - Jodi Picoult. O chlebie i jego roli w życiu człowieka rozwodzą się poeci, pisarze i filozofowie. Jest fundamentalną potrawą dla człowieka na całym świecie, mimo że występuje pod różnymi postaciami. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji przedstawiamy wam pięć wyjątkowych trójmiejskich piekarni, w których chleb wypiekany jest w sposób naturalny, bez chemii i spulchniaczy.




Chleb nieodłączną częścią ludzkości



Jaki chleb lubisz najbardziej?

Chleb wymieniany jest jako najstarszy posiłek spożywany przez ludzi. Wzmianki o nim znajdziemy w najstarszych rękopisach, a nawet w Biblii. Przeciętny Polak spożywa około 37,5 kg chleba rocznie. Jego fenomen od zawsze tkwi w prostocie. Według ekspertów, na dobry chleb nie musi składać się wiele składników. Często tworzą go zaledwie cztery z nich: mąka, woda, zakwas lub drożdże, sól.

Pieczywo znajduje się w jadłospisie wielu osób. Ten mączny produkt może stać się zarówno znakomitym śniadaniem, ale też dobrą przekąską w trakcie dnia. Zawsze jednak należy pamiętać o umiarze i zwróceniu uwagi na skład naszego pieczywa. Warto włączyć do swojego menu wypieki z mąki pełnoziarnistej (żytniej czy też razowej). Sycą one na dłużej, zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Niemniej, pieczywo potrafi być ciężkostrawne i warto o tym pamiętać. A tymczasem zobaczcie nasz subiektywny przewodnik po pięciu trójmiejskich piekarniach, w których chleb smakuje jak chleb, a nie produkt chlebopodobny.

Czytaj też: Jak wybrać dobry chleb? - mówi dietetyk

Nowy Chleb


Ul. Śląska 17A, Gdańsk Mapka

Swój przegląd rozpoczniemy od wyjątkowej mikropiekarni, która wyrabia chleb na własnym zakwasie. Miejsce powstało z zamiłowania do tej dziedziny kulinarnej właściciela - Łukasz Stafiej dla rzemieślniczego piekarnictwa rzucił zawód dziennikarza. Pierwotnie wypiekane w warunkach domowych specjały, kupowane były głównie przez rodzinę i znajomych. Oddźwięk był tak pozytywny, że Łukasz postanowił karmić ludzi chlebem na szerszą skalę. Otworzył mikropiekarnię, do której dziś ustawiają się długie kolejki.

W ofercie Nowego Chleba mamy: oliwski (pszenno-żytni), kanapkowy (pszenno-żytni), ziarnisty (pszenno-żytni), sezamek (pszenno-żytni), owsiany (pszenno-żytni), zielona oliwka (pszenno-żytni), jasny (żytni), czarnuszka (żytni), razowy (żytni), trzy ziarna (żytni). Od niedawna uruchomione zostały w piekarni wegańskie czwartki. Tego dnia wszystkie wypieki są całkowicie roślinne. Warto wspomnieć, że piekarnia zamknięta jest w poniedziałki z uwagi na to, że chleb potrzebuje długiej fermentacji i przygotowania bochenków na kilkanaście godzin przed wypiekiem. Jej wyjątkowość dostrzegło wiele osób. Chleby w piekarni schodzą, jak "świeże bułeczki". Dlatego też została uruchomiona strona internetowa pozwalająca zarezerwować swój ulubiony wypiek.

Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc z rzemieślniczym pieczywem w Trójmieście Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc z rzemieślniczym pieczywem w Trójmieście

Majchrowski


Dolna Brama 12, Gdańsk Mapka

Tradycyjna gdańska piekarnia z duszą, w której chleb wypieka się metodami jak sprzed pół wieku. W piekarni przy Dolnej Bramie pierwszy chleb wypieczono 17 stycznia 1973 roku, ale tradycja zakładu jest dużo starsza.

- Ojciec był mistrzem piekarstwa, a po wojnie głód był ogromny. Przejął więc małą piekarnię na Chełmie przy ul. Lubuskiej 50 i zaczął piec. Zakład z krótką przerwą działał do 1972 roku. Gdy pojawiły się plany budowy Armii Krajowej, dostaliśmy przydział na Dolnej Bramie - mówił naszemu dziennikarzowi właściciel piekarni Ryszard Majchrowski.
Ryszard Majchrowski trzyma się rodzinnej tradycji i dawnych receptur opracowanych jeszcze przez swojego ojca. W chlebie Majchrowskiego nie znajdziemy spulchniaczy i chemii, a chleb wytwarzany jest tylko i wyłącznie na bazie mąki.

- Sztuczne spulchniacze czy inne chemikalia nie mają wstępu do tej piekarni. Nie będę karmił ludzi chemią, którą trzeba dodawać do ciasta w rękawicach i ochronnych okularach, co zaleca w instrukcji producent. Dobry chleb musi być naturalny i przygotowany ręcznie - dodaje Ryszard Majchrowski.
W piekarni Majchrowski znajdziemy chleb oliwski, razowy, ziemniaczany, razowy ze słonecznikiem oraz żytni. Wszystkie chleby wypiekane są w przedwojennym, kaflowym piecu opalanym drewnem.

Tone


Al. Grunwaldzka 99, Gdańsk Mapka

Ciekawą alternatywą do polskiego pieczywa może być gruziński chleb wypiekany w tradycyjny sposób w piecu chlebowym Tone. Piec jest wykonany z szamotowego kamienia, ma baryłkowaty kształt z dużym otworem od góry. I to właśnie w tej metodzie tkwi sekret niezwykłego smaku chleba gruzińskiego Shotis Puri, wszak jedyne składniki, jakich się używa do jego wypieku to mąka pszenna, drożdże, woda i sól.

- Uformowane ciasto przyklejamy do ścianek pieca chlebowego. Kiedy chleb zaczyna lekko odchodzić to znaczy, że jest gotowy do wyjęcia. Chleb Shotis Puri jest dość cienki. Łatwo się go rwie rękami. Ma aromatyczną skórkę i jest pyszny. Można go jeść bez dodatków, ale jest też idealny jako dodatek do zup, sosów czy mięsa - informuje właściciel Teimuraz Gogua.

Manufaktura Mojej Mamy


Ul. Jana Kamrowskiego 2/6, Gdynia i siedem innych lokalizacjiMapka

Manufaktura Mojej Mamy jest cukiernio-piekarnią założoną przez Dawida Gryniewicza, młodego przedsiębiorcę, który większość przepisów na ciasta i pieczywo dostał od swojej mamy. Jak mówi właściciel, pomysł na biznes to podążanie z duchem czasu i z szacunkiem do tradycji. Jedno jest niezmienne, produkcja ma być naturalna. W ofercie piekarni jest kilkadziesiąt rodzajów pieczywa wysokogatunkowego wypiekanego w 100 procentach naturalnie, na zakwasie.

Sękacz z Mazur w Trójmieście - pomysł na biznes Dawida Gryniewicza



Znajdziemy tutaj m.in.: chleb baltonowski z formy (tradycyjny chleb pszenny z domieszką mąki żytniej), baltonowski z makiem, chleb orkiszowy (chleb wyprodukowany na zakwasie, z mąki orkiszowej i mąki pszennej z dodatkiem ziaren słonecznika), chleb "Nasz" (chleb pieczony bez użycia mąki. Jego bazą są tylko ziarna płatków owsianych i orkiszowych oraz ziarna słonecznika, siemienia lnianego, nasion dyni sezamu, żyta, kiełków pszenicy), chleb wiejski, chleb zakopiański (okrągły chleb pszenny), chleb żytni (ciemny chleb na naturalnym zakwasie żytnim), żytni z cebulą, żytni z dynią, żytni z żurawiną, żytni z ziarnami, żytnio-razowy w wielu wersjach z różnymi dodatkami.

Must Bake


Ulica Mysłowicka 20, Gdynia Mapka

Must Bake, czyli pracownia cukiernicza i piekarnia. Oprócz szerokiego wachlarza znakomitych wypieków, produkują tutaj również bardzo dobry chleb zachwalany przez wiele osób. Pieczywo wypiekane jest na bazie własnego zakwasu, a w ofercie jest chleb żytni, pszenny oraz pszenno-żytni. Produkcja nie jest masowa, a pieczywo szybko znika z półki.

Miejsca

Opinie (254) ponad 10 zablokowanych

  • Podobno najlepszy chleb jest w Lidlu:) Co z tego ze z ciasta głeboko mrozonego i z chemią :) (5)

    Sprzedają nawet taki reklamowany na zakwasie :) Maszynowo robią ciasto w rumuni a potem do nas wysyłają .A elmingi łykaja go jak ciepłe bułeczki wazne ze tanie niecałe 2 zł:)

    • 35 11

    • Masz rację

      Lidl ma najgorsze pieczywo, nie nadaje się do jedzenia po kilku godzinach od zakupu. Za to mają sposoby na dobre przechowywanie warzyw.

      • 1 1

    • A następnego dnia nie da się jeść....

      Sam robię chleb. Może leżeć tydzień i dalej jest smaczny.

      • 2 0

    • pisz od razu że jest zły

      Za dużo poświęcasz czasu lidlowi. Jak sam wyraz poświęcać wskazuje, czas jest święty.

      • 0 1

    • Do tego jeszcze enzymowa mieszanka piekarska z Wlk. Brytanii. (1)

      Wcześniej zawierała bor, ale musieli zrezygnować, bo w UE zabroniono jego stosowania w żywności, więc teraz idzie do USA. Ale i tak masa chemii została. A potem tarczyca siada i wrzody się robią. Mniam.

      • 11 1

      • Jak zrobić wrzoda?

        • 4 2

  • chleb

    Mieszkałam na ul. Zabi Kruk i piekarnię Majchrowski pamiętam dobrze, Zawsze po chleb ustawiała się kolejka. Szczególnie przed świętami. Teraz mieszkam w innej części miasta ale do dziś pamiętam tamten wspaniały chleb.

    • 2 1

  • Manufaktura

    Może na początku historia o rodzinnym przepisie na sękacz w Manufakturze Mojej Mamy była urocza, ale od dawna to zwykła sieciówka z drogim i słabym chlebem i chemicznymi bułkami-kamieniami. Zwykłe marketingowe oszustwo.

    • 7 0

  • Gdzie w Gdańsku kupie chleb z maki bio razowy 100%?

    • 0 0

  • Niemieckie markety liczyły ze uda im sie zabic Polskie piekarnie swoim smieciowym wypiekiem ,ale im nie wyszło.

    • 2 2

  • Nie ma czegoś takiego jak chleb bez chemii

    Pozwolę sobie zauważyć, że nie ma czegoś takiego jak chleb bez chemii. Żeby był chleb, musi być chemia. Chemia odpowiada za wiązania, itd.

    Potocznie się mówi (błędnie), że chemia to szkodliwe składniki danego produktu. I nie chodzi tutaj o składniki zapisywane w ten sposób: litera E i liczba. Taki zapis oznacza, że dany składnik ma zunifikowaną nazwę. Nie oznacza to z automatu, że E to zło, chociaż jest pewna liczba składników E, które mają negatywny wpływ na zdrowie.

    Wobec powyższych uważam, że stwierdzenie chleb bez chemii jest błędnym stwierdzeniem. Lepszym stwierdzeniem byłoby Chleb bez szkodliwych i zbędnych składników.

    • 4 2

  • Kromka Dzionka

    Ryneczek na Karwinach

    • 1 0

  • ok 1 mln mieszkańców w 3m i tylko 5 piekarni z naturalnym chlebem bez chemii ?!?!

    no k..... rewelacja .....

    • 9 0

  • Dolna Brama (2)

    Polecam baaaardzo piekarnię na Dolnej Bramie. Normalne zdrowe pieczywo.
    Wspierajmy lokalne firmy dzialające od lat.
    Paluchy z makiem wyborne!

    • 23 1

    • i ceny mają normalne a nie hipsterskie :)

      • 2 0

    • Ja też

      Ja też i to od lat

      • 4 0

  • Kolejna w Gdyni

    Czyli BioPiekarnia vis a vis dworca Gdynia Główna. Pyszne chleby, bułki, muffiny, słodkie i słone przekąski

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane