- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (35 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc w Trójmieście z naturalnym chlebem bez chemii
"Prawdziwa miłość jest jak chleb. Potrzebuje odpowiednich składników, trochę ciepła i odrobiny magii, żeby wyrosnąć" - Jodi Picoult. O chlebie i jego roli w życiu człowieka rozwodzą się poeci, pisarze i filozofowie. Jest fundamentalną potrawą dla człowieka na całym świecie, mimo że występuje pod różnymi postaciami. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji przedstawiamy wam pięć wyjątkowych trójmiejskich piekarni, w których chleb wypiekany jest w sposób naturalny, bez chemii i spulchniaczy.
Chleb nieodłączną częścią ludzkości
Pieczywo znajduje się w jadłospisie wielu osób. Ten mączny produkt może stać się zarówno znakomitym śniadaniem, ale też dobrą przekąską w trakcie dnia. Zawsze jednak należy pamiętać o umiarze i zwróceniu uwagi na skład naszego pieczywa. Warto włączyć do swojego menu wypieki z mąki pełnoziarnistej (żytniej czy też razowej). Sycą one na dłużej, zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Niemniej, pieczywo potrafi być ciężkostrawne i warto o tym pamiętać. A tymczasem zobaczcie nasz subiektywny przewodnik po pięciu trójmiejskich piekarniach, w których chleb smakuje jak chleb, a nie produkt chlebopodobny.
Czytaj też: Jak wybrać dobry chleb? - mówi dietetyk
Nowy Chleb
Ul. Śląska 17A, Gdańsk
Swój przegląd rozpoczniemy od wyjątkowej mikropiekarni, która wyrabia chleb na własnym zakwasie. Miejsce powstało z zamiłowania do tej dziedziny kulinarnej właściciela - Łukasz Stafiej dla rzemieślniczego piekarnictwa rzucił zawód dziennikarza. Pierwotnie wypiekane w warunkach domowych specjały, kupowane były głównie przez rodzinę i znajomych. Oddźwięk był tak pozytywny, że Łukasz postanowił karmić ludzi chlebem na szerszą skalę. Otworzył mikropiekarnię, do której dziś ustawiają się długie kolejki.
W ofercie Nowego Chleba mamy: oliwski (pszenno-żytni), kanapkowy (pszenno-żytni), ziarnisty (pszenno-żytni), sezamek (pszenno-żytni), owsiany (pszenno-żytni), zielona oliwka (pszenno-żytni), jasny (żytni), czarnuszka (żytni), razowy (żytni), trzy ziarna (żytni). Od niedawna uruchomione zostały w piekarni wegańskie czwartki. Tego dnia wszystkie wypieki są całkowicie roślinne. Warto wspomnieć, że piekarnia zamknięta jest w poniedziałki z uwagi na to, że chleb potrzebuje długiej fermentacji i przygotowania bochenków na kilkanaście godzin przed wypiekiem. Jej wyjątkowość dostrzegło wiele osób. Chleby w piekarni schodzą, jak "świeże bułeczki". Dlatego też została uruchomiona strona internetowa pozwalająca zarezerwować swój ulubiony wypiek.
Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc z rzemieślniczym pieczywem w Trójmieście
Majchrowski
Dolna Brama 12, Gdańsk
Tradycyjna gdańska piekarnia z duszą, w której chleb wypieka się metodami jak sprzed pół wieku. W piekarni przy Dolnej Bramie pierwszy chleb wypieczono 17 stycznia 1973 roku, ale tradycja zakładu jest dużo starsza.
- Ojciec był mistrzem piekarstwa, a po wojnie głód był ogromny. Przejął więc małą piekarnię na Chełmie przy ul. Lubuskiej 50 i zaczął piec. Zakład z krótką przerwą działał do 1972 roku. Gdy pojawiły się plany budowy Armii Krajowej, dostaliśmy przydział na Dolnej Bramie - mówił naszemu dziennikarzowi właściciel piekarni Ryszard Majchrowski.
Ryszard Majchrowski trzyma się rodzinnej tradycji i dawnych receptur opracowanych jeszcze przez swojego ojca. W chlebie Majchrowskiego nie znajdziemy spulchniaczy i chemii, a chleb wytwarzany jest tylko i wyłącznie na bazie mąki.
- Sztuczne spulchniacze czy inne chemikalia nie mają wstępu do tej piekarni. Nie będę karmił ludzi chemią, którą trzeba dodawać do ciasta w rękawicach i ochronnych okularach, co zaleca w instrukcji producent. Dobry chleb musi być naturalny i przygotowany ręcznie - dodaje Ryszard Majchrowski.
W piekarni Majchrowski znajdziemy chleb oliwski, razowy, ziemniaczany, razowy ze słonecznikiem oraz żytni. Wszystkie chleby wypiekane są w przedwojennym, kaflowym piecu opalanym drewnem.
Tone
Al. Grunwaldzka 99, Gdańsk
- Uformowane ciasto przyklejamy do ścianek pieca chlebowego. Kiedy chleb zaczyna lekko odchodzić to znaczy, że jest gotowy do wyjęcia. Chleb Shotis Puri jest dość cienki. Łatwo się go rwie rękami. Ma aromatyczną skórkę i jest pyszny. Można go jeść bez dodatków, ale jest też idealny jako dodatek do zup, sosów czy mięsa - informuje właściciel Teimuraz Gogua.
Manufaktura Mojej Mamy
Ul. Jana Kamrowskiego 2/6, Gdynia i siedem innych lokalizacji
Manufaktura Mojej Mamy jest cukiernio-piekarnią założoną przez Dawida Gryniewicza, młodego przedsiębiorcę, który większość przepisów na ciasta i pieczywo dostał od swojej mamy. Jak mówi właściciel, pomysł na biznes to podążanie z duchem czasu i z szacunkiem do tradycji. Jedno jest niezmienne, produkcja ma być naturalna. W ofercie piekarni jest kilkadziesiąt rodzajów pieczywa wysokogatunkowego wypiekanego w 100 procentach naturalnie, na zakwasie.
Sękacz z Mazur w Trójmieście - pomysł na biznes Dawida Gryniewicza
Znajdziemy tutaj m.in.: chleb baltonowski z formy (tradycyjny chleb pszenny z domieszką mąki żytniej), baltonowski z makiem, chleb orkiszowy (chleb wyprodukowany na zakwasie, z mąki orkiszowej i mąki pszennej z dodatkiem ziaren słonecznika), chleb "Nasz" (chleb pieczony bez użycia mąki. Jego bazą są tylko ziarna płatków owsianych i orkiszowych oraz ziarna słonecznika, siemienia lnianego, nasion dyni sezamu, żyta, kiełków pszenicy), chleb wiejski, chleb zakopiański (okrągły chleb pszenny), chleb żytni (ciemny chleb na naturalnym zakwasie żytnim), żytni z cebulą, żytni z dynią, żytni z żurawiną, żytni z ziarnami, żytnio-razowy w wielu wersjach z różnymi dodatkami.
Must Bake
Ulica Mysłowicka 20, Gdynia
Must Bake, czyli pracownia cukiernicza i piekarnia. Oprócz szerokiego wachlarza znakomitych wypieków, produkują tutaj również bardzo dobry chleb zachwalany przez wiele osób. Pieczywo wypiekane jest na bazie własnego zakwasu, a w ofercie jest chleb żytni, pszenny oraz pszenno-żytni. Produkcja nie jest masowa, a pieczywo szybko znika z półki.
Miejsca
Opinie (254) ponad 10 zablokowanych
-
2021-10-17 22:10
chemia.... (2)
chciałabym zauważyć, że mąka z której wypieka się chleb, drożdże, woda itd to wszystko związki chemiczne. Cały świat materialny składa się ze zwiazków chemicznych, a więc mówienie i pisanie, ze coś jest bez chemii nie ma sensu.... my też jesteśmy zbudowani ze związków chemicznych
- 10 2
-
2021-10-17 22:44
Czyli nie ma różnicy (1)
Pomiędzy Mąka zwykłą nie bieloną a Mąka bieloną sztucznie potażaną? Oraz stosowanie Randapu, Pani Chemiczko jest czymś jak najbardziej normalnym przecież wszycy jesteśmy chemikami.
- 1 2
-
2021-10-18 22:44
ależ różnica jest, inny skład chemiczny. Drobiazgi wpływają na smak
- 0 0
-
2021-10-17 22:30
(2)
Na pierwszym zdjęciu widzimy "chleb" który w połowie składa się
z powietrza. Sprzedawanie czegoś takiego to robienie sobie jaj z ludzi.- 8 1
-
2021-10-17 22:52
Teraz te jaja
Są w cenie litra ropy za sztukę.
- 1 0
-
2021-10-18 13:34
Bzdura
Chleb jest wg gramatury, a nie rozmiaru.
- 0 1
-
2021-10-17 22:53
Światowy, dzień robienia z ludzi
d**ili. Za pomocą mąki.
- 5 0
-
2021-10-17 23:06
Dostarczałem do piekarni i cukiernii
I powiem Wam wszystkim tylko jedno.... Lepiej wypiekajcie w domu swój bo będziecie w nocy niedługo świecić. Nie dajcie się nabrać na chleb naturalny. Albo z napisem ze tylko z drożdży lub zakwasu naturalnego. Naprawde.... Będziecie zdrowsi.gwarantuje.nie sami to spozywaja
- 5 0
-
2021-10-18 05:54
Chleb od Ryszarda - gdańska petarda!
Tradycyjna receptura, bez polepszaczy, spulchniaczy, konserwantów - nic dodać, nic ująć. Rewelacyjny! Polecam z prawdziwym przekonaniem. :)
- 4 0
-
2021-10-18 07:37
Nie trzeba jej reklamować - ale warto spróbować jak smakuje prawdziwy chleb...
Duży szacunek dla Pracowników Piekarni przy Bramie Nizinnej, z ich rąk niezmiennie wychodzi cudny chleb i bajgle :)
- 4 0
-
2021-10-18 07:43
Kolejna w Gdyni
Czyli BioPiekarnia vis a vis dworca Gdynia Główna. Pyszne chleby, bułki, muffiny, słodkie i słone przekąski
- 1 0
-
2021-10-18 08:20
ok 1 mln mieszkańców w 3m i tylko 5 piekarni z naturalnym chlebem bez chemii ?!?!
no k..... rewelacja .....
- 9 0
-
2021-10-18 09:09
Kromka Dzionka
Ryneczek na Karwinach
- 1 0
-
2021-10-18 09:19
Nie ma czegoś takiego jak chleb bez chemii
Pozwolę sobie zauważyć, że nie ma czegoś takiego jak chleb bez chemii. Żeby był chleb, musi być chemia. Chemia odpowiada za wiązania, itd.
Potocznie się mówi (błędnie), że chemia to szkodliwe składniki danego produktu. I nie chodzi tutaj o składniki zapisywane w ten sposób: litera E i liczba. Taki zapis oznacza, że dany składnik ma zunifikowaną nazwę. Nie oznacza to z automatu, że E to zło, chociaż jest pewna liczba składników E, które mają negatywny wpływ na zdrowie.
Wobec powyższych uważam, że stwierdzenie chleb bez chemii jest błędnym stwierdzeniem. Lepszym stwierdzeniem byłoby Chleb bez szkodliwych i zbędnych składników.- 4 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.