Wiadomości

Świętojańska zamieni się w kulinarny deptak

Na Kulinarnej Świętojańskiej frekwencja zawsze dopisuje.
Na Kulinarnej Świętojańskiej frekwencja zawsze dopisuje. fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Blisko trzydzieści gdyńskich restauracji, barów i kulinarnych rzemieślników wystawi swoje stoiska na imprezie Kulinarna Świętojańska, która odbędzie się na odcinku pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego zobacz na mapie Gdyni w sobotę w godz. 12-18. Uwaga, kierowcy: poruszanie się samochodem po centrum będzie tego dnia utrudnione.



Czy jadasz na imprezach kulinarnych?

tak, to dobry sposób, aby poznać ofertę restauracji 41%
to zależy, czasem jakość jest niższa niż w lokalu 14%
nie, wolę zjeść w restauracji niż na plastiku i w biegu 45%
zakończona Łącznie głosów: 436
Kulinarna Świętojańska to dobra okazja, aby w jednym miejscu i w krótkim czasie poznać ofertę kulinarną kilkudziesięciu lokali z Gdyni. W tym roku do udziału przystąpiło blisko 30 różnych wystawców. Będą rzemieślniczy producenci serów, miodów i słodyczy oraz - co najważniejsze - restauracje i bary serwujące kuchnie z różnych stron świata.

Smaki lokalne i ze świata



Jedzenia ulicznego spróbujemy na stoisku Batory Food Hall, Kluska przygotowała kopytka, makarony i omlety ze szpinakiem w roli głównej, Atelier Smaku karmić będzie wegańskimi i bezglutenowymi klasykami kuchni polskiej, m.in. bigosem, fasolką po bretońsku czy gulaszem z ciecierzycy, a u specjalizującej się w kuchni kaszubskiej Borowej Ciotki zjemy smażone na żywo ruchanki, zupę piwną z twarogiem lub gdyńskie pierogi.

- Gdyńskie pierogi to mój kulinarny hołd Gdyni - mówi właścicielka Marzena Usarek. - Nawiązuje do historii pierwszych gdyńskich osadników, którzy w przydomowych ogródkach uprawiali warzywa i bardzo często jedli dorsza, którego sto lat temu w gdyńskich wodach nie brakowało.

Na imprezie będzie można zjeść dania z różnych stron świata. Ceny od kilku do około 20 zł.
Na imprezie będzie można zjeść dania z różnych stron świata. Ceny od kilku do około 20 zł. fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl
Swoje autorskie dania zaproponuje Mariusz PieterwasKrwi i Wody. Pizzy będzie można spróbować u Viva La Pizza, Lolo Thai Jolo przygotuje azjatyckie przysmaki, a Bollywood Lounge dania kuchni indyjskiej. Zjemy również m.in. na stoisku bistro Bliżej, kawiarni Ciuciubabka czy restauracji Kapitan Cook i kilkunastu innych. Ceny dań będą wynosić od kilku złotych do około dwudziestu złotych.

Impreza rozpoczyna się w sobotę o godz. 12 i potrwa do godz. 18 na odcinku głównej gdyńskiej ulicy pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego. Warto przyjść wcześniej, a nie na ostatnią chwilę - doświadczenie poprzednich edycji pokazuje, że na Kulinarnej Świętojańskiej frekwencja zawsze dopisuje, a późnym popołudniem często brakuje już niektórych dań na stoiskach.

Gotowanie na żywo i bieg kelnerów



Jeden z kuratorów imprezy - szef kuchni Neonu Jan Kilański.
Jeden z kuratorów imprezy - szef kuchni Neonu Jan Kilański. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
- Przez cały czas odbywać się będą różne wydarzenia towarzyszące - mówi Maja StróżykAgencji Rozwoju Gdyni, która organizuje imprezę. - Motywem przewodnim tegorocznej odsłony jest kuchnia roślinna i o niej będą opowiadali gotujący na żywo szefowie kuchni, którzy są naszymi kuratorami: Jan KilańskiNeonu o godz. 13:15 oraz Rafał KoziorzemskiBiałego Królika o godz. 14:30. Z kolei o godz. 16:30 pokaz przyrządzania ryb i owoców morza poprowadzi Jacek FeddeFedde Bistro.

Nowe lokale w Trójmieście


W ramach imprezy odbędzie się również bieg kelnerów, czyli zawody w biegu z tacą, kieliszkiem i butelką wina. Zmagania profesjonalistów, ale i amatorów będzie można oglądać między godz. 12:15 a 13. Zaplanowano również koncert zespołu North Jazz Trio.

Utrudnienia drogowe



Kulinarna Świętojańska spowoduje tymczasowe utrudnienia drogowe. Kierowcy wybierający się w sobotę do centrum Gdyni powinni być przygotowani, że od godz. 9 do godz. 20 odcinek ul. Świętojańskiej pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego będzie wyłączony z ruchu samochodowego. Zmianie ulegną również rozkłady kursujących tamtędy trolejbusów.

Opinie (93) 3 zablokowane

Wszystkie opinie

  • Bedzie cos za darmo? (2)

    Moze byc bigos.

    • 21 15

    • za darmo to możesz ino zarobić

      • 6 0

    • Za darmo tylko wówczas, gdy wynegocjujesz "na influencera"

      I nie, nie chodzi o to, byś przyfollołował do lokalu influenzę.

      • 4 3

  • A teraz płacz samochodziarzy, że nie wjadą do centrum 3,2,1... (6)

    • 48 30

    • chlip chlip (1)

      jak ja odwioze paule na lekcje gry na flecie? gdzie zaparkuje mojego leksusa na lizingu?

      • 19 10

      • nie zapomnij, że jeszcze wieziesz lodówkę i babkę

        • 7 3

    • (1)

      i co, poczułeś się dowartościowany?

      • 4 6

      • poczuł,

        a ty nie?

        • 7 4

    • raczej gastronomow ktorym kupe kasy zawinie food court w riviera gdzie jest wlk. parking

      ekonomia glupcze

      • 6 5

    • w Gdańsku triatlon i taki sam komentarz

      Płacą ci za to?

      • 1 1

  • Sam sobie zrobie zalewajkę zdrowsze to i tansze (5)

    Bez korków kolejek i jem kiedy chcę moi drodzy i kochani

    • 23 12

    • (1)

      Kiedy ty gotujesz, między jednym komentarzem a drugim?

      • 3 2

      • nie zgadles

        aktualnie miedzy Andrzejem a Marcinem. beda jajka na boczku

        • 2 2

    • Zamiast zalewajki zrób sobie "kiurię"

      I zamilknij na zawszę.

      • 1 2

    • przeciez ty nie masz nuk ronk i muzgó... (1)

      i żresz pasze z biedry

      • 0 2

      • A produkty na te dania na Swietojanskiej to skad?

        Z eko-farmy w otoczeniu dzungli amazonskiej?
        Z Biedry, bo taniej - a jak zabraknie to skok do Lidla na Swietojanskiej.

        • 4 0

  • nj (2)

    'kelnerzy to najgorszy typ facetów,piją piwo, oglądają Eurosport a w miłości nie wydają ci reszty"

    • 16 10

    • (1)

      Co to było? "Poranek Kojota"?

      • 1 1

      • chyba poranek w sopotach

        • 0 1

  • 20zł za malutki półmisek, jedzony w tłoku na stojąco, w oparach spalin i poszturchiwaniu łokciami (7)

    suuuuper

    • 55 9

    • chciałbyś beczkę bigosu i 10 kg mięcha za 5zł? (3)

      • 4 3

      • nie, normalną porcję za normalną cenę (2)

        a nie mikro porcje za cene obiadu dla 2 osób.

        • 4 0

        • za 20 zł (1)

          to nawet w barze mlecznym nie zjesz obiadu w dwie osoby :))

          • 2 2

          • Zdziwiłbyś się

            Są takie bary. Dwa normalne dania i do wyboru trzy zestawy obiadowe. Co dzień w porze obiadowej kolejki. Klienci różni, od emerytów po korpoludki.

            • 0 0

    • Jeszcze na plastiku, plastikiem. Fuj! Ludzie, nie tolerujcie jednorazówek!

      • 2 2

    • no i to powinna być wyróżniona opinia, z którą zgadza się większość komentujących

      a nie jakieś dyrdymałki

      • 1 1

    • Mam tylko jedno pytanie. Skad spaliny?

      • 0 2

  • Nie kumam tej imprezy (1)

    Jak to widzę, to odwracam się na pięcie. Nie lubię jeść w tłoku itd.

    • 46 7

    • Niesamowite.

      • 2 2

  • Ma być 15 stopni i deszcz także nie wybieram się. (2)

    • 25 1

    • alleluja

      • 2 2

    • niebanalna nadmorska pogoda

      • 2 1

  • co za przyjemność przepłacać za żarcie na plastikowym talerzyku i jeść to później na stojąco albo na krawężniku? (1)

    • 46 6

    • przyjemność żadna, ale można na chwile wyjśc z mieszkania na kredyt

      zeżreć coś czego nazwy nie umie się powtórzyć, szczelić focie na insta, a na koniec odchorować

      • 5 0

  • Miejsca parkingowe dla każdego w konstytucji

    I na gdzie ja teraz zostawię moje passerati?

    • 5 12

  • W zeszłym roku niewypał, (4)

    chyba teraz sobie już odpuszczę. Tak jak "Gdańsk za pół ceny", pozbywają się resztek z knajp za kwotę większą niż przy normalnym zamówieniu. Nie tak powinna wyglądać zorganizowana promocja kulinarna.

    • 31 4

    • tłumy, że się przecisnąć nie szło i nie wypał? (2)

      • 1 5

      • dalej nic nie rozumiesz.

        • 3 0

      • tłumy to fb UM

        • 0 0

    • bez ciebie to juz nie bedzie to samo

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4