- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (45 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (41 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Szampańska kolacja komentowana w sopockim hotelu Grand
Polska dojrzewająca polędwica wołowa z foie gras, filet z jesiotra syberyjskiego, filet z halibuta czy wędzony matias z borowikami - to tylko niektóre propozycje dziewięciodaniowej kolacji komentowanej, która odbyła się w restauracji Grand Blue w sopockim Grand Hotelu. Goście spróbowali specjałów stworzonych przez szefa kuchni Tomasza Koprowskiego, do których sommelier dobrał idealnie pasujące szampany z dwóch domów szampańskich.
Szampańskie smaki morskie w Grand Hotelu
Zważając na aromaty dań i produkty, z których zostały stworzone, szampany dobrane zostały w taki sposób, by wydobywać jeszcze więcej smaków z potraw. Tego wieczoru serwowano przede wszystkim szampany z domu szampańskiego Mumm oraz Perrier-Jouët. Kolacja została podzielona na cztery części: przystawki, zupę, dania główne i deser.
Czytaj też: Wykwintne owoce morza. Gdzie je zjemy w Trójmieście?
Pierwszą z trzech przystawek były przegrzebki o delikatnej fakturze o wyczuwalnym aromacie palonego masła, z kalafiorem i orzechami. Do pierwszej przystawki dopasowany został szampan Mumm: Cordon Rouge. Jego głównymi nutami smakowymi jest szczep pinot noir. Kolejną przystawką był wędzony matias w towarzystwie ziemniaka, borowików i ogórka kaszubskiego. Wędzona ryba o delikatnym aromacie przydymienia zaskakująco dobrze została skomponowana z szampanem Perrier-Jouët, który dodawał daniu lekkiej nuty orzeźwienia i podkreślał kwasowość dodatków.
Jako ostatnią przystawkę otrzymaliśmy tatar z polędwicy wołowej sezonowanej ponad 20 dni, podany z żółtkiem, piklami i anchois. Do niego zaserwowano kolejny szampan Mumm: Rose. W tym przypadku Wojciech Grzegorczyk zastosował dopasowanie na zasadzie kolor-kolor - różowe mięso w sam raz pasowało do musującego wina o tym samym kolorze i równie dobrze komponowało się ze smakami na talerzu. Po zakończeniu pierwszej części prezentacji dań, goście niemal jednogłośnie uznali, że wśród przystawek najsmaczniejszy był wędzony matias.
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
Po ciekawych w smaku przystawkach zaserwowana została zupa z ryb bałtyckich. Na talerzach znalazł się m.in. dorsz, krewetki, mule, kalmary i koper, a całość otulała nuta szafranu. Następnie zaserwowano trzy dania główne. Pierwszym z nich był filet z jesiotra syberyjskiego podany z gulaszem z soku z bzu i ogórków kiszonych, dynią, jabłkiem, ogórkiem i ziemniakiem. Do delikatnej, rozpływającej się w ustach tekstury jesiotra, dobrany został świeży szampan Perrier-Jouët.
Następną propozycją - ostatnią rybną - był filet z halibuta, podany w wykwintny sposób z kawiorem i płatkami złota. Tym razem w dodatkach znalazł się czarny czosnek, brukselka i zwinięty na talerzu "kwiat" ze słodkiej papryki, pomidora i cukinii. Dopasowany do niego został również Mumm: Cordon Rouge. Finiszem dań głównych była polska dojrzewająca polędwica wołowa. Mięso idealnie rozpływało się w ustach, a po rozkrojeniu goście mogli zobaczyć pięknie zaróżowioną środkową część mięsa. Już sam smak dojrzewającej polędwicy dawał eksplozję smaków kubkom smakowym gości, a w połączeniu z delikatnym, słodkim foir gras, warzywami i truflami sprawiał, że danie wręcz zachwycało swoim smakiem. Mięsista polędwica bardzo ciekawie komponowała się z puszystym foir gras pod względem tekstury. Szampanem, który został podany do tego dania był Mumm: Cordon Rouge.
Jesienne smaki w restauracjach
Eksplozja smaków za sprawą deserów
Po pięciu daniach wytrawnych nadszedł czas na dwa desery. Pierwszym z nich był sernik z serka mascarpone podany z gruszką, figą, pudrem z czekolady i lodami. Bardzo delikatny, słodki deser stonowany został deserowym szampanem Mumm: Demi-Sec ze szczepu pinot meunier, oraz chardonnay.
Na zakończenie pojawił się fondant czekoladowy z sosem wiśniowym, lodami i malinami. Deser karmił zarazem żołądki, jak i oczy z uwagi na wylewającą się z jego wnętrza płynną czekoladę. Również w tym przypadku został zaserwowany inny szampan, który wydobył jeszcze więcej smaku z czekoladowej potrawy i był nim Mumm: Ice Extra. Kolacja przebiegała w kameralnej atmosferze, a obsługa zadbała o każdy, nawet najdrobniejszy szczegół, by gość czuł się tego wieczoru zaopiekowany.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (49) ponad 20 zablokowanych
-
2021-10-17 18:44
Opinia wyróżniona
Wiecej luzu w komentarzach... (1)
Co w nas Polakach takiego siedzi, że my nigdy nie umiemy nic pozytywnego powiedzieć tylko ciągle krytykujemy, hejtujemy, marudzimy. Tylko żółć i zazdrość i zaborczość. Zobaczcie na te komentarze. Nawet przy takich neutralnych (bez polityki, rasizmu, rosnącej inflacji itd.) artykułach. Jesteśmy w dziale "kulinaria", jest opis wykwintnej kolacji w
Co w nas Polakach takiego siedzi, że my nigdy nie umiemy nic pozytywnego powiedzieć tylko ciągle krytykujemy, hejtujemy, marudzimy. Tylko żółć i zazdrość i zaborczość. Zobaczcie na te komentarze. Nawet przy takich neutralnych (bez polityki, rasizmu, rosnącej inflacji itd.) artykułach. Jesteśmy w dziale "kulinaria", jest opis wykwintnej kolacji w kultowym, historycznym Grand Hotelu i jedyne co czytam w komentarzach to krytyka. Czy Wam aż tak ból d..pę ściska, że Was tam nie było? Zawsze można zrezygnować z dwóch wyskoków na kebaba u Turka i smażonego kurczaka w KFC i pójść do dobrej restauracji.
- 6 3
-
2021-10-23 13:47
chcieli kolację komentowaną? no to mają
i po co ten klasizm na koniec komentarza?
- 0 0
-
2021-10-17 18:58
Opinia wyróżniona
Pseudo ekolodzy
Nagle wszyscy w komentarzach martwią się o gęsi, ślad węglowy, ilość zużycia wody do umycia naczyć itd. Rozumiem, tu nikt nie bierze w sklepie siatki plasikowej, nie lata samolotami, nie nosi skórzanych rzeczy, nie kąpie się w wannie tylko bierze szybki prysznic itd. Nie ma nic gorszego niż hipokryzja. Pseudo ekolodzy, dobrzy tylko w gębie, którzy
Nagle wszyscy w komentarzach martwią się o gęsi, ślad węglowy, ilość zużycia wody do umycia naczyć itd. Rozumiem, tu nikt nie bierze w sklepie siatki plasikowej, nie lata samolotami, nie nosi skórzanych rzeczy, nie kąpie się w wannie tylko bierze szybki prysznic itd. Nie ma nic gorszego niż hipokryzja. Pseudo ekolodzy, dobrzy tylko w gębie, którzy rozliczają innych a na swoje nawyki nie reagują. Człowiek za chwilę nie będzie mógł pójść do kina, żeby nie przyczepił się jakiś ekolog, że wyświetlanie filmu wpływa na globalne ocieplenie klimatu a popkorn to kukurydza, która też miała prawo do życia.
- 9 0
Wszystkie opinie
-
2021-10-17 18:44
Opinia wyróżniona
Wiecej luzu w komentarzach... (1)
Co w nas Polakach takiego siedzi, że my nigdy nie umiemy nic pozytywnego powiedzieć tylko ciągle krytykujemy, hejtujemy, marudzimy. Tylko żółć i zazdrość i zaborczość. Zobaczcie na te komentarze. Nawet przy takich neutralnych (bez polityki, rasizmu, rosnącej inflacji itd.) artykułach. Jesteśmy w dziale "kulinaria", jest opis wykwintnej kolacji w kultowym, historycznym Grand Hotelu i jedyne co czytam w komentarzach to krytyka. Czy Wam aż tak ból d..pę ściska, że Was tam nie było? Zawsze można zrezygnować z dwóch wyskoków na kebaba u Turka i smażonego kurczaka w KFC i pójść do dobrej restauracji.
- 6 3
-
2021-10-23 13:47
chcieli kolację komentowaną? no to mają
i po co ten klasizm na koniec komentarza?
- 0 0
-
2021-10-21 18:38
Szampan do tatara?
Figlarnie...
- 0 0
-
2021-10-20 15:00
Jakoś mi ta impreze i jadłospis nie leży
Jednak ludzie na zdjęciach wydają się zadowoleni i to jest najważniejsze.
- 0 0
-
2021-10-17 07:11
Ja juz 9 miesiecy od kad stracilem calkowity smak i Wech.. :(:( (1)
Tak ze tam bym nie pojadl .. no chyba że Oczami.. Chciałbym odzyskać smak i wech , to już tak długo :"(
- 6 5
-
2021-10-19 22:27
Trenuj zapach
Też tak miałem po covidzie. Wąchaj np czosnek, skórkę pomarańczy.
- 0 0
-
2021-10-17 14:55
Hipokryzja (3)
Jak chodzi o ładowarki do telefonów, siateczki, inne opłaty, to się społeczeństwu wciska kit o śladzie węglowym, że nawet pierdząc czy oddychając szkodzisz planecie, ceny prądu w kosmos. Ale jednocześnie te same media promują takie imprezy, gdzie w dużej restauracji każdej z kilkudziesięciu osob serwuje się jeden ziemniak na wielkim talerzu i to razy x. A zużycie wody? A zużycie prądu? Jak chodzi o wyciąganie kasy to zawsze CO2, ślad węglowy, ale jak chodzi o luksusy i zarobek, to przestaje liczyć się ekologia. Wystarczy takiego na codzien pieprzacego za przeproszeniem o śladach węglowych redaktora zaprosić to zaraz złamie swoje zasady. Temat o watrobkach stluszczalych i sposobie ich hodowli lepiej pomine.
- 7 0
-
2021-10-19 15:51
A pomysl
ile jedzenia sie wyrzuca w takich miejscach. Zwykle snobowisko.
- 0 0
-
2021-10-17 19:15
Rozumiem, ze Ty ładowarki nie używasz, pewnie w ogóle nie masz telefonu, chodzisz wszedzie na piechotę, ewentualnie jeździsz na rowerze. Nie używasz plastiku, nie używasz dezodoratu czy lakieru w sprayu, nie masz torebek, butów czy innych skórzanych rzeczy itd... Hipokryzja.
- 1 3
-
2021-10-17 19:15
Oj naiwny, naiwny...
przecież tu właśnie chodzi o kasę. A Gretę spłodził Alphabet i Facebook.
- 2 0
-
2021-10-18 11:54
O co chodzi z tymi zdjęciami i nazwiskami? (1)
Przecież to randomy.
- 2 0
-
2021-10-19 08:29
Ci co maja uklady z fotograf to podpisani
- 0 0
-
2021-10-19 00:15
Kaptury
Najlepsi ci kolesie w kapturach. Kasa widzę jest ale stylu i ogłady brak.
- 1 0
-
2021-10-17 22:35
Bluzy z kapturem
Szkoda,że słoiki nie wiedzą jak się ubrać na kolację.
- 0 0
-
2021-10-17 11:34
Dress Code leży i kwiczy. (5)
Nie powinni wpuszczać do takich miejsc ludzi w czapeczkach z daszkiem i bluzach z kapturem.
- 8 0
-
2021-10-17 19:02
(1)
W pełni się zgadzam. Szkoda tych czasów gdy wyjście do teatru, opery czy eleganckiej restauracji było zwiazane z równie eleganckim strojem. Kultura leży i płacze... Strój z "blokowiska" na salony. Żal...
- 3 0
-
2021-10-17 21:16
przedstawiciele marek nie potrafią w strój panowie słabo
- 0 1
-
2021-10-17 12:09
Czego się spodziewasz po blogerach? (2)
Przecież tam byli sami influencerzy. To nie jest klientela Granda. Ci ludzie nie bywają na co dzień w takich miejscach, to nie wiedzą, jak się ubrać czy zachować.
- 7 0
-
2021-10-17 21:15
sprawdz kto był w bluzie a potem pisz. nie obrazaj blogerów
- 0 0
-
2021-10-17 19:05
To są ludzie, którzy w necie uczą stylu życia i "kultury" nasze dzieci czy młodszego rodzeństwa. Brak szacunku dla osób towarzyszących tej kolacji, pracowników i tego wspaniałego hotelu.
- 3 0
-
2021-10-17 20:20
Żarcie
W piątek kupiłem dobrą podwieszaną pasztetową i mielonkę tyrolską po 18 Zeta za kilo , pojadłem trochę , mimo wszystko trochę zazdroszczę tym nowo bogackim że tak dobrze wpie....ają
- 0 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.