• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku

Łukasz Stafiej
11 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku. Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku.

Hiszpan Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star - najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.



Paco Pérez to znany kataloński szef kuchni, który w swoim dorobku ma aż sześć gwiazdek Michelin w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie. Dwie z nich w restauracji Miramar w Llança i dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Jedną gwiazdką może pochwalić się restauracja 5 - Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz - raptem od kilku tygodni - otwarta na początku tego roku Terra w Gironie.

Pérez firmuje również trzy inne barcelońskie lokale: specjalizujące się w jajkach L'Eggs, Bao Bar z autorskimi azjatyckimi bułkami bao oraz słynącą z burgerów i koktajli La Royale. Co więcej, kilka miesięcy temu otworzył we współpracy z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą restaurację Tast Catala w Manchesterze.

Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star.
W Gdańsku Pérez będzie współtworzył restaurację Arco by Paco Pérez na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Warto dodać, że piętro niżej znajdować się będzie otwarty dla wszystkich taras widokowy, a piętro wyżej - centrum konferencyjne.

- Jego kuchnia to autorskie spojrzenie na kuchnię śródziemnomorską, opartą na najlepszym produkcie regionalnym. W każdym lokalu wielką wagę przywiązuje się również do łączenia dań z winami i innymi alkoholami - mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, który miał okazję jadać w restauracjach Péreza. - Jestem przekonany, że Arco by Paco Pérez w OBC będzie jedną z ciekawszych restauracji w tej części Europy.
Jak się dowiedzieliśmy, szef kuchni przez ostatnie miesiące był częstym gościem w Gdańsku, gdzie dopracowywał koncepcję lokalu i menu. Lokal ma być urządzony ze swobodną elegancją. Kluczowe elementy jego koncepcji są już gotowe. Przy tworzeniu restauracji pracować będą najlepsi, zaufani współpracownicy Péreza, którzy są współodpowiedzialni za rozwój i sukces innych jego restauracji. Sam Pérez również ma regularnie rezydować w Gdańsku i doglądać swojego lokalu.

Otwarcie planowane jest w przyszłym roku, być może już w jego połowie.

Miejsca

Miejsca

Zobacz także

Opinie (144) ponad 20 zablokowanych

  • jesli zacznie zdobywac gwiazdki to bedzie dobra (4)

    reklama dla Gdańska.
    ps. Nie epatujcie frustracja, restauracje z gwiazdkami przyciagaja turystow (turystyka kulinarna).

    • 31 8

    • (3)

      Taka turystyka to żadem interes dla miasta.
      Ta cała ich kasa czyli jakieś 99% nie zostanie w Gdańsku ale wyfrunie do miejsc gdzie hotelarze czy knajpiarze mają zarejestrowane firmy z czego połowa w rajach podatkowych, natomiast na zwykłego podatnika mieszkającego w mieście spadną wszystkie koszta obsługi pośredniej.
      Niechętnie się o tym mówi ale już w takiej Hiszpanii zaczynają robić regulacje prawne by ukrócić ten proceder.

      • 3 3

      • nie masz pojęcia o marketingu i reklamie (2)

        te miasta w których są uznane restauracje, są automatycznie zauważane jako ciekawe miejsca turystyczne (turystyka to nie tylko janusz z parawanem na plaży)

        • 4 2

        • (1)

          Ci nie Janusze zostawiają mnóstwo kasy ale w sieciach hotelowych z rajów podatkowych, za to ci z parawanem zostawiają kasę w miejscach swego pobytu.
          Masz blade pojęcie o ekonomii w branży turystycznej.

          • 2 1

          • kolejny analfabeta pisowski - czytaj ze zrozumieniem, a potem pisz swoje wypociny

            • 1 1

  • To się Yapiszony będą mogli chwalić na Insta

    Uuu, to się będą byznesmeny i wszelkiej maści nowobogacze musieli koniecznie w takim lokalu pokazać, co by zdjęcie na FB czy Instagramie było koniecznie z gwiazdką w tle. Menu nie jest najważniejsze, większość z bywalców i tak będzie miało problem z czytaniem i zrozumieniem bo do tej pory wystarczyły obrazki kubelka lub mega zestawu z sieciowki. Więc nie wróżę knajpie wielkich sukcesów, chyba, że w menu będą burgery, frytki i będzie można żreć rękoma

    • 4 5

  • SUPER... (3)

    kolejna restauracja której najprawdopodobniej ze względu na cenę ani ja ani 98% czytających ten tekst nigdy nie odwiedzę... wybornie!

    • 10 4

    • (2)

      Ale o co Ci chodzi? Myślisz, że prywatny inwestor patrzy na to czy akurat Ciebie będzie stać na to, żeby tam przyjść i zjeść? Zapewniam Cię, że nie będzie płakał bo Ciebie nie stać. Uwierz mi, że w Trójmieście jest wystarczająca liczba ludzi zamożnych, dzięki którym taka restauracja się utrzyma. A Ty możesz iść sobie na kebaba, i nikt nie będzie miał Ci tego za złe. Pozdrawiam.

      • 2 4

      • (1)

        Uwierz Mi, znam wielu bardzo bogatych z Gdańska i okolic i Oni, wyobraź to sobie, do takich lokali nie chadzają a jeśli już to są zapraszani przez gostków od "szybkiej i gorącej" kasy i najczęściej zamawiają wodę, co najwyżej jakiś kieliszek dobrego wina.
        Ich stać na własnych kucharzy czy kucharki które im sporządzają posiłki w domu, o regularnej godzinie i tak jak sobie to z kucharzem ustalą i z produktów takich jakie sobie tylko zamarzą i zdecydowanie nie z tych handlujących tym samym co Biedra, Lidle itp.
        Tobie mylą się zapewne szefowie zespołów ludzkich czyli korpoludków, którzy tym pomniejszym pomiotom chcą zaimponować czy pokazać miejsce w szyku, że wicie rozumicie, ja to mam a wy nie.

        • 1 4

        • Oczywiście kucharzy mogą sobie mieć na codzień, ale każdy czasami wychodzi do restauracji. Np. po to, żeby zmienić otoczenie, a w tym konkretnym przypadku np. zjeść kolację z pięknym widokiem. Nie rozumiem tylko tego gadania, że kolejna restauracja, na którą nie będzie nas stać.

          • 3 1

  • Rosół (2)

    Za 70zl

    • 17 0

    • z kurczaków z hodowli klatkowej karmionych antybiotykami i żyjących w stresie.... (1)

      • 4 0

      • No i dobrze od razu sie oszczędza na wydatkach w aptece

        • 3 0

  • (3)

    No OK, koleś przyjeżdża, otwiera lokal i ... co dalej mamy z tego?

    • 7 4

    • prestiz (1)

      może nawet Olivier Janiak będzie na otwarciu??

      • 4 0

      • No jak Oliwier Janiak to sorry, by tak światowo zabrzmiało

        • 1 0

    • Tak myslę

      ...że Ty raczej nic z tego mieć nie będziesz -ale artykuł chyba przeczytałeś wiec już na plus

      • 1 3

  • Bedzie prowadził kuchnie owoców morza (3)

    Z regionalnych produktów. Pp
    Pytanie z których regionalnych? Dorsz, flądra i śledź?!

    • 2 1

    • wodorosty (1)

      a do popicia woda z Motlawy

      • 4 0

      • ... z okolic Ołowianki po awarii przepompowni ścieków.

        • 1 1

    • z regionalych produktów z lidla i biedry tudzień innych oszą

      • 4 1

  • (1)

    Mnie tylko interesuje lekka i bezpretensjonalna opinia Pani Haponiuk, uważam że poprzeczką postawiona wysoko xd

    • 4 0

    • Lekka w swej wadze, na pewno.

      • 2 0

  • "opartą na najlepszym produkcie regionalnym"

    Czy nareszcie doczekam się restauracji fine dining oferującej regionalne wina, np. z Cedronu?

    • 3 2

  • Chętnie wpadne (6)

    • 86 17

    • nie znam człowieka

      • 2 0

    • Misza Pasza Roztargiony

      I wy sjuda malcziki iz 4 Brygady Sowietskich Trolli !!! Priviet Malcziki !!!

      • 0 2

    • Ooo (1)

      Ciekawe jak wypadnie w cyklu "jemy na mieście" :D

      • 12 1

      • Hee

        Bezpretensjonalna ocena:)

        • 4 0

    • Możesz przyjść z żoną

      Radny PiS z Bydgoszczy

      • 3 4

    • A ma chociaż jedną gwiazdkę którą wystawił mu elitarny krytyk kulinarny Ferdynand Kiepski?

      Ciekawe czy lokal będzie elitarny oraz ceny wysokie - wtedy na bank PiSuar założy tam podsłuchy żeby mieć haki na swoich współplemieńców którzy uwielbiają pławić się w luksusie!

      • 2 10

  • (5)

    Restauracja ok. Ale gdzie tam zaparkować?

    • 28 2

    • Szukaj dziury w całym

      Po 17 parkingi są darmowe :) a na kolacje raczej wcześniej się nie wybierzesz. Pominę fakt że do takich restauracji nie chodzi się po to żeby nie pić alkoholu - winą są nieodłącznym elementem kolacji - szczególnie degustacyjnych!

      • 2 0

    • W OBC jest chyba z 2000 miejsc parkingowych

      Raczej wystarczy. Chyba, że idziesz zjeść w knajpie z gwiazdką, a na parkingu za 5 zł chcesz przyciąć. To co innego.

      • 8 1

    • Najlepiej na dachu...

      • 4 0

    • Na trawniku vis a vis.

      • 12 0

    • na

      29

      • 8 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane