- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku
Hiszpan Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star - najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.
Paco Pérez to znany kataloński szef kuchni, który w swoim dorobku ma aż sześć gwiazdek Michelin w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie. Dwie z nich w restauracji Miramar w Llança i dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Jedną gwiazdką może pochwalić się restauracja 5 - Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz - raptem od kilku tygodni - otwarta na początku tego roku Terra w Gironie.
Pérez firmuje również trzy inne barcelońskie lokale: specjalizujące się w jajkach L'Eggs, Bao Bar z autorskimi azjatyckimi bułkami bao oraz słynącą z burgerów i koktajli La Royale. Co więcej, kilka miesięcy temu otworzył we współpracy z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą restaurację Tast Catala w Manchesterze.
W Gdańsku Pérez będzie współtworzył restaurację Arco by Paco Pérez na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Warto dodać, że piętro niżej znajdować się będzie otwarty dla wszystkich taras widokowy, a piętro wyżej - centrum konferencyjne.
- Jego kuchnia to autorskie spojrzenie na kuchnię śródziemnomorską, opartą na najlepszym produkcie regionalnym. W każdym lokalu wielką wagę przywiązuje się również do łączenia dań z winami i innymi alkoholami - mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, który miał okazję jadać w restauracjach Péreza. - Jestem przekonany, że Arco by Paco Pérez w OBC będzie jedną z ciekawszych restauracji w tej części Europy.
Jak się dowiedzieliśmy, szef kuchni przez ostatnie miesiące był częstym gościem w Gdańsku, gdzie dopracowywał koncepcję lokalu i menu. Lokal ma być urządzony ze swobodną elegancją. Kluczowe elementy jego koncepcji są już gotowe. Przy tworzeniu restauracji pracować będą najlepsi, zaufani współpracownicy Péreza, którzy są współodpowiedzialni za rozwój i sukces innych jego restauracji. Sam Pérez również ma regularnie rezydować w Gdańsku i doglądać swojego lokalu.
Otwarcie planowane jest w przyszłym roku, być może już w jego połowie.
Miejsca
-
Arco by Paco Pérez Gdańsk, al. Grunwaldzka 472C
Miejsca
Zobacz także
Opinie (144) ponad 20 zablokowanych
-
2018-12-11 18:24
jesli zacznie zdobywac gwiazdki to bedzie dobra (4)
reklama dla Gdańska.
ps. Nie epatujcie frustracja, restauracje z gwiazdkami przyciagaja turystow (turystyka kulinarna).- 31 8
-
2018-12-12 07:09
(3)
Taka turystyka to żadem interes dla miasta.
Ta cała ich kasa czyli jakieś 99% nie zostanie w Gdańsku ale wyfrunie do miejsc gdzie hotelarze czy knajpiarze mają zarejestrowane firmy z czego połowa w rajach podatkowych, natomiast na zwykłego podatnika mieszkającego w mieście spadną wszystkie koszta obsługi pośredniej.
Niechętnie się o tym mówi ale już w takiej Hiszpanii zaczynają robić regulacje prawne by ukrócić ten proceder.- 3 3
-
2018-12-12 10:42
nie masz pojęcia o marketingu i reklamie (2)
te miasta w których są uznane restauracje, są automatycznie zauważane jako ciekawe miejsca turystyczne (turystyka to nie tylko janusz z parawanem na plaży)
- 4 2
-
2018-12-12 13:21
(1)
Ci nie Janusze zostawiają mnóstwo kasy ale w sieciach hotelowych z rajów podatkowych, za to ci z parawanem zostawiają kasę w miejscach swego pobytu.
Masz blade pojęcie o ekonomii w branży turystycznej.- 2 1
-
2018-12-12 15:01
kolejny analfabeta pisowski - czytaj ze zrozumieniem, a potem pisz swoje wypociny
- 1 1
-
2018-12-12 14:10
To się Yapiszony będą mogli chwalić na Insta
Uuu, to się będą byznesmeny i wszelkiej maści nowobogacze musieli koniecznie w takim lokalu pokazać, co by zdjęcie na FB czy Instagramie było koniecznie z gwiazdką w tle. Menu nie jest najważniejsze, większość z bywalców i tak będzie miało problem z czytaniem i zrozumieniem bo do tej pory wystarczyły obrazki kubelka lub mega zestawu z sieciowki. Więc nie wróżę knajpie wielkich sukcesów, chyba, że w menu będą burgery, frytki i będzie można żreć rękoma
- 4 5
-
2018-12-12 10:35
SUPER... (3)
kolejna restauracja której najprawdopodobniej ze względu na cenę ani ja ani 98% czytających ten tekst nigdy nie odwiedzę... wybornie!
- 10 4
-
2018-12-12 12:53
(2)
Ale o co Ci chodzi? Myślisz, że prywatny inwestor patrzy na to czy akurat Ciebie będzie stać na to, żeby tam przyjść i zjeść? Zapewniam Cię, że nie będzie płakał bo Ciebie nie stać. Uwierz mi, że w Trójmieście jest wystarczająca liczba ludzi zamożnych, dzięki którym taka restauracja się utrzyma. A Ty możesz iść sobie na kebaba, i nikt nie będzie miał Ci tego za złe. Pozdrawiam.
- 2 4
-
2018-12-12 13:09
(1)
Uwierz Mi, znam wielu bardzo bogatych z Gdańska i okolic i Oni, wyobraź to sobie, do takich lokali nie chadzają a jeśli już to są zapraszani przez gostków od "szybkiej i gorącej" kasy i najczęściej zamawiają wodę, co najwyżej jakiś kieliszek dobrego wina.
Ich stać na własnych kucharzy czy kucharki które im sporządzają posiłki w domu, o regularnej godzinie i tak jak sobie to z kucharzem ustalą i z produktów takich jakie sobie tylko zamarzą i zdecydowanie nie z tych handlujących tym samym co Biedra, Lidle itp.
Tobie mylą się zapewne szefowie zespołów ludzkich czyli korpoludków, którzy tym pomniejszym pomiotom chcą zaimponować czy pokazać miejsce w szyku, że wicie rozumicie, ja to mam a wy nie.- 1 4
-
2018-12-12 13:19
Oczywiście kucharzy mogą sobie mieć na codzień, ale każdy czasami wychodzi do restauracji. Np. po to, żeby zmienić otoczenie, a w tym konkretnym przypadku np. zjeść kolację z pięknym widokiem. Nie rozumiem tylko tego gadania, że kolejna restauracja, na którą nie będzie nas stać.
- 3 1
-
2018-12-11 19:42
Rosół (2)
Za 70zl
- 17 0
-
2018-12-12 08:35
z kurczaków z hodowli klatkowej karmionych antybiotykami i żyjących w stresie.... (1)
- 4 0
-
2018-12-12 13:18
No i dobrze od razu sie oszczędza na wydatkach w aptece
- 3 0
-
2018-12-12 07:02
(3)
No OK, koleś przyjeżdża, otwiera lokal i ... co dalej mamy z tego?
- 7 4
-
2018-12-12 08:42
prestiz (1)
może nawet Olivier Janiak będzie na otwarciu??
- 4 0
-
2018-12-12 13:13
No jak Oliwier Janiak to sorry, by tak światowo zabrzmiało
- 1 0
-
2018-12-12 10:24
Tak myslę
...że Ty raczej nic z tego mieć nie będziesz -ale artykuł chyba przeczytałeś wiec już na plus
- 1 3
-
2018-12-12 09:41
Bedzie prowadził kuchnie owoców morza (3)
Z regionalnych produktów. Pp
Pytanie z których regionalnych? Dorsz, flądra i śledź?!- 2 1
-
2018-12-12 12:04
wodorosty (1)
a do popicia woda z Motlawy
- 4 0
-
2018-12-12 13:11
... z okolic Ołowianki po awarii przepompowni ścieków.
- 1 1
-
2018-12-12 10:26
z regionalych produktów z lidla i biedry tudzień innych oszą
- 4 1
-
2018-12-12 09:19
(1)
Mnie tylko interesuje lekka i bezpretensjonalna opinia Pani Haponiuk, uważam że poprzeczką postawiona wysoko xd
- 4 0
-
2018-12-12 13:11
Lekka w swej wadze, na pewno.
- 2 0
-
2018-12-12 12:39
"opartą na najlepszym produkcie regionalnym"
Czy nareszcie doczekam się restauracji fine dining oferującej regionalne wina, np. z Cedronu?
- 3 2
-
2018-12-11 16:07
Chętnie wpadne (6)
- 86 17
-
2018-12-12 10:44
nie znam człowieka
- 2 0
-
2018-12-12 10:01
Misza Pasza Roztargiony
I wy sjuda malcziki iz 4 Brygady Sowietskich Trolli !!! Priviet Malcziki !!!
- 0 2
-
2018-12-12 07:21
Ooo (1)
Ciekawe jak wypadnie w cyklu "jemy na mieście" :D
- 12 1
-
2018-12-12 07:47
Hee
Bezpretensjonalna ocena:)
- 4 0
-
2018-12-11 23:25
Możesz przyjść z żoną
Radny PiS z Bydgoszczy
- 3 4
-
2018-12-11 22:42
A ma chociaż jedną gwiazdkę którą wystawił mu elitarny krytyk kulinarny Ferdynand Kiepski?
Ciekawe czy lokal będzie elitarny oraz ceny wysokie - wtedy na bank PiSuar założy tam podsłuchy żeby mieć haki na swoich współplemieńców którzy uwielbiają pławić się w luksusie!
- 2 10
-
2018-12-11 18:38
(5)
Restauracja ok. Ale gdzie tam zaparkować?
- 28 2
-
2018-12-12 10:25
Szukaj dziury w całym
Po 17 parkingi są darmowe :) a na kolacje raczej wcześniej się nie wybierzesz. Pominę fakt że do takich restauracji nie chodzi się po to żeby nie pić alkoholu - winą są nieodłącznym elementem kolacji - szczególnie degustacyjnych!
- 2 0
-
2018-12-11 23:23
W OBC jest chyba z 2000 miejsc parkingowych
Raczej wystarczy. Chyba, że idziesz zjeść w knajpie z gwiazdką, a na parkingu za 5 zł chcesz przyciąć. To co innego.
- 8 1
-
2018-12-11 21:24
Najlepiej na dachu...
- 4 0
-
2018-12-11 18:58
Na trawniku vis a vis.
- 12 0
-
2018-12-11 18:53
na
29
- 8 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.