- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (21 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (26 opinii)
- 3 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (142 opinie)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Przysmak arystokracji i dygnitarzy PRL. Szparagi dziś też mają smak luksusu
11 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat)
Zielone i białe. Gotowane na parze, pieczone w piekarniku lub grillowane. Owinięte szynką parmeńską, podawane z sosem holenderskim, a także zmiksowane na krem. Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Maj i czerwiec są idealnym czasem, aby ich spróbować, gdyż to właśnie wtedy są najsmaczniejsze. Sprawdziliśmy, jakich szparagowych propozycji można obecnie spróbować w trójmiejskich restauracjach.
Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku
Szparagi były luksusowym warzywem, docenianym już w czasach starożytnych. Ich zalety doceniali rzymscy smakosze, tacy jak Pliniusz Starszy (historyk i pisarz) czy Lukkulus (znany wódz i polityk). Grecy uznając je za roślinę leczniczą, wprowadzili nazwę asparagus ("młody pęd"). Galowie stosowali szparagi w diecie osób chorych na wątrobę, a Chińczycy jako środek moczopędny, poprawiający nastrój i libido. Do północnej Europy warzywo przybyło w średniowieczu, największą sławę zyskując w Niemczech, Francji i Anglii.
Jak mówi legenda, ich pojawienie się w Polsce zawdzięczamy królowej Bonie. Przed wojną szparagi królowały na dworach, salonach i w restauracjach. Jedli je dygnitarze PRL. Dziś warzywo to przeżywa renesans i mimo upływu lat wciąż uważane jest za wytworne.
Szparagowe królestwo w Brovarnii
Na ten miesiąc szef kuchni restauracji Brovarnia przygotował specjalne menu ze szparagami w roli głównej. Na przystawkę proponowane są szparagi zielone i białe z doskonale pasującym cytrusowym sosem holenderskim, podawane z ekologicznym jajkiem kury zielononóżki, chipsem z boczku i serem grana padano (39 zł). Danie to doskonale sprawdzi się jako przekąska w ciepłe dni, zwłaszcza w towarzystwie dobrze schłodzonego wina.
W Brovarnii szparagi królują również w zupie. Majowa propozycja to krem z białych szparagów z oliwą z pieczonej papryki (29 zł). Spośród dań głównych możemy wybrać delikatnego halibuta, który znakomicie komponuje się ze szparagami, a całość uzupełnia karmelizowana młoda marchew (72 zł). Zaś dla smakoszy mięsa szef kuchni przygotował rostbef z argentyńskiej wołowiny w lekkim, letnim wydaniu - z sosem holenderskim, szparagami i boczniakiem królewskim (99 zł). Piwowarzy w odpowiedzi na to danie uwarzyli piwo pszeniczne, które idealnie komponuje się z dodatkami będącymi na talerzu.
Sezonowe menu w Punkcie
Szparagi w różnych odsłonach zagościły w sezonowym menu Punkt Gdynia. Zjemy tu wegetariańskie kluchy ze szparagami z edamame (świeże ziarna soi), wędzonym twarogiem i pistacjami (39 zł), chrupiący boczek z purée ziemniaczanym, szparagami i sosem śliwkowym (63 zł) oraz filet z dorady z kopytkami i szparagami w sosie beurre blanc (65 zł).
Zielony zawrót głowy w nieSztuce
Menu pełne dań ze szparagami znaleźć można też w gdańskiej nieSztuce. Szparagi zjemy tu na przystawkę - zarówno białe, jak i zielone, podawane z sosem holenderskim z miso, płatkami chili dla przełamania i jajkiem poche usmażonym w tempurze - płynnym w środku, a chrupiącym na zewnątrz (42 zł).
Zobacz także: Najoryginalniejsze burgery w Trójmieście. Zaskakujące smaki i formy podania
Szparagi serwowane są tu też w formie sałatki - do dzikiej, różowej dorady i ziołowych, gniecionych ziemniaków z emulsją z zielonych warzyw (89 zł). Obok szczawiu i kolorowych rzodkiewek, szparagi są też składnikiem czarnego risotto (58 zł), a także towarzyszą polędwicy wołowej/ribeye z foie gras, demi glace i chrupiącymi młodymi ziemniakami z aioli (189/169 zł).
Szparagi w wiosennej karcie Mercato
Również w nowym, wiosennym menu Mercato nie mogło zabraknąć szparagów. Znajdziecie je wśród nowych przystawek, jak i jako składnik dań głównych. Na przystawkę można zamówić szparagi białe, doprawione limonką, miso, szalotką i koprem (59 zł). Warzywo stanowi też uzupełnienie dania głównego - łososia serwowanego z bobem, groszkiem, małżami brzytwy i topinamburem (99 zł).
Pizza, mus z homara, stek i foie gras
Szparagi na pizzy? Dlaczego nie. W Ostro można już zjeść nową, sezonową pizzę, na której oprócz szparagów znajdziecie też krem szparagowy, mozzarellę, prosciutto crudo i krem cacio e pepe.
Szparagi duszone na białym winie podane z musem z homara (52 zł) - takie sezonowe danie skosztujemy w gdyńskiej restauracji Oberża 86. Ponadto, szparagi są też istotnym składnikiem tutejszego kremowego risotto (45 zł).
Szparagi zawitały też do nowego menu Sztuczki Bistro by ORO. Znajdziemy je tutaj jako przystawkę, gdzie warzywo to gra główne skrzypce - szparagi białe i zielone z sosem holenderskim i wędzoną sieją (41 zł), ale także w głównym daniu - białe szparagi stanowią uzupełnienie ragout z jagnięciny, podawanego z kuskusem izraelskim i chrzanem (57 zł).
Nowe lokale: steki, czeskie piwo, śniadania, sushi i croissanty
W restauracji 1911 zjemy stek z rostbefu ze smażonymi szparagami, kremowym sosem bernaise i pudrem z estragonu. Danie podawane jest z sałatą z sosem musztardowym oraz ziemniakami hasselback z chimichurri wasabi. Szparagi towarzyszą też foie gras z kaczki na brioszce, polanemu demi-glacem z musztardą figową i świeżą truflą.